Előfizetés

"Apa szeretlek, mindjárt elájulok" - A plázatűz áldozatait gyászolják

Publikálás dátuma
2018.03.28. 11:58
AFP fotó
Mintegy négyezren tüntettek Kemerovo központjában kedden, követelve a vasárnapi plázatűz felelőseinek megnevezését - tudósít az Euronews.

A demonstráción a helyi kormányzó-helyettesnek féltérdre ereszkedve kellett bocsánatot kérnie, amiért összeszólalkozott egy férfival, aki a tűzvészben elvesztette a nővérét, a feleségét és három gyermekét.

Moszkvában hivatalosan a Kreml tőszomszédságában található Manézs téren, ellenzéki szervezésben pedig a Puskin téren tartottak megemlékezést. Putyin elnök szerdára országos gyászt rendelt el a tragédia miatt. Egy apa, aki elvesztette lányát a tűzvészben, arról beszélt a kemerovói tömegnek, hogy az épület negyedik emeletén tartóztatták fel a tűzoltók:

"Próbáltam eljutni hozzá, de a tűzoltók megragadták a lábamat, visszahúztak. Azt mondtam nekik, ti szemetek! Sírtam... Telefonon tudtam beszélni a lányommal. Azt mondta: Apa, nagyon szeretlek, fuldoklom, mindjárt elájulok."

Jelenleg zajlik a hivatalosan 64 halálos áldozatot követelő tragédia feltárása. Sokakat még nem találnak: egyes sajtóinformációk szerint 67, mások szerint 85 személy tűnt el, akiknek kétharmada 11 és 13 év közötti gyerek. A szakemberek úgy gondolják, hogy rövidzárlat okozhatta a tüzet. A történtek miatt öt személyt vettek őrizetbe.

Antiszemita gyilkosság Párizsban

Publikálás dátuma
2018.03.28. 10:20
Forrás: Euronews videó

Emmanuel Macron En Marche mozgalma elítélte a Twitteren, hogy Párizsban megöltek egy idős zsidó asszonyt. A rendőrség antiszemita jellegűnek minősítette a gyilkosságot – tudósít az Euronews.

Forrás: Euronews videó

Forrás: Euronews videó

Mireille Knoll Párizsban született, 1942-ben túlélte a franciaországi zsidók legjelentősebb tömeges begyűjtését, majd egy időre Portugáliába menekült. Meggyilkolása óriási felháborodást váltott ki a zsidó közösség részéről.

„Maga a borzalom, hogy 2018-at írunk és egy 85 éves zsidó nőt megölnek az otthonában, brutális kegyetlenséggel. Tizenegyszer szúrták meg mielőtt felgyújtották az otthonát. Teljesen áttekinthető vizsgálatot követelünk az ügyben” – mondta.

A francia elnök is megdöbbenésének adott hangot Twitterén.

Úgy tudni, szerda estére tiltakozó menetet szerveznek a párizsi Place de la République-re.

Előre hozott választás lesz Szlovéniában

Publikálás dátuma
2018.03.28. 07:37
Borut Pahor szlovén elnök Fotó: AFP/Armend Nimani

Borut Pahor szlovén elnök arról tájékoztatta a nemzetgyűlést, hogy nem jelöl ideiglenes miniszterelnököt a két hete leköszönt kormányfő, Miro Cerar helyébe, és április 14-én hozza nyilvánosságra döntését az előrehozott választások időpontjáról. Mint mondta, a parlament jelenlegi összetételének úgyis hamarosan lejár a mandátuma, ezért nem volna értelme ideiglenes kormányfő megválasztásának.