Előfizetés

Összeütközött két villamos Duisburgban, több mint 20-an megsérültek

Publikálás dátuma
2018.04.03. 20:02
A felvétel (AFP fotó) egy korábbi villamosbaleset helyszínén készült Németországban

Összeütközött két villamos kedden a németországi Duisburgban, több mint 20 ember megsérült. A baleset a 903-as jelzésű villamos vonalán történt Duisburg Meiderich nevű városrészében, ahol a szerelvények alagútban haladnak.  A helyi közösségi közlekedési vállalat (DVG) közleménye szerint az Auf dem Damm nevű állomáson egy villamos nekiütközött az előtte álló szerelvénynek. A baleset oka egyelőre ismeretlen, az állomáson mentők és tűzoltók dolgoznak. A Westdeutsche Allgemeine Zeitung című lap a hírportálján a városi tűzoltóság adataira hivatkozva azt írta, hogy a balesetben ketten súlyosan, 21-en könnyebben megsérültek. (MTI)

A csehek is elégedetlenek a belpolitikai helyzettel

Publikálás dátuma
2018.04.03. 17:08
Prága/AFP fotó
A csehek 49 százaléka elégedetlen a jelenlegi belpolitikai helyzettel, 30 százalékuk elégedett is, meg nem is, míg az elégedettek aránya 18 százalék - derült ki abból a márciusi országos felmérésből, amelynek eredményét kedden hozták nyilvánosságra Prágában, és amelyről az MTI számolt be.

A CVVM közvélemény-kutató intézet közleménye szerint márciusban az elégedetlenek aránya hat százalékkal volt magasabb, mint februárban. Márciusban, az előző hónappal összevetve, csökkent a lakosságnak a politikusokba és az alkotmányos intézményekbe vetett bizalma is.

Míg februárban a megkérdezettek 55 százaléka volt elégedett Milos Zeman államfő tevékenységével, addig márciusban már csak 50 százalékuk. Csökkent az embereknek a kormányba, a képviselőházba és a regionális elöljárókba vetett bizalma is. Andrej Babis ügyvezető kormányában márciusban a válaszadók 35 százaléka bízott, míg februárban 38 százalék. Az elöljárókba vetett bizalom egy hónap alatt 44 százalékról 41 százalékra, a képviselőház esetében pedig 32 százalékról 27 százalékra esett vissza. A parlament felsőháza az egyetlen alkotmányos testület, amely máciusban népszerűbb volt mint februárban. A szenátus esetében 27 százalékról 32 százalékra emelkedett a bizalmi index.

Szex- helyett munkarabszolga? - Aggódik az Európa Tanács

Publikálás dátuma
2018.04.03. 16:57
Illusztráció/AFP fotó
Egyre nagyobb problémát jelent a munkára kényszerítés Európában, a kontinens több országában is ez vette át a szexuális kizsákmányolás helyét az emberkereskedelem leggyakoribb formájaként - derült ki az Európa Tanács (ET) emberkereskedelem elleni szakértői csoportjának (GRETA) kedden közzétett jelentéséből.

"Vizsgálatunk azt mutatja, hogy Európában nő az emberkereskedők áldozatainak száma, akiket borzalmas körülmények között dolgoztatnak" - emelték ki a tavalyi évre vonatkozó értékelésben.

A munkaerő kizsákmányolása Belgiumban, Cipruson, Grúziában, Nagy-Britanniában, Portugáliában és Szerbiában is az emberkereskedelem elsődleges formájává lépett elő, de a növekvő trend minden egyes vizsgált államban megfigyelhető. A jelentés szerint az azonosított áldozatok többsége férfi, de nők és gyerekek is érintettek, a menekültek pedig különösképpen ki vannak téve a kizsákmányolás veszélyének.

A férfiakat elsősorban a mezőgazdaságban, az építőiparban és a halászatban dolgoztatják, a nők pedig leggyakrabban háztartási és gondozási feladatokat látnak el. Utóbbiak közül sokakat egyszerre munkacélú és szexuális kizsákmányolásnak is áldozatai.

Keveseket ítélnek el emberkereskedelem miatt, a hivatalos adatokat pedig rendszerint alábecsülik, így nem adnak megfelelő képet a probléma valós mélységéről.

"Az áldozatok gyakorta vonakodnak a hatóságokhoz fordulni, mivel félnek a kitoloncolástól vagy a bűnözői hálózatok bosszújától. Nagyon ritkák az elkövetők elleni vádemelések és ítéletek" - hangsúlyozta Siobhán Mullally, a GRETA elnöke. Elmondta, hogy több ország már eddig is fontos intézkedéseket hozott meg ezen a téren, számos másikban azonban még jelentős reformokra lenne szükség. Hozzátette, a visszaélések felszámolása érdekében a hatóságoknak szorosan együtt kell működniük a civil szervezetekkel, a szakszervezetekkel és a magánszektorral. (MTI)