Ismét meghalt egy asszony ellátatlanság miatt a Honvéd sürgősségijén

Publikálás dátuma
2018.03.30 10:42
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
Egy háziorvos szerint a Honvéd Kórház ellátóhelye mára amolyan no go zonává vált, ahova belépve nem biztosítanak a törvények védelmet, kiszolgáltatott, megfélemlített betegek várakoznak, remélve sorsuk jobbra fordulását.

Februárban ismét meghalt egy ellátatlan asszony a Honvéd Kórház sürgősségi osztályán. A háziorvosa azonban hiába kérte betege a kórházi dokumentumait, illetve az ügyben vizsgálatot, a Honvédkórház megtagadta az iratokba való betekintést. Dr. Mateisz Erzsébet háziorvos az üggyel kapcsolatos levelezését a közösségi portálon is nyilvánossá tette. Az esetről az RTL híradója is beszámolt.

Az idős asszonyt február közepén vérmérgezés gyanújával utalt be a Honvédkórház sürgősségi osztályára a háziorvosa. A sürgősségi osztályra megérkezve még a beteg éber volt, lehetett vele beszélni. A rosszul lévő beteget nem vizsgálták meg, sem vérnyomás vagy pulzus mérés, sem laborvizsgálat nem történt. Ennek ellenére az akkor őt ellátó Dr. Zacher Gábor leírta, hogy „Jelen állapot nem sürgősségi ellátás kereteibe tartozik, SBO-ra való beutalása szakmaiatlan. Emittáljuk.” A beteget hazavitették, ahol nem tudták itatni, etetni, aluszékonnyá vált. Másnap férje többször telefonált az ügyeletnek, és a rendelőnek, hogy feleségét nem tudja felébreszteni, de fél mentőt hívni, mert esetleg kifizettetik vele. Végül az ügyelet tanácsára hívta a mentőket, akik ellátták az eszméletlen beteget, és visszaszállították a sürgősségi osztályra. Itt derült ki, hogy szeptikus állapota visszafordíthatatlanná vált, és ahol ezután az intenzív kezelés ellenére elhalálozott.

Háziorvosa dr. Mateisz Erzsébet az ügy kivizsgálását kérte a Honvéd kórháztól, mivel úgy vélte, betege orvosi „nemtörődömség” áldozata lett. A doktornő hiába érvelt azzal, hogy az ambuláns lap is bizonyítja: nem vették figyelembe a beutaló orvos diagnózisát, nem végezték el a szükséges vizsgálatokat, nem látták el az esetet, nem megalapozottan állapították meg a beutalás indokolatlanságát. A kórház a vizsgálatot elutasította.

A háziorvos elkeseredésében arra kérte az önkormányzatot, hogy a körzetét sorolják egy másik sürgősségi ellátóhelyhez, elutasították. Az orvosnő azzal érvelt, hogy a Honvéd Kórház ellátóhelye mára amolyan no go zonává vált, „ahova belépve nem biztosítanak a törvények védelmet, kiszolgáltatott, megfélemlített betegek várakoznak, remélve sorsuk jobbra fordulását. De, amíg az SBO vezetőjének, és az orvosigazgatónak nem az emberek élete, egészségük javítása az elsődleges, addig nem tudom a betegeimet beküldeni, ez egyszerűen ellentétes az orvosi eskümmel” - írta a Honvéd kórház orvos igazgatójához címzett levelében. Hozzátette: ezt a közönyt, a tanult tehetetlenséget, bárminek is nevezzem nem tudom elfogadni, és csak remélni tudom, hogy a nyilvánosság ereje segít majd abban, hogy az esetet és minden hasonló ügyet kivizsgáljanak, és tegyenek meg mindent a feltárt problémák orvoslására, hogy a későbbiekben megfelelő ellátás reményében, félelem nélkül mehessenek a betegek a sürgősségire, és mi orvoskollégák nyugodt szívvel utalhassuk be a ránk bízott rászorulókat.”

Szerző
2018.03.30 10:42

Ilyen EP-listát akar az MSZP elnöksége

Publikálás dátuma
2019.02.15 19:27

Fotó: / Tóth Gergő
A pártelnökkel semlegesítenék a széttartó törekvéseket.
Mindjárt véleményt mond az MSZP választmánya a szombati kongresszus elé kerülő EP-listáról – amit Tóth Bertalan vezet. Az, hogy a pártelnök került a szocialista névsor élére, elejét vette, hogy huzakodás alakuljon ki a listavezető személye körül. Emlékeztetőül: a helyi szervezetek érdemi többsége azt jelezte korábban, hogy Ujhelyi István legyen az első az EP-lajstromban, és ezt támogatta az elnökség is. Csakhogy az utolsó pillanatokban Szanyi Tibor is bejelentkezett listavezetőnek, célját a választmány segítségével érte volna el – azért lobbizott, hogy a választmány emelje pajzsra a listavezetőt. (Megjegyzendő: a szabályok szerint az elnökségnek és a választmánynak együttesen kell döntenie a listára, egyik sem erőszakolhatja rá az akaratát a másikra.) Bár a többségi vélemény szerint Ujhelyi behúzta volna a listavezetői pozíciót, így azonban nem lesz konfliktus, illetve az elnök személye segíthet abban, hogy átmenjen a lista. Amelyiknek második helyén Ujhelyi István áll, így őt követi Szanyi Tibor, utána Tüttő Kata jön, majd Kálló Dániel következik, és a hatodik hely Gurmai Zitáé. Érdemes Kállót kiemelni, aki a Független Diákparlament szóvivője volt, és a civil erőt képviseli. (Az egyelőre kérdéses, mit szól hozzá a választmány.)   Természetesen listán mindenki csúszik egyet előre. Hiszen Tóth Bertalan szimbolikus szereplő – az EP-választás után visszalép. A jelenlegi számítások szerint az MSZP mintegy három képviselői helyre számíthat, ebből vélhetően egyet átenged majd a közös listához csatlakozó Párbeszédnek, így Ujhelyi István és Szanyi Tibor újrázhat Brüsszelben.
2019.02.15 19:27

Bayer újra a bíróság elé állhat, most Nagy Blanka leprolizásáért

Publikálás dátuma
2019.02.15 19:00

Fotó: / Vajda József
A lovagkeresztes publicistával párhuzamosan a kormánysajtó is újabb négy sajtó-helyreigazítási per elé nézhet.
Öt jogi eljárás indult amiatt, hogy a kormánymédia össztüzet zúdított Nagy Blankára, és minden áron le akarta járatni a kormányt keresetlenül kritizáló  gimnazistát, mondta a Népszavának a diáktüntetőt védő Litresits András. (Emlékeztetőül: az MSZP felajánlotta, hogy jogi védelmet biztosít Nagy Blankának, és miután a lány élt ezzel a lehetőséggel, Litresits vette kezébe az ügyet - a jogász egyébként a szocialista párt delegáltja az Országos Választási Bizottságban.)
Az öt eljárás közül az egyik egy magánvádas feljelentés becsületsértés miatt, Bayer Zsolttal szemben
- magyarázta Litresits, aki ezt a héten nyújtotta be a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Az ügy nagyjából márciusban vagy áprilisban juthat el a tárgyalásig. Ehhez először is az kell, hogy a bíróság egyetértsen abban, hogy a kormánypárti publicista nem egyszerűen véleményt nyilvánított, mikor az EchoTV-ben többek közt kretén barom állatnak nevezte Nagyot. A következő állomás egy nem nyilvános békítő tárgyalás lenne. Ha Bayer itt megjelenik, és bocsánatot kér, a sértegetett diáktüntető pedig megbocsát, akkor az ügy itt véget is érhetne.
"Ám Blankának az nem nagyon segít, ha egy sötét szobában elnézést kér Bayer azért, ahogy tévében beszélt róla az egész ország előtt"
- fogalmazott Litresits. Így jó eséllyel tovább gördül az eljárás. Az ügyvéd azzal érvel majd, hogy a szavak, amikkel a lovagkeresztes publicista a diákot illette, a Büntető törvénykönyv felsorolása szerint alkalmasak a becsület megsértésére. Ráadásul Bayer kifejezetten egy konkrét személyről beszélt így - miközben Nagy Blanka egy tüntetésen általánosságban a Fideszt szidta.
A héten kapta meg a sajtó-helyreigazítási kérelmet a Ripost, a Figyelő, az Origo és a Lokál
- mondta a másik négy eljárásról a diáktüntető védője. A Ripostban jelentek meg ugyanis az arról szóló hazugságok, hogy Nagy Blanka különböző tárgyakból bukásra állna. Ezt azonnal átvette a másik három kormányközeli médium, a Figyelő, az Origo és a Lokál. A helyreigazítási kérelemre elvileg nagyon hamar válaszolniuk kellene, ha nem teszik, 5 napon belül meg kell jelentetniük egy helyreigazító közleményt. Ennek hiányában indulhat ellenük is a per - az eljárásnak szintén márciusban lehet meg az eredménye.
"Higgyünk abba, hogy egy normális országban, ahol egy 19 éves lánynak nem kell elviselni és eltűrni, hogy a kormánypropaganda Bayer Zsolttal az élén a szájára veszi, illetve a célpontjává teszi"
mondta el Litresits arról, mi a célja az eljárásoknak. Nem a pénz a lényeg, hanem helyretenni a dolgokat, hangsúlyozta. Vagyis Nagy Blanka az őt ért személyiségjogi sérelmeket akarja reparálni, illetve kompenzálni.

Sorban vesztik el a pereket

Bayer Zsolt nemrég pert vesztett Hadházy Ákossal szemben is. Az ügy hasonló: a bírósági ítélet indoklásában egyebek mellett kimondta, hogy a kifejezés, amit a Fidesz 5-ös számú párttagkönyvének tulajdonosa jelentős nyilvánosság előtti használat, "az érintett megalázását, emberi mivoltának sárba tiprását eredményezi".
A kormánysajtó szintén sorra bukja az eljárásokat: az Átlátszó által kikért adatok szerint 2018-ban összesen 109 sajtó-helyreigazítási pert vesztett a 888, a közmédia, a Lokál, a Magyar Idők, az Origo, a Pesti Srácok, a Ripost és a TV2.

2019.02.15 19:00
Frissítve: 2019.02.15 19:00