Orwell világa

Sokszor éri az a vád a jelenleg 751 tagú Európai Parlamentet, hogy csak viszi a pénzt, miközben gyakorlati haszna korlátozott. A kínai törvényhozás, a Népi Gyűlés négyszer népesebb, értelme azonban tényleg nincs sok. A nem demokratikusan megválasztott tagok a kommunista párt indítványait bólogató Jánosokként fogadják el, ami persze érthető, mert a nem szavazat után „elégtételt” vehet a hatalom.

A parlament közfelkiáltással szavazta meg az alkotmánymódosítást, amely papíron is diktatúrává alakította át az országot. S nemcsak azzal, hogy Hszi Csin-ping korlátlan ideig, akár élete végéig maradhat az ország élén, de azzal is, hogy olyan az igazságszolgáltatás felett álló szuperhatóságot hoznak létre, amely akár mondvacsinált okok miatt vonhat felelősségre bárkit, aki a közszférában dolgozik. A hivatalos indoklás szerint a korrupció elleni harcot mélyítik el, ám Hszi ezzel várhatóan a politikai ellenfelekkel való leszámolást gyorsítja fel.

Visszatér a Mao-éra? Nyilván nem, hiszen amellett, hogy Hszi Csin-ping politikai szempontból totális teljhatalmat akar, minden elődjénél nagyobb sebességgel építi ki a piacgazdaságot. Inkább arról van szó, hogy az elnök az ország összeomlását akarja meglehetősen sajátos eszközökkel megoldani. A hatalmas ingatlanárrobbanás miatt sokan figyelmeztettek: nagy baj történhet, mert egyre többen nem tudják visszafizetni a hitelüket.

A közszféra teljes ellenőrzésével valójában a rossz adósokat akarják kiszűrni. A bíróság ilyen esetekben vagyonelkobzást rendelt el, ám ha időben sikerült átmenteni a vagyont, akkor ez az eszköz teljesen hatástalan. Végső esetben a „fekete bárányoknak” nevezett kínaiak nem hagyhatták el az országot. A kisvárosokban már tesztelték is azt a rendszert, amely alapján pontokat kapnak az emberek szociális magatartásuk, illetve hitelképességük alapján. Most olyan, szinte mindenkire kiterjedő online adatbankot fejlesztenek, amelyből hamar kiszűrhetőkké válnak a „közveszélyes” adósok.

Úgy látszik, Orwell világát még mindig tovább lehet fejleszteni.

2018.03.24 07:12

Tóth Bertalan: A tavaszi ülésszak más lesz, mint a tavalyi

Publikálás dátuma
2019.01.20 13:09

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Minden eszközt meg fogunk ragadni, hogy fenntartsuk a tiltakozó magatartást – hangsúlyozta az MSZP elnöke. Február 16-ára és 17-ére összehívták a párt kongresszusát.
Számtalan olyan vidéki település és város van Magyarországon, ahol az elmúlt 8-10 évben semmilyen megmozdulás nem volt, a mostani tüntetéssorozat során pedig útlezáráson, demonstráción vettek részt – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője vasárnap, az MSZP Választmányáról tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: ezt hatalmas előrelépésnek tartják a vidék felélesztésében.
„Nagyon sok ellenzéki érzelmű emberben jön vissza, jött vissza újra a remény, hogy bizony meg lehet dönteni Orbán rendszerét, ha nem is egyszerű, mert ilyen torz, antidemokratikus, a jogállamnak most már messze nem megfelelő, folyamatosan sokszor jogszabály-ellenesen, alkotmányellenesen működő kormány nagyon-nagyon régen volt Magyarországon”
– mondta Kunhalmi.
Kiemelte: örül annak, hogy egyre jobban épül az ellenzéki együttműködés, ami kulcskérdés lesz idén az önkormányzati választásokon. Mint mondta, az ellenállás folyamatosan növekszik, és csak együttműködve tudnak civilek, szakszervezetek és pártok eredményeket elérni, akkor viszont nem is keveset. További eseményekre, akciókra lehet számítani, de a főüzenet, hogy az igazi tét mindig a választásokon van.
„Minden lájk, minden erőfeszítés, minden útlezárás, minden sztrájk, minden egyes tiltakozás szertefoszlik és hamvába hal, hogyha nem tudjuk a választásokon azt az új politikai minőséget és új konstrukciót megalapítani”
– tette hozzá Kunhalmi Ágnes.

„Minden eszközt meg fogunk ragadni”

Ezt követően Tóth Bertalan, az párt elnöke, frakcióvezetője arról beszélt: az MSZP több mint 60 rendezvényen, 53 helyszínen vett részt a pénteki és a szombati demonstrációkon. Hangsúlyozta, hogy a rabszolgatörvénnyel szemben kialakult tiltakozást, amely köré az ellenzéki erők együttműködése létrejött, fenn kell tartani. Közölte, hogy az MSZP nem hajlandó megfelelni a Fidesz által állított látszatdemokratikus szabályoknak, és bár a párt tiszteletben tartja egy jogállami parlament intézményét, nem tarják tiszteletben „a fideszes nemzeti együttműködés parlamentjét”.
„Erőszakmentesen, de minden eszközt meg fogunk ragadni, hogy fenntartsuk azt a tiltakozó, azt az obstrukciós magatartást, amelyet decemberben elkezdtünk, és a többi ellenzéki párt is partner ebben. Tehát a tavaszi ülésszak nem lesz olyan, mint a tavalyi”
– jelentette ki.
Tóth Bertalan azt mondta: egységre van szükség az EP-választásokon és az önkormányzati választásokon. Előbbivel kapcsolatban fenntartja azt az álláspontját, hogy a szavazatveszteség elkerülése érdekében jó lenne közös listát létrehozni, de az MSZP nem fogja ezt erőltetni.
Az önkormányzati választásokról szólva azonban hangsúlyozta, hogy itt
„az egy az egy ellen felállás elengedhetetlen, hiszen az önkormányzati választás még aránytalanabb, mint az országgyűlési választás”.
Azt is közölte, hogy az MSZP elnöksége február 16-ára és 17-ére összehívta a párt kongresszusát, itt fogják elfogadni az MSZP és a Párbeszéd közös európai parlamenti programját. A javaslatára – bízik benne – egy olyan döntést hoz a kongresszus, amely a végső határidőig nyitva tartja annak a lehetőségét, hogy bárki csatlakozzon ehhez az együttműködéshez. Végül Tóth Bertalan megismételte, hogy nem csitult a felháborodásuk Nagy Blanka személyében történő megtámadása miatt, ami úgy látják, folytatódik a kormányzati politikusok és a kormány propagandagépezetek által. Abban a küzdelemben, amit a lány vív, az MSZP jogi segítséget ajánlott fel, amit Nagy Blanka elfogadott – idézte fel az MSZP elnöke.
2019.01.20 13:09
Frissítve: 2019.01.20 13:57

Orbán Viktor így búcsúzik Andy Vajnától

Publikálás dátuma
2019.01.20 12:38

Fotó: Facebook/Orbán Viktor/
A miniszterelnök közösségi oldalán emlékezett meg a filmproducerről.
Témák
Andy Vajna
2019.01.20 12:38
Frissítve: 2019.01.20 13:26

Kapcsolódó

Elhunyt Andy Vajna