Semjén vadászata már a svéd ügyészség előtt

Publikálás dátuma
2018.03.29. 12:53
Forrás: Magyar Nemzet

A Västerbotten megyei rendőrség március 28-án átadta Semjén Zsolt ügyét az ügyészségnek - írja a 444.hu a svéd SVT Nyheterre hivatkozva. Ezek után a vádhatóság dönti el, lesz-e folytatása az egyelőre lopásként kezelt semjéni vadászatnak. Mint arról a Népszava is beszámolt korábban: a miniszterelnök-helyettes egy svédországi utazása alkalmával – melyet nem ő fizetett… - egy svéd gazda tulajdonában lévő háziasított rénszarvast lőtt ki.

A svéd gazda, Niklas Jonsson korábban úgy nyilatkozott, a füljelzője alapján egyértelműen övé volt az állat, melynek kilövésére senkinek sem adott engedélyt.

Szerző

Aljas rafinéria - Lakása ajtajára tehették a Szkripalt megmérgező szert (videó)

Publikálás dátuma
2018.03.29. 11:24
Útlezárás Szergej Szkripal otthona környékén. Fotó: Adrian DENNIS / AFP
A Scotland Yard szerint valószínűleg a délnyugat-angliai Salisburyben lévő otthonában szenvedett mérgezést március elején Szergej Szkripal volt brit-orosz kettős hírszerzőügynök és lánya, aki éppen látogatóban volt apjánál, írja az MTI. Update: Már nem válságos, és gyorsan javul Julija Szkripal állapota - közölte csütörtökön az illetékes brit egészségügyi hatóság.

A nyomozást végző szakértők a méreganyagot Szkripal lakásának bejárati ajtaján mutatták ki eddig a legnagyobb koncentrációban, és ebből arra a következtetésre jutottak, hogy az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese, a brit külső elhárítás (MI6) volt ügynöke és lánya a lakásban került először érintkezésbe az idegméreggel - közölte Dean Haydon, a londoni rendőrség országos hatáskörű terrorelhárító parancsnokságának koordinátora, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese szerda este.

Haydon szerint a hatóanyag nyomait a szakértők az elmúlt hetekben más helyszíneken is fellelték, de kisebb koncentrációban, mint Szkripal lakásánál. Ennek alapján a nyomozati tevékenység jelentős részben mostantól a lakásra és annak környékére összpontosul.

UPDATE: A 66 éves Szergej Szkripalt és 33 esztendős lányát eddig válságos állapotban kezelték Salisbury kórházában, de a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) területileg illetékes részlege csütörtökön közölte: Julija Szkripal állapota stabilizálódott, gyors ütemben javul, és már nem válságos.

Christine Blanshard, a kórház orvosigazgatója az NHS-közleménnyel egy időben elmondta: Julija Szkripal jól reagál a kezelésekre. Szergej Szkripal állapota a csütörtöki tájékoztatás szerint továbbra is válságos, de stabil.

A szerda esti tájékoztatás szerint a terrorelhárítás hozzávetőleg 250 detektívje vesz részt a vizsgálatban, az összes lehetséges szakterület partnerszervezeteinek és szakértőinek bevonásával. Haydon közölte azt is, hogy a rendőrség zártláncú térfigyelő kamerák több mint ötezer órányi felvételét tanulmányozza, és 1350 olyan tárgyat vizsgál, amelyet bizonyítékként gyűjtött be a nyomozás eddigi szakaszában. A Scotland Yard nyomozói mintegy 500 lehetséges tanút azonosítottak, és eddig több száz tanúvallomást rögzítettek.

A brit nyomozati anyagokra kíváncsi Moszkva
Jogsegélykérelemmel fordult az illetékes brit hatóságokhoz az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) a Julija Szkripal orosz állampolgár ellen az angliai Salisburyben elkövetett gyilkossági kísérlet büntetőügyében - közölte Szvetlana Petrenko, az SZK szóvivője csütörtökön Moszkvában.
Az SZK kérte, hogy bocsássák rendelkezésére a a brit nyomozati anyagok másolatát. Moszkvát a helyszín vizsgálat eredményei érdeklik, ahol Julija Szkripalt az apjával együtt eszméletlenül megtalálták, valamint az orvosi vizsgálat és az elvégzett szakértői elemzésekre kíváncsi.

Szerző

MÁV - Menetrendváltozás

Publikálás dátuma
2018.03.29. 10:44
Népszava fotó
Változik a vonatok menetrendje a húsvéti hosszú hétvégén. Március 29-én a pénteki, 31-én és április elsején az ünnepnapi, 2-án a vasárnapi, 3-án pedig a szokásos munkanapi menetrend szerint közlekednek a vonatok - tájékoztatta a MÁV csütörtökön az MTI-t.

A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a társaság arra kéri az utasokat, hogy váltsanak - a vonatokon akár mobiltelefonon is bemutatható - 10 százalékos kedvezményű e-vonatjegyet - áll a közleményben.

Az automatánál vásárolt jegyeknél 5, a menetrendi keresőben @ jellel jelölt, csúcsidőn kívüli vonatokra legalább száz kilométer távolságra váltott e-vonatjegyekre pedig 20 százalékos kedvezményt kapnak az utasok.

A gyermekek, a kis- és nagycsaládok, a tanulók, a diák- és felnőttcsoportok, a nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményekkel. A 26 éven aluliak 33 százalékos kedvezménye március 29-én, csütörtökön 10 órától április 2., hétfő éjfélig vehető igénybe.

Tavaly a húsvéti ünnepi forgalom ideje alatt 452 ezren váltottak jegyet, ami egy szokásos hétvégéhez képest hat százalékkal több utazást jelent.

Idén a tavaszi szünet március 29-én kezdődik, ezért csütörtökön is csúcsforgalom várható a pályaudvarokon. A tavaszi szünet utolsó napján, 3-án is nagy utasforgalomra számít a vasúttársaság: akkor a helybiztosítással közlekedő vonatok átlagos kihasználtsága még a húsvét hétfőinél is magasabb lehet.

Bővebb tájékoztatás a MÁV-csoport honlapján (www.mavcsoport.hu) érhető el, de hívható a Mávdirekt telefonos ügyfélszolgálata +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon. Telekom-hálózatból hívható a +36 (30) 499 4999-es, Telenor-hálózatból a +36 (20) 499 4999-es, Vodafone-hálózatból a +36 (70) 499 4999-es szám.

Szerző