Nem tűrik a festékdobálást, így reagált az ügyészség

Publikálás dátuma
2018.03.25. 13:16
FOTÓ: Népszava
Miután vége lett a Czeglédy Csaba szabadon bocsátásáért tartott demonstrációnak Szegeden, valakik a tüntetés helyszínének közelében levő ügyészség falát rózsaszínű festékkel megdobálták. Az egyik gyanúsítottat már tegnap este bevitték a rendőrségre - írja a hvg.hu.

Czeglédy Csaba szabadon bocsátásáért, és a szocialista politikust ért vélelmezett jogsértések ellen tüntettek szombaton délután Szegeden a Szegedi Törvényszék épülete előtt. Késő este a Magyar Távirati Iroda közölte, a demonstráció helyszínéhez közeli Csongrád Megyei Főügyészség bejáratát festékkel megdobálták, a rendőrség rongálás gyanújával már meg is indította az eljárást ismeretlen tettes ellen.

Úgy tudni, hogy egy szegedi civil aktivistát már tegnap este előállítottak, mivel a tüntetés esemény oldalán, a közösségi portálon is megjelent a fotó, amelyen már a falon a rózsaszínű festék látható. Mivel az ügyészség bejárata be van kamerázva, annak felvételeit is megnézhette a rendőrség, így azonosíthatták be rövid idő alatt azt a civil aktivistát, aki egyébként a városban több megmozdulást is szervezett már.

Legfőbb Ügyészség: támadás az igazságszolgáltatás ellen

Az igazságszolgáltatás - mint a jogállam egyik legfontosabb alappillére - elleni támadás a Csongrád Megyei Főügyészség épületének festékkel történő megdobálása - közölte az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében a Legfőbb Ügyészség. A közleményben hangsúlyozzák: "az úgynevezett Czeglédy-ügyben visszatérően megfogalmazott - az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat megingatni törekvő, minden alapot nélkülöző, és most már a verbális mellett fizikai erőszakba is átcsapó - közéleti megnyilvánulásokat visszautasítva, ezúton is felhívjuk a figyelmet arra a körülményre, hogy az ügyészség által kialakított jogi álláspontot mind az első, mind a másodfokú bíróság osztotta." 

Szerző

Megkezdődött a nagyhét

Ma van virágvasárnap, ezzel a nappal hivatalosan is megkezdődött a nagyhét, amely húsvétig tart - emlékeztettek az állami televízióban.

Monostori László plébániai kormányzó felidézte: a katolikus egyház ezen a napon emlékezik meg Jézus Jeruzsálembe bevonulásáról. Mint mondta: az emberek virágokat szórtak Jézus elé, úgy köszöntötték, mint egy uralkodót. Erre a dicsőséges bevonulásra emlékeznek virágvasárnapon - mondta.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közleményében azt írta: a virágvasárnapi szentmise a bevonulásra emlékező körmenettel kezdődik. A hívek pálmaágakkal és barkákkal köszöntik a templomba bevonuló papot és kíséretét, "ahogy egykor a jeruzsálemiek is hódoltak Krisztus előtt" - írták.

Ez a vasárnap "az Úr szenvedésének vasárnapja" néven ismert a liturgiában, a szertartás során elhangzik Jézus szenvedéstörténete, a passió. A katolikus egyház ezzel fejezi ki, hogy a dicsőséges bevonulás Jeruzsálembe a kezdete annak az eseménysornak, amely Jézus szenvedésével és halálával folytatódik, majd feltámadásával teljesedik be, "megvalósítva a megváltást, amely az emberek számára az örök életet hozta el" - olvasható az MKPK közleményében.

Szerző

Atomháború a Fideszben

Publikálás dátuma
2018.03.25. 12:00

Orbán Viktor kijelentette: a Fidesz olyan párt, ahol helye van a vitáknak. A Fidesz szerint elegendő a hazánkban megtermelt villamos energia, így új alaperőműre, tehát atomerőműre sincs szükség

A Fidesz paksi képviselőjelöltje, dr. Rónaky József, „feljelentette” pártja kampányfőnökénél a párt Környezet- védelmi Kabinetjének elnökét, a főváros II. kerületében egyéni képviselőként induló Illés Zoltánt. Dr. Rónaky József, aki a Paksi Atomerőmű baleset-elhárítással foglalkozó vezetője, lapunk kérdésére elmondta: a Fidesz zöld lobbyja megalapozatlan állításokat tett közzé az év elején az erőműről. Ezek közt szerepelt: indokolatlan egy tervezett nukleáris fűtőelem-tároló megépítése. A kampányfőnökhöz intézett levelében kérte: intsék a zöldeket arra, hogy tájékozódjanak, mielőtt beszélnek.

Rónaky nem ért egyet a Fidesz legutóbbi kongresszusán elfogadott programjának az energiatermelésre vonatkozó több szakaszával. A Fidesz szerint elegendő a hazánkban megtermelt villamos energia, így új alaperőműre, tehát atomerőműre sincs szükség. Rónaky úgy véli: az iparnak hamarosan sokkal több energiára lesz szüksége, s ezért támogatja egy ilyen erőmű megépítését.

- Nem szeretném az atomerőmű kérdését a kampányom részévé tenni - mondja -, de ha valaki rákérdez, elmondom a véleményemet. A megalapozatlan állítások könnyen elfordíthatják tőlem az erőműben dolgozó szavazóimat.

Dr. Rónaky József, aki nem tagja a Fidesznek, parlamentbe jutása esetén is saját véleményét akarja képviselni ebben az ügyben.

Mint mondja, a pártelnök, Orbán Viktor kijelentette: a Fidesz olyan párt, ahol helye van a vitáknak. A képviselőjelölt pedig úgy gondolja, az ő szavának legalább olyan súlya lesz a Fidesz kormányzati szerepvállalása esetén az energiaprogram megvalósításában, mint a pártban lévő zöldeknek.

Illés Zoltán egyelőre nem kívánt reagálni a paksi jelölt akciójára.

A Fidesz zöldjei a közelmúltban választ kaptak az Országos Atomenergia Bizottságnak feltett, az új atomerőmű megépítését, egy esetleges paksi balesetre kötött biztosítás nagyságát firtató kérdéseikre. Ám a választ hiányosnak tartják. Előfordulhat, hogy polgári peres úton próbálkoznak hozzáférni a közérdekű adatokhoz.

Népszava 1994. március 10.

Szerző