Előfizetés

Felvásárolhatja a Bayer a Monsantót

Az Európai Unió szigorú feltételek mellett jóváhagyta, hogy a Bayer német vegyipari konszern felvásárolja a Monsanto amerikai vetőmagtermelő és agrárvegyipari céget - közölte Margrethe Vestager. Az uniós versenyjogi biztos elmondta, az unió jóváhagyásának feltétele, hogy a Bayer üzletrészeket értékesít, fenntartja a hatékony versenyt és innovációt a vetőmagok, növényvédő szerek és a digitális mezőgazdaság termékeinek piacain. A Monsanto a főként Roundup nevű glifozát tartalmú gyomirtószeréről és genetikailag módosított kukoricájáról és szójájáról ismert. Az egyesülés után a Bayer árbevétele a jelenlegi mintegy 46,3 milliárd euróról 60 milliárd euróra, az alkalmazottak száma pedig 117 ezerről közel 140 ezerre emelkedhet.

Hawking utolsó zseniális elmélete

Varga Péter
Publikálás dátuma
2018.03.22. 06:16
Elsőnapi borítékot bocsátott ki a Karnatakai Postai Körzet Főpostája az indiai Bangalóréban Hawking tiszteletére Fotó: AFP/MANJU
Stephen Hawking tíz nappal halála előtt egy olyan tanulmányt fejezett be, amelyért szakértők szerint megkaphatta volna a Nobel-díjat.

A Thomas Hertog belga fizikussal együtt közösen kidolgozott elmélet, amelyet egy rangos tudományos lap tett közzé, azt fejti ki, hogyan észlelhetünk párhuzamos világegyetemeket, és azt is megjósolja, hogyan lesz vége a világnak. Tudós kollégái szerint ez lehet a legfontosabb munkája, amelyben úttörő matematikai megoldásokat vezetett le, amelyekkel egy űrszonda bebizonyíthatja a párhuzamos univerzumok létezését - írja a The Telegraph. Az új tanulmány (Akadálytalan kilépés az örökös felfúvódásból?) a saját, 1983-as „határtalanság” elméletére kínál megoldást, amely azt fejtette ki, hogyan kezdte életét az Univerzum egy nagy ősrobbanással. Eszerint a robbanás egy sűrű, pici pontból azonnal azzá a világgá tágult, amelyben ma élünk. Ezt nevezik „kozmikus felfúvódásnak”. Ugyanakkor ez az elmélet végtelen számú ősrobbanást is feltételezett, amelyek mind megteremtették saját univerzumukat, így jött létre a „multiverzum”, ami matematikai paradoxon, mert nem bizonyítható létezése.

Carlos Frenk, a Durham University professzora szerint Hawking azt feltételezte, hogy a multiverzum rajtahagyta lenyomatát azon a háttérsugárzáson, amely átjárja Világegyetemünket, és egy űrhajóra szerelt megfelelő eszközzel észlelhető, megmérhető lenne. „Az elképzelés lélegzetelállító lehetőséget ad arra, hogy bizonyítékokat találhatunk más világegyetemek létezésére” – magyarázta.

"Ez volt Stephen, bátran elindult oda, ahová még a Star Trek sem mert lépni. Többször is jelölték Nobel-díjra, és meg is kellett volna kapnia. De most már soha nem veheti át" - mondta Thomas Hertog.

A tanulmány ugyanakkor arra a következtetésre is eljut, hogy az Univerzum egyszer teljes sötétségbe hullik, miután a csillagok energiája elfogy.

A kritikusok szerint azonban mielőtt elfogadjuk azt, amit Hawking állít, a tudósoknak sokkal jobban meg kell érteniük a kvantum gravitáció elméletét, azaz a Mindenség Elméletét, amely egyesíti a kvantummechanikát és az Einstein relativitáselméletében ábrázolt gravitációt.

Newton és Darwin közelébe temetik a tudóst
A március 14-én elhunyt Stephen Hawking családja a Westminster Apátságot választotta a temetés helyszínéül, mivel nagyon közel esik a professzor egykori munkahelyéhez, ahol 50 éven át alkotott. Hawking sírhelye közel lesz Sir Isaac Newton és Charles Darwin végső nyughelyéhez is. A 76 éves korában elhunyt Hawking professzor temetése március 31-én esedékes, a család a St. Mary templomban egy nyilvános gyászszertartás során vesz végső búcsút tőle.

Orkok és véglények a múltból - Szita Károly ellen tüntettek

Vas András
Publikálás dátuma
2018.03.21. 20:10

 

– Hol a gazdátok? Nem mert kijönni? Mennyit kaptatok, szerencsétlenek?

Az ötvenes, bőrkabátos férfi előbb tisztes távolból, a kaposvári főtér városházával átellenes oldaláról, majd néhány perc múlva már közvetlen közelről kiabált az előre legyártott táblák mögött sorakozó négy fiatallal. Dühét az váltotta ki: a hétvégi Magyar Nemzetben újra – dokumentumokkal is alátámasztva – ügynökmúlttal megvádolt fideszes Szita Károly polgármester mellett álltak ki a fiatalok azon a szerda délutáni demonstráción, amelyen az ellenzéki pártok és helyi civilek épp a városvezető lemondását követelték. A mintegy hatvan, Szita Károly távozását forszírozó demonstrálóval szemben felsorakozott négy ellentüntető tábláján az állt: "Gyerekek, Lajos mennyit fizetett?"; "Oligarchapártok, hallgassatok!", "Veled vagyunk Szita Károly!". De megüzenték azt is: "Kaposvár nem lesz bevándorlóváros!"

– Csak ennyien sikerült összegyűlni?! – gúnyolódott az egyik táblás, mire gyorsan jött a válasz a demonstrálók közül.

– Egy ilyen megfélemlített városban az is csoda, hogy valaki ki mert jönni… És még így is sokszor annyian vagyunk, mint ahányan kiálltatok Szita mellett!

Mindezek után aztán a tüntetés is elkezdődött.

– Meg kell tisztítani a közéletet, hogy ne kerülhessenek elő a múltból orkok és véglények! – nyitotta meg a rendezvényt Huszka Imre, az egyik helyi hírblog szerkesztője. – Ez az állapot olyan, mintha egy gennyes kelés lenne Magyarország testén, mely sohasem tud elmúlni.

Ezután az ellenzéki pártok képviselő-jelöltjei kaptak szót, akik kedden már mindannyian lemondásra szólították fel a polgármestert. A DK-s László Imre arról beszélt, hogy az olyan múltú politikusok, mint Szita Károly egy normálisan működő országban nem tölthetnének be pozíciót.

– Mi nem voltunk szar, szemét tetves besúgók, és mondjuk senkit nem jelentettünk fel, igaz, nem is írtunk alá. Azért mi még lehetünk magyar emberek, vagy ez már kizáró ok? – idézte Hofi Gézát az Együtt politikusa Kerepesi Tibor. Az LMP-s Busa József igazságügyi írásszakértői vizsgálatra küldte Szita Károlyt, és megígérte, ha Krakus Péter néven jelentő ember írása nem egyezik a polgármesterével, nyilvánosan megkövetik a tüntetők. A jobbikos Miháldinecz Gábor pedig kijelentette, Kaposvárnak nem semmitmondó ígéretekre van szüksége, és a városlakók átlátnak a Szitán…

A kaposvári polgármester ügye amúgy ismét ráterelte a figyelmet az ügynökmúlt feltáratlanságának problémáira, melyekre Ungváry Krisztián történész szerint a törvényhozók feladata lenne megoldást keresni. A téma elismert kutatója a Hír TV-ben azt állította, az ügynöklisták nyilvánosságra hozatalával nem az MSZP, hanem a Fidesz járt volna rosszabbul. Ungváry úgy vélte, a szocialisták „bénáztak”, hiszen nem szenvedtek volna komoly politikai veszteséget, ellenben a Fidesz politikai okokból nem engedte a tisztázást, hiszen a kiderült ügyek is kínos pillanatokat okoztak a pártnak, s nem véletlenül használtak ki minden lehetőséget az egyes esetek relativizálására.