Előfizetés

Lövöldözés a YouTube székházban - Egy nő meghalt

Publikálás dátuma
2018.04.04. 10:46
FOTÓ: YICHUAN CAO / ANADOLU AGENCY
Összesen hárman sérültek meg, amikor egy nő magyar idő szerint kedden este lövöldözni kezdett a videomegosztó portál kaliforniai központjában. Nem terrorakció történt.

Az asszony maga körül kezdett lövöldözni a vállalat belső udvarán, ahol több alkalmazott éppen ebédelt. Az első segélyhívás helyi idő szerint 13 órakor érkezett a rendőrségre, ezután a belbiztonsági erők hamar megjelentek a helyszínen, s evakuálták a YouTube központját. Szemtanúk pedig arról számoltak be, hogy helikopterek köröztek a környék felett. A YouTube menedzsere elmondta, először azt hitték, földrengést élnek át a menekülő emberek zaja miatt. Ahogy aztán a kapuk felé haladtak, vértócsa nyomát látták.

A nő holttestét később az épületben találták meg – közölte a San Franciscóhoz közeli San Bruno városának rendőrfőnöke, Ed Barbarini. Arról nem tett említést, miért hajtotta végre tettét, azt ugyanakkor a hatóságok kizártnak tartják, hogy terrorakció történt volna. A nyomozást nem a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), hanem a helyi rendőrség folytatja, ami szintén azt jelzi: nem abból indulnak ki, hogy államellenes támadás történt volna.

A helyi média több elmélettel állt elő. Egyes lapok kezdetben azt közölték, hogy a nő a barátját akarta lelőni. Ezt azonban később a rendőrség is cáfolta, azt állítván, hogy az elkövető nem ismerte személyesen áldozatait.

Később a 39 éves elkövető apja az egyik lapnak elmondta, lánya nem tudta megbocsátani munkaadójának, a YouTube-nak, hogy jelentős reklámbevételtől esett el. Az apa hétfőn bejelentette lánya eltűnését a rendőrségen, mert két nap óta nem vette fel a telefonját. Kedden aztán a rendőrség felhívta őt azzal, hogy az asszonyt egy gépkocsiban fedezték fel, ahol éppen aludt. Az apa ekkor figyelmeztette a rendőröket arra: lánya a YouTube központjába készülhet, mert valósággal gyűlöli a vállalatot.

A YouTube a Google leányvállalata. Az internetes világcéget irányító Sundar Pichai az eset után a cég alkalmazottainak írt üzenetében „elképzelhetetlen tragédiáról” tett említést. A YouTube vezetője, Susan Wojcicki pedig kifejtette, nem talál szavakat a történtekre.

Szakértők szerint még nagyobb lehetett volna a tragédia, hiszen a YouTube központjának épületeiben mintegy ezren dolgoznak. Chris Dale, a videomegosztó vállalat szóvivője azt közölte, „úgy érezzük magunkat, mintha minden alkalmazott a szörnyű bűncselekmény áldozatává vált volna”.

Az utóbbi időben több véres lövöldözés történt az Egyesült Államokban, amiért sokan Trump elnököt bírálják, akit már a 2016-os amerikai választási kampányban több tízmillió dollárral támogatott a fegyverlobbi. Donald Trump a Twitteren azt közölte: imádkozik az áldozatokért és hozzátartozóikért.

Börtönben érzik magukat a diákok - Sérül a privát szféra

Varga Péter
Publikálás dátuma
2018.04.04. 07:40
Fotó: AFP/Saul Loeb
A floridai Parklandban történt februári iskolai lövöldözésben 17 heten haltak meg. A tavaszi szünet után visszatérő diákok olyan intézkedésekkel találkoztak, amelyek miatt néhányan börtönben érzik magukat.

Igencsak meglepődtek a szünet után visszatérő diákok: belépéskor terelőkorlátokkal és táskaellenőrző sorral találkoztak. Az iskola személyzete átadta nekik a kötelezően használandó tárgyakat, az új átlátszó hátizsákokat és a személyazonosító jelvényeket, amelyeket mindig viselniük kell – írja a CNN. Az átlátható táska csak egy újabb kemény emlékeztető arra, milyen sok változás történt a lövöldözés óta, amikor tanáraikat, osztálytársaikat veszették el. Most fel kell áldozniuk privát szférájukat, miközben hatástalannak ítélik az eszközt. Többen egy 1,05 dollárt mutató narancssárga árcédulát erősítettek rá, amivel azokra a politikusokra - köztük a floridai szenátorra, Marco Rubióra - céloznak, akik pénzt fogadtak el a Nemzeti Fegyver Társaságtól a törvényi szigorítás bevezetésének megakadályozása érdekében. (Az erre költött összeget osztották el a diákok számával, így jött ki a 1,5 dollár - szerk.) „Azt demonstráljuk, hogy mi diákok, testületileg visszautasítjuk, hogy egyszerűen dollárokra és centekre redukáljanak minket és a biztonságunkat” - mondta Kai Koerber. Egy másik tanuló, Carmen Lo egy, a táskába tett papírlapra, amely az átlátszó műanyagon keresztül jól olvasható, azt írta: „Ez a táska talán többet ér, mint az életem”. Azon gondolkodik, hogyan fogják a diákok a sportszereiket, laptopjaikat, és hangszereiket vinni. Koerber szerint a fémkeresők hatásosabbak lennének, mint az átlátszó zsákok. Szörnyű, hogy a lányok nem tudják elrejteni női dolgaikat. Ezek egy hetet sem bírnak a notebookokkal.

Isabella Pfeiffer diák szerint a törvényhozók ezzel csak lecsendesíteni akarják őket, ahelyett, hogy valódi változtatásokat tennének.

Az iskolakerület megfontolja detektorok felszerelését, de Ty Thompson igazgató a szülőknek azt írta levelében, hogy erre még nem tettek lépéseket.

Aggódnak a nemzetközi pénzpiacokon

New Yorkban hétfőn némi veszteséggel zártak a vezető értékpapírok, majd kedden valamelyest esett a dollár árfolyama a nemzetközi pénzpiacokon. A tőzsdéken amerikai-kínai kereskedelmi háborútól tartanak, miután a Donald Trump által bejelentett vámintézkedésre válaszul Kína is újabb vámokkal sújtott amerikai termékeket, köztük a sertéshúst. Londoni makrogazdasági elemzők szerint a kölcsönös importvám-intézkedések a két ország nemzetgazdaságának csak minimális kárt okoznak, de az ügy akár globális kereskedelmi háborúvá is fajulhat.