Tüntetőkre lőttek, 1000-en sérültek (videó)

Publikálás dátuma
2018.03.30 18:25
Fotó: OREN ZIV / DPA
Fotó: /

Erőszakba torkolt a békésnek hirdetett pénteki palesztin tüntetés, az izraeli hadsereg és a tiltakozók összecsapásaiban 14 ember vesztette életét az esti órákig. Palesztin egészségügyi források szerint legkevesebb négyszázan megsebesültek, de egyes jelentések ezer sebesültről beszélnek. A tényleges összecsapásokban 9-en haltak meg, a reggeli órákban egy, a biztonsági kerítés berendezését feszegető 27 éves férfit az izraeli katonák lőttek le, ketten pedig egy izraeli tankból kilőtt lövedék által vesztették életüket. Palesztin források szerint a 27 éves férfi egyszerű földművelő volt, a tankból leadott lövés pedig ugyancsak ártatlanokat ölt meg. Az áldozatok életkora kapcsán is nyilatkozatháború folyik, izraeli közlések szerint az áldozatok életkora 18 és 30 év közötti, palesztin bejelentés szerint viszont 16 éves áldozat is van.

A palesztinok pénteken a Föld Napja rendezvényt tartották meg, ami minden évben menetrendszerint erőszakos cselekmények sorozatává válik. Az idei eseményre készülve az izraeli hadsereg (IDF) megkétszerezte a helyszínre vezényelt katonák számát és a szokásosnál is magasabb készültséget rendelt el, mert ezúttal több mint 30 ezres tömeget mozgósított a Hamász palesztin terrorszervezet a Föld Napjára azzal az eredeti céllal, hogy az izraeli határ mentén tartsanak békés tiltakozást az izraeli "megszállás" ellen.

Ezzel párhuzamosan rendezték meg a Visszatérés Menetét, mintegy 65 km-en át a határ mentén, a palesztin területekről Izrael állam megalakulásakor elmenekültek (és minden leszármazottjuk) visszatérési jogának elismertetése és további nemzetközi támogatás szerzése e kérés alátámasztásához. A megmozdulást, amely ugyancsak kettős emléknapon – a palesztin Föld Napján illetve az egyiptomi kivonulásra emlékező zsidó pészah ünnepének első napjától, a széder estétől kezdődött, hat héten át kívánja folytatni a Gázát uraló radikális palesztin szervezet, péntektől egészen május 14-ig. A Hamász bejelentése szerint az elkövetkező hetekben sátrakat helyeznek el a határ közelében, ahová elsősorban nőket és gyermekeket telepítenek. Az akció azért tart majd május 14-ig, mert ezen a napon Izrael a zsidó állam kikiáltásának 70. évfordulóját ünnepli, ami azonban a palesztinok számára a nagba, azaz a katasztrófa napja.

Az IDF jelezte, megakadályoz bármiféle kísérletet a behatolásra, nem engedi meg, hogy a tüntetők áthatoljanak a biztonsági kerítésen. A készültség marad, a pénteki események után vélhetően a feszültség sem oldódik.

Ismail Hanije Hamász vezér leszögezte, a palesztinok nem mondanak le a visszatérés jogáról.

Szerző
2018.03.30 18:25
Frissítve: 2018.03.30 21:57

Tízezrek búcsúztatták a meggyilkolt gdanski polgármestert

Publikálás dátuma
2019.01.19 16:18

Fotó: AFP/ Beata Zawrzel
A lengyelországi Gdanskban szombat délben megkezdődött a város meggyilkolt polgármesterének temetése, az eseményt élőben sugározza a lengyel televízió.
Délben Gdanskban és számos más lengyel nagyvárosban megszólaltak a szirénák a tragikusan elhunyt Pawel Adamowicz főpolgármester emlékére. A települések központi terein hatalmas tévékivetítőket helyeztek el, hogy a gdanski Szűz Mária-székesegyházban megkezdődött szertartást országszerte követhessék az emberek. A hirado.hu cikkében az is olvasható: Európa egyik legnagyobb temploma teljesen megtelt a résztvevőkkel. Adamowicz koporsóját több tízezer ember kíséretében péntek este szállították át a gdanski Európai Szolidaritás Központból a székesegyházhoz. Hamvait a gótikus székesegyház egyik kápolnájában helyezik majd el.
Az eseményen jelen van Andrzej Duda lengyel államfő, Mateusz Morawiecki miniszterelnök, továbbá Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Adamowicz személyes barátja is. A város utcáit ezrek lepték el, köztük ország más részéből érkezett vendégek. A szertartás szervezői megkérték a főpolgármester emléke előtt tisztelegni kívánó embereket, hogy ne hozzanak virágot és gyertyát, hanem ezek értékét inkább fordítsák jótékonysági célokra. Adamowiczot múlt vasárnap egy jótékonysági célú szabadtéri rendezvényen késelte meg egy büntetett előéletű, 27 éves gdanski férfi, Stefan W., akinél korábban paranoid skizofréniát diagnosztizáltak.
2019.01.19 16:18

Nyomoznak a KMKSZ-irodát ért támadás miatt az oroszbarát német újságíró ellen

Publikálás dátuma
2019.01.19 14:35

Fotó: MTI/ Nemes János
A berlini ügyészség vizsgálatot indított annak a szélsőjobboldali, putyinista német újságírónak az ügyében, aki a lengyel bíróság előtt elhangzott vallomás alapján megrendelte a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség irodája elleni támadást.
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári irodájának tavalyi felgyújtását  Manuel Ochsenreiter putyinista, szélsőjobboldali német újságíró rendelte meg és pénzelte - amint az egy krakkói bírósági tárgyaláson elhangzott az eset egyik gyanúsítottja részéről. A 28 éves Michal Prokopowicz azt állította a bíróság előtt, hogy Manuel Ochsenreiter német újságíró, a bevándorlásellenes német AfD párt egyik tanácsadója adott utasítást és pénzt a támadás végrehajtására.
Az előzetes nyomozás alapján Ochsenreiter, aki ismert támogatója volt a Kelet-Ukrajnában területeket elfoglaló, Moszkvából támogatott alakulatoknak és rendszeresen szerepelt az orosz médiában is, gyújtogatással gyanúsítható, közölte a berlini ügyészség szóvivője - közölte a 444.hu külföldi forrásokra hivatkozva. A nyomozás tényét a Die Zeit írta meg csütörtökön, ezt erősítette meg az ügyészség.   

Szijjártó hepciáskodott, majd megnémult

A tavalyi februári támadásnak nem volt áldozata. Az Ungvár belvárosában található magyar kulturális irodának a földszinti ablakát törték be, majd felgyújtották az épületet. Az akció komoly súrlódást okozott tavaly Kijev és Budapest között, pedig a két ország viszonya az ukrán nyelvtörvény miatt egyébként sem volt kiegyensúlyozott. A támadás miatt tavaly Szijjártó Péter külügyminiszter be is kérette az ukrán nagykövetet és arról beszélt, hogy   
„egészen elképesztő folyamat zajlik Ukrajnában, a szélsőséges politikai eszmék előretörőben vannak”.
A hatóságok vizsgálata szerint viszont jelen állás szerint a támadás elkövetői magukat ukrán ultranacionalistáknak akarták feltüntetni, többek között ezért festettek náci szimbólumokat az épület falára, ugyanakkor a gyanú szerint szélsőjobboldali csoporthoz tartozó lengyel állampolgárok voltak, akiket egy oroszbarát német újságíró instruált. Ochsenreiter korábban már tagadta, hogy bármi köze lenne a támadáshoz. 
A magyar külügyminisztérium és a tárca vezetője feltűnően csendben van, amióta kiderült az eset valódi háttere. Annyit tudtak mindössze közölni, hogy 
elvárjuk az ukrán hatóságoktól, hogy védjék meg a magyar embereket, tegyenek meg mindent a kárpátaljai magyar közösség biztonságáért. Az elkövetőknek pedig természetesen meg kell kapniuk a méltó büntetést a gyalázatos tettükért.
A putyinista újságíróról és az orosz háttérről azonban egy szót sem közölt a minisztérium.
2019.01.19 14:35