Salvini: Az Öt Csillaggal bővül az olasz koalíció

Publikálás dátuma
2018.04.05. 16:34
Matteo Salvini, a jobboldali szövetséget vezető Liga miniszterelnök-jelöltje. Fotó: Tiziana FABI / AFP
Az új olasz kormány megalakításának a parlamenti választásokon győztes jobboldali koalíciótól kell kiindulnia, de a stabil kormány megalakítása érdekében bevonják az Öt Csillag Mozgalmat is - jelentette ki Matteo Salvini, a jobboldali szövetséget vezető Északi Liga miniszterelnök-jelöltje a Sergio Mattarella államfővel tartott egyeztetést követően, írja az MTI.

A cél olyan kormány létrehozása, amely legalább ötéves hivatali idejét kitölti, hangsúlyozta Salvini. Ezt a március 4-i választásokon győztes jobboldali koalíciónak kell alakítania, de az Öt Csillag Mozgalom (M5S) bevonására is szükség van, különben nem lehetséges a kormányalakítás - jelentette ki Salvini. Hozzátette, olyan római kormányt akar, amellyel Olaszország ismét számít Brüsszelben és nem a német kancellár és a francia elnök párosának európai döntései után fut.

Salvini a következő napokban tovább egyeztet az M5S-szel és az összes többi politikai erővel. Megjegyezte, ha sikerül a tartós kormányalakítás, ez akár a következő tíz évre is szólhatna. Hangsúlyozta, hogy kormányalakítási kudarc esetén a Liga nem fél visszatérni az urnákhoz.

A parlamenti választásokon a jobboldali koalíció kapta a legtöbb szavazatot, több mint 37 százalékot. A szövetség legnagyobb pártja a Matteo Salvini vezette Északi Liga lett, több mint 17 százalékkal. Önálló pártként viszont az M5S kapta a legtöbb voksot, 32 százalékot. Egyikük sem szerzett azonban a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséget.

Az elnöki palotában zajló kormányalakítási konzultációk második napján Sergio Mattarella elsőként a balközép Demokrata Párt (PD) küldöttségét fogadta, amelyet Maurizio Martina ügyvivő főtitkár vezetett. Martina a sajtónak kijelentette, nem kötnek választási szövetséget az M5S-szel, ellenzékbe vonulnak. Megjegyezte, hogy az M5S és a Liga már felosztotta egymás között a parlamenti elnöki és bizottsági helyeket, ami a két formáció közötti összhangra utal. A szintén a jobboldali szövetséghez tartozó Hajrá Olaszország (FI) delegációját Silvio Berlusconi vezette. Berlusconi először kijelentette, hogy a FI elutasítja a "populista, gyűlöletet keltő, az országot elszegényítő, igazságosztással fenyegető erőket", egyértelműen az M5S-re utalva. Ugyanakkor nem zárta ki a megoldáskeresést a kormányalakítás érdekében. A parlamenti delegációk sorát délután az M5S zárja Luigi Di Maio miniszterelnök-jelölttel, aki korábban minden politikai erő felé nyitottnak mondta magát, egyedül a Silvio Berlusconival közös kormányzást zárta ki. Felmérések szerint az M5S szavazóinak 58 százaléka támogatná, hogy az M5S és a Liga közösen alakítson kormányt.

Sergio Mattarella az esti órákban közleményben jelenti be, milyen eredményre jutott az egyeztetések után. Olasz politikai szokás szerint valószínűleg gondolkodási időt kér, időt hagyva a pártoknak a további háttéregyeztetésekre, és a jövő héten újabb konzultációkat tarthat.

Szerző

Erdogan külföldről is "begyűjti" ellenségeit

Publikálás dátuma
2018.04.05. 15:45
Bekir Bozdag török kormányszóvivő. Fotó: Arda Kucukkaya / ANADOLU AGENCY
A 2016-os puccskísérletért óta Erdogan 80 ellenségét "gyűjtötte be" a török titkosszolgálat (MIT), írja az MTI. A harcnak még nincs vége, nyilatkozta Bekir Bozdag kormányszóvivő, hozzátéve, a kormány meghosszabbítja az évek óta tartó rendkívüli állapotot.

A műveletek eddig 18 országot érintettek és a jövőben is tovább folytatódnak, mondta Bekir Bozdag török kormányszóvivő. A szóvivő nem nevezte meg az egyes országokat. Az Anadolu török állami hírügynökség szerdai összesítése szerint a török igazságügyi minisztérium a világ 24 országához nyújtott be kérelmet összesen 54 személy kiadatása érdekében. Az európai országok közül Albániának, Belgiumnak, az Egyesült Királyságnak, Hollandiának, Máltának, Moldovának, Németországnak és Norvégiának.

Bozdag kifejtette: a harcnak még nincs vége, és "nyilvánvaló", hogy a puccskísérlet óta fenntartott rendkívüli állapot újabb három hónapos meghosszabbítására van szükség. Törökországban az elmúlt 21 hónap alatt több mint 159 ezer embert vettek őrizetbe, legalább 48 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek

Múlt csütörtökön a koszovói rendőrség hat török állampolgárt fogott el és adott át a török hatóságoknak - komoly belpolitikai feszültséget okozva ezzel.

Szerző

Padlón át törtek be az ékszerboltba Szegeden

Publikálás dátuma
2018.04.05. 13:41
Illusztráció: KTSDESIGN / SCIENCE PHOTO LIBRARY / KTS / Science Photo Library
Nemzeti ünnepek alatt törtek be egy szegedi ékszerboltba - annak pincéje felől - a vádlottak. Augusztus 20-án rossz helységbe fúrtak, október 23-án sikerrel jártak. Orvgazdájuk a Sándor-palotát őrző rendőr volt, aki Németországba próbálta eladni a 105 milliós zsákmány egy részét.

Négy és fél és két és fél év közötti szabadságvesztéssel sújtotta első fokon a Szegedi Járásbíróság csütörtökön azokat a férfiakat, akik több mint százmillió forintnyi aranyat és készpénzt tulajdonítottak el egy szegedi ékszerboltból.

A bíróság a betörés elkövetőit és segítőiket társtettességben nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettében mondta ki bűnösnek mint tettest, illetve bűnsegédet. A vádlottaknak - a fegyházbüntetésre ítélt többszörös visszaeső ötödrendű vádlott kivételével - szabadságvesztésüket börtönben kell letölteniük. Az értékesítésben közreműködőket jelentős értékre elkövetett orgazdaságban mondta ki bűnösnek, és őket ezért másfél év - három évre felfüggesztett - börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság.

Az elkövetők először 2012-ben, az augusztus 20-i ünnep alatt igyekeztek bejutni a pince felől, a födémet megbontva a belvárosi üzletbe, de ekkor rossz helyiségbe fúrtak fel. Legközelebb az október 23-i hosszú hétvége során próbálkoztak, megbontották a pince mennyezetét, majd flexszel kivágták a páncélszekrény alját, és készpénzt, valamint ékszereket és befektetési aranytömböket tulajdonítottak el 105 millió forint értékben.

A vádlottak ezt követően az eltulajdonított arany egy részét átadták a Készenléti Rendőrség objektumvédelmi osztályán, Budapesten, a Sándor-palotában szolgálatot teljesítő ismerősüknek, aki azt továbbértékesítette egy német ékszerkereskedőnek. A rendőrség 2013 januárjában az M5-ös autópálya szatymazi pihenőjében fogta el a német állampolgárt és feleségét, akiknél az eltulajdonított arany egy részét találták meg, mintegy 14 millió forint értékben.

Három vádlott egy társuk segítségével 2012 júliusában Tamásiban is betört egy cég telephelyére, onnan több millió forint készpénzt vittek el.

Szerző