Tüntetőkre lőttek, 1000-en sérültek (videó)

Publikálás dátuma
2018.03.30. 18:25
Fotó: OREN ZIV / DPA

Erőszakba torkolt a békésnek hirdetett pénteki palesztin tüntetés, az izraeli hadsereg és a tiltakozók összecsapásaiban 14 ember vesztette életét az esti órákig. Palesztin egészségügyi források szerint legkevesebb négyszázan megsebesültek, de egyes jelentések ezer sebesültről beszélnek. A tényleges összecsapásokban 9-en haltak meg, a reggeli órákban egy, a biztonsági kerítés berendezését feszegető 27 éves férfit az izraeli katonák lőttek le, ketten pedig egy izraeli tankból kilőtt lövedék által vesztették életüket. Palesztin források szerint a 27 éves férfi egyszerű földművelő volt, a tankból leadott lövés pedig ugyancsak ártatlanokat ölt meg. Az áldozatok életkora kapcsán is nyilatkozatháború folyik, izraeli közlések szerint az áldozatok életkora 18 és 30 év közötti, palesztin bejelentés szerint viszont 16 éves áldozat is van.

A palesztinok pénteken a Föld Napja rendezvényt tartották meg, ami minden évben menetrendszerint erőszakos cselekmények sorozatává válik. Az idei eseményre készülve az izraeli hadsereg (IDF) megkétszerezte a helyszínre vezényelt katonák számát és a szokásosnál is magasabb készültséget rendelt el, mert ezúttal több mint 30 ezres tömeget mozgósított a Hamász palesztin terrorszervezet a Föld Napjára azzal az eredeti céllal, hogy az izraeli határ mentén tartsanak békés tiltakozást az izraeli "megszállás" ellen.

Ezzel párhuzamosan rendezték meg a Visszatérés Menetét, mintegy 65 km-en át a határ mentén, a palesztin területekről Izrael állam megalakulásakor elmenekültek (és minden leszármazottjuk) visszatérési jogának elismertetése és további nemzetközi támogatás szerzése e kérés alátámasztásához. A megmozdulást, amely ugyancsak kettős emléknapon – a palesztin Föld Napján illetve az egyiptomi kivonulásra emlékező zsidó pészah ünnepének első napjától, a széder estétől kezdődött, hat héten át kívánja folytatni a Gázát uraló radikális palesztin szervezet, péntektől egészen május 14-ig. A Hamász bejelentése szerint az elkövetkező hetekben sátrakat helyeznek el a határ közelében, ahová elsősorban nőket és gyermekeket telepítenek. Az akció azért tart majd május 14-ig, mert ezen a napon Izrael a zsidó állam kikiáltásának 70. évfordulóját ünnepli, ami azonban a palesztinok számára a nagba, azaz a katasztrófa napja.

Az IDF jelezte, megakadályoz bármiféle kísérletet a behatolásra, nem engedi meg, hogy a tüntetők áthatoljanak a biztonsági kerítésen. A készültség marad, a pénteki események után vélhetően a feszültség sem oldódik.

Ismail Hanije Hamász vezér leszögezte, a palesztinok nem mondanak le a visszatérés jogáról.

Szerző
Frissítve: 2018.03.30. 21:57

Engedély nélkül építették az orosz halálplázát

Publikálás dátuma
2018.03.30. 17:57
Fotó: AFP
Egy esetlegesen korrupt hivatalnok, egy hanyag vezérigazgató, egy lerohadt épület - lassan kirajzolódik a kemerovói plázatűz háttere, amiben hivatalosan 64 ember vesztette életét, de lehet, hogy 85.

Őrizetbe vette az Nyomozó Bizottság (SZK) pénteken a Kemerovo megyei építésfelügyelet volt vezetőjét, mert engedély nélkül épült fel az a üzletközpont, amely vasárnap leégett a megyeszékhelyen, 64 ember halálát okozva. Az SZK szerint a hatóságot az építkezés idején irányító Tanzilja Komkova nem tett lépéseket annak érdekében, hogy leállíttassa az önkényesen felhúzott üzletközpont működését. Az ellene indított nyomozás célja feltárni azt is, hogy az ügynek van-e korrupciós háttere.

Őrizetbe vették Julija Bogdanovát, a bevásárlóközpontot birtokló Kemerovói Édesipari Kombinát vezérigazgatóját is, mert szemet hunyt a tűzvédelmi rendszer hiányosságai felett, noha beosztottjai azokra többször figyelmeztették.
A tragédiával kapcsolatban eddig hét embert vettek őrizetbe, akik az épület üzemeltetéséért és biztonságáért voltak felelősek. A plázát 2013-ban alakították ki a város központjában, egy 1968-ban épült édesipari gyár egyes épületelemeinek felhasználásával.

A kemerovói Zimnyaja Visnya üzletközpontban kitört tűz következtében 64 ember, köztük 41 gyermek vesztette életét és 79-en megsérültek. Jelenleg zajlik a tragédia feltárása. Sokakat még nem találnak: egyes sajtóinformációk szerint 67, mások szerint 85 személy tűnt el, akiknek kétharmada 11 és 13 év közötti gyerek. A szakemberek úgy gondolják, hogy rövidzárlat okozhatta a tüzet. A történtek miatt öt személyt vettek őrizetbe.

Szerző
Frissítve: 2018.03.30. 18:00

Rálőttek egy újságíróra és feleségére Franciaországban

Az azeri újságíró felesége meghalt, amikor a párra tüzet nyitott valaki. Az érintett település polgármestere nem zárja ki a politikai motivációt - írta a hvg.hu.

Egy eddig ismeretlen támadó több lövést adott le pénteken Rahim Namazov azeri újságíróra és feleségére a franciaországi Colomiers városában. A nő a helyszínen életét vesztette, a francia sajtó szerint a férfi súlyos sérüléseket szenvedett. Namazov nyolc éve menekült Franciaországba. Hazájában az azerbajdzsáni katonák rémtetteiről írt. A hatóságok bezárták, fél éven át izolációs fogságban tartották.

Karine Michelet-Traval polgármester az egyik helyi újságnak azt mondta, Namazov politikai menekültként élt Franciaországban.Szerinte a férfit hazájában meg is kínozták, úgy véli, a merénylet hátterében akár az is állhat, hogy valaki elégtételt akart venni rajta.

Szerző