Nagykövetségektől rendelt "migránsozó" rémhíreket a kormány

Publikálás dátuma
2018.04.07 12:20
Fotó: AFP/CrowdSpark/NIGINA BEROEVA
A Fidesz kampányát támogató, menekült-ellenes hangulatkeltő rémhíreket rendelt az európai magyar nagykövetségektől az Orbán-kormány - tudta meg a Telegraph brit lap. A gyakorlat régóta tarthat, derül ki a kiszivárgott e-mailből. Az állam erőforrásainak kampánycélra való felhasználására a rendelést Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkára adta le.

Minden kell, olvasható Menczer levelében, különösen az, amit egy hivatalos személy mond a bevándorlás problémáiról. A svéd, francia, német, osztrák, belga és olasz nagykövetségek biztosan a címzettek között voltak - nekik megköszönte "korábbi információikat" is a helyettes államtitkár, világossá téve ezzel, hogy a szabálytalan gyakorlat már tarthat egy ideje.

A levél egy nappal az után, az M1-en sugárzott műsor után került kiküldésre, melyben a svédországi bevándorlókat szidta egy Svédországban csalásért elítélt, magyar származású nő, aki állítólag hazamenekült, bár valójában régóta Magyarországon él.

Továbbította a körlevelet a Telegraph a magyar választás tisztaságát is ellenőrző Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ). Az EBESZ - mivel nem nyilatkozhat folyamatban lévő választási kampányokról - hétfőn ad ki állásfoglalást az üggyel kapcsolatban. Mind a Külügyminisztérium, mind Menczer Tamás figyelmen kívül hagyták a Telegraph megkeresését.

lásd még: Így manipulál a kormány - Médiamunkások vallomása a közmédiából

Szerző

Ötszázalékos béremelést ajánl a BKV a szakszervezetnek

Publikálás dátuma
2019.02.23 17:00
FOTÓ: Szalmás Péter
Az 5 százalékból hármat a fővárosi önkormányzat, kettőt a vállalat állna.
Ötszázalékos béremelést tervez ajánlani a BKV a bértárgyalás következő fordulóján a szakszervezeteknek - tudta meg a hvg.hu vállalati forrásból. Az 5 százalékból hármat a főváros, kettőt a cég állna. A cégvezetés eddig nem tett konkrét ajánlatot, illetve a szekszervezetek közül is csak egy, az Egységes Közlekedési Szakszervezet mondott konkrét számot: ők 15 százalékos emelést akarnak elérni. A bértárgyalás következő fordulója február 27-én vagy 28-án lesz.  A hírportál forrásai szerint az 5 százalékos ajánlat nagyon alacsony, szinte biztosra vehető, hogy ha végül ekkora lesz az emelés mértéke, sok dolgozó fog úgy dönteni, hogy inkább máshol folytatja. A munkaerőhiány a járművezetők és a karbantartók körében is jelentős, így ezekről a területekről könnyen mozdulhatnak a munkavállalók máshova, illetve nehéz lenne őket pótolni. 

Vége a különutas LMP-nek

Publikálás dátuma
2019.02.23 16:42
Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke sajtótájékoztatót tart
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Ahogy lapunk korábban megírta, a Demokratikus Koalícióval és az MSZP-vel is együttműködhet az LMP az őszi önkormányzati választáson – legalábbis erről döntött a zöldpárt szombati kongresszusa.
Az is eldőlt – tájékoztatta lapunkat Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára –, hogy az ellenzéki párt egyedül indul az európai parlamenti voksoláson. Kanász-Nagy szerint a stratégiát és az önálló indulást is több mint kétharmados többséggel fogadta el a kongresszus. Az eseményen egyébként ott volt és köszöntette a résztvevőket Thomas Waitz is, aki az Osztrák Zöld Párt európai parlamenti képviselője.
Az LMP stratégiai-változása annak fényében különösen meglepő, hogy korábban Keresztes László Lóránt társelnök csak a Jobbikkal akart együttműködni. A pálfordulásról minap a Népszavának egy név nélkül nyilatkozó LMP-s azt mondta: Keresztes érezte, hogy csak a Jobbikkal való összefogás gondolatával kisebbségben van a pártban, és mivel azt gondolja, hogy van jövője az LMP-ben az EP-választás után is, most megpróbál kompromisszumot mutatni. A párt titkára egyébként lapunknak leszögezte, az LMP számára minden szinten vállalhatatlan a Fidesz mellett a Toroczkai László vezette Mi Hazánk Mozgalom is. A zöldpárt még ma dönt az EP-listájáról is. Az első helyre négyen, Demeter Márta társelnök, Kendernay János, a párt külügyi kabinetjének vezetője, Vágó Gábor antikorrupciós szakszóvivő és Kóbor József pécsi önkormányzati képviselő aspirál. Úgy tudjuk, hogy a legnagyobb sansza Vágó Gábornak van, ez pedig Demeter Márta párton belüli meggyengülésére vezethet majd.
Szerző
Frissítve: 2019.02.23 16:43