Szkripal-ügy: Moszkva politikai merényletnek tekintheti a történteket

Publikálás dátuma
2018.03.28. 18:29
Az orosz külügyminisztérium épülete, Moszkva. Fotó: Maxim ZMEYEV / AFP
London az egész világon a bűnösség vélelmét próbálja kialakítani Oroszországgal szemben, állítja az orosz külügyminisztérium - tudósít az MTI. Szerdán közzétett állásfoglalásában Moszkva leszögezte: ha London nem bizonyítja be az ellenkezőjét, akkor Oroszország úgy kezeli majd a Szkripal-ügyet, mint egy, az állampolgárai ellen a politikai provokáció céljával elkövetett merényletet.

"Hangsúlyozzuk, hogy a bizonyítás kényszere ebben ez esetben éppen a brit oldalt terheli" - írta közleményében az orosz diplomáciai tárca, amely szerint a körülmények elemzése erre enged következtetni. A Moszkvában kiadott külügyi dokumentum szerint London az egész világon a bűnösség abszolút vélelmét próbálja meg kialakítani, a konfrontáció tudatos szításával és az orosz határoknál történő erődemonstrációval párhuzamosan.

A diplomáciai állásfoglalás szerzői szerint London "szisztematikusan azt bizonyítja", hogy képtelen biztosítani az orosz állampolgárok védelmét Nagy-Britanniában. Ennek alátámasztására felsorolták Alekszandr Litvinyenko egykori FSZB-tiszt, Badri Patarkacisvili és Alkszandr Perepelickij üzletember, Borisz Berezovszkij volt orosz kormányzati tisztségviselő, oligarcha és üzlettársa, Nyikolaj Gluskov, valamint Szergej Szkripal és lánya halálát. A felsoroltak halála mögött egyébként rendre orosz beavatkozás sejthető: Gluskov a halála előtt azt állította, Berezovszkijt Moszkva ölette meg, és a brit hatóságok szerint egyenesen Vlagyimir Putyin adott engedélyt Litvinyenko megmérgezésére.

A tárca megismételte, hogy a brit fél az utolsó merénylettel kapcsolatban Oroszországban sohasem használt elnevezésű hatóanyagot emlegetett, amelyből Moszkva követelése ellenére sem biztosított mintát. Ez azért is érdekes, mert múlthéten még a Novicsok (Újonc) néven ismert vegyifegyverrendszer egyik kifejlesztőjeként nyilatkozott egy Leonyid Rink nevű férfi a Ria Novosztyi hírügynökségnek.

Szergej Nariskin, az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) vezetője az Interfax hírügynökségnek azt mondta, hogy a kiutasított orosz diplomaták között a szolgálatnak "nagyon kevés" munkatársa van. Elmondása szerint az SZVR embereit állomáshelyükön, ahol a helyi szakszolgálatokkal való együttműködést biztosították, a partneri csatornákon keresztül, valódi minőségükben mutatták be. Nariskin úgy vélekedett, hogy a kiutasításokra "megfelelő, elég kemény választ fog adni".

Szerző

"Apa szeretlek, mindjárt elájulok" - A plázatűz áldozatait gyászolják

Publikálás dátuma
2018.03.28. 11:58
AFP fotó
Mintegy négyezren tüntettek Kemerovo központjában kedden, követelve a vasárnapi plázatűz felelőseinek megnevezését - tudósít az Euronews.

A demonstráción a helyi kormányzó-helyettesnek féltérdre ereszkedve kellett bocsánatot kérnie, amiért összeszólalkozott egy férfival, aki a tűzvészben elvesztette a nővérét, a feleségét és három gyermekét.

Moszkvában hivatalosan a Kreml tőszomszédságában található Manézs téren, ellenzéki szervezésben pedig a Puskin téren tartottak megemlékezést. Putyin elnök szerdára országos gyászt rendelt el a tragédia miatt. Egy apa, aki elvesztette lányát a tűzvészben, arról beszélt a kemerovói tömegnek, hogy az épület negyedik emeletén tartóztatták fel a tűzoltók:

"Próbáltam eljutni hozzá, de a tűzoltók megragadták a lábamat, visszahúztak. Azt mondtam nekik, ti szemetek! Sírtam... Telefonon tudtam beszélni a lányommal. Azt mondta: Apa, nagyon szeretlek, fuldoklom, mindjárt elájulok."

Jelenleg zajlik a hivatalosan 64 halálos áldozatot követelő tragédia feltárása. Sokakat még nem találnak: egyes sajtóinformációk szerint 67, mások szerint 85 személy tűnt el, akiknek kétharmada 11 és 13 év közötti gyerek. A szakemberek úgy gondolják, hogy rövidzárlat okozhatta a tüzet. A történtek miatt öt személyt vettek őrizetbe.

Szerző

Antiszemita gyilkosság Párizsban

Publikálás dátuma
2018.03.28. 10:20
Forrás: Euronews videó

Emmanuel Macron En Marche mozgalma elítélte a Twitteren, hogy Párizsban megöltek egy idős zsidó asszonyt. A rendőrség antiszemita jellegűnek minősítette a gyilkosságot – tudósít az Euronews.

Forrás: Euronews videó

Forrás: Euronews videó

Mireille Knoll Párizsban született, 1942-ben túlélte a franciaországi zsidók legjelentősebb tömeges begyűjtését, majd egy időre Portugáliába menekült. Meggyilkolása óriási felháborodást váltott ki a zsidó közösség részéről.

„Maga a borzalom, hogy 2018-at írunk és egy 85 éves zsidó nőt megölnek az otthonában, brutális kegyetlenséggel. Tizenegyszer szúrták meg mielőtt felgyújtották az otthonát. Teljesen áttekinthető vizsgálatot követelünk az ügyben” – mondta.

A francia elnök is megdöbbenésének adott hangot Twitterén.

Úgy tudni, szerda estére tiltakozó menetet szerveznek a párizsi Place de la République-re.

Szerző