választás;önkormányzatok;Wittinghoff Tamás;Választás 2018;

2018-04-06 17:07:00

Wittinghoff Tamás: nagyon nagy a tét az önkormányzatok számára is

Minden településnek magának kell eldöntenie, hogy milyen oktatást szeretne, hogyan gondoskodik a rászorulókról és a gyámhivatalt is nekik kell működtetniük, egyszóval nekik kell a kezükbe venni mindazt, ami a helyiek sorsát rendezi, ezt - az MTI híradása szerint - Budaörs polgármestere mondta sajtótájékoztatóján, Törökbálinton.

Wittinghoff Tamás (Budaörs Fejlődéséért Egyesület), aki Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnökjelöltje árnyékkormányának önkormányzatokért felelős minisztere, azt mondta: a települések önrendelkezése az autonómia lényege, amit a Fidesz kormány mára kiirtott a közéletből. Hozzátette, ha az emberek vasárnap úgy döntenek, hogy megalakulhat a Karácsony-kormány, akkor az önkormányzatok újra betölthetik korábbi szerepüket, ami egy demokratikus rendszerben alapvető. 

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt ügyvivője úgy fogalmazott: az Orbán-kormány porig rombolta az önkormányzatiságot, amiben benne van az ember- és társadalomképe, és ez nem közigazgatási, hanem szabadságjogi kérdés. Az ország sok önkormányzatától számos hatáskört vontak el, ami azt jelenti, hogy ezeknek a közösségeknek nem lehet hatásuk a saját jelenükre és jövőjükre.

Csőzik László, aki az MSZP-Párbeszéd országgyűlési képviselőjelöltje Pest megye 1-es számú választókörzetében, arról beszélt, hogy a Karácsony-kormány nem fogja leállítani a Modern városok programot, azt inkább kiterjeszti, és nem az oligarchákat fogja a kivitelezéssel támogatni.  A települések "önálló városállamok", és gazdasági autonómiával kell, hogy rendelkezzenek.