Előfizetés

Százezrek a fegyverek ellen

Publikálás dátuma
2018.03.26. 07:40
Fotó: AFP/Rem O'Donnelley

Százezrek tüntettek a fegyvertartásra vonatkozó szabályok szigorításáért Washingtonban Los Angelesben és számos amerikai nagyvárosban szombaton. A megmozdulást a floridai ámokfutás túlélői szervezték.

A floridai Parkland gimnáziumában elkövetett, 17 halálos áldozattal járó februári mészárlás egyik túlélője azt követelte a fővárosi tüntetésen, hogy a katonákon kívül senki ne viselhessen fegyvert. A tömeg ünnepelte beszédét.

"Úgy vélem, hogy a fegyver ostoba dolog" - mondta a washingtoni felvonulás egyik résztvevője, a 11 éves Zoe Tate. - "Önmagában az is elég ijesztő, hogy biztonsági őrök vannak az iskolában. Nem kellenek fegyveres tanárok".

Hatalmas tiltakozásokra került sor Bostonban, New Yorkban, Chicagóban, Houstonban, Fort Worthben, Texasban, Minneapolisban és a tömeggyilkosság színhelyén, a floridai Parklandben. A középiskola közelében található egyik parkban több mint 20 ezren gyűltek össze fokozott rendőri jelenlét mellett. "Ami elég, az elég" - kiabálták a tüntetők. "Miért számítanak inkább a fegyvereid, mint a mi életünk?" - állt az egyik transzparensen.

Az amerikai Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) nem fűzött megjegyzést a szombati eseményekhez. Az NRA a fegyveres erőszak ellen meghirdetett, március 14-i diákfelvonulásokra válaszul egy géppisztoly képét tette közzé a Twitteren a következő üzenet kíséretében: "Köszi, de majd én ellenőrzöm a saját fegyvereimet".

Mintegy 30 fegyverpárti ellentüntető tiltakozott a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) washingtoni székhelye előtt némán. "A felfegyverzett áldozatok tovább élnek", "Ne sértsétek tovább a polgári jogokat" - állt a transzparenseiken.

Az Egyesült Államok a nyugati országok között az egyetlen, ahol a fegyverviselés alkotmányos alapjog az alaptörvény 1791-ben elfogadott második kiegészítése óta, de a vásárlás és viselés szabályait az egyes államok határozzák meg.

Friss felmérések azt mutatják, hogy az amerikai közvélemény a fegyvertartás szigorítása felé mozdult el. Egy, az amerikai hírügynökség által készített új közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 69 százaléka mondja azt, hogy szigorítani kellene a fegyvervásárlásra és -birtoklásra vonatkozó törvényeket. 2016 októberében még csak a válaszadók 61, 2013 októberében pedig 55 százaléka gondolkodott hasonlóan.

Clooney nyílt levele
George Clooney nyílt levélben tisztelgett a parklandi gimnázium diákjai előtt, dicsérve a fiatalok fegyveres erőszak elleni tiltakozó mozgalmát. Mint írta: kiállásuk miatt megint büszkének érzi magát hazájára. A The Guardian US pénteki, különkiadását vendégszerkesztőként a parklandi Majory Stoneman Douglas középiskola újságjának szerkesztősége készítette. A diákok a lapban a felvonulással foglalkoznak, emellett a fegyvertartás szigorításának, az iskolai biztonság növelésének szükségességére hívják fel a figyelmet.

Átvilágítják az Analyticát

Publikálás dátuma
2018.03.26. 07:39

Házkutatást tartottak a kétes hírnevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég londoni központjában. Adathalászok a világhálón.

A házkutatási engedélyt Elizabeth Denham brit információs kormánybiztos kérésére adta ki a londoni felsőbíróság. A hatóságok azt próbálják kideríteni, hogy a Cambridge Analytica gyűjtött-e felhatalmazás nélkül személyes adatokat a Facebook közösségi portálról.

Amint azt lapunk is megírta: The New York Times amerikai és a The Guardian brit napilap szerint a Cambridge Analytica 50 millió Facebook-felhasználó adatainak feldolgozásával igyekezett képet alkotni a célba vett amerikai választók politikai beállítottságáról, és ennek alapján a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban személyre szabott üzenetekkel próbálta befolyásolni őket, tudtuk nélkül. Egyes brit sajtóbeszámolók szerint a cég ugyanígy megpróbálta befolyásolni a brit EU-tagságról szintén 2016-ban tartott, a kilépést pártolók szűk győzelmével végződött népszavazást is.

Elizabeth Denham információs kormánybiztos közölte: hivatala - amelynek illetékességi körébe tartozik az adathasználat törvényessége feletti felügyelet - azt kívánja kideríteni, hogy a Cambridge Analytica gyűjtött-e felhatalmazás nélkül személyes adatokat a Facebook közösségi portálról.

A cég ügyvezető vezérigazgatója, Alexander Tayler a házkutatás megkezdésével egy időben nyilatkozatban közölte, hogy az információs kormánybiztos hivatalával már tavaly február óta kapcsolatban van, és együttműködik a vizsgálatot végző hatóságokkal.Tayler szerint a cég saját belső vizsgálata már 2015-ben kimutatta, hogy a Facebookról gyűjtött adatokat maradéktalanul törölték, de a Cambridge Analytica most független külső vizsgálócégek bevonásával is ellenőriztetni akarja, hogy az adattörlés valóban teljes körű volt-e.

Musk szakított a Facebookkal
Ko­runk egyik leg­fon­to­sabb vé­le­mény­for­má­lója, Elon Musk is tö­rölte az ol­da­lait - a SpaceX és a Tesla profilját a Fa­ce­book­ról.

A Cambridge Analytica alapítói, illetve befektetői között van Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök volt tanácsadója, aki egy ideig a cég alelnöke volt, és Robert Mercer milliárdos, a republikánusok egyik fő anyagi támogatója.

Az ügyet feltáró oknyomozó médiatevékenységbe bekapcsolódott a Channel 4 nevű, kereskedelmi alapon működő, de közszolgálati feladatokat is ellátó brit televíziós csatorna. A cég Sri Lanka-i üzletembernek álcázott riportere rejtett kamerájával felvette, amint Alexander Nix, a Cambridge Analytica - állásából azóta felfüggesztett - vezérigazgatója elmondja, hogy cége milyen lejárató kampányokkal tud hitelteleníteni politikai riválisokat.

A londoni alsóház digitális, kulturális, média- és sportügyekért felelős bizottságának elnöke, Damian Collins levélben kérte Mark Zuckerberget, a Facebook alapító vezérigazgatóját, hogy meghallgatásra jelenjen meg a bizottság előtt.

A Facebook alapítójának valamikor meg kell jelennie az amerikai képviselőház energetikai és kereskedelmi bizottsága előtt is, hogy beszámoljon arról, miként történhetett meg, hogy több mint 50 millió Facebook-felhasználó személyes adatait illetéktelenül használhatták fel.

A Loire völgyének legszebb palotája

Publikálás dátuma
2018.03.26. 07:38
Fotó: Shutterstock

Nem könnyű megtippelni, hogy pontosan hány kastély található a Loire völgyében, de az biztos, hogy közülük a Chambord-palota az egyik legkáprázatosabb. Építését az ifjú I. Ferenc francia király 24. esztendejében kezdték el. Trónra lépesét követően I. Ferenc megkezdte az itáliai Milánó uralma alá tartozó területek meghódítását. A győzelem után magával vitte Franciaországba a reneszánsz paloták tervrajzait is, ugyanis vágyai között szerepelt, hogy azoknál szebbet alkossanak. A kastély kialakítása során ötvözték az előző századok formai örökségét, az itáliai reneszánsz építési stílussal vegyítve.

Loire-völgyében gyakran használt építkezési anyag a tufa, a Chambord palotánál is ez az anyag a legszembetűnőbb a látogatók számára. A fal, amely körbe veszi az építményt 32 kilométer hosszú. Ez Európa legnagyobb zárt erdősége, ahol vaddisznók, szarvasok és rókák élnek. I. Ferenc a palota végleges formáját sajnos már nem láthatta, miután 1547-ben elhunyt. Fia II. Henrik, majd XIV. Lajos folytatta a kastély munkálatait.

A francia forradalom után a kastély egy ideig elhagyatott volt, majd restaurálták. A második világháborúban a Louvre és a compiègne-i kastély műkincseinek egy részét itt helyezték el. 1981 óta a Loire-völgy többi építészeti emlékével az UNESCO Világörökség része. A kastélyt évente 700 ezer látogató keresi fel.

Esténként káprázatos fényjátékokat rendeznek. Ez egy igazi szuperprodukció zseniális történelmi kerettel és titkos utalásokkal. Az egy órás előadás alatt a nézők számára felidézik a középkori forgatag jellegzetes hangulatát.