Feljelentette Semjén Zsoltot a rénszarvas tulajdonosa

A svéd WWF munkatársa, Tom Arnbom szerint Semjén Zsolt legendássá vált rénszarvas-ölése valószínűleg úgy történhetett, hogy hogy a magyar vadászok kötöttek egy egyezséget a számi (lapp) földtulajdonossal, és fizettek egy nagyobb összeget a vadászatért.

Ugyanis Svédországban csak háziasított rénszarvasok élnek, és mindnek megvan a maga gazdája. A szakember a Klubrádiónak Semjén lövöldözésének sportértékéről szólva azt mondta: egy alapvetően háziasított rénszarvast nem nehéz kilőni. Meglehetősen szelídek ugyanis.

Tom Arnbom azt közölte a Klubrádióval, hogy a rénszarvas tulajdonosa nem adott engedélyt Semjén Zsoltnak arra, hogy a szóban forgó állatot kilője. Közölte, hogy amit Semjén Zsolt tett, az törvénytelen. A rénszarvas tulajdonosa a rendőrséghez fordult, feljelentés tett. Azt, hogy melyik cég szervezte a vadászatot az még nem ismert, ezt is vizsgálják.(Klubrádió)

Szerző

Videóra vette vallomását az austin-i robbantó

A texasi robbantások elkövetője videovallomást rögzített, mielőtt szerdán felrobbantotta magát. A 23 éves Mark Conditt - aki munkanélküliként élt az Austin melletti Pflugerville városkában -, a mobiltelefonján rögzítette mondandóját.

Részletezte, hogyan készített összesen hét robbanószerkezetet, amelyek közül öt fel is robbant, egyet a rendőrök hatástalanítottak, a hetedikkel pedig önmagát robbantotta fel, amikor a rendőrök körülvették őt. Brian Manley, az austini rendőrség vezetője újságíróknak elmondta: a fiatal férfi szót sem ejtett sem terrorizmusról, sem valaki vagy valami iránti gyűlöletről. "Egy önmagával küszködő, súlyos magánéleti problémáktól szenvedő fiatal férfi jajkiáltása volt ez, aki a saját életének kihívásait sorolta a 23 perces vallomásban" - fogalmazott a rendőrfőnök, aki kifejezetten vallomásnak minősítette a Mark Conditt telefonján talált videót. Szinte bizonyos, hogy Conditt valamennyi bombát egymaga készítette, egy barkácsboltban vásárolt anyagokból.

A Los Angeles Times című lap információi szerint a rendőrség egy listát is talált, amelyen azoknak a nevei szerepeltek lakcímeikkel együtt, akik ellen Conditt további merényleteket akart elkövetni. Egyikük Michael McCaul, texasi republikánus képviselő, a képviselőház belbiztonsági bizottságának elnöke volt.

A rendőrség egyébként az egyik merénylet helyszínén, egy boltban és előtte felszerelt kamerák segítségével találta meg a férfit. Ám amikor az autójához közeledtek, hogy letartóztassák, Mark Conditt felrobbantotta magát. A halálos áldozatokat is követelő robbantássorozat március 2-a óta tartotta rémületben Texast.  ( Euronews )

Szerző

Sztrájk bénította meg Franciaországot

Publikálás dátuma
2018.03.22. 21:48
Az SNCF vasúttársaság munkavállalója a Gare de l'Est pályaudvar előtt tiltakozik a francia kormány reformja ellen - Fotó: Michel

Egész Franciaországban sztrájkoltak a közalkalmazottak és a vasúti dolgozók csütörtökön a kormány reformtervei miatt. A vonatoknak csak a fele közlekedett. A vasutas szakszervezetek tagjai az állami vasúttársaság átalakítására vonatkozó javaslat ellen tiltakoznak, amely egyebek mellett a juttatásokat is alaposan visszavágná és eltörölné a korai nyugdíjba vonulást. Április 3-tól a vasúti dolgozók ezen felül 3 hónapos gördülő sztrájkot is kilátásba helyeztek, amely idő alatt hetente két napon át nem veszik majd fel a munkát.

Több kórházban csak a sürgős eseteket látták el, és a közoktatásban dolgozók negyede is csatlakozott a munkabeszüntetéséhez.

Emmanuel Macron elnökké választása óta ez már a második országos közalkalmazotti sztrájk. A francia kormány a költségvetési hiány drasztikus visszaszorítását tűzte ki célul, amelyet a közszféra reformja révén, a fizetések befagyasztásával és 120 ezer munkahely megszüntetésével kíván elérni. (Euronews)

Szerző