Előfizetés

Szorul a hurok - Orbánig ér a Microsoft-botrány

Publikálás dátuma
2018.03.29. 07:00
JÓBARÁTOK - A kormány bőkezű volt a szoftvercéggel (képünkön Szijjártó Péter külgazdasági miniszter) FOTÓ: MTI/SOÓS LAJOS
Gigabírság elé nézhet a Microsoft, mert magyar viszonteladói sokszor fölösleges kormányzati szoftverbeszerzéseken segítették Orbán vejének gazdagodását.

Az amerikai tulajdonú Politico brüsszeli kiadása szerint megnőtt a választások tétje Orbánék számára: olyan korrupciós esetek kerültek napvilágra, amelyek nyomán egy vereség esetén akár több évre is rács mögé kerülhetnek. A tekintélyes online lap ritkán fogalmaz ennyire sarkosan, és ezúttal sem ok nélkül tette: úgy tudjuk, legalább egy ügy, a túlárazott és irányított kormányzati Microsoft-szoftverbeszerzés szálai Orbán Viktor közvetlen környezetéig érnek, és valóban az elképzelhető legsúlyosabb következményekkel járhatnak.

A történetről idehaza a 24.hu számolt be először, amikor tavaly decemberben megírta, hogy az amerikai cég magyar leányvállalatánál belső vizsgálat indult, amelynek nyomán a Microsoft szerződést bontott a legnagyobb hazai viszonteladóival, két vezetője pedig távozott a cégtől. Ugyancsak a magyar hírportál idézte föl, hogy hasonló okokból Romániában is nyomozás folyik, amelyben kilenc egykori miniszter érintett, valamint sokéves börtönbüntetéseket és összesen 17 millió eurós vagyonelkobzást szabtak ki. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy bár a román botrányt az ország történetének legsúlyosabb korrupciójaként említik, és úgy tudjuk, a vállalat belső vizsgálata más térségbeli országokra is kiterjed, a Microsoft auditorai messze a magyar ügyet tartják a legsúlyosabbnak, és itt számolnak a legtöbb kockázattal.

A magyar eset feltárásába két hete a napi.hu is bekapcsolódott. Ők azt írták, hogy a vizsgálatban az amerikai Igazságügyi Minisztérium, az FBI és az Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) is részt vesz. A napi.hu a NAV-ot és az ORFK-t nevezte meg a szoftverügyletek érintettjeként.

Lázár János minisztériuma a Népszava kérdésére írásban azt válaszolta: „A Miniszterelnökségnek nincsen tudomása arról, hogy a Microsoft vizsgálatot folytatna a kormányzati intézmények szoftverbeszerzésével kapcsolatban, és nem foglalkozik a vállalat belső ügyeivel.” Lapunk ugyanakkor úgy tudja, hogy az eljárás folytatódik, és a korábban becsültnél sokkal kiterjedtebb: tíznél több magyar kormányzati intézménynél és állami cég körül vizsgálódnak már, így az adóhatóság és a rendőrség mellett például a honvédelmi tárcához tartozó HMEI Zrt., illetve az egészségügy beszerzéseiben érdekelt egykori GYEMSZI is célkeresztbe került. Az amerikai Microsoft-központ a tisztázáshoz annak a nemzetközi ügyvédi irodának a közreműködését is igénybe veszi, amely tíz éve a volt Magyar Telekom montenegrói korrupcióját is vizsgálta.

A kifogásolt beszerzések mindenütt ugyanazt a forgatókönyvet követték. Ahogyan a vizsgálat alá vont intézményeknél, illetve állami vállalatoknál dolgozó forrásaink elmondták, a 2014-es választások után az uniós támogatásból bonyolított állami informatikai fejlesztéseknél (informális) kulcsszereplővé vált Tiborcz István (Orbán Viktor kormányfő veje), illetve testvére, Tiborcz Péter, akiknek „ráhatásuk” lehetett arra, hogy melyik cég felé lejtsen a pálya. A vizsgált kormányzati megrendelők irracionális árakon vásároltak üzleti Microsoft-szoftverlicenceket – az alapesetben 100 ezer forint körüli Office-licenceket a beszerzési árnál drasztikusan, olykor akár 200 százalékkal drágábban adták tovább a viszonteladók az állami ügyfeleknek. Az így elért extraprofitból a kormányfő közelébe is jutott: Tiborcz István 2015-ben jelent meg tulajdonosként a HCS Experts nevű cégben, és abban az esztendőben az egyik Microsoft-viszonteladónak rendszeresen beszámlázó HCS megtáltosodott - az árbevétele megduplázódott, közel egymilliárd forintra nőtt, 2016-ban pedig Tiborcz István 389 millió forintot tudott osztalékként kivenni belőle. Ami még különösebb: míg a korábbi években a cég üzemi eredménye 10-20 százalékos volt az árbevételhez képest addig a 2015-ös rekordévben az árbevétel közel fele lett üzemi eredmény.

A kormányzati vevők ráadásul nemcsak érthetetlenül drágán vásároltak, hanem számos esetben fölöslegesen is: tudunk olyan vizsgálat alá vont intézményről, ahol máig semmire sem használták a két éve beszerzett szoftverlicenceket (vagyis az állam extrém felárral vásárolt olyasmit, amire nem is volt szüksége, egyetlen látható céllal: hogy a kormányfő vejét is magában foglaló kör gazdagodását segítse). Azt nem tudni, hogy a Tiborcz-cég számláit milyen címen fogadta be a Microsoft-viszonteladó, az viszont bizonyos, hogy a jelzett időszakban a HCS Experts minimális létszámmal, jellemzően titkárnőket foglalkoztatva működött.

A Microsoft amerikai központja éppen 2015-ben kezdte vizsgálni a jelzett – és az amerikai jog szerint korrupciónak minősülő – gyakorlatot. A vizsgálat nyomán a magyar leányvállalat két vezetőjét is menesztette – amint arról lapunk is beszámolt, Sagyibó Viktor, a Microsoft kormányzati üzletágának volt vezetője jelenleg miniszteri biztos Lázár János környezetében, Papp István volt vezérigazgató pedig a Nemzeti Befektetési Ügynökséghez került (azaz mindkét eltávolított vezető fölé védőernyőt borított az Orbán-kormány) –, majd szerződést bontott a legnagyobb partnereivel. A Népszava információi alapján a vizsgálat jelenleg is tart, és az USA igazságügyi minisztériuma példátlanul magas, akár 1 milliárd dollár (!) fölötti büntetéssel fenyegeti az amerikai szoftvercéget. Hasonló súlyú – de nem csak a Microsoftot fenyegető - kockázat, hogy az EU-ban is eljárás indul a több tagállamra is kiterjedő korrupciós gyakorlat miatt, amit az Orbán-kormány értesüléseink szerint a német kormány magatartását befolyásolni képes nagyvállalatok, mindenekelőtt a kormányzati megrendelésekben szintén érdekelt SAP és Telekom segítségével, az illegális lobbista Klaus Mangold közvetítésével próbál megelőzni.

A Microsoft a drasztikus büntetés elkerülése érdekében mindenben együttműködik az amerikai kormányzattal, ami azt is jelenti, hogy az USA igazságügyi minisztériuma részletes információkkal rendelkezhet egy olyan magyarországi korrupciós ügyről, amelynek Orbán Viktor családtagjai közvetlen haszonélvezői voltak.

Saját egójuk fontosabb az összefogásnál

Publikálás dátuma
2018.03.28. 23:21
ÖNÁLLÓAN - Karácsony Gergely, Szél Bernadett és Vona Gábor. Egyre távolabbinak tűnik a megegyezés FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Nem tisztul a kép az ellenzéki térfélen bő egy héttel a választás előtt, néhány körzetben volt csak visszalépés az utóbbi napokban.

Az Együtt szerdán visszahívta jelöltjét a főváros 12. számú választókerületében a DK-s, MSZP-Párbeszéd támogatással bíró Hajdu László XV. kerületi polgármester javára. Egy nappal korábban ezt tette a Momentum is: Galgóczi Pétert Pest megye 11-es körzetében léptették vissza szintén az MSZP-P/DK-s induló, Kücsön Sándor előnyére.

Az LMP pedig Zuglóban vonta vissza eddigi jelöltjét, igaz ők nem teljesen önszántukból. Barta János ugyanis a Civil Rádióban elismerte: a Fidesz is gyűjtött neki aláírásokat a kerületben. Szél Bernadett ezután gyorsan intézkedett, a párt miniszterelnök-jelöltje bejelentette, hogy felfüggesztik Barta párttagságát és megindítják a kizárási eljárást.

- A Fidesszel semmilyen együttműködés nem megengedhető. A kormánypárt számtalan helyen bizonyíthatóan visszaélt az állampolgárok személyes adataival, ehhez egy ellenzéki párt sem asszisztálhat, sőt ha bárki ilyet tapasztal, akkor feljelentést kell tenni. Mivel Barta János az elvárásoknak nem tett eleget, ezért a párt elnöksége nem tekinti az LMP hivatalos jelöltjének – közölte a miniszterelnök-jelölt.

Hiába a szimbolikus gesztusok, az országos megoldástól továbbra is távol van az ellenzéki oldal. Miután az LMP deklarálta, hogy befejezi a további tárgyalásokat, Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje egyeztetni hívta a Momentumot és az Együttet. Fekete-Győr Andrásék nem fogadták el az invitálást, Juhász Péterékkel viszont már túl is van az első tárgyalási körön Karácsony. A folytatás ugyanakkor homályos. Az Együttől megtudtuk, hogy a második találkozó hétfőn lett volna, de ezt a szocialisták lemondták és azóta sem tájékoztatták a pártot az esetleges következő időpontról. Túl sok idejük már nem is maradt erre, az Együttben legkésőbb jövő keddig várnak.

- Hajlandóak lennénk további visszalépésekre, de csak akkor, ha más ellenzéki pártok is hasonló gesztust gyakorolnak – ezt már Juhász Péter jelentette ki Kaposváron, ahol bejelentette, hogy Somogyban sem látszik esély az ellenzéki együttműködésre, ezért itt nem is tervezik a koordinálást. Kerepesi Tibor, a párt helyi jelöltje szerint pedig „ha lenne engedély a budapesti pártközpontokból, két óra alatt megegyeznénk egy-egy körzetben”.

- Tudomásul kellene venni, hogy a választás nem piac, hogy alkudozni lehessen – mondta Juhász, hozzátéve: vicc, hogy azért nyer majd sok helyen a Fidesz-KDNP embere, mert a másik oldalon mindenki a saját egóját tartja a legfontosabbnak. Még arra is hajlandóak lennénk, hogy bizonyos kerületekben, ahol összehozható a demokratikus ellenzéki összakarat, akár a jobbikos jelölt javára is visszalépünk. Csak lássunk végre gesztusokat mások részéről is - hangsúlyozta az Együtt elnöke.

Reménykedésre nincs oka, hiszen az LMP szóvivője lapunknak leszögezte: ők már mindent megpróbáltak, már csak azon dolgoznak, hogy minél többen menjenek el voksolni. Kanász-Nagy Máté arra a kérdésünkre, hogy mit mondanának egy szavazónak, aki kormányváltást akar, viszont a körzetében több, hasonló erejű ellenzéki jelölt is indul, azt mondta: természetesen, hogy voksoljon az LMP-re. A felvetésünkre, hogy rengeteg körzetben nem az LMP-s aspiráns a legesélyesebb, a szóvivő annyit mondott, bíznak a választók bölcsességében.

Ez azonban nem életbiztosítás. Virág Andrea a Republikon Intézet kutatója úgy látja, nem tudni például, hogy ahol az ellenzéki jelölt eséllyel győzhet, ott mennyire tudatosan szavaznak majd át erre az indulóra. Az is kérdéses a szakértő szerint, hogy a választók be tudják-e azonosítani, ki az esélyes jelölt, sokan ráadásul csak az utolsó pillanatban döntik majd el, valóban átszavaznak-e.

Közösen keresik az esélyeseket
Megsokasodtak az elmúlt hetekben a legesélyesebb ellenzéki jelölteket bemutató oldalak. A Válasszunk 2018! (V18) csoport után, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester is közzétette a saját listáját. Annak érdekében, hogy a két csoport megkönnyítse a listák áttekintését és a választók döntését április 8-án, a V18 listájában, a közös pontokat Márki-Zay Péter fényképével jelzi, míg a hódmezővásárhelyi polgármester a V18 logójával ugyanígy megjelöli a közösen legesélyesebbnek tartott ellenzéki jelölteket.
A V18 szerint 25 olyan hely van az országban, ahol akkor is nyerhet az ellenzék, ha nem lesz együttműködés a pártok között. Ebből 24-ben Márki-Zay szerint is győzhet az ellenzék: így a Jobbik 10, az MSZP-Párbeszéd 8, a DK 4, független jelölt pedig 2 helyen hozhat mandátumot. További 21 olyan választókerület is van, ahol Márki-Zay talált esélyes ellenzéki jelöltet, a V18 viszont úgy számol, hogy a pártok megállapodására volna szükség, különben nem lesz elég ellenzéki szimpatizáns számára egyértelmű, hogy kire kellene szavaznia, ha a legerősebbet akarja segíteni.

Saját egójuk fontosabb az összefogásnál

Publikálás dátuma
2018.03.28. 23:21
ÖNÁLLÓAN - Karácsony Gergely, Szél Bernadett és Vona Gábor. Egyre távolabbinak tűnik a megegyezés FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Nem tisztul a kép az ellenzéki térfélen bő egy héttel a választás előtt, néhány körzetben volt csak visszalépés az utóbbi napokban.

Az Együtt szerdán visszahívta jelöltjét a főváros 12. számú választókerületében a DK-s, MSZP-Párbeszéd támogatással bíró Hajdu László XV. kerületi polgármester javára. Egy nappal korábban ezt tette a Momentum is: Galgóczi Pétert Pest megye 11-es körzetében léptették vissza szintén az MSZP-P/DK-s induló, Kücsön Sándor előnyére.

Az LMP pedig Zuglóban vonta vissza eddigi jelöltjét, igaz ők nem teljesen önszántukból. Barta János ugyanis a Civil Rádióban elismerte: a Fidesz is gyűjtött neki aláírásokat a kerületben. Szél Bernadett ezután gyorsan intézkedett, a párt miniszterelnök-jelöltje bejelentette, hogy felfüggesztik Barta párttagságát és megindítják a kizárási eljárást.

- A Fidesszel semmilyen együttműködés nem megengedhető. A kormánypárt számtalan helyen bizonyíthatóan visszaélt az állampolgárok személyes adataival, ehhez egy ellenzéki párt sem asszisztálhat, sőt ha bárki ilyet tapasztal, akkor feljelentést kell tenni. Mivel Barta János az elvárásoknak nem tett eleget, ezért a párt elnöksége nem tekinti az LMP hivatalos jelöltjének – közölte a miniszterelnök-jelölt.

Hiába a szimbolikus gesztusok, az országos megoldástól továbbra is távol van az ellenzéki oldal. Miután az LMP deklarálta, hogy befejezi a további tárgyalásokat, Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje egyeztetni hívta a Momentumot és az Együttet. Fekete-Győr Andrásék nem fogadták el az invitálást, Juhász Péterékkel viszont már túl is van az első tárgyalási körön Karácsony. A folytatás ugyanakkor homályos. Az Együttől megtudtuk, hogy a második találkozó hétfőn lett volna, de ezt a szocialisták lemondták és azóta sem tájékoztatták a pártot az esetleges következő időpontról. Túl sok idejük már nem is maradt erre, az Együttben legkésőbb jövő keddig várnak.

- Hajlandóak lennénk további visszalépésekre, de csak akkor, ha más ellenzéki pártok is hasonló gesztust gyakorolnak – ezt már Juhász Péter jelentette ki Kaposváron, ahol bejelentette, hogy Somogyban sem látszik esély az ellenzéki együttműködésre, ezért itt nem is tervezik a koordinálást. Kerepesi Tibor, a párt helyi jelöltje szerint pedig „ha lenne engedély a budapesti pártközpontokból, két óra alatt megegyeznénk egy-egy körzetben”.

- Tudomásul kellene venni, hogy a választás nem piac, hogy alkudozni lehessen – mondta Juhász, hozzátéve: vicc, hogy azért nyer majd sok helyen a Fidesz-KDNP embere, mert a másik oldalon mindenki a saját egóját tartja a legfontosabbnak. Még arra is hajlandóak lennénk, hogy bizonyos kerületekben, ahol összehozható a demokratikus ellenzéki összakarat, akár a jobbikos jelölt javára is visszalépünk. Csak lássunk végre gesztusokat mások részéről is - hangsúlyozta az Együtt elnöke.

Reménykedésre nincs oka, hiszen az LMP szóvivője lapunknak leszögezte: ők már mindent megpróbáltak, már csak azon dolgoznak, hogy minél többen menjenek el voksolni. Kanász-Nagy Máté arra a kérdésünkre, hogy mit mondanának egy szavazónak, aki kormányváltást akar, viszont a körzetében több, hasonló erejű ellenzéki jelölt is indul, azt mondta: természetesen, hogy voksoljon az LMP-re. A felvetésünkre, hogy rengeteg körzetben nem az LMP-s aspiráns a legesélyesebb, a szóvivő annyit mondott, bíznak a választók bölcsességében.

Ez azonban nem életbiztosítás. Virág Andrea a Republikon Intézet kutatója úgy látja, nem tudni például, hogy ahol az ellenzéki jelölt eséllyel győzhet, ott mennyire tudatosan szavaznak majd át erre az indulóra. Az is kérdéses a szakértő szerint, hogy a választók be tudják-e azonosítani, ki az esélyes jelölt, sokan ráadásul csak az utolsó pillanatban döntik majd el, valóban átszavaznak-e.

Közösen keresik az esélyeseket
Megsokasodtak az elmúlt hetekben a legesélyesebb ellenzéki jelölteket bemutató oldalak. A Válasszunk 2018! (V18) csoport után, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester is közzétette a saját listáját. Annak érdekében, hogy a két csoport megkönnyítse a listák áttekintését és a választók döntését április 8-án, a V18 listájában, a közös pontokat Márki-Zay Péter fényképével jelzi, míg a hódmezővásárhelyi polgármester a V18 logójával ugyanígy megjelöli a közösen legesélyesebbnek tartott ellenzéki jelölteket.
A V18 szerint 25 olyan hely van az országban, ahol akkor is nyerhet az ellenzék, ha nem lesz együttműködés a pártok között. Ebből 24-ben Márki-Zay szerint is győzhet az ellenzék: így a Jobbik 10, az MSZP-Párbeszéd 8, a DK 4, független jelölt pedig 2 helyen hozhat mandátumot. További 21 olyan választókerület is van, ahol Márki-Zay talált esélyes ellenzéki jelöltet, a V18 viszont úgy számol, hogy a pártok megállapodására volna szükség, különben nem lesz elég ellenzéki szimpatizáns számára egyértelmű, hogy kire kellene szavaznia, ha a legerősebbet akarja segíteni.