Előfizetés

Rogánt reptették, most százmilliókért parkolnak

Zsidai Péter
Publikálás dátuma
2018.03.31. 07:00
FOTÓ: FLYCOOP.HU FACEBOOK-OLDALA
Akkor is utalnak havonta 25 milliót a propagandaminisztert helikoptereztető cégnek, ha gépei fel sem szállnak – tudta meg lapunk.

Feltűnően gáláns szerződést kötött a kadarkúti repülőtérre bejegyzett Fly-Coop Légiszolgáltató Kft.-vel az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK). A Népszava információi szerint ugyanis a cég akkor is évi 300 millió forinthoz jut, ha gépei ki sem gurulnak a hangárból.

Mint emlékezetes, a Fly-Coop az a cég, amelyik 2016-ban Rogán Antalt, feleségét és gyermeküket helikopterrel szállította egy nyírségi lakodalomra. Rogán először letagadta a helikopteres túrát, majd amikor fotók igazolták azt, akkor az volt a magyarázat: felesége cége barterezte az utat. Az ügyet az azóta bezáratott Népszabadság tárta fel.

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a Fly-Coop tavaly decemberben elnyerte az ÁEEK 571 millió forintos tenderét. Ez alapján vállalták: folyamatosan rendelkezésre áll majd két darab olyan repülőgép, amely két órán belül fel tud szállni, hogy donorszervet, orvoscsoportot szállítson. Az viszont eddig nem került nyilvánosságra: a Fly-Coop valójában az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) felé teljesít, és ez az állami szervezet havonta 25 millió forintot fizet a cégnek rendelkezésre állási díjként. Ezt az átalánydíjat akkor is megkapja a Fly-Coop, ha gépei egy percet sem töltenek a levegőben. Ha a kft. feladatot is kap, akkor óradíjat számlázhat a fuvarozás időtartamára: a tender szerint a társaságnak 200 órát kell kell teljesítenie évente.

A cég havi átalánydíja már csak azért is figyelemre méltó, mert az OVSZ-nél 2018-ig nem volt szükség rendelkezésre állásra, anélkül is meg tudták oldani a sürgős légi szállításokat: tíz év során egy szervdonoráció maradt el szállítási gondok miatt – tudtuk meg az ÁEEK-hoz közeli forrástól. Rendelkezésre állási díjat nem fizettek, a kiválasztott szolgáltatók elég rugalmasak voltak ahhoz, hogy el tudják végezni határidőre a feladatot. Az OVSZ egyik szállítója a kiskunlacházi Jetstream 2004 Légiforgalmi és Légijárműjavító Kft. volt, amely rendelkezésre állási díj nélkül szállított. Honlapján az első számú szervszállítóként írja le magát a cég, amely 2012 előtt alkalmilag, azután rendszeresen kapott megrendeléseket az OVSZ-től – egészen a Fly-Coop megjelenéséig. 2017. decembertől már csak a Fly-Coop alvállalkozójaként jutnak megbízáshoz. A cég ügyvezető-résztulajdonosa, Varga Tibor nem kívánt információkat adni lapunknak a Fly-Coppal való együttműködésükről.

Megkerestük a Fly-Coop egy másik alvállalkozóját, a TrustAir Aviation Kft.-t is. A cég ügyvezetője, Túri Péter lapunktól értesült arról, hogy a Fly-Coop havi 25 millió forint rendelkezésre állási díjat kap. Mint elmondta, cége a szállításban vesz részt eseti jelleggel: decembertől, amióta él a szerződésük, három alkalommal repültek a Fly-Coop megbízásából. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a rendelkezésre állási díj bevett gyakorlat a légiszállítási piacon, mivel rendkívül drága a gépek fix költsége.

A Fly-Coop megbízásánál érdemes kitérni arra is: míg a szállítási díjat az OVSZ-n átfutva az ÁEEK fizet ki, a rendelkezésre állást a vérellátó szolgálat saját költségvetéséből biztosítja. Erre nem lenne fedezete, ha a kormány ki nem bocsátja 1087-es számú határozatát, amelyben egyszeri 415 millió forintos átcsoportosítást engedélyezett az OVSZ számára „transzplantációs műtétekhez szükséges donorszerv szállítás biztosítására.”

Az ügyben megkerestük az Országos Vérellátó Szolgálatot, ám hetek alatt sem válaszoltak kérdéseinkre, közérdekű adatigénylésünk teljesítését pedig – a megszaporodott kérésekre hivatkozva – meghosszabbították. Válaszokat a választások utáni hétre ígértek.

Szerettük volna megszólaltatni a Fly-Coop vezetőjét, de többszöri megkeresésünkre sem válaszolt péntek estig. 

Lenne helye a pénznek
A hazai transzplantációs viszonyokat ismerő forrásunk szerint az OVSZ-nél hasznosabban is fel tudnák használni a Rogán-barát Fly-Coopnak utalt átalánydíjat. Informátoraink szerint fontosabb lenne például a kórházakban dolgozó úgynevezett szervkoordinátorok számát növelni. Ennek köszönhetően érzékelhetően nőhetnek a transzplantációval megmentettek száma – mondta lapunknak a névtelenséget kérő szakértő.

Az esernyő kevés lesz szombaton

Publikálás dátuma
2018.03.30. 23:20
Fotó: Shutterstock
Szombaton sokfelé kell számítani esőre, záporokra, zivatarokra, a nap második felében heves zivatarok is kialakulhatnak többfelé az országban, melyeket felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kísérhetnek. A déli-délkeleti szél zivataroktól függetlenül is élénk, erős lesz. Hajnalban 5-12, napközben 13-22 fok között alakul a hőmérséklet, délen, délkeleten lesz a legmelegebb, viszont a zivatarokat követően lehűlhet a levegő - írja az Időkép.

Húsvét vasárnapjának reggelére egy hidegfront vonul át sok esővel, záporokkal az országon. Napközben keleten, északkeleten még eshet az eső, a Dunántúlon pedig futó záporok alakulhatnak ki, délnyugaton egy-egy zivatar sem kizárt. Erős, viharos lesz az északnyugati szél. Napközben 8-15 fokot mérhetünk, északkeleten maradhat 10 fok alatt a hőmérséklet. 

Húsvét hétfőn már csapadékmentes időre van kilátás, a napos időt viszont időnként még kisebb gomolyfelhők megzavarhatják. Élénk, erős lesz a nyugatias szél. A hűvös hajnalt követően délutánra 10 és 16 fok közé melegszik a levegő.

Kedden és szerdán száraz időre készülhetünk, de a napos időt felhők néha megzavarhatják. Élénk, erős lesz a délies szél, ezzel együtt felmelegedés veszi kezdetét, kedden 15-20, szerdán 17-22 fokot mérhetünk.

A hatalomnak csőlátású droidok kellenek - Diákok tüntettek Kaposváron

Vas András
Publikálás dátuma
2018.03.30. 20:41
Fotó: Radó Ferenc

- Ne legyen droid az unokám! – tartotta magasba a táblát egy nagypapaforma férfi pénteken délután négy óra előtt néhány perccel a kaposvári főtéren, bő fél órával a tüntetés hivatalos kezdete előtt. A Kossuth teret ekkor még csak a színpad, s a hangosítás beállításával bajlódó technikusok különböztették meg egy átlagos nagypéntektől, no és a Gelencsér Attila fideszes képviselő-jelölt kissé átalakított plakátjával korzózó páros: a kormánypárti egyenszlogent "Nekünk a pénzed az első!"-re módosították, a hátoldal pedig "Az oktatás szar!" felirattal hasznosult.

- Föltámadott a tenger, a népek tengere – vezette fel az eseményt a Csiky Gergely Színházból tavaly - mint a bíróság jogerősen a napokban kimondta – jogtalanul kirúgott színész, Lecső Péter, ekkorra már úgy háromszázan gyűltek össze a demonstrációra. Jellemzően diákok, illetve a velük és céljaikkal szimpatizáló, szolidaritást vállaló idősebbek.

- Kérlek benneteket, nézzetek körül, nem áll-e mellettetek Szita Károly polgármester vagy Gelencsér Attila! – adta meg az alaphangot Bereczki Dávid, a diáktüntetés főszervezője, majd amikor elült a nevetés megjegyezte:- Kár, pedig meghívtuk őket, hogy meghallgathassák a problémáinkat, s jelezhessük nekik, a diákok azért tüntetnek hétről-hétre, mert óriási a gond az oktatásban.

A katolikus gimnázium diákja hozzátette, sokan nehezményezték, hogy nagypéntekre időzítették a demonstrácóit, hiszen ez a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, de hívőként úgy gondolja, meg kell férnie egymás mellett az egyháznak és a közéleti kérdéseknek. Arról viszont nem beszélt a nyilvánosságnak, hogy iskolájában az egyik tornatanár, aki éppenséggel a Fidesz helyi alelnöke éppen emiatt szapulta diáktársainak…

- A jelenlegi rendszer alapja, hogy a felnőtt társadalom tévedhetetlen, a diákoknak pedig nem lehetnek igényeik – mondta Gömbös Patrik, a Független Diákparlament somogyi képviselője, miközben a tömegben szép lassan a magasba emelkedett egy "Fuck NER!" tábla… - Hiányzik a vita, a problémák megbeszélése, s oktatási ügyekben éppen az érintetteket, a diákokat nem hallgatják meg. Nem véletlen, hogy a kormány által kreált Országos Diákparlament mellett létrejött a Független Diákparlament, mely mer beszélni a hibákról, gondokról, s lám, kiáltása Kaposvárig elhallatszik.

A tüntetőknek ezután felolvasták Vekerdy Tamás tüntetést támogató levelét, melyben a pszichológus arról beszélt, a jelenlegi iskolarendszer üzenete, legyél az, amit én akarok belőled, s feltette a kérdést: önálló, kreatív, gondolkodni tudó embereket akar-e nevelni az oktatás vagy alattvalókat?

- Három éve hallgatjuk a tanárainktól, nyugodjunk meg, nálunk hülyébbek is átmentek már az érettségin, s nálunk hülyébbeket is felvettek már egyetemre – jellemezte a jelenlegi oktatási rendszert Vass Karina, az iparművészeti szakgimnázium tanulója, míg a táncsicsos Solymos Máté arról beszélt, sokan azzal vádolják a tüntető diákokat, nem saját véleményüket mondják el, hanem politikai üzeneteket közvetítenek, de ez hazugság.

- Nem Soros György pénzel minket, s nem is a pártok, sokkal nagyobb a motivációnk: a józan ész! – üzente a hatalomnak, majd hosszan sorolta a közoktatás problémáit. – A jó oktatás kompetenciaalapú és gyerekközpontú - jegyezte meg. – Nem sétáló lexikonokat kell képezni, hanem gondolkodó, kreatív embereket!

- Árnyékszülőként akar gondoskodni rólunk az állam – lépett színpadra a fővárosi CEU-tüntetések egyik szervezőjeként a momentumos Berg Dániel -, s pofon helyett ötvenezer forintos csekkel bünteti azokat a gyerekeket, akik merik vállalni a véleményüket – utalt a budapesti diáktüntetések után a résztvevő diákoknak postázott rendőrségi bírságokra. – Ellopják a jövőnket, amikor kiszipolyozzák a pénzt az oktatásból, s kisvasútra és stadionokra költik. Az uszító kormánypropagandára fordított pénzből minden diáknak tabletje lehetne… A Nemzeti Lopás Rendszerének azonban önálló gondolkodásra képtelen fiatalokra van szüksége. A jelen hatalom nem érti a jövőt, s ezért fél, s mivel fél, agresszív. Egy feudális rendszert képzelnek el, s aki ebbe nem akar betagozódni, azokat vegzálják. Nincs jövőképük, s emiatt kitaláltak egy párhuzamos, hazug világot. De minden generációnak megvan a maga forradalmi élménye: a nagyszüleinké volt 1956, a szüleinké 1989, a tiétek 2018! Csak nektek nem tankokkal és katonákkal kell megküzdenetek, hanem a múlttal, a közönnyel és a maradisággal.

A hangulatot Bereczki Dávidnak sikerült tovább emelnie, amikor arról szónokolt, hogy a hatalom csőlátású, parancsokat teljesítő robotokat akar képezni a közoktatásban, s a jelen diákjait nem gondolkodni tanítják meg, hanem magolni egy tekintélyuralmi tanár-diák rendszerben.

- A világ elrohant Magyarország mellett, s észre kellene venni, hogy nem megállítani kell Brüsszelt, hanem utolérni! – jelentette ki. – Április 8-án nem az a tét, melyik párt alakít kormányt, hanem hogy a generációnk szétszóródik-e a világban, vagy itthon marad, mert meglátja az esélyt a boldogulásra…