Bosszúvágy vezethette a YouTube-székházban lövöldöző nőt

Publikálás dátuma
2018.04.05. 12:06
A lövöldözés helyszíne, nem sokkal az eset után. Fotó: Yichuan Cao / ANADOLU AGENCY
Az amerikai sajtó - rendőrségi közlésekre hivatkozva - részleteket hozott nyilvánosságra szerdán a YouTube videómegosztó kaliforniai székházánál lövöldöző nőről, és azt is tudni vélte, hogy indítéka nem magánéleti volt, hanem a cégen akart bosszút állni, írja az MTI.

Összesen hárman sérültek meg, amikor egy nő magyar idő szerint kedden este lövöldözni kezdett a videomegosztó portál kaliforniai, San Bruno-i központjában. San Bruno rendőrfőnöke, Ed Barberini szerdán bejelentette, hogy azonosították a végül öngyilkosságot elkövető nőt: Nasim Najafi Aghdamnak hívják, 39 éves volt és San Diegóban élt. Aghdam kedden a déli órákban a székház kerti étkezdéjéhez ment, és egy pisztolyból találomra több lövést leadott az ott lévő emberekre.

Az elkövető San Diegóban élő apja a The San José Mercury News című lapnak megerősítette: lánya az egészséges életmódot hirdető aktivista volt, és nemrégiben arra panaszkodott, hogy a YouTube nem fizet többé neki a videóiért. A YouTube-on aktív szereplők ugyanis pénzt kaphatnak a közösségi fórumtól a videóikért járó reklámbevételekből, de a cégnek jogában áll megvonni a pénzt, ha úgy határoz, hogy az adott videóhoz történő hozzáférést valamiért korlátozza.

Az NBC televízió oknyomozó riportja szerda este arról számolt be: Nasim Aghdam "sokat és rendszeresen volt jelen a YouTube portálján", ahol angol és farszi nyelven tett közzé saját készítésű videókat. Tettének oka - az NBC szerint - feltételezhetően az volt, hogy a YouTube korhatárhoz kötötte az általa készített egyik fitnessvideót, így nem részesülhetett a feltett filmért járó reklámbevételekből, s ezért akart "bosszút állni" a cégen. "Sok énekesnő, például Nicki Minaj, Miley Cyrus és mások is, olyan videókat tesznek közzé, amelyek egyáltalán nem gyerekeknek valók, és ezeket mégsem kötik korhatárhoz. Ezt a vegán aktivistákkal teszik, és mindazokkal, akik az egészséges, emberi és okos életmódot népszerűsítik" - idézte az NBC helyi adása a nő által közzétett egyik videót.

Az első hírek arról szóltak, hogy a nő magánéleti vita miatt valószínűleg a barátját akarta megölni. A San Brunó-i rendőrség azonban szerdai tájékoztatóján közölte: "nincs bizonyíték arra, hogy a lövöldöző ismerte volna áldozatait, vagy hogy kifejezetten őket akarta lelőni".

Szerző

Felborult egy kisbusz az M3-ason, sérültek

Publikálás dátuma
2018.04.05. 09:59
Illusztráció: Shutterstock

Felborult egy kisbusz az M3-as autópályán, Mezőnagymihály térségében, a Nyíregyháza felé vezető oldalon. A katasztrófavédelem információi szerint a mikrobuszban nyolc ember utazott, közülük hárman megsérültek. A helyszínelés idejére a külső sávot lezárták.

Szerző
Témák
baleset M3-as
Frissítve: 2018.04.05. 12:53

Gyóntatás helyett megerőszakolta a gyerekeket a pap

Publikálás dátuma
2018.04.04. 17:33
Illusztráció: Shutterstock
Kilencven év börtönbüntetésre ítéltek Mexikóban egy katolikus papot, aki a vád szerint megerőszakolta egy egyházi iskola két 14 éves diákját a közép-mexikói Guanajuato szövetségi állam Irapuato nevű városában - informált az MTI az El País című lap nyomán. Az ítélet nem jogerős.

A vádlottnak, a 60 éves Jorge Raúl Villegasnak ezenkívül fejenként legalább 50 ezer mexikói pesót (692 500 forintot) kell fizetnie az áldozatoknak erkölcsi kártérítés címén. Az összeg tartalmazza az áldozatok pszichológiai kezelésének költségét is.

Villegast 2017 februárjában vették őrizetbe, miután 2016-ban az áldozatok szülei feljelentést tettek ellene. A pap ellen további három panaszt nyújtottak be három gyerek elleni szexuális bűncselekmény gyanúja miatt. Villegas a közép-mexikói leóni érsekség szóvivője volt korábban, az említett iskolában gyóntatóként és pszichológiai tanácsadóként tevékenykedett.

Februárban Mexikóvárosban vettek őrizetbe egy papot egy 12 éves kislány szexuális zaklatásának gyanúja miatt.

Mexikóban a Norberto Rivera Carrera konzervatív bíboros helyére tavaly decemberben Ferenc pápa által kinevezett Carlos Aguiar Retes érsek zéró toleranciát hirdetett az egyházon belüli pedofil bűncselekményekkel szemben.

Szerző