Hadházy: az LMP-be is beférkőzött a Fidesz

Hadházy Ákos szerint a Fidesz-KDNP minden ellenzéki pártba beférkőzött, és ez alól az LMP sem kivétel. A zöldpárt társelnöke erről az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt szerda este annak kapcsán, hogy kiderült, az LMP zuglói képviselőjelöltjének, Barta Jánosnak a kormánypártok is gyűjtöttek jelölti ajánlásokat. A párt ezek után felfüggesztette Barta párttagságát és visszavonta jelöltségét. Hadházy hozzátette: ha a jelölt nem száll ki, akkor jogászokkal fognak fellépni azért, hogy eltűnjön mellőle az LMP-logó, s ha bebizonyosodik, hogy a párt zuglói szervezete összejátszik a kormánypártokkal, feloszlatják.

A szekszárdi politikus szerint egyáltalán nem biztos, hogy a Jobbiknak vagy az MSZP-nek nem gyűjtött aláírásokat a Fidesz, ugyanis tapasztalatai szerint a kormánypártok minden ellenzéki pártba be vannak ágyazódva. Hogy pártjában kik lehetnek a Fidesz emberei, arról azonban csak a választások után szabad beszélni. Hadházy azt is kijelentette, ha április 8-án után többséget szerez a Fidesz, akkor azonnal lemond, és erre biztatja az összes ellenzéki vezetőt. De remélte, erre nem kerül sor.

Az LMP a multinacionális vállalatok helyett a kis- és középvállalkozásokat (kkv) tekinti stratégiai partnerének, és a támogatásukra intézkedési tervet dolgozott ki - mondta Ungár Péter, az LMP országos elnökségének tagja szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kiemelte, a magyar munkavállalók 70-80 százaléka kkv-ban dolgozik, amelyek Magyarországon tartják a profitot. Magyarország ezért akkor lesz erős, ha erős kkv-k lesznek, az LMP pedig ezért dolgozik majd - jelentette ki.

Az intézkedésekről szólva elmondta, megemelnék a kkv-k esetében a munkahelyteremtésre fordítható összeget, mivel jelenleg egy multinacionális cég körülbelül tízszer nagyobb támogatást kap egy munkahely megteremtésre, mint egy kkv. A párt szerint szintén a multiknak kedvez, hogy a támogatások általában egy nagy összegben vannak, úgyhogy az LMP több kicsi támogatási formát alakítana ki.

Átalakítanák a közbeszerzési rendszert is, hogy azt a kkv-k érdemben ki tudják használni, adómentessé tennék a minimálbért és visszaemelnék 18 évre a tankötelezettség korhatárát - sorolta az ellenzéki politikus.

Vágó Gábor, az LMP országgyűlési képviselőjelöltje kifogásolta, hogy kötelező kamarai díjért semmilyen szolgáltatás nem jár, a kamara csak a kormány "meghosszabbított keze", nem a vállalkozók érdekeit képviseli. Közölte: az LMP csökkentené a vállalkozások bürokratikus terheit, hogy ezek helyett az üzlettel foglalkozhassanak a tulajdonosok. Emellett kiszámítható adózási környezetet teremtenének, fix terhek helyett bevételarányos adózást vezetnének be, és az innovatív, zöld vállalkozásokra fektetnék a hangsúlyt - tette hozzá.

Ungár Pétert kérdezték a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) azon döntéséről, amely elmarasztalta őt telefonos kampánya miatt. A politikus kampányának részeként ismeretlenek közvélemény-kutatásnak álcázott telefonhívások során olyan kérdéseket tettek fel a Varga Mihályról, a kerület fideszes képviselőjelöltjéről, amelyek az NVB szerint valótlan tényállításokat tartalmaztak.

Szerző

A miniszterek is hallgattak a nemzetbiztonsági bizottság ülésén

Publikálás dátuma
2018.03.29. 12:17
Illusztráció: Népszava
Ismét határozatképtelen volt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága, írja az MTI. Az LMP jogi útra tereli működésképtelenség ügyét - közölte Szél Bernadett (LMP).

A Fidesz-KDNP előre jelezte, hogy nem vesz részt a tanácskozáson, mert az kampányakciónak tartja - majd valóban ellehetetlenítette az Országgyűlés egyik legfontosabb bizottságának csütörtöki ülését.

Többek között az FBI nyomozásáról, a Magyarországra vezethető pénzmosási szálakról, Kósa Lajos miniszter "1300 milliárdjáról", Szabó Zsolt államtitkár "parkoltatott 1,2 milliárdjáról", a kiutasított orosz diplomatáról, a Quaestor-ügyről, a jegybankkal kapcsolatos "kartellügyről" és a "kötvénybűnözőkről" is tájékoztatást várt volna a kormány és a szolgálatok képviselőitől, mondta el Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke az ülés elején.

Ellenzéki politikusok kísérletet tettek arra, hogy a kormány és az illetékes szervek megjelent képviselőinek feltegyék kérdéseiket, Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára azonban közölte, csak a napirend elfogadása után válaszolnak. A testület azonban nem volt határozatképes.

Szél Bernadettet semmi nem tudja meggyőzni arról, hogy az LMP szavazói hajlandók lettek volna más párta voksolni, úgyhogy nem hiszi, hogy a zöldek miatt lett kétharmad.

Majdnem kiátkozták, amikor azt merte mondani, hogy fogjon össze jobb és bal - kesergett Szél Bernadett a HírTV-ben, azt magyarázva, hogy ő a teljes koordináció híve volt. Hogy amikor kiderült, hogy az összellenzéki összefogás miért nem működik, akkor miért nem vett részt részleges együttműködésben, arról nem beszélt.

Az LMP társelnöke a Hír Tv Egyenesen című műsorában azt mondta: nem gondolja, hogy a pártja lenne a felelős azért, ami történt a választásokon annak ellenére, hogy öt budapesti egyéni választókerületben is több szavazatot kapott az LMP-s jelölt, mint amekkora a különbség a nyertes fideszes és a második ellenzéki között, ezért sokak szerint LMP-s visszalépéssel ezekben a kerületekben is nyerhetett volna az ellenzék, írja a hvg.hu.

Szél szerint kutatás kellene ahhoz, hogy tudni lehessen, hogy ezekben a körzetekben tényleg átszavaztak volna-e az LMP-sek. A politikus úgy érzi, nemcsak az LMP-t lehet bűnbakként megnevezni, más pártot is lehetne így emlegetni, és őt nem lehet meggyőzni arról, hogy az LMP szavazói száz százalékban átszavaznak máshova.

Arról, hogy Hadházy Ákos társelnök szerint azért nem volt több LMP-s visszalépés, mert Schiffer András és Sallai Róbert Benedek perrel fenyegette azokat a jelölteket, akik kihátrálnak az indulásból (és így a párt 150 millió forint támogatást veszít el) Azél azt mondta, volt ilyen javaslat, de a párt elnöksége nem támogatta, és Schiffert nem szeretné belekeverni a történetbe. Arra, hogy akkor ezek szerint Schiffer András beleszól az LMP belügyeibe, azt válaszolta, nem tudja megerősíteni, hogy ez így lenne. (Megjegyzendő: Schiffer cáfolta, hogy a belefolyna a zöldpárt szervezeteinek döntéshozatalába, illetve az említett perről annyit mondott: egy jogi eljárás lehetőségéről adott Sallainak egyszer szóbeli tájékoztatást.)

Szél Bernadett a saját egyéni választókerületében (Budakeszi) újraszámoltatja a szavazatokat, ugyanis nagyon szoros az eredmény, és a külföldi szavazatok meg is fordithaják.
Szerző

Magyarország szabadabbá válik, ha ismét Orbán Viktor lesz a miniszterelnöke

Publikálás dátuma
2018.03.29. 12:00