Elégtétel? - Tizenéves tüntetők ellen indított eljárást a rendőrség

Publikálás dátuma
2018.03.21. 18:23
A diákok egy jobb oktatási rendszerért tüntettek. Fotó: Tóth Gergő
Orbán Viktor március 15-i beszéde óta találgatják, vajon kin és min akar majd elégtételt venni Magyarország fenyegetőző miniszterelnöke. Na de addig is. Nehogy már kiabáló kis suhancok azt higgyék, csak úgy masírozgathatnak az utcákon, demokráciát játszva. 

Több, a február 23-ai diáktüntetésen részt vevő tizenéves kapott értesítést az V. kerületi Rendőrkapitányságtól, szabálysértési ügyben szeretnék meghallgatni őket - tudta meg a 444.hu. Birtokukba jutott egy irat, melyet egy 16 éves diák kapott, akit több társával együtt igazoltattak rendőrök a demonstrációt követően. Mint írják, a tinédzser édesanyja szerint lánya és barátai a rendezvényt követően az úttesten vonultak, amikor a rendőrség körülvette őket. A 16 év körüli diákoknál elmondásuk szerint nem volt sem alkohol, sem kábítószer.

A fiatalok közül többen is kaptak ugyanolyan értesítést, áprilisban szeretnék meghallgatni őket, mindannyiukat szabálysértési ügyben. A szülők közül többen úgy döntöttek, közösen a Társaság a Szabadságjogokért civil jogvédő szervezethez fordulnak segítségért. Kereste az V. kerületi Rendőrkapitányságot a 444.hu, akik - mint olvasható a portálon - azt ígérték, a BRFK sajtóosztálya válaszol majd kérdéseikre.

A februárihoz nagyon hasonló jelenet játszódott le a március 15-i tüntetés után induló spontán vonulás résztvevőivel is - erről videofelvétel is készült.

Szerző

Utcára tett gyerekek, családok? - Ugyan, kit érdekel

Publikálás dátuma
2018.03.21. 17:45
Fotó: Tóth Gergő
Negyedszerre sem sikerült elérni, hogy az Országgyűlés tárgyalhasson A Város Mindenkié csoport által kezdeményezett törvénymódosításról, amely megtiltaná a gyerekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatását. Miután a Fidesz korábban már három alkalommal megakadályozta a javaslat megtárgyalását, az ellenzéki képviselők összefogtak és rendkívüli ülést kezdeményeztek, amelyet szerdára hívtak össze – csakhogy a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt a T. Ház.

– A Fidesznek számos bűne van, az egyik legkomolyabb, hogy az elmúlt nyolc év nem volt nekik elég arra, hogy megszüntessék, vagy legalább mérsékeljék a lakhatási válságot Magyarországon – nyilatkozta az ülés után Szél Bernadett. Az LMP miniszterelnök-jelöltje szerint a kormány propaganda célokra használta a téli kilakoltatási moratórium meghosszabbítását, amit cinikus módon csak az áprilisi választások utánig toltak ki. Áprilisban a propaganda és a valóság között kell választanunk. A valóság itt áll mellettem -  mondta Szél Bernadett, az egyik Bihari utcai lakóra mutatva, akit néhány hét múlva utcára tenne az önkormányzat, kiskorú gyermekével együtt. Lázár Terézia arról beszélt, fogalma sincs, mi lesz vele a moratórium lejárta után. – És rajtam kívül még sokan vannak a házban, öregek, betegek, nekik sincs hova menniük.

A Fidesz visszamutogat

A kormánypárt frakciója szerint az ellenzék sem vette komolyan a saját maga kezdeményezte szerdai rendkívüli parlamenti ülést, mert saját soraiban nem biztosította a határozatképességet, csak olcsó politikai színjátékot akart.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke kijelentette:  a kormány embertelen és kegyetlen, mert miközben "ők és a saját haverjaik" milliárdokkal gazdagodnak, addig több mint kilenc millióan élnek egyre rosszabbul. Több millió embert fenyeget a kilakoltatás veszélye, jelenleg 900 ezer végrehajtás van folyamatban - hívta fel a figyelmet a politikus, hozzátéve:  április 8. után Karácsony Gergely kormánya nem fogja eltűrni a kilakoltatásokat.

Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa azt mondta, hogy első lépésként legalább a gyermekes családokon kell segíteni. A Fidesz szégyellje magát, hogy arra sem volt hajlandó, hogy elmenjen a vitára - jelentette ki. Kovács Vera, a Város Mindenkié aktivistája azt mondta, a parlament még a választások előtt véget vethetett volna a gyermekes családok kilakoltatásának, de a kormánypártok miatt határozatképtelen volt az ülés. Hangsúlyozta, hogy a kormánypártok korábban sem vállalták fel a törvénymódosítás vitáját, inkább megakadályozták, hogy szó eshessen az ügyről. Hozzátette, hogy a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását csak egy kampányakciónak tartják.

Ennyi sem jár nekik, nem hogy kastély vagy budai villa - Fotó: Kállai Márton

Ennyi sem jár nekik, nem hogy kastély vagy budai villa - Fotó: Kállai Márton

A Fideszen bukott el

Február 12-én három parlamenti párt, az Együtt, az LMP és a Párbeszéd képviselői együtt nyújtották be a javaslatot, ami előírná, hogy a települési önkormányzatok kötelezettsége legyen elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett, helyi gyermekes családoknak, másrészt – az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében – már a lakáskiürítés elrendelését is megtiltaná, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

A javaslat először február 14-én került a házbizottság elé, majd miután a Fidesz frakció gondolkodási időt kért, február 19-re lett halasztva, azonban ekkor sem a Fidesz-frakció, sem a fideszes házelnök nem támogatta, hogy az Országgyűlés még a téli kilakoltatási moratórium vége előtt megtárgyalhassa azt. Így a téli kilakoltatási moratórium - cinikus módon a választások utánra tolt - vége után ismét utcára tehetnek gyerekes családokat.

Ma Magyarországon minden harmadik, állami gondozásban élő gyerek anyagi okok miatt került ki a családjából, mondta ki tavaly év végén az ombudsman jelentése. ennek az igazságtalan, és törvénytelen helyzetnek vethetett volna véget most a törvénymódosító elfogadása.

A Fidesz számára azonban az, hogy 2018 a családok éve legyen, csak egy szlogen. most tehettek volna a legszegényebb családok egyben tartásáért, de elmulasztották, a választások utánra halasztották ezt a döntést, ami egyértelműen jelzi: a cél az, hogy a választás után végleg lesöpörjék a kezdeményezést.

Az április 8-i közelgő választások előtt fontos látni, hogy a Fidesz kész arra, hogy az emberek, de még a gyerekek lakhatását is a pillanatnyi politikai előnykovácsolás oltárán áldozza fel. A kilakoltatási moratórium meghosszabbítása csak egy politikai kampányakció volt. Az, hogy a családok éve van, csak egy üres szlogen - ne hagyjuk, hogy így folytatódjon! ( A Város Mindenkié)

És most hova...? - Népszava fotó

És most hova...? - Népszava fotóSzerző

Fővárosi hidegrekord a csillagászati tavasz kezdetén

Publikálás dátuma
2018.03.21. 17:16
Illusztráció/AFP fotó
A csillagászati tavasz kezdetén Budapesten megdőlt a legalacsonyabb maximumhőmérséklet rekordja - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a honlapján.

Mint írták, 1964. március 20-án Budapest Csillagda állomáson - 0,6 Celsius-fok volt a legmagasabb érték, míg idén a János-hegyen csupán - 2,2 fokig emelkedett a hőmérséklet ezen a napon. Az előrejelzés szerint továbbra is többfelé lehetnek mínuszok. Éjszaka többnyire - 8 és - 2 fok között alakul a hőmérséklet, de a vastagabb hóval borított, derült északkeleti országrészben - 10 fok alá is hűlhet a levegő. A nappali maximumok csütörtökön + 1 és 6 fok, pénteken + 3 és 8 fok között alakulnak. Pénteken a leghidegebb órákban általában - 7 és - 2 fok között, a vastag hóval borított, gyengén felhős tájakon -7 fok alatt alakulnak az értékek.

Szerző