Újabb orosz pláza égett, 600 embert kellett kimenekíteni

Publikálás dátuma
2018.04.04. 16:33
Mentőhelikopter szál le a kigyulladt moszkvai pláza előtt. Fotó: Kirill Kallinikov / Sputnik
Legalább egy ember meghalt egy moszkvai játékáruházban, ahol tűz ütött ki, írja a hvg.hu. A négyszintes épületben a felső szinten található játékraktár gyulladt ki.

Az áldozat a mentésben vett részt, a Különleges Helyzetek Minisztériumának szóvivője szerint az üzletház alkalmazottja volt, aki a vészkijárat helyett a füsttel teli helyiségbe ment be, és már nem tudták megmenteni.

A szóvivő további három sérültről beszélt a Moscow Times tudósítása szerint, ők mind tűzoltók. Az áruházból 600 embert menekítettek ki.

Az eset nem egészen másfél héttel az után történt, hogy leszakadt és kigyulladt egy oroszországi pláza egyik moziterme, 64 áldozatot követelve, akiknek többsége gyerek.

Szerző

Moszkva kiutasított egy magyar diplomatát

Oroszország kiutasított szerdán egy magyar diplomatát válaszul arra, hogy  a Szkripal-üggyel kapcsolatban, a Nagy-Britanniával való szövetségi szolidaritás jegyében Magyarország kiutasított egy orosz diplomatát.

Az orosz külügyminisztérium honlapján megjelent közlemény szerint a tárcához bekérették Balla János moszkvai nagykövetet, akinek tiltakozó jegyzéket nyújtottak át.

A dokumentum értelmében Oroszország nemkívánatos személynek nyilvánította az orosz fővárosban működő magyar nagykövetség egyik munkatársát "válaszul Magyarország barátságtalan és megalapozatlan követelésére" egy orosz diplomácia alkalmazott kiutasítása ügyében "Nagy-Britanniának a Szkripal-ügyben Oroszországgal szemben megfogalmazott, bizonyítatlan vádjai alapján".

Szerző

Lövöldözés a YouTube székházban - Egy nő meghalt

Publikálás dátuma
2018.04.04. 10:46
FOTÓ: YICHUAN CAO / ANADOLU AGENCY
Összesen hárman sérültek meg, amikor egy nő magyar idő szerint kedden este lövöldözni kezdett a videomegosztó portál kaliforniai központjában. Nem terrorakció történt.

Az asszony maga körül kezdett lövöldözni a vállalat belső udvarán, ahol több alkalmazott éppen ebédelt. Az első segélyhívás helyi idő szerint 13 órakor érkezett a rendőrségre, ezután a belbiztonsági erők hamar megjelentek a helyszínen, s evakuálták a YouTube központját. Szemtanúk pedig arról számoltak be, hogy helikopterek köröztek a környék felett. A YouTube menedzsere elmondta, először azt hitték, földrengést élnek át a menekülő emberek zaja miatt. Ahogy aztán a kapuk felé haladtak, vértócsa nyomát látták.

A nő holttestét később az épületben találták meg – közölte a San Franciscóhoz közeli San Bruno városának rendőrfőnöke, Ed Barbarini. Arról nem tett említést, miért hajtotta végre tettét, azt ugyanakkor a hatóságok kizártnak tartják, hogy terrorakció történt volna. A nyomozást nem a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), hanem a helyi rendőrség folytatja, ami szintén azt jelzi: nem abból indulnak ki, hogy államellenes támadás történt volna.

A helyi média több elmélettel állt elő. Egyes lapok kezdetben azt közölték, hogy a nő a barátját akarta lelőni. Ezt azonban később a rendőrség is cáfolta, azt állítván, hogy az elkövető nem ismerte személyesen áldozatait.

Később a 39 éves elkövető apja az egyik lapnak elmondta, lánya nem tudta megbocsátani munkaadójának, a YouTube-nak, hogy jelentős reklámbevételtől esett el. Az apa hétfőn bejelentette lánya eltűnését a rendőrségen, mert két nap óta nem vette fel a telefonját. Kedden aztán a rendőrség felhívta őt azzal, hogy az asszonyt egy gépkocsiban fedezték fel, ahol éppen aludt. Az apa ekkor figyelmeztette a rendőröket arra: lánya a YouTube központjába készülhet, mert valósággal gyűlöli a vállalatot.

A YouTube a Google leányvállalata. Az internetes világcéget irányító Sundar Pichai az eset után a cég alkalmazottainak írt üzenetében „elképzelhetetlen tragédiáról” tett említést. A YouTube vezetője, Susan Wojcicki pedig kifejtette, nem talál szavakat a történtekre.

Szakértők szerint még nagyobb lehetett volna a tragédia, hiszen a YouTube központjának épületeiben mintegy ezren dolgoznak. Chris Dale, a videomegosztó vállalat szóvivője azt közölte, „úgy érezzük magunkat, mintha minden alkalmazott a szörnyű bűncselekmény áldozatává vált volna”.

Az utóbbi időben több véres lövöldözés történt az Egyesült Államokban, amiért sokan Trump elnököt bírálják, akit már a 2016-os amerikai választási kampányban több tízmillió dollárral támogatott a fegyverlobbi. Donald Trump a Twitteren azt közölte: imádkozik az áldozatokért és hozzátartozóikért.

Szerző
Frissítve: 2018.04.04. 14:52