Fizette Semjén szülinapját, közbeszerzést nyert a cég

Publikálás dátuma
2018.03.26 14:01
Semjén Zsolt. Illusztráció: Népszava
Érdeminek tűnő vádakat fogalmazott meg Győri Imre, aki korábban a darukölcsönzéssel foglalkozó Dunagép Zrt. főrészvényese volt. A vállalkozó arról beszél, miképp segítette a cég Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest.

Sokat köszönhet Semjén Zsolt a Dunagép Zrt.-nek - íja a HirTV. A cég fizette ugyanis a miniszterelnök-helyettes születésnapi buliját, két büfésátoros KDNP-s összejövetelt, és még a politikus édesanyja házát is féláron újította fel. Cserébe közbeszerzést és uniós pénzeket nyert és sikkasztásos ügyben védte az ügyészség egy cégvezető hátát

A Dunagép a Semjén-család egy balatoni nyaralóját és egy másik házát féláron újította fel, állítja a cég egy vezetője, Győri Imre. Mint mondja, a nyaralón dolgozóknak még titoktartási szerződést is alá kellett írnia. Semjén Zsolt erről úgy nyilatkozott az N1TV számára, nem emlékszik az összegre, de kizártnak tartja, hogy féláron lett volna a felújítás. "Szabályos szerződést kötöttünk, és édesanyám meg a család kifizette" - mondta.

Ugyancsak a vállalat fizette 2015-ben és 2016-ban Tökölön a KDNP-napok összes költségét. Sőt, második alkalommal még a szervezést, a rendezést és a teljes lebonyolítást is elvállalta a Dunagép. Semjén Zsolt ezt azzal magyarázta, hogy a cég valószínűleg szimpatizál a KDNP-vel. "Nagyon sok ember beszállt, ki pálinkával, ki borral, ki egy kis felvágottal. Mi ezzel a probléma, ha önszántukból egy KDNP-s nap szervezésében részt vesznek?" - fogalmazott.

A Dunagép a Fidesz-KDNP tököli polgármesterét is segítette a 2010-es, országgyűlési képviselői kampányában: 1,3 millió forint értékben 35 ezer szórólapot és kártyanaptárat rendelt és fizetett számára.

Semjén Zsolt 50. születésnapján pedig három napos ünnepséget rendezett a vállalat egy kastélyszállóban, összesen 1,5 millió forintért. A nyilatkozó cégvezető szerint a számlát aztán visszadátumozták hétköznapra, hogy visszaigényelhessék az áfát a "Dunagép-konferencia" címen elkönyvelt rendezvényre.

A cég számtalan közbeszerzést nyert a Fidesz-KDNP kormányzása alatt, és vissza nem térítendő uniós támogatásból is jutott bőven számára. Győri Imre szerint a Dunagép egy másik vezetője cserébe a cég pénzén bérelhetett egy zirci vadászterületet, és mikor Győri sikkasztásért feljelentést tett ellene, a Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészség akadályozta meg a vádemelést.

Szerző

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző