Elfogták Carles Puigdemont, volt katalán vezetőt

Publikálás dátuma
2018.03.25 17:30
Szűkebb hazájában még mindig sok támogatója van. FOTÓ: JOSEP LAGO / AFP

A német hatóságok vasárnap délután jelentették, hogy elfogták az egyebek között lázadás és zendülés miatt körözés alatt álló egykori katalán vezetőt, Carles Puigdemontot. A spanyol legfelsőbb bíróság pénteken adott ki európai elfogató parancsot ellene a függetlenségi népszavazás és az egyoldalú elszakadást rögzítő nyilatkozat elfogadása során betöltött szerepe miatt.

A spanyol hatóságok elől tavaly október óta Belgiumban bujkáló Puigdemont csütörtökön Finnországba utazott egy konferenciára. Miután tudomást szerzett a madridi döntésről, azonnal nyoma veszett, s ügyvédje közölte: az egykori újságíró a korábbi tervekkel ellentétben nem marad szombatig Finnországban, hanem pénteken máris maga mögött hagyta az északi országot, s elindult Belgiumba. Úgy tűnt, hogy Katalónia egykori első emberének sikerült kicsúsznia a finn hatóságok kezei közül, ám a jelek szerint nem volt elég gyors: Dániából Németországba lépve vasárnap őrizetbe vette a német rendőrség. Az El País beszámolója szerint az autópályán kapcsolták le Schleswig-Holsteinben, a legészakibb szövetségi tartományban, 30 kilométerre a határtól. A spanyol napilap úgy tudja, hogy a politikust azóta megfigyelés alatt tartották, hogy elhagyta Finnországot, és csak az alkalmat várták, hogy őrizetbe vegyék. A spanyol hírszerzés vasárnap méltatta a nemzetközi együttműködés hatékonyságát.

Uwe Keller rendőrségi szóvivő az Efe spanyol hírügynökségnek elmondta: Puigdemont négy másik személlyel utazott az autóban, ám az ő személyazonosságukat nem hozták nyilvánosságra. A rajtaütés után a volt katalán elnököt előzetes letartóztatásba helyezték, és elszállították egy közeli rendőrkapitányságra.

Carles Puigdemont, aki „önkéntes száműzetésnek" nevezte a belgiumi létet, most igen nagy bajban van, ugyanis zendülés és lázadás miatt akár 30 évre is börtönbe zárhatják Spanyolországban. Nem ő az egyetlen, akire ez a sors várhat. Pénteken Madridban Pablo Llarena bíró 13 volt katalán kormánytag és függetlenségi vezető ellen emelt vádat lázadás miatt. A döntések ellen ezrek tüntettek Katalóniában az esti órákban, a demonstrációt erőszakos összecsapások kísérték.

Szerző

Egyre több EU-tagállamnál húzzák ki a gyufát Orbánék az új plakátkampánnyal

Publikálás dátuma
2019.02.20 17:48
A szóban forgó plakát...
Magyarország Kormánya
Ismét napirenden van a magyar jogállamiság helyzete az Európai Unióban, a legújabb, Soros és Juncker ellen hergelő, hirdetések miatt pedig egyre több és hevesebb kritika zúdul a kormányra.
Kedden ülésezett az úgynevezett általános ügyek tanácsa Brüsszelben, ahol külügyminiszterek, EU-s miniszterek vagy a helyetteseik ülnek, és tavaly ősz - vagyis a Sargentini-jelentés elfogadása -  óta rendre előkerül a "magyar kérdés" is. A mostani tárgyaláson legalább 11 tagállam képviselője fejezte ki aggodalmát a magyarországi helyzet miatt, miközben egy se vette védelmébe az Orbán-kormányt- írja a 444.hu. Ráadásul a bizottság újabb problémákat is felvetett.

Az Európai Bizottság részéről Frans Timmermans alelnök azt mondta, a bizottság eddig is egyetértett a Sargentini-jelentés legtöbb megállapításával, de az utóbbi hónapok fejleményei csak erősítették az aggodalmaikat. Az alelnök az újdonsült kedvezőtlen fejlemények között említette többek közt, hogy
  • kiderült, a magyar hatóságok két embert éheztettek a tranzitzónában
  • a kormány elüldözte a CEU amerikai diplomát adó képzéseit Magyarországról, ami példa nélküli gesztus az EU történetében
  • több mint 400 sajtóterméket vontak össze egy Fidesz-közeli kuratórium által vezetett alapítványba, és a kormány nem engedi, hogy a versenyhivatal és a médiahatóság kivizsgálja a lépés törvényességét
  • "teljes hazugságokon alapuló" reklámkampányt indított a magyar kormány az Európai Bizottság és annak elnöke, Jean-Claude Juncker ellen
A "bűnlajstrom" után a tanács dán, francia, holland, német és svéd tagja azt kérte a román elnökségtől, hogy következő lépésként tartsanak formális meghallgatást a 7-es cikkely szerinti eljárás keretében,
vagyis szenteljenek egy ülést annak, hogy alaposan kikérdezik a magyar kormány valamelyik tagját.
A hírek szerint a vita egyik legaktívabb résztvevője Michael Roth német külügyi államtitkár volt. Ő többször is szót kért, egy ízben azt javasolta, hogy a magyar sajtószabadság helyzete legyen a további vizsgálatok egyik központi témája. Máskor pedig arról beszélt, hogy nagyon komoly problémája van a kormányának azzal, hogy Magyarországon állami pénzből kampányolnak az Európai Bizottság elnöke ellen.

A magyar kormány részéről Takács Szabolcs EU-ügyi államtitkár válaszolt a vádakra, azt követelve, hogy a májusi európai parlamenti választásokig függesszék fel ezt a vitát, mert túlságosan átpolitizálódott. Takács többek közt megjegyezte azt is, a Sargentini-jelentés elfogadásakor szerintük csaltak az EP-ben, ezzel kapcsolatban pedig még várják az EU bíróságának döntését.

Most alapvetően a román elnökségen múlik a folytatás, vagyis az, hogy mikor veszik újra napirendre a magyar ügyet, és hogy például beidéznek-e a tanácsülésre egy magyar minisztert.
Frissítve: 2019.02.20 17:54

Meghalt egy nő egy Michelin-csillagos vacsora után Valenciában

Publikálás dátuma
2019.02.20 16:41
Bernd H. Knölle, a RIFF tulajdonosa
restaurante-riff.com
Az asszony férjén és fián kívül további 23 vendég is rosszul lett a valenciai RiFF-ben étteremben elköltött vacsora után. A közegészségügyi hatóság vizsgálatot indított, az éttermet bezárták.
Az ételmérgezést február 17-én jelentették a hatóságoknak, miután a 46 éves nőnek, a férjének és 12 éves fiuknak is hasmenése volt és hányt a RiFF étteremben elfogyasztott vacsorát követően – írta a 444.hu az El País alapján. 
Az Europa Press szerint a férj és a gyerek meggyógyult, de a nő állapota sokkal súlyosabb volt, vasárnap reggel halt meg otthonában. Később kiderült, hogy a Michelin-csillagos étteremben vacsorázók közül még 23-an észlelték magukon az ételmérgezés tüneteit.
A hatóság vizsgája, hogy az étterem aznapi menüjén szereplő kucsmagomba okozta-e a mérgezést. Azt pedig a boncolás során derül ki, hogy a nő halálát az elfogyasztott étel okozta vagy esetleg a saját hányásába fulladt bele. 
A RiFF tulajdonosa, Bernd H. Knölle közleményt adott ki, amely szerint az étterem addig zárva marad, amíg ki nem derül, mi okozta a tömeges ételmérgezést.
Frissítve: 2019.02.20 16:42