Előfizetés

Hónapok óta utaztatják a halottakat

Zsidai Péter
Publikálás dátuma
2018.03.26. 07:09
FOTÓ: Népszava

Észak-buda és Angyalföld között november óta ingáztatják 20 kilométeren át a holttesteket, és ez még így lesz egy ideig. A II. kerületben működő Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak patológiai osztályán novemberben kezdték meg a bonctermek padló alatti csőhálózatának cseréjét. Úgy tudjuk, akkor azt hallották az ott dolgozók, karácsonyra elkészülnek a munkával. A felújítást azért is sürgető volt befejezni, mert amíg az tart, addig a boncolásokat a XIII. kerületben végzik, a Nyírő Gyula Kórházban, a holttesteket ezért oda és vissza kell szállítani. A felújítási munkálatok azonban még mindig tartanak, a holttesteket négy hónapja naponta 20 kilométeren át fuvarozzák a II. és a XIII. kerület között.

A János Kórház tájékoztatása szerint a holttestek utaztatása még egy ideig folytatódik, de remélik, tavasszal be tudják fejezni a felújításokat. „A Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak patológiáján a bonctermek közműfelújítása fenntartói támogatással befejeződött. A kórház légtechnikájának, valamint elektromos hálózatának felújítási munkálatai jelenleg folyamatban vannak. A patológiai munka folyamatossága érdekében a felújítás ideje alatt a boncolások a Szent János Kórház orvosainak közreműködésével a Nyírő Gyula Kórházban történnek. Arra törekszünk, hogy mielőbb, még a tavasz végeztével befejeződjenek a munkálatok” – tudatták megkeresésünkre.

A Szent János Kórház patológiája 2015-ben is bekerült a sajtóba, amikor a nagy melegben nem tudták kifogástalanul megoldani a holttestek tárolását: 80 hűtőből 10 elromlott. Emiatt bűzt érzékeltek, a holttesteket a még működő hűtőkbe helyezték át. 

Előbb a pincénk, majd a szőlőnk kell?

Doros Judit
Publikálás dátuma
2018.03.26. 07:05
Ha az állam megszerezte az ingatlant, akkor utána már továbbadhatja a "csókosoknak". FOTÓ: Kállai Márton
Ingatlanok sokaságára jegyzett be elővásárlási jogot az állam Tokaj-Hegyalján. A borvidék gazdálkodói újkori kisajátítástól tartanak.

Megkezdődött a rekvirálás – így értelmezték többen is azt a határozatot, amelyet nemrégiben kapott kézhez több tokaj-hegyaljai pincetulajdonos. Ebben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal sátoraljaújhelyi járási hivatala arról értesítette őket, hogy a világörökségről szóló 2011. évi LXXVII. törvény alapján az ingatlanukra bejegyezték a Magyar Állam elővásárlási jogát. Ez azt jelenti, hogy ezeket a vagyonelemeket az eladó köteles ugyanolyan feltételekkel felajánlani az államnak, mint egy másik vevőnek, s az állam dönti majd el, hogy akar-e élni ezzel vagy sem.

– Először egy nyilatkozatot kaptunk. Ebben a személyes adataink mellett nyilatkoznunk kellett arról, hogy kié a pince. Nem volt apelláta, ezt vissza kellett küldeni. Közben megtudtuk, hogy ezzel egyidőben az állam már be is jegyeztette az elővásárlási jogot a pincére – mondta egy idős hegyaljai asszony, akinek családja generációk itt gazdálkodik, szőlőtermesztésből és borkészítésből él. Egy hercegkúti férfi pedig arról beszélt, hogy az értesítés kézhezvétele után megnézte a nyilvántartást, s ebben nemcsak a település két védett pincesorára, hanem a köztük lévő lakóházakra is kiterjesztették a világörökségi védettséget, s ezzel együtt az állam elővásárlási monopóliumát.

– Mi lesz még itt? Ma még csak a pincénk kell, holnap már a földünk, a szőlőnk meg a házunk is? – sopánkodott egy másik érintett, s hozzátette: egyre erősebben érzi az ötvenes évek szeleit, amikor mindent államosítottak, még a magánvagyonokat is.

A gazda aggodalmai között említette azt is: most még azt ígérik, hogy az állam majd piaci áron élne az elővásárlási joggal, de volt már olyan a történelemben, hogy végül fillérekért sajátítottak ki értékes ingatlanokat, ha az úgynevezett "állami érdek" így kívánta.
– A Fidesz-kormány durván beavatkozik a piacgazdaságba, amikor kénye-kedve szerint teszi rá a kezét az emberek vagyonára – mondta a Népszavának Köteles László, Komlóska polgármestere, az LMP-Új Kezdet itteni országgyűlési képviselőjelöltje. Szavai szerint az ilyen intézkedések megrengetik az emberek biztonságérzetét, s még jobban erősítik bennük azt a félelem-érzést, amit az utóbbi hónapokban a kormánypárt már amúgy is az egekig srófolt.

Bacchus-kút, Szanyi Péter alkotása (1990)FOTÓ: Kállai Márton

Bacchus-kút, Szanyi Péter alkotása (1990)FOTÓ: Kállai Márton

Köteles László szerint az állam ezzel az intézkedéssel szétrombolhatja az ősidők óta egy-egy család kezében lévő tulajdonosi szerkezetet. Ha ugyanis nincs örökös, mert például gyermektelen marad egy házaspár, hiába akarnák unokatestvérnek vagy keresztgyereknek továbbörökíteni a vagyont: ajándékozási szerződést illetékmentesen csak egyenesági rokonok köthetnek, családon belül másnak eladni pedig azért nem tudják, mert az állam rátenyerel a vagyonra az elővásárlási joggal.

Komlóska polgármestere szerint ha az állam megszerezte az ingatlant, akárkinek is eladhatja utána, így juttatva tokaji pincékhez a "csókosokat". Ez egybevág azon félelmükkel, amit a tavalyi szüretkor fogalmaztak meg többen is ezen a vidéken, miután az állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház Zrt. több száz kistermelőtől nem, vagy csak rendkívül alacsony áron – olykor kilónként tíz-húsz forintot ajánlva – vette át a szőlőt. Akkor többen is megkongatták a vészharangot, miszerint így akarják kivéreztetni, s földjük eladására kényszeríteni a helyieket. Ez a félelmük a történelmi pincékre ráterhelt elővásárlási jog bejegyzése után csak erősödött.

Tévedett az államtitkár
Az Országgyűlés tavaly decemberben fogadta el azt a törvényt, amely szerint a világörökségi területeken álló egyes ingatlanokra az államnak elővásárlási joga van. Ez lakásokat, lakóházakat, termőföldeket és erdőgazdasági területeket nem érint – mondta akkor az MTI-nek Latorcai Csaba a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára. Szavai szerint a  törvény célja, hogy hangsúlyosabban érvényesítsék a világörökségi egyezményben megállapított célokat, megakadályozzák, hogy az értékes területeken álló ingatlanok tömegesen külföldiek kezébe kerüljenek, vagy a világörökségi területhez nem méltó célra használják fel azokat. 

Koordinációs közeledés

Czene Gábor, Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2018.03.26. 07:03
Karácsony Gergely már bemutatta árnyékkormányának néhány tagját. FOTÓ: Tóth Gergő.
Karácsony Gergely koalícióba hívta a DK-t és az LMP-t, miközben az ellenzék több fővárosi kerületben is közelebb került az egyeztetett induláshoz.

– Van szövetség, árnyékkormány, felkészült szakmai csapat és van nyitottság arra, hogy a programunkat a következő országgyűlésben a demokratikus ellenzéki pártokkal közösen megvalósítsuk – így jelentette be Karácsony Gergely, hogy az MSZP-P 100 pontos programját vasárnap elküldte az LMP és a DK vezetőinek. A szocialisták és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje szerint készen állnak arra, hogy a mostani szövetségük a parlamentben tovább bővüljön, és Karácsony azt szeretné, hogy a kormányprogramja legyen az alapja egy esetleges kormány koalíciónak.

Gyurcsány Ferenc pártjától megtudtuk, hogy nem zárkóznak el Karácsony ajánlatától, de csak a napokban értékelik majd a programot. Az LMP eddig nem reagált Karácsony kezdeményezésére.

Mindeközben országosan nehézkesen megy az ellenzéki pártok együttműködése, helyi szinten, főleg a fővárosban ugyanakkor közelebb kerültek megoldáshoz. Az első lépést Juhász Péter, az Együtt elnöke tette, aki visszalépett a Belvárosban.

– Teljesen mindegy, hogy milyen pártérdek miatt nem hívják vissza pártok a jelöltjeiket, ezzel a Fideszt segítik hozzá a győzelemhez, vagy ha így folytatják, akár a kétharmadhoz. Káros ez a magatartás akár a kampányfinanszírozás, akár a töredékszavazatok maximalizálása, akár bármely más magasztos eszmének beállított maszlag indokolja döntésüket. Az ellenzéki jelöltek egymással szembeni indításával elárulják a közös célt, az Orbán-rendszer megdöntését – így indokolta döntését az Együtt elnöke, hangsúlyozva, hogy pártja ezzel példát szeretne mutatni az ellenzéknek, ő pedig a jelölteknek.

Juhász szerint a Belvárosban egyértelműen ő volt a legnépszerűbb jelölt, de a Fidesz lejárató kampánya lehúzta a népszerűségét a többiekéhez. Arról viszont az Együtt elnöke nem beszélt, hogy a Gulyás Márton-féle Közös Ország Mozgalom helyi felmérése szerint kérdéses volt, valóban ő-e a legnépszerűbb. Eszerint ugyanis az MSZP-P-s V. Naszályi Márta 18, az LMP-s Csárdi Antal 13, a Momentumos Fekete-Győr András 10, Juhász Péter 9, a jobbikos Losonczy Pál pedig 8 százalékot szerezne, ha mindenki indulna. Juhász azt várta a pártoktól és azok vezetőitől, hogy kövessék a példáját, tegyék félre a pártjuk érdekeiket, és gondoljanak a választók akaratára.

Juhász gesztusa után hamar felpörögtek az események: az Eleven Emlékmű meghívását (tudósításunk a 4. oldalon) a Szabadság térre a Jobbikon kívül, az összes ellenzéki párt jelöltje elfogadta. Fekete-Győr András a Momentum vezetője elmondta, hogy egyeztettek V.Naszályi Mártával (MSZP-Párbeszéd) és Csárdi Antallal (LMP). Fekete-Győr az új helyzetre tekintettel javasolta, hogy a választás előtti utolsó héten készüljön közvélemény-kutatás a körzetben, és az ellenzékiek annak javára lépjenek vissza, aki a legnagyobb támogatottságnak örvend. Fekete-Győr ötletével elvileg a másik két ellenzéki jelölt is egyetértett, de ahhoz, hogy végleges választ adjanak, egyeztetniük kell a pártjukkal – mondta V. Naszályi és Csárdi jelenlétében a Momentum elnöke. „Mind a hárman készek vagyunk visszalépni” – hangsúlyozta.

Vélhetően Juhász Péter lépéséhez kapcsolódóan a Momentum Csepelen gesztust tett az Együttnek. Dukán András Ferenc, a párt helyi jelöltje visszalépett az együttes Szabó Szabolcs javára. "Csepelnek az az érdeke, hogy ne Németh Szilárd képviselje a parlamentben.” – fogalmazott. A KOM felmérése alapján a fideszes pitbullt csak ellenzéki összefogással győzhetik le a választókerületben, ugyanakkor a legnagyobb támogatottsággal bíró jelölt szerintük a szocialista Bangóné Borbély Ildikó lehetne. Dukán lépése ennek ellenére érthető, hiszen a Közös Ország Mozgalom szerint habár magasabb elsődleges szavazataránya miatt Bangóné tűnik a legesélyesebb baloldali jelöltnek, Szabó Szabolcs nagyobb arányban képes integrálni az ellenzéki szavazókat a szocialisták jelöltjénél.

– Bízom abban, hogy az elkövetkező napokban város- és országszerte minden ellenzéki párt valóban tesz azért, hogy egymás javára visszalépve elősegítsük a kormányváltást, mert minden választópolgár ezt követeli tőlünk – fogalmazott Szabó.