A rendőrök agyonlőttek egy afroamerikait Brooklynban

New York Brooklyn negyedében a rendőrök agyonlőttek egy fegyvertelen és mentálisan beteg férfit, mert a nála lévő, ezüstszínű fémpipát fegyvernek nézték - infromál az MTI.

Terence Monahan, rendőrfőnök sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a férfi a vékony fémpipát, amelynek a végén egy fogantyú volt, a rendőrökre irányította, akik azt hitték, hogy fegyvert fog rájuk és azonnal lőttek. A tíz lövést leadó öt rendőr csak ezt követően szembesült azzal, hogy mi volt a férfi kezében. 

A tragikus végű rendőri fellépés még szerdán este történt, de a rendőrség csak csütörtökön hozta nyilvánosságra. A meglőtt áldozatot azonnal kórházba szállították, az életét azonban már nem tudták megmenteni. Apja azonosította őt: a 34 éves Saheed Vassell Jamaicában született és hatesztendősen került az Egyesült Államokba a szüleivel. Brooklynban hegesztőként dolgozott. Az apa a rendőrséget tájékoztatta arról, hogy a fia bipoláris zavarokkal ( mániás depresszióval) küszködött, többször kezelték kórházban. Később kiderült az is, hogy a helyi rendőrőrsnek tudomása volt erről, hiszen többször is találkozott a zavart férfival, nyilvántartásba is vette őt.

Az eset körülményeinek felderítésére megkezdődött vizsgálat mindenekelőtt azt kívánja tisztázni, hogy a fegyverüket használó rendőrök tudtak-e Saheed Vassall betegségéről.

A fegyvertelen férfi alig több mint két héttel azután lőtték le, hogy a kaliforniai Sacramentóban a rendőrség szintén egy fegyvertelen afroamerikait lőtt agyon, s ugyancsak azért, mert az hitte, fegyver van nála, holott az áldozat kezében csupán egy mobiltelefon volt. A 22 éves Stephon Clarkra két rendőr húsz lövést adott le. A még folyamatban lévő vizsgálat kiderítette, hogy a két rendőr azonnal lőtt, időt sem adva a fiatal férfinak arra, hogy feltegye a kezét, majd a lövések után túl sokáig vártak, mire kihívták a mentőket. Stephon Clark halála a rendőrség, illetve a rendőri erőszak elleni tüntetéseket robbantott ki Sacramentóban, amely Kalifornia fővárosa.

Szerző

Saját fizetésük csökkentették a lengyel kormánytagok

Publikálás dátuma
2018.04.05. 19:15
A Szejm, azaz a lengyel parlament alsóháza, középen Jaroslaw Kaczynski. Fotó: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto
A lengyel miniszterek, valamint a politikai kinevezésű államtitkárok úgy döntöttek, hogy visszaadják tavalyi jutalmaikat - közölte csütörtöki sajtóértekezletén a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, bejelentve azt is, hogy 20 százalékkal csökkentenék a képviselők fizetését - írja az MTI.

A miniszterek és a politikai kinevezésű államtitkárok "erkölcsi megfontolásból" május közepéig átadják a Caritas katolikus segélyszervezetnek a tavalyi jutalmaikat, mondta el Jaroslaw Kaczynski sajtóértekezletén.

"Vox populi vox Dei. A nép hangja Isten hangja" - jelentette ki Kaczynski, utalva arra, hogy a 2017-es jutalmak kérdése az utóbbi hetekben társadalmi elégedetlenséget váltott ki. Úgy vélte: a társadalmi elvárás az, a politikusokhoz ne férhessen az a vád, hogy a politikai tevékenységből meg akarnak gazdagodni.

A lengyel kormányfői hivatal által közzétett adatok szerint a Beata Szydlo által vezetett, a tavaly év végi kormányátalakításig kormányzó kabinet tagjai 37 ezer zlotytól 80 ezer zlotyig terjedő, azaz 2,7 és 6 millió forint közötti évi jutalmat kaptak. Az utóbbi hetekben többen közülük már visszautalták, illetve szociális célokra ajánlották fel a pénzt. A Rzeczpospolita című, a kormánnyal szemben kritikus jobbközép napilap egyik februári felmérése szerint a lengyelek 75 százaléka rossz szemmel nézte az említett jutalmak kifizetését. Több kommentár a jutalmak témáját azzal hozta kapcsolatba, hogy egyes februári és márciusi felmérésekben 40 százalék alá csökkent a PiS támogatottsága.

Kaczynski közölte továbbá, hogy a PiS politikai vezetése aznap úgy döntött: rövidesen olyan törvénytervezetet nyújt be, amelynek értelmében 20 százalékkal csökkentenék az alsó- és a felsőház tagjainak fizetését, továbbá megszüntetnék az önkormányzatok élén álló tisztségviselők és az állami tulajdonú társaságok vezetőinek jutalmait.

A benyújtandó törvények Kaczynski szerint két hónapon belül léphetnének életbe. A PiS elnöke kilátásba helyezte: a parlamenti szavazáskor a párt a képviselők számára szigorú fegyelmet rendel majd el, aki a jogszabály ellen szavaz, "elveszíti a politikában való további részvétel esélyét".

Szerző

Lövöldözés egy török egyetemen: kollégáit gyilkolta a kutató

Publikálás dátuma
2018.04.05. 17:15
Forrás: Shutterstock
Egy egyetemi kutató tüzet nyitott négy kollégájára és megölte őket csütörtökön a nyugat-törökországi Eskisehir városban található Osmangazi Egyetem kampuszán - jelentette a Dogan török hírügynökség az MTI szerint.

A halálos áldozatok között van az egyetem egyik dékánhelyettese, a tanárképző kar titkára, egy egyetemi óraadó és egy oktató. A tett indítéka egyelőre ismeretlen. A gyilkost a rendőrség őrizetbe vette, fegyverét pedig lefoglalta. A férfi nem tanúsított ellenállást.

Az incidensben további három ember megsebesült az Anadolu hírügynökség szerint, az egyetem rektora, Hasan Gönen ugyanakkor nem számolt be sérültekről.

A helyszínre nagy számban vezényeltek mentőegységeket is. A rendőrség nem terrortámadásként kezeli az esetet.

Szerző