Nemet mond Trump az Álmodóknak

Publikálás dátuma
2018.04.03. 07:33
Fotó: AFP/Nicholas Kamm

Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben visszakozott attól a korábbi ígéretétől, hogy rendezi azoknak a fiataloknak a jogi helyzetét, akiket illegális bevándorlóként érkező szüleik hoztak – zömmel Közép-Amerikából, illetve a karibi térségből - kisgyermekként az Egyesült Államokba, és aztán ott is nőttek fel.

Ezeket a fiatalokat az amerikai sajtónyelv gyakran „álmodozókként” emlegeti, hiszen abban reménykednek, hogy számukra megvalósulhat „az amerikai álom”.

Az ilyen, elvben kitoloncoldanó fiataloknak az érdekében Barack Obama, az előző elnök 2015-ben életre hívta a „Késleltetett Cselekvés a Gyermekkorban Érkezettekért” (DACA) programot. A programban részt vevő, mintegy 800 ezer fiatal átmenetileg jogszerűen tartózkodhat, tanulhat és vállalhat munkát az Egyesült Államokban. Az elnöknek azonban arra nem volt módja, hogy végleges mentesítést adjon a kitoloncolás alól, a DACA pusztán haladékot nyújt.

Trump korábban a DACA-program megszüntetését helyezte kilátásba, majd az idén március végéig adott határidőt a törvényhozóknak arra, hogy megállapodjanak egy olyan átfogó bevándorlási törvényben, amely magában foglalja a DACA-fiatalok sorsának rendezését is. Az elnök azonban a demokrata párti törvényhozóknak teendő engedmény fejében az amerikai-mexikói határon építendő fal finanszírozását kérte. Ez a megállapodás a törvényhozásban a megadott határidőig nem jött létre. 

Trump most Twitter-bejegyzésben zárta ki a megegyezés lehetőségét a DACA ügyében. Azt állította, a demokraták hatalmas lehetőséget szalasztottak el azzal, hogy nem mentek bele a határvédelmi intézkedésekbe.

Az elnök állásfoglalásának előre „megágyazott” a Fox News konzervatív hírcsatorna azzal a riportjával, amely szerint most is mintegy 1200 hondurasi „karavánja” tart az Egyesült Államok felé bevándorlási szándékkal. Trump szerint a demokraták ihlette nevetségesen liberális törvények nem teszik lehetővé a hatékony határvédelmet. Az elnök ugyanakkor megfenyegette Mexikót is, mondván, ha a déli szomszéd nem állítja meg „a kábítószer és az emberek beáramlását” az Egyesült Államokba, akkor Washington nem lesz hajlandó Mexikó számára kedvező tartalmú észak-amerikai szabadkereskedelmi megállapodást kötni.

Kínai ellenlépés
Importvámokat vezetett be Kína bizonyos amerikai termékekre, válaszul az új amerikai importvámokra. Ezek hétfőtől már hatályosak is - jelentette be a pekingi pénzügyminisztérium. Eszerint szerint nyolc amerikai importárura - köztük a sertéshúsra - 25 százalékos, további 120 termékre pedig - köztük gyümölcsökre - 15 százalékos vámot vetnek ki. Donald Trump amerikai elnök március 22-én írta alá azt a dokumentumot, amelynek alapján vámot vetnek ki kínai importárukra a szellemi tulajdonjogok megsértésére és technológiai transzferek kikényszerítésére hivatkozva. Egy nappal később pedig hatályba lépett a 25 százalékos vám az acél-, valamint a 15 százalékos vám az alumíniumtermékekre. Trump hozzátette, hogy később további csaknem 50 milliárd dollár értékű kínai árura tervez vámot kivetni.

Szerző

Sztrájk lesz a szanitergyárban

Sztrájkot hirdetett a Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete (MCDSz) a Villeroy & Boch Magyarország Kft. hódmezővásárhelyi üzemében, a munkabeszüntetés kedd 0 órától csütörtök reggel 6-ig tart - tájékoztatta Járási Tamás elnök az MTI-t. A közlemény szerint az 54 órás sztrájkra azért kerül sor, mert a munkáltató nem hajtja végre a MCDSz által kért 12 százalékos, a szakszervezet szerint a társaság gazdasági helyzete alapján is reális mértékű béremelést. A sztrájkot a szakszervezet felmérése szerint több mint háromszáz munkavállaló támogatja - áll a közleményben. A csaknem 900 dolgozót foglalkoztató cég közleménye szerint megállapodott a kft.-nél működő másik, nagyobb taglétszámmal rendelkező szakszervezettel, hogy április elsejétől átlagosan 8 százalékos alapbéremelést hajt végre. 

Szerző

A balatoni nyaraló még mindig drága

Publikálás dátuma
2018.04.03. 07:22
Népszava fotó
Bár a nyaralópiacot sem kerülte el az elmúlt évek drasztikus ingatlanáremelkedése, a hétvégi házak drágulásának üteme az utóbbi időben lelassult. Régiónként ugyanakkor hatalmas – akár 37 millió forintos - különbségek is lehetnek a vételárban. Az Otthontérkép Csoport elemzése szerint most négyzetméterenként átlagosan 61 ezer forinttal kínálják drágábban a nyaralókat, mint két évvel korábban: jelenleg 276 ezer forintos négyzetméterárral kell számolni.

Bár a korábbi évek tapasztalatai alapján a harmadik és a negyedik negyedévben várhatóan még emelkednek majd az árak, az igazi árrobbanás már tavaly lezajlott a nyaralópiacon. A Balaton környékén 2016 és 2017 között 11 százalékkal, a Velencei-tónál pedig 13 százalékkal nőttek az árak. Ehhez képest az idén a magyar tengernél csupán 4,5, a Velencei-tónál 7,4 százalékos volt a drágulás. Balatonfüreden ráadásul majdnem 6 százalékkal csökkentek az árak: ennek hátterében valószínűleg a vizes vb hatásának lecsengése áll.

Ezzel együtt még mindig a Balaton és a Velencei-tó környéke a legdrágább térség, ezen belül is Siófokon kínálják a legmagasabb áron a nyaralókat. A közkedvelt déli parti településen több mint 40 millió forintos átlagárral kell kalkulálni, Balatonföldvár és Balatonfüred környékén pedig 37, illetve 34 millió forinttal. A befektetők azonban várhatóan azokat a körzeteket keresik majd, ahol nagyobb a növekedési potenciál, mint a már most is drága településeken – véli Mester Nándor, az Otthontérkép Csoport vezető elemzője. Szerinte Keszthely és Hévíz lehetnek ilyen célpontok, hiszen ezeken a településeken még kevés az új építésű társasház vagy lakópark, viszont jól kiadhatók a nyaralók.

A Velencei-tó környékén már nagyságrendekkel kisebb összeget, mintegy 15 millió forintot kell nyaraló-vásárlásra szánni, a legolcsóbban – átlagosan 3,5 millió forintért - Miskolc környékén lehet nyaralóhoz jutni. A Monori, a Kunszentmiklósi és a Szarvasi kistérség településein szintén 5 millió forint alatt lehet vásárolni.

Nemcsak az elhelyezkedés, hanem az állapot és az alapanyag is jelentősen befolyásolja az árakat: egy újépítésű nyaraló az átlagnál 42 százalékkal többe kerül, de még a felújított ingatlanok is 5-6 százalékkal magasabb áron kelnek el. Egy közepes állapotú nyaralót egyébként átlagosan 232 ezer forintos négyzetméteráron lehet megvásárolni. Ennél jóval kevesebbet kell fizetni – átlagosan 193 ezer forintot négyzetméterenként –, ha fából készült hétvégi házról van szó, a téglaépítésű nyaralók viszont az átlagnál 6 százalékkal többe kerülnek.

Új szakma: nyaralókezelők
Sokan befektetésre vásárolnak újépítésű lakást és nyaralót, a tulajdonosok növekvő arányban bízzák profi kezelőkre az ingatlant. A szolgáltatásra az igény nő, így várhatóan újabb vállalkozások indulnak ebben az üzletágban - derül ki az értékesítési trendeket vizsgáló Otthontérkép Csoport összefoglalójából. Míg a fővárosban a bérbeadás vállalkozási szintű intézése már elterjedt forma, a "nyaralókezelés" főként vidéken még gyerekcipőben jár. Pedig, például a Balatonnál és közvetlen vonzáskörzetében, égető szükség lenne ilyen szolgáltatókra, mert az elmúlt két évben nagyon beindultak az apartman- és lakásberuházások - mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. Ha a tulajdonos úgy dönt, hogy nem maga kezeli az ingatlanjait, akkor a bevált képlet szerint a havi körülbelül 100 ezer forintért bérbe adott lakás esetén 8-12 ezer forintot kell fizetnie a szolgáltatónak.Szerző