Előfizetés

FBI és kiutasítás - Összehívták a nemzetbiztonsági bizottságot

Publikálás dátuma
2018.03.27. 12:55
Illusztráció: Népszava
Csütörtökre összehívta a nemzetbiztonsági bizottságot a testület elnöke, a szocialista Molnár Zsolt - írja az MTI. Molnár szerint az elmúlt napokban több olyan ügy került napvilágra, amelyeknek mellett nem lehet elmenni.

Összehívta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát csütörtök reggelre a testület elnöke, Molnár Zsolt. A szocialista politikus az MTI-nek kedden azt mondta: az elmúlt napokban több olyan ügy került napvilágra, amelyekkel kapcsolatban haladéktalanul tájékozódniuk kell.

Példaként említette a hétfőn a sajtóban megjelent pénzmosási esetet, az FBI magyar állampolgárokkal szembeni nyomozását, továbbá a Magyarországról kiutasított orosz diplomata ügyét. Mindezekről a nemzetbiztonsági bizottság csütörtökön tájékoztatást kér az illetékes nemzetbiztonsági szolgálatoktól, hatóságoktól és kormánytagoktól - közölte Molnár Zsolt.

Közben Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje a nemzetbiztonsági bizottság tagjaként haladéktalan nemzetbiztonsági tájékoztatást kér a kiutasított orosz diplomata és az FBI tanúvédelmi programja alatt álló magyar állampolgár ügyében.

A Fidesz vádaskodik, Szél Bernadett reagál
A Fidesz közleményben jelentette ki, hogy ez alkalommal sem hajlandó részt venni az ülésen. A kormánypárt érdemben nem indokolta döntését, ám ismét vádaskodott Szél Bernadett ellen.
Szél válaszul levélben szólította fel Kövér László házelnököt, hogy "tegyen rendet", és ne engedje, hogy a Fidesz szabotálja az Országgyűlés legfontosabb bizottságának munkáját.
Felszólította továbbá a titkosszolgálatot és a rendvédelmi szerveket felügyelő minisztereket, hogy legalább ők végezzék el azt a kötelességüket, melyre felesküdtek, vegyenek részt a bizottság csütörtöki ülésén, és számoljanak be, milyen lépéseket tettek az említett ügyekben.
Szél Bernadett válaszát Facebook-oldalán tette közzé.

Egyfolytában önmagát látja vendégül uniós pénzből a fideszes politikus

Publikálás dátuma
2018.03.27. 12:44
Fotó: Facebook/Becsó Zsolt
Remek lakhatást lehet menedzselni uniós forrásból, igaz a képviselő szerint vendégházról van szó, nem privát otthonáról, csak erről épp a helyiek nem tudnak.

„Az a Becsóéké”; „az nem vendégház, az magánszállás” - válaszoltak a hvg.hu-nak Becsó Zsolt fideszes országgyűlési képviselőre utalva, amikor a lap munkatársa a 34 millió forintos uniós támogatásból épült hollókői „Görbeország vendégház” látogatási lehetőségei iránt érdeklődött. Amikor a környékbeli házakba turistaként becsöngettek, azt a választ kapták: „ó, ez más kategória, oda nem lehet szállást foglalni”, illetve „az nem vendégház, a helyi országgyűlési képviselő saját háza, pályázatból építette, amikor a hotel épült, azt írták rólunk, hogy a mienk a legkorruptabb képviselő”.

Kicsit távolabb névről már senki se emlékezett a vendégházra, ám amikor azonosították, hogy a Castellum hotel melletti épületre gondolnak, mindenki rávágta, hogy „a Becsóék házáról van szó”. Magában az épületben a lap munkatársa nem talált senkit. A kerítésen egy cédula hirdeti, hogy az üzemeltető a Vertical Art nevű kft., ám az elérhetőség már le van ragasztva. A Vertical Art tulajdonosa Becsó Zsolt és öccse, Károly. Utóbbi, illetve Becsó Zsolt felesége közösen jegyzi a telket tulajdonló Palóc Hotel Kft.-t.

Az interneten se jártak sokkal nagyobb sikerrel: se Hollókő honlapján – ahol amúgy sorjáznak a vendégház-elérhetőségek –, se más szakportálokon nem lelték a szóban forgó szálláslehetőség nyomát: csak egy azonos nevű másik szállásadót leltek fel, amely régóta szeretné felkérni hollókői „névrokonát” a logóváltásra, ám eddig nem járt sikerrel. A Facebookon ugyan találtak egy oldalt, ám ez 2016-os létrehozatala óta alvónak tűnik, ráadásul a Direkt36 nevű oknyomozó portál épp akkor közölt leleplező cikket az ügyről. Akkor Becsó Zsolt - szintén a Facebookon – felháborodottan cáfolta, hogy uniós támogatásból magánházat építtetett volna.

Ezután a hvg.hu is felhívta Becsó Zsoltot, aki telefonon megismételte: bárki kiveheti a vendégházat. Ennek útja-módja iránti tudakozódásukra a képviselő végül megadta saját nyilvános email-címét: becso.zsolt@fidesz.hu, hozzátéve, hogy ez csak április 8-ig él, mert nem ő indul a térség képviselőségéért. A látogatók számát illetően a lap munkatársát az idegenforgalmi adót nyilvántartó önkormányzathoz irányította, a helyhatóságánál azonban adótitokra hivatkozva megtagadták a segítséget.

Kitört a szappanháború: madárnak nézték a szülőket

Publikálás dátuma
2018.03.27. 11:08
Fotó: Shutterstock
Az iskola hallgat, a tankerület tagad, a diákokat meg ledönti lábukról a betegség - iskolai abszurd.

Nem tudnak kezet mosni a gyerekek a Molnár Ferenc Kéttannyelvű Általános Iskola felsős mosdóiban, mivel névtelenséget kérő szülők szerint innen is hiányzik az alapvető tisztálkodási szer, írja a hvg.hu. Egyikük elmondása szerint míg alsó tagozatba járt a gyerekük, természetes volt, hogy az alapvető higiéniai- és mindennapi dolgokról a szülőknek kell gondoskodni. „Mi szülők vittük be nemcsak a szappant, de a wc-papírt és a szalvétát is. Utána onnan, az osztályteremből kell kivinniük magukkal a folyékony szappant a gyerekeknek, ha wc-re kell menniük." Amikor viszont felső tagozatba léptek a gyerekeik, már ez az opció sem volt működőképes a gyakorlatban. Akkor derült ki számukra a probléma, amikor tél elején sokan lebetegedtek az influenza szezonban, volt olyan nap, hogy az osztályukból csaknem 20 gyerek hiányzott. A betegség dühöngését segíthette, hogy a gyerekek nem tudtak kezet mosni.

A Molnár Ferenc Kéttannyelvű Általános Iskola igazgatóját, Török Alfrédot hiába kereste a hvg.hu az ügyben, még csak nem is reagált. A Klebelsberg Központ terület szerint illetékes Belső-Pesti Tankerületi Központ pedig egészében tagadta, hogy a gyerekeknek ne lenne mivel kezet mosniuk az iskolában. A szülők ezen annyira felhúzták magukat, hogy videóra vették az összes felső tagozatos mosdóban, mi a helyzet szappan-ügyben: És tényleg mindenhol üresek voltak a szappantartályok.