Izraeli légitámadás Gázában

Izraeli harci repülőgépek mértek csapást vasárnap hajnalban a szélsőséges iszlamista Hamász egyik katonai létesítményére a Gázai övezetben, arra válaszul, hogy korábban négy palesztin illegálisan behatolt a zsidó állam területére.

Az izraeli hadsereg közlése szerint a határsértés szombaton történt a Gázai övezet mentén, a Kiszufim kibucnál. A biztonsági kerítésen áthatoló palesztinok gyúlékony folyadékot tartalmazó palackokkal próbáltak felgyújtani egy katonai munkagépet, amellyel a határszakasz alatt ásott illegális alagutakat rombolják le az izraeliek.

A négy palesztin visszaszökött a Hamász által ellenőrzött Gázai övezet területére. Az izraeli légierő ezért válaszcsapást mért a palesztin enklávé déli csücskében fekvő Rafah egyik Hamász-létesítményére.

Mentőegységek szerint a rafahi létesítményt öt rakétával találták el, de nem voltak sebesültek.

Szerző

A törökök teljesen ellenőrzik Afrínt

A török hadsereg teljes ellenőrzése alá vonta az északnyugat-szíriai Afrín régiót - jelentette szombaton az Anadolu állami hírügynökség a török vezérkar közleményére hivatkozva.

A katonai közlés szerint a török csapatok most a helyi lakosoknak segítenek biztonságosan visszatérni az otthonaikba. Az Anadolu úgy tudja, hogy a török hadsereg katonái szombaton aknamentesítést végeztek, amelynek során nyolc házilag készített robbanószerkezetet semmisítettek meg.

Törökország január 20-án indított Olajág néven hadműveletet a terrorszervezetnek tartott Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia ellen Afrín térségében. A YPG-t Ankara az 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bábjának tartja.

Az azonos nevű régió központjának számító Afrín városának elfoglalását múlt vasárnap jelentette be a török hadsereg.

Szerző

Evakuálás Kelet-Gútából

A Fajlak ar-Rahmán nevű iszlamista csoport megkezdte Kelet-Gúta evakuálását, 17 busszal 981 ember, harcosok és családtagjaik indultak útnak a lázadók ellenőrizte északnyugat-szíriai területre - jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség.

A SANA szerint vasárnap estig mintegy hétezer embert szállítanak el Idlíb tartományba a szíriai fővárossal kelet felől gyakorlatilag egybenőtt Zamalka, Irbín, Ajn-Terma és Dzsobar településekről. A szíriai hadsereg szerint az evakuáció megindulása "logisztikai" okokból késlekedett.

A Fajlak ar-Rahmán pénteken jutott megállapodásra a szíriai rezsimmel és a Damaszkusz szövetségesének számító Oroszországgal a térség elhagyásáról.

Korábban hasonló evakuálási megállapodást kötött és hajtott végre egy másik lázadószervezet, az Ahrár as-Sám is. Ez utóbbi egyezmény 1500 harcos és 6 ezer civil evakuálását írta elő a szintén kelet-gútai Harasztá városából.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint, amely helyi aktivistahálózata révén követi nyomon a polgárháború fejleményeit, a damaszkuszi rezsim és a vele szövetséges erők mostanra Kelet-Gúta legalább 90 százalékát ellenőrzésük alá vonták a térség ostromának február 18-i kezdete óta.

A szíriai főváros mintegy 400 ezer lakosú elővárosi térségét eddig mintegy 105 ezer ember hagyta el.

A lázadók szerint Oroszország vállalta, hogy szavatolja a térségben maradó civilek biztonságát Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje üldöztetésével szemben. Váel Alvan, a Fajlak ar-Rahmán szóvivője az al-Hadath televíziónak viszont elmondta: nem bízik Oroszország garanciáiban. Jogvédő csoportok ismételten arról számoltak be, hogy a kormányerők férfiakat kényszertoboroznak a kelet-gútai menekültek közül.

Szerző