Semjén-közeli vadászszerencse

Publikálás dátuma
2018.04.03. 07:00
PROFILVÁLTÁS - Eredetileg hátrányos helyzetű fiatalokat láttak volna vendégül a felújított szállóban, de aztán inkább Semjén Zs
Feltűnően nagyvonalú volt az állam azzal a vállalkozóval, aki luxusvadászaton látta vendégül a kormányfő helyettesét.

"Legyenek hercegei és hercegnői néhány napra a kastélynak. A Tündérkert Hotel hat különleges Isteni mini lakosztálya „mennyei élményekkel” a kastély mellett kapott helyet.” – így kelleti magát a Heves megyei Noszvajon 2016-ban megnyitott Tündérkert Hotel, amelyet egy üvegfolyosó kapcsol össze a műemléki védettségű De La Motte kastéllyal. Ami biztos: a hotel üzemeltetője tündérmesében érezheti magát, hiszen az állam épp azután adta bérbe neki a létesítményt, hogy közpénzből végeztek a komplexum negyedmilliárdos felújításával. A szerencsés bérlő a Szaktudás Kiadóház Zrt., amely Farkas József érdekeltségébe tartozik: ő az a vállalkozó, aki finanszírozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes méregdrága svédországi, helikopteres luxusvadászatát.

Tábla az eldugott átjáróban
A hotel épületében működött korábban a Türr István Képző és Kutató Intézet, amelyhez egy másik szálon is kapcsolódik Farkas József. A Magyar Nemzet derítette ki korábban, hogy a vállalkozó egy másik cége bruttó 31 millió forintért egy körülbelül húszéves amerikai mezőgazdasági projekt tankönyveit másolta le, amelyet vadonatúj magyar könyvként adott ki a Türr István Képző- és Kutatóintézet az Eötvös-programban. Az Eötvös-programra egyébként egy hatalmas tábla emlékeztet Noszvajon, a Tündérkert Hotel és a De La Motte kastély közötti eldugott kis átjáróban. Az nem egészen világos, hogy miért kellett a kastélyparkban, egy hátsó épület falára elrejteni az uniós forrásokból odaítélt közel ötmilliárd forintról szóló táblát. Tény, hogy az Eötvös-program három képzési helyszíne közül kettő is Farkas József érdekeltsége: a ráckevei Kék Duna Wellness Hotel és a noszvaji Oxigén Hotel is hozzá tartozik.

A Tündérkert Hotel épülete korábban évtizedekig oktatási és képzőközpontként működött Noszvajon, legutóbbi kezelője a kormány által két éve megszüntetett Türr István Képző és Kutató Intézet volt. Mint azt lapunk megtudta, egy 219 millió forintos uniós támogatásból 2015 áprilisában indult el az épület felújítása. Energiahatékonysági és hőtechnikai fejlesztéseket hajtottak végre, a tetőt és a födémet felújították, szigeteltek, kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették az intézmény fűtését, vízrendszerét. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság honlapjáról kiderül, eredetileg azt tervezték, hogy a felújítás után főként hátrányos helyzetű felnőtteket, fiatalokat és velük foglalkozó tanárokat, mentorokat látnak vendégül az épületegyüttesben. „Azokat, akik – a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia végrehajtásának elősegítése érdekében – helyi szinten döntő szerepet vállalnak a nehéz körülmények között élő, hátrányos helyzetű, többségükben mentálisan terhelt emberek mindennapjainak megkönnyítésében és visszavezetésében a munka világába" – írták.

A felújítással végeztek, a szép új épületbe azonban nem hátrányos helyzetű gyerekek és mentorok, tanárok, hanem jól fizető vendégek érkeztek. 2016-ban ugyanis a Semjént vadásztató Farkas József Szaktudás Kiadóház Zrt.-jének adta bérbe az állam húsz évre a komplexumot, aki az átvétel után szinte azonnal elindíthatta a Tündérkert Hotelt. Bónuszként pedig megkapta a magyar kastélyépítés miniatűr remekének, a copf stílusban épült De La Motte kastélynak a fenntartási jogát. A ma már múzeumként működő, hányattatott sorsú műemléképületet pár éve takarékosságból bezárták, majd újra kinyitották: felújítását az állam hosszú évek óta csak ígérgeti.

Szerettük volna megtudni, hogy pontosan milyen feltételekkel, mennyiért bérli az ingatlant a cég, ezért felhívtuk Farkas Józsefet. Miután azonban elmondtuk neki, milyen ügyben kérdeznénk, azt mondta, nem nyilatkozik, és lecsapta a telefont.

Ötmilliós skandináv túrák
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesről elsőként a Magyar Nemzet írta meg csaknem egy hónapja, hogy ötször vett részt svédországi luxusvadászatokon, amelyek alkalmanként 4-5 millió forintba kerültek. A politikus a botrány kirobbanása után azt állította, hogy csak rokonlátogatásra ment a skandináv országba. Később kiderült, a kirándulásokat Farkas József vállalakozó finanszírozta, aki több száz millió forintnyi állami és uniós pénzhez jutott 2010 óta. A vadászatok egyikén helikopterrel derítették fel a szarvasokat, ez több mint 750 ezer forintba került egy órára. Az vadászatok miatt a svéd rendőrség vizsgálatot indított, mert az egyik rénszarvas tulajdonosa állította: nem adott engedélyt az állat kilövésére.Szerző

Hétvégén szabadok a magyar fiatalok

Publikálás dátuma
2018.04.02. 22:26
Illusztráció/Shutterstock

A magyar 15-34 éves korosztályba tartozó fiatalok alig több mint 10 százaléka dolgozik hét végén, miközben az uniós átlag 29 százalék. Ezzel a lista végén vagyunk a portugálokat és a lengyeleket is "megelőzve" - derül ki az európai statisztikai hivatal, az Eurostat felméréséből. Az Európai Unió keleti tagországai általában is inkább az átlag alatti mutató. Velük szemben Görögoroszágban csaknem minden második fiatal dolgozik hétvégén, de Olaszországban is 40 százalék feletti az arány. 

Szerző

Újabb lépések az összefogás felé - Az utolsó napokban több bejelentés várható

Publikálás dátuma
2018.04.02. 22:16
Forrás: Eleven emlékmű/ Facebook
A budapesti belvárosban már egyszerűsödött, hogyan indul az ellenzék, és a választás előtti utolsó napokban több érdemi bejelentés is várható.

– Egy-két napon belül megszületnek azok a döntések, amelyek alapján a belvárosban és további körzetekben is egy demokratikus ellenzéki jelölt marad, azért, hogy leváltató legyen a Fidesz – így reagált a Népszavának V. Naszályi Márta arra, hogy Fekete-Győr András visszalépett a javára a budapesti 1-es választókerületben. A Momentum elnöke megbízásából készült Medián-kutatásból ugyanis kiderült: az MSZP-Párbeszéd jelöltje a legesélyesebb ellenzéki induló a körzetben.

A kutatócég megvizsgálta azt a három forgatókönyvet, hogy milyen eredményt érne el a balos jelölt a Fidesszel szemben, ha a Jobbik jelöltje is állva marad. Eszerint V. Naszályi, – ha egyedül indul – 29 százalékot kapna, a kormánypárti Hollik István 33-at, míg a jobbikos Losonczy Pál 10-et. Csárdi esetében 27-32-8 a leosztás, míg ha a Momentum elnöke indult volna 25-32-10.

Miután a Közös Ország Mozgalom megbízásából készült kutatásból korábban kiderült, hogy az Együtt, az LMP, a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd jelöltje között is kiegyenlített a verseny, hamar világossá vált: visszalépés nélkül senki nem tudja még csak megszorítani sem Hollik Istvánt. Az első lépést Juhász Péter, az Együtt elnöke tette meg, aki március végén döntött a visszalépés mellett. Ezután Fekete-Győr egyeztetésre hívta a versenyben maradt aspiránsokat, de nem közeledtek az álláspontok, így újabb kutatás megrendelése mellett döntött. A Momentum elnöke megígérte: ha nem ő lesz a legesélyesebb, azonnal visszalép.

– Nincs teljesen új helyzet, azonban fokozódott az LMP-jelöltje és az én felelősségem is – hangsúlyozta V. Naszályi. Csárdi Antal lapunknak azt mondta, hogy a mostani kutatás kapcsán érdemes megnézni: abban az esetben, ha V. Naszályi indul egyedüliként Hollik támogatottsága növekszik, míg ha ő, ugyanez a szám csökken.

– Ebből azt a logikus következtetést lehet levonni, hogy én és az LMP képes a leghatékonyabban integrálni a kormányváltó szavazatokat – vélekedett Csárdi. Arra a kérdésünkre, hogy mikor lesz egyértelmű, hányan indulnak a körzetben, mindkét jelölt azt mondta: nem a sajtóban szeretnének egymásnak üzengetni.

Karácsony Gergely hétfőn V. Naszályi Mártával egyetértésben arról beszélt: kilencvenöt százalék az esélye annak, hogy érdemi bejelentések lesznek kedden és szerdán a visszaléptetésekről. Az MSZP-Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje szerint tíz-tizenöt fontos körzetet érinthet az a csomag, amelyet a hétvégén készítettek elő.

Érdemes megemlíteni, hogy 2014-ben becslések szerint 11 billegő körzetet nyert el úgy a kormánypárti jelölt, hogy a választókerületben elindult az akkori baloldali összefogás, valamint az LMP jelöltje is. A főváros XVIII. kerületében most biztos, hogy más lesz a helyzet: a szocialista Kunhalmi Ágnes javára nemcsak a Momentum, hanem az LMP jelöltje is visszalépett. Karácsony hétfői megszólalásában információnk szerint Csepelre, Óbudára, valamint a XVI. kerületre utalhatott. Németh Szilárd körzetében a szocialista Bangóné Borbély Ildikó, valamint a négy évvel ezelőtti győztes, Együtt színeiben induló Szabó Szabolcs a két komolyan vehető ellenzéki aspiráns, Óbudán a KOM kutatása szerint az MSZP-P-s Szabó Tímea a legesélyesebb, a XVI. kerületben pedig az Együttes Vajda Zoltánnak van sansza a kormánypárti Szatmáry Kristóffal szemben.

Szerző