Semjén Zsolt;vadászkastély;

2018-04-03 07:00:00

Semjén-közeli vadászszerencse

Feltűnően nagyvonalú volt az állam azzal a vállalkozóval, aki luxusvadászaton látta vendégül a kormányfő helyettesét.

"Legyenek hercegei és hercegnői néhány napra a kastélynak. A Tündérkert Hotel hat különleges Isteni mini lakosztálya „mennyei élményekkel” a kastély mellett kapott helyet.” – így kelleti magát a Heves megyei Noszvajon 2016-ban megnyitott Tündérkert Hotel, amelyet egy üvegfolyosó kapcsol össze a műemléki védettségű De La Motte kastéllyal. Ami biztos: a hotel üzemeltetője tündérmesében érezheti magát, hiszen az állam épp azután adta bérbe neki a létesítményt, hogy közpénzből végeztek a komplexum negyedmilliárdos felújításával. A szerencsés bérlő a Szaktudás Kiadóház Zrt., amely Farkas József érdekeltségébe tartozik: ő az a vállalkozó, aki finanszírozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes méregdrága svédországi, helikopteres luxusvadászatát.

Tábla az eldugott átjáróban
A hotel épületében működött korábban a Türr István Képző és Kutató Intézet, amelyhez egy másik szálon is kapcsolódik Farkas József. A Magyar Nemzet derítette ki korábban, hogy a vállalkozó egy másik cége bruttó 31 millió forintért egy körülbelül húszéves amerikai mezőgazdasági projekt tankönyveit másolta le, amelyet vadonatúj magyar könyvként adott ki a Türr István Képző- és Kutatóintézet az Eötvös-programban. Az Eötvös-programra egyébként egy hatalmas tábla emlékeztet Noszvajon, a Tündérkert Hotel és a De La Motte kastély közötti eldugott kis átjáróban. Az nem egészen világos, hogy miért kellett a kastélyparkban, egy hátsó épület falára elrejteni az uniós forrásokból odaítélt közel ötmilliárd forintról szóló táblát. Tény, hogy az Eötvös-program három képzési helyszíne közül kettő is Farkas József érdekeltsége: a ráckevei Kék Duna Wellness Hotel és a noszvaji Oxigén Hotel is hozzá tartozik.

A Tündérkert Hotel épülete korábban évtizedekig oktatási és képzőközpontként működött Noszvajon, legutóbbi kezelője a kormány által két éve megszüntetett Türr István Képző és Kutató Intézet volt. Mint azt lapunk megtudta, egy 219 millió forintos uniós támogatásból 2015 áprilisában indult el az épület felújítása. Energiahatékonysági és hőtechnikai fejlesztéseket hajtottak végre, a tetőt és a födémet felújították, szigeteltek, kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették az intézmény fűtését, vízrendszerét. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság honlapjáról kiderül, eredetileg azt tervezték, hogy a felújítás után főként hátrányos helyzetű felnőtteket, fiatalokat és velük foglalkozó tanárokat, mentorokat látnak vendégül az épületegyüttesben. „Azokat, akik – a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia végrehajtásának elősegítése érdekében – helyi szinten döntő szerepet vállalnak a nehéz körülmények között élő, hátrányos helyzetű, többségükben mentálisan terhelt emberek mindennapjainak megkönnyítésében és visszavezetésében a munka világába" – írták.

A felújítással végeztek, a szép új épületbe azonban nem hátrányos helyzetű gyerekek és mentorok, tanárok, hanem jól fizető vendégek érkeztek. 2016-ban ugyanis a Semjént vadásztató Farkas József Szaktudás Kiadóház Zrt.-jének adta bérbe az állam húsz évre a komplexumot, aki az átvétel után szinte azonnal elindíthatta a Tündérkert Hotelt. Bónuszként pedig megkapta a magyar kastélyépítés miniatűr remekének, a copf stílusban épült De La Motte kastélynak a fenntartási jogát. A ma már múzeumként működő, hányattatott sorsú műemléképületet pár éve takarékosságból bezárták, majd újra kinyitották: felújítását az állam hosszú évek óta csak ígérgeti.

Szerettük volna megtudni, hogy pontosan milyen feltételekkel, mennyiért bérli az ingatlant a cég, ezért felhívtuk Farkas Józsefet. Miután azonban elmondtuk neki, milyen ügyben kérdeznénk, azt mondta, nem nyilatkozik, és lecsapta a telefont.

Ötmilliós skandináv túrák
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesről elsőként a Magyar Nemzet írta meg csaknem egy hónapja, hogy ötször vett részt svédországi luxusvadászatokon, amelyek alkalmanként 4-5 millió forintba kerültek. A politikus a botrány kirobbanása után azt állította, hogy csak rokonlátogatásra ment a skandináv országba. Később kiderült, a kirándulásokat Farkas József vállalakozó finanszírozta, aki több száz millió forintnyi állami és uniós pénzhez jutott 2010 óta. A vadászatok egyikén helikopterrel derítették fel a szarvasokat, ez több mint 750 ezer forintba került egy órára. Az vadászatok miatt a svéd rendőrség vizsgálatot indított, mert az egyik rénszarvas tulajdonosa állította: nem adott engedélyt az állat kilövésére.