Fizette Semjén szülinapját, közbeszerzést nyert a cég

Publikálás dátuma
2018.03.26 14:01
Semjén Zsolt. Illusztráció: Népszava
Érdeminek tűnő vádakat fogalmazott meg Győri Imre, aki korábban a darukölcsönzéssel foglalkozó Dunagép Zrt. főrészvényese volt. A vállalkozó arról beszél, miképp segítette a cég Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest.

Sokat köszönhet Semjén Zsolt a Dunagép Zrt.-nek - íja a HirTV. A cég fizette ugyanis a miniszterelnök-helyettes születésnapi buliját, két büfésátoros KDNP-s összejövetelt, és még a politikus édesanyja házát is féláron újította fel. Cserébe közbeszerzést és uniós pénzeket nyert és sikkasztásos ügyben védte az ügyészség egy cégvezető hátát

A Dunagép a Semjén-család egy balatoni nyaralóját és egy másik házát féláron újította fel, állítja a cég egy vezetője, Győri Imre. Mint mondja, a nyaralón dolgozóknak még titoktartási szerződést is alá kellett írnia. Semjén Zsolt erről úgy nyilatkozott az N1TV számára, nem emlékszik az összegre, de kizártnak tartja, hogy féláron lett volna a felújítás. "Szabályos szerződést kötöttünk, és édesanyám meg a család kifizette" - mondta.

Ugyancsak a vállalat fizette 2015-ben és 2016-ban Tökölön a KDNP-napok összes költségét. Sőt, második alkalommal még a szervezést, a rendezést és a teljes lebonyolítást is elvállalta a Dunagép. Semjén Zsolt ezt azzal magyarázta, hogy a cég valószínűleg szimpatizál a KDNP-vel. "Nagyon sok ember beszállt, ki pálinkával, ki borral, ki egy kis felvágottal. Mi ezzel a probléma, ha önszántukból egy KDNP-s nap szervezésében részt vesznek?" - fogalmazott.

A Dunagép a Fidesz-KDNP tököli polgármesterét is segítette a 2010-es, országgyűlési képviselői kampányában: 1,3 millió forint értékben 35 ezer szórólapot és kártyanaptárat rendelt és fizetett számára.

Semjén Zsolt 50. születésnapján pedig három napos ünnepséget rendezett a vállalat egy kastélyszállóban, összesen 1,5 millió forintért. A nyilatkozó cégvezető szerint a számlát aztán visszadátumozták hétköznapra, hogy visszaigényelhessék az áfát a "Dunagép-konferencia" címen elkönyvelt rendezvényre.

A cég számtalan közbeszerzést nyert a Fidesz-KDNP kormányzása alatt, és vissza nem térítendő uniós támogatásból is jutott bőven számára. Győri Imre szerint a Dunagép egy másik vezetője cserébe a cég pénzén bérelhetett egy zirci vadászterületet, és mikor Győri sikkasztásért feljelentést tett ellene, a Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészség akadályozta meg a vádemelést.

Szerző

Most szocialista aláírásgyűjtőkre támadtak

Publikálás dátuma
2019.04.18 19:21

Fotó: mszp.hu
Egy ember megharapta és a kabátjával fojtogatta a Societas elnökét.
Megtámadták az MSZP aláírásgyűjtő aktivistáit csütörtök délután Budapesten, a Móricz Zsigmond körtéren - írja az Index. Torzsa Sándor, az MSZP ifjúsági szervezete, a Societas elnöke elmondta, egy 30-40 éves férfi közeledett az MSZP-Párbeszéd sátrához, kezében egy másfél literes üdítős palackkal. A férfi - Torzsa elmondása szerint - az egyik szocialista "kolléganőt elkezdte lelocsolni a palackban lévő piros löttyel", majd hozzávágta a palackot, közben hangosan szidta az MSZP-t. Torzsa ekkor lépett oda megvédeni a társát, mire a férfi nekitámadott. "Nekem esett, levitt a földre, a kezembe harapott, még most látszik a nyoma. Ezután eldurvult a dolog: a kabátomat a fejemre tekerte, azzal fojtogatott." A dulakodás két percig tarthatott , ekkor az ott lévő járókelők és a többi szocialista szétválasztotta őket, és leszedte róla. Torzsa ezután kihívta a rendőrséget, és feljelentést tesz a támadó ellen. Torzsa azt is megemlítette, hogy a szemben lévő fideszes aláírásgyűjtő pultnál tétlenül nézték végig az egészet, sőt valaki azt mondta, hogy ide vezet, ha beengeditek a feketéket. Legutóbb a DK és a Párbeszéd aláírásgyűjtő aktivistáit zaklatta a kormánymédia kedvenc trollja a Nyugati téren. 

Két hétre bezárják a Keleti pályaudvart májusban

Publikálás dátuma
2019.04.18 18:26
Fotó: Vajda József
Karbantartás miatt, május 13-tól 26-ig.
A lezárás idején a vonatok nem érintik a Keletit, minden járat induló- és végállomása más pályaudvarokra és állomásokra kerül át. A MÁV jelezte: a Nyugati és a Déli pályaudvar, valamint a peremkerületi állomások maximális kapacitását felhasználva a vonatok érkezésére és indítására a vasúttársaság olyan menetrendet alkotott, amit összehangolt a Kelenföld-Pusztaszabolcs és a Rákos-Hatvan vasútvonal felújításának idejére bevezetett közlekedési renddel. A lezárás érinti a többi közt a Budapest-Győr-Hegyeshalom, a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs, a Budapest-Hatvan-Miskolc-Sátoraljaújhely, a Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza, valamint a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalat. Felhívták a figyelmet: a lezárással kapcsolatos információk elérhetők a mav.hu/keleti oldalon. A Keleti pályaudvar teljes lezárásakor olyan előre tervezett karbantartási munkákat végeznek a vágányokon, a váltókon, a forgalmat irányító biztosítóberendezésen, a felsővezeték-hálózaton és a peronokon, amelyeket csak akkor lehet kivitelezni, ha szünetel a vonatforgalom - olvasható a közleményben. Azt írták: több mint százan dolgoznak majd a szerelési munkákon, amelyekhez több munkagépet, vasútüzemi és közúti járművet is igénybe vesznek. A munkák eredményeként a Keleti pályaudvaron "javul a különböző berendezések működése, jelentősen csökken a meghibásodások száma". Úgy folytatták: a vasúti pályán végzett munkáknak köszönhetően megelőzhető lesz a sebességkorlátozások bevezetése, javul a menetrend, csökken a műszaki üzemzavarok száma. Részletezték: a két hét alatt javítják a vasúti pályát a pályaudvar teljes hálózatán, és a csarnok egész területén újraaszfaltozzák az utasperonokat. Karbantartják a teljes állomás felsővezeték-hálózatát, a biztosítóberendezést, az energiaellátási hálózatot és a térvilágítást. Új utastájékoztató LED-kijelzőfalat telepítenek a csarnokba, lebontják a használaton kívüli, egykori büféket, pavilonokat, kicserélik a padokat, a szemeteseket és az utastájékoztató piktogramokat. Helyreállítják a károsodott falakat a csarnokban és az utasforgalmi területeken. Virágosítják és rendezik a főbejárat, valamint az oldalsó kapuk közelében lévő zöldterületeket.
Szerző