Tokajt védi a kormány, az emberek már félnek

Publikálás dátuma
2018.03.28. 07:02
Fotó: Kállai Márton
Nem akarják rekvirálni a világörökségi területeken lévő házakat, földeket, pincéket, de valahol érhető, ha információk hiányában sokan megijedtek az állam elővásárlási jogának bejegyzésétől, s a kézhez kapott határozattól – mondta a Népszavának Latorcai Csaba a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára.

- Tokaj-Hegyalján sokan a rekvirálást emlegették, amikor megkapták az állam elővásárlási jogának bejegyzését a pincéjükre.

- Ez súlyos félreértés. A tavaly elfogadott és idén január elsejével hatályba lépett törvény azt szabályozza, hogy ha megtörténik egy adásvétel, s minden részletben megállapodtak a felek, akkor a tulajdonosnak meg kell szólítania az államot, hogy ugyanilyen feltételekkel élni akar-e az elővásárlási jogával.

- Miért van erre szükség?

- A világörökségi területek összképének megőrzése és karbantartása kiemelt feladat. Számtalanszor előfordult, hogy egy ingatlan gazdát cserélt, s például a külföldi tulajdonost nem lehetett kötelezni a parlagfű levágására, az épület állagának megóvására, mert nem tartózkodott életvitelszerűen az országban.

- Vagyis a törvény valódi célja, hogy a külföldiek ingatlanszerzését megakadályozza.

- Valóban ez az egyik szempont. A világörökség megőrzésének ez egy finom módja, nincs kényszer, nincs jogvesztés, az elővásárlási jog inkább egyfajta védőháló.

- A tokajiak szerint az állam beavatkozik a szabadpiaci folyamatokba, hisz végső soron nem tudják annak eladni a pincét, akinek akarják. Ha pedig utód híján esetleg nem egyenesági rokonnak ajándékoznák oda, illetéket kellene fizetniük.

- Akkor ne ajándékozzák, hanem végrendelkezzenek, így illetékmentesen adhatják annak, akinek akarják! Törvényes örökös esetében még ez sem kell hozzá.

- Egy ilyen bejegyzés a tulajdoni lapon többek szerint is megváltoztatja az ingatlan forgalmi értékét.

- Mi úgy véljük, hogy ez a bejegyzés növeli az ingatlan értékét, hisz tegyük fel egy pályázat, vagy egy hitelszerződés fedezeteként vagy önrészként azt mutatja, hogy az ingatlan forgalomképes, s az állam akár vevőként is fellép. A félelmek ez ügyben jelentősen eltúlzottak, bár érthető, ha valaki egy ilyen határozat kézhezvételekor megijed. Ennek azonban legfőbb oka az információhiány.

- A törvény melléklete 1825 oldalon sorolja azokat az ingatlanokat, amelyek világörökségi helyszínen találhatók, köztük budapesti, Andrássy úti lakást, üzletet, hollókői házat, termőföldet, szőlőt. 

- A területeken közel nyolcvanezer ilyen ingatlan van, de elővásárlási jogot sem lakóházra, sem termőföldre, sem szőlőre nem jegyeztettünk be. Ez a rendelkezés az összes ingatlannak nagyjából a negyedét, mintegy húszezret érint.

- Tokajban hallani helyiektől, hogy egyes potentátok kimaradtak, van, akinek a pincéjére került ilyen bejegyzés, van, akiére nem.

- A listát mindenütt az adott földhivatalok állították össze, nem nevek, hanem helyrajzi számok alapján.

- Mit kezd majd az állam az így tulajdonába került tokaji pincékkel? Egyesek szerint majd a csókosok között osztják újra azokat.

- Nincs értelme ilyesmiről beszélni. Január elsején lépett életbe a törvény, azóta több, mint száz adásvétel történt a világörökségi területeken, de az állam egyszer sem élt elővásárlási jogával. Ha nincs ok, nem avatkozunk közbe.

Szerző

Mészáros, a szerencsés bodrogi hajós

Publikálás dátuma
2018.03.28. 07:00
FOTÓK: MTI, ZSIDAI PÉTER
A kormányfő barátja megint jókor volt jó helyen: befektetett a folyónál, majd kiderült, a kabinet ott is jelentős összegért indít turizmusfejlesztési programot.

Bodrogkisfaludon az olcsón megszerzett borászat és pálinkafőzde után a kikötőt is bekebelezheti Mészáros Lőrinc, akinek folyóparti birodalma szállodával meg étteremmel is bővülhet. Túl sokat nem kockáztatna ezzel a miniszterelnök jó barátja, nem kell attól tartania, hogy vendég nélkül maradna: a kormány szerencsés módon épp most indít a Bodrogot is érintő, 4,6 milliárdos folyami turizmusfejlesztési programot. Mészáros egyébként alig egy évvel azelőtt vetette meg a lábát a Bodrog partján, hogy a kormány hivatalosan is bejelentette a turisztikai programot.

Valami készülődik Mészáros Lőrinc pincészeténél a folyó Bodrogkeresztúrt Bodrogkisfaluddal összekapcsoló kanyarulatánál. Néhány hete talajfeltöltést végeznek a parton a Dereszla Pincészet bodrogkisfaludi borfeldolgozója mögött. Szintbe kezdték hozni a pincészethez tartozó, most a kompkikötőnek helyet adó területtel. A megkérdezett környékbeliek kivétel nélkül arról beszéltek, hogy "beindult" Mészáros Lőrinc: elmondásuk szerint szállodát, panziót, éttermet, látvány-pálinkafőzőt fog építeni, kikötőt bővít. Olyan helybelivel nem találkoztunk, aki legalább az egyik fejlesztési tervről ne hallott volna.

Mészáros valóban ziccert hibázna, ha nem fejlesztené az idegenforgalmi kínálatot Bodrogkisfaludon. Révész Máriusz, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos decemberben jelentette be, hogy 4,6 milliárdból beindítják a nyaralóhajó turizmus programot a Bodrog Tokajtól a szlovák határig terjedő szakaszán is.

TÉVEDHETETLEN BEFEKTETŐ- A kormányfő barátjának malmára hajtja majd a vizet az állami program 

TÉVEDHETETLEN BEFEKTETŐ- A kormányfő barátjának malmára hajtja majd a vizet az állami program 

A tervek szerint az állami projekt részeként a kiszemelt folyóknál 15-20 kikötőhelyet létesítenek, ahol tankolási és tisztálkodási lehetőséget is biztosítanak a 8-10 főt befogadó, vízi jogosítvány nélkül vezethető járművek utasainak.

Nem mellékes az sem, hogy a Mészáros-birtok közvetlen telekszomszédja a Kalóz Kikötő és Yacht Club, amely 7 ezer négyzetméteren saját és bérelt part menti ingatlanokkal rendelkezik, vízfelületet is bérel. A kikötőben – amely a megelőző években három uniós pályázaton összesen 146 millió forint támogatáshoz jutott – épp Mészáros érkezésének idején történtek változások. A kikötőt üzemeltető cégben, az I. Controll Kft.-ben a Seszták Miklós fejlesztési miniszter köreihez sorolt Mikucza Tamás veheti át az irányítást. Mikucza, Mészároshoz hasonlóan 2016 végén szerzett érdekeltséget a Bodrogkisfaludon, nem sokkal azután, hogy 22 millió forint kölcsönt adott az 400 millió forint eszközértékű I. Controll Kft. ügyvezetőjének, tulajdonosának, Endresz Lászlónak, aki fedezetként a cég vagyonelemeit ajánlotta fel. Endresz a 2017. júliusi határidőre nem fizette vissza a kölcsönt. Lapunknak azt mondta, baráti viszonyban van Mikuczával, bízik benne, együtt fognak dolgozni, a visszafizetési határidőt meghosszabbították. Az is igaz – ismerte el –, eddig már legalább ötvenen hívták, hogy megtudják, igaz-e: Mészárosék megveszik a kikötőjét. Elmondása szerint eddig ezzel nem keresték meg, miközben azzal is tisztában van, akár tönkre is tehetik a cégét.

Helyben többen is úgy tartják, hogy előbb-utóbb összekapcsolnák majd a kikötőt és a Mészáros-birtokot, így a telkek határán lévő komp útban lesz. Bodrogkisfalud polgármestere, Ádám László érdeklődésünkre annyit mondott: neki is fülébe jutott már az elképzelés, hogy az önkormányzat által működtetett kompot megszüntetnék vagy áthelyeznék.

Így kötött ki a folyónál a felcsúti polgármester
Mészáros Lőrinc Búzakalász 66 Felcsút Kft.-je 2016. novemberben rendkívüli vétellel, egy csomagban vásárolta fel a francia Soparfint S.A. bodrogkeresztúri érdekeltségeit. Méghozzá egytized áron: 400 ezer eurót, hozzávetőleg 124 millió forintot fizetett a Dereszla Bortermelő és Értékesítő Kft. 1,3 milliárd forintos-, a Henye Hotel Kft. 2,7 milliós-, a Henye Borászat Kft. 2 millió forintos-, a Tokaji-Major Bortermelő és Értékesítő Kft. 3 millió forintos üzletrészeiért.
A felszámolás alatt álló Soparfint vételi ajánlatot kapott Mészároséktól,és nem tudott ellenállni. Mészáros ezzel a bevásárlással 3026 plusz 1318 négyzetméternyi Bodrog-parti ingatlan gazdája lett, továbbá megvette a bodrogkeresztúri pálinkafőzdét is, ahogy arról januárban az Átlátszó beszámolt.

Szerző

Ne hagyja otthon az esernyőt!

Publikálás dátuma
2018.03.28. 00:14
Shutterstock illusztráció
Szerdán keleten néhol párásan indulhat a reggel, és többfelé készülhetünk záporokra is, a legtöbb napsütésre keleten, délkeleten van esély. A hajnal még csípős lesz, de délutánra 9-16 fokig melegszik a levegő. A délnyugati szél napközben feltámad, északkeleten erős lökések is kísérhetik. Kettős fronthatás érvényesül - írja az Időkép.

Csütörtökön borús, esős idő lesz jellemző. A nyugatira forduló szél megélénkül. Az enyhe hajnalt követően napközben 9-13 fok valószínű. Több csapadékra a Dunántúlon számíthatunk. 

Pénteken hajnalban még sokfelé eshet, délután elszórtan valószínű záporok, zivatarok kialakulása, melyeket apró szemű jég és erősebb széllökések is kísérhetnek. Enyhe hajnal után 9-19 fokot mérhetünk, délen lesz a legmelegebb.

Szombaton is a nap első fele ígérkezik csapadékosabbnak, de délután is még többfelé záporok alakulhatnak, néhol az ég is megdörrenhet. Erős, viharos délies szél, 14-21 fokos csúcshőmérséklet várható. Vasárnap újabb záporokkal, viharos, északnyugatira forduló széllel hidegfront érkezhet. Lehűl kissé a levegő, a legmelegebb órákban 8-15 fokot mérhetünk.

Szerző