Öt autó ütközött, torlódik az M1-es Budapest felé

Publikálás dátuma
2018.03.30. 18:43
A baleset helyszíne. Forrás: Google Maps
Öt autó ütközött Bábolnánál az M1-esen, öten megsérültek. A forgalom a leállósávban halad, torlódásra kell számítani, írja a police.hu.

A 93-as kilométerszelvényben öt személygépkocsi ütközött. Személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt 2018. március 30-án 15 óra 3 perckor az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 93-as kilométerszelvénynél Bábolna térségében. A rendelkezésre álló adatok alapján, eddig tisztázatlan okból öt személygépkocsi ütközött. A balesetben az elsődleges adatok alapján öt személy sérült.

A balesettel érintett járművek a külső és belső sávot elfoglalják. A forgalom rendőri irányítás mellett a leállósávban halad.

A baleset helyszíne. Forrás: Google Maps

A baleset helyszíne. Forrás: Google Maps

Szerző
Témák
baleset M1 Bábolna

"Keresztény" könnyűzenei díjakat osztottak

Publikálás dátuma
2018.03.30. 13:24
Pajor Tamás életműdíjban részesült - Forrás: PT/Facebook
Mások mellett Durkó Helénának, Ferencz Péternek és a Pünkösdi Zenei Missziónak ítélték oda idén a Szikra-díjat, Pajor Tamás pedig életműdíjban részesült. A keresztény könnyűzenei elismeréseket csütörtökön gála keretében adták át - informál az MTI.

A kezdeményezés célja a magyar keresztény zenei kultúra megerősítése és támogatása. A díj elnyerésére keresztény szellemiségű alkotók pályázhattak. A Horváth Gergely (rádiós műsorvezető), Mező Misi (zenész), Madarász Isti (filmrendező), Gável Gellért (zenész), ifj. Balog Ferenc (zenész), Bolyki György (zenész, producer) alkotta zsűri ezekből választotta ki a győzteseket.

A legjobb dal kategória nyertese Durkó Heléna és Ferencz Péter lett Csend című számával, a legjobb dalszövegért Cserpes Abigél Sárát díjazták (Gyógyító léptek). A legjobb dicsőítő dal az Unless együttes Dobner Illés és Czibulya Ádám szerezte Nem változol című száma lett. A legjobb előadásért járó elismerést a Pünkösdi Zenei Misszió kapta a Te vagy az élet című daláért. A "legjobb videoklip" kategória győztese Petrőcz Rafael Mikes (Tibes) Alvajárók ébredése című dala lett.

A gála különlegessége volt, hogy a programban a csak erre az estére összeállt keresztény All Star csapat különböző, nem a keresztény zenei világban szerzett érdemeikről híres alkotókkal adott közös koncertet. Színpadra lépett a Bolyki Brothers és Tóth Vera, Gyárfás István és Elek István, Pajor Tamás és az Amen, a Peet Projekt és Szolnoki Péter, valamint a Keresztkérdés és Lóci.

Szerző

Meghalt Rév Lívia

Publikálás dátuma
2018.03.29. 20:49
Fotó: Shutterstock
Elhunyt Rév Lívia zongoraművész - adta hírül Facebook-oldalán a Párizsi Magyar Intézet, írja az MTI.

A nemzetközi hírű zongoraművészt életének 102. évében szerdán érte a halál.

Hosszú pályafutása alatt számos zenekarral, így a londoni Filharmonikus Zenekarral, a Mozart Players-zel és a BBC zenekarával is fellépett. Európa-szerte, Japánban és Hongkongban turnézott, fiatal zongoraművészeket támogatott és segítette karrierjüket.

Rév Lívia hosszú éveken át adott koncerteket és tartott mesterkurzusokat a Párizsi Magyar Intézetben.

Rév Lívia 1916. július 3-án született Budapesten. Pályája csodagyerekként indult, 9 évesen már koncertezett. A nagyhírű zongorapedagógus, Varró Margit és Máthé Klára növendékeként kezdte, majd Weiner Leó és Székely Arnold tanította a Zeneakadémián. Lipcsében és Bécsben is tanult, 1938-ban diplomázott a Zeneakadémián.

1946-ban távozott az országból, Párizsban telepedett le és világkarriert csinált. A kor leghíresebb karmestereivel, Sir Adrian Boulttal, André Cluytensszel, Eduard Jochummal, Rafael Kubelikkel, Walter Susskinddel és Josef Kripsszel dolgozott együtt. Koncertezett szinte valamennyi földrészen, de főként Angliában és az Egyesült Államokban aratott nagy sikereket.

Repertoárjának törzse a klasszikus és romantikus zeneirodalom volt, de Bachtól Bartókig szívesen játszott más zenét is. Mendelssohn-, Beethoven-, Ravel-, Debussy- és Chopin-lemezeit számos rangos díjjal jutalmazták. A BBC Rádió egy különleges "vaktesztjén", amelynek során a korábbi évtizedekben a legjelesebb zongoristákkal felvett Chopin-noktürn sorozatokat hallgattatták meg jeles szakértőkkel, az ő lemezét ítélték az e művekből valaha készült legjobb felvételnek.

Ennek ellenére Magyarországon szinte ismeretlen maradt. Csaknem négy évtized után, 2003-ban adta első koncertjét Budapesten. Azóta többször is fellépett a magyar fővárosban, 2005-ben önálló Debussy-szólóestet adott a Művészetek Palotájában, óriási elismerést aratva. 2007-ben a Budapesti Vonósokkal lépett fel a Zeneakadémia Nagytermében.

Tanított a párizsi Nemzetközi Zenei Egyetemen, és rendszeresen tartott mesterkurzusokat a Párizsi Magyar Intézetben is.
90. születésnapja alkalmából 2006-ban Pro Cultura Hungarica díjat és a francia állam legnagyobb kitüntetését, a

Becsületrendet is átvehette. 2009-ben a magyar zenekultúra nemzetközi megismertetése, valamint zenei hagyományaink népszerűsítése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést.

2010-ben, a Chopin-év alkalmából a Művészetek Palotájában Érdi Tamással adott nagysikerű koncertet.

2013-ban, 97 éves korában Áder János köztársasági elnök tiszteletére adott rövid koncertet a Párizsi Magyar Intézetben.

Szerző