Nagykövetségektől rendelt "migránsozó" rémhíreket a kormány

Publikálás dátuma
2018.04.07. 12:20
Fotó: AFP/CrowdSpark/NIGINA BEROEVA
A Fidesz kampányát támogató, menekült-ellenes hangulatkeltő rémhíreket rendelt az európai magyar nagykövetségektől az Orbán-kormány - tudta meg a Telegraph brit lap. A gyakorlat régóta tarthat, derül ki a kiszivárgott e-mailből. Az állam erőforrásainak kampánycélra való felhasználására a rendelést Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkára adta le.

Minden kell, olvasható Menczer levelében, különösen az, amit egy hivatalos személy mond a bevándorlás problémáiról. A svéd, francia, német, osztrák, belga és olasz nagykövetségek biztosan a címzettek között voltak - nekik megköszönte "korábbi információikat" is a helyettes államtitkár, világossá téve ezzel, hogy a szabálytalan gyakorlat már tarthat egy ideje.

A levél egy nappal az után, az M1-en sugárzott műsor után került kiküldésre, melyben a svédországi bevándorlókat szidta egy Svédországban csalásért elítélt, magyar származású nő, aki állítólag hazamenekült, bár valójában régóta Magyarországon él.

Továbbította a körlevelet a Telegraph a magyar választás tisztaságát is ellenőrző Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ). Az EBESZ - mivel nem nyilatkozhat folyamatban lévő választási kampányokról - hétfőn ad ki állásfoglalást az üggyel kapcsolatban. Mind a Külügyminisztérium, mind Menczer Tamás figyelmen kívül hagyták a Telegraph megkeresését.

lásd még: Így manipulál a kormány - Médiamunkások vallomása a közmédiából

Szerző

Elmű-profiteső

Tavaly az Elmű nemzetközi szabályok szerinti időszaki eredménye 4,7 milliárd forintról 17,6 milliárd forintra, a hasonló tulajdonosi körű ÉMÁSZ-é pedig 4,3 milliárdról 4,8 milliárdra ugrott - derül ki a német RWE leánycége, az Innogy, illetve az EnBW irányítása alatt álló, tőzsdén is jegyzett két áramszolgáltató tegnap közzétett éves jelentéséből. Előbbi cégből a tavalyi 9,1 milliárd után idén 9,7 milliárd, utóbbiból a tavalyi 4,2 milliárdhoz képest idén 4,6 milliárdos osztalékot vonnak ki várhatóan a tulajdonosok. A nyereségugrás okait külön nem ecsetelő Elmű-csoport árbevétele 271 milliárdról 237 milliárdra csökkent, míg az ÉMÁSZ-é 50 milliárdról 52 milliárdra nőtt. A két cég jövőre várhatóan az E.ON-hoz kerül. 

Szerző
Témák
ELMŰ profiteső

Lassabb tempóra váltott az ipar

Februárban 4,1 százalékos éves növekedést ért el a magyar ipar, a havi szintű növekedés pedig 0,5 százalékos volt.

 A februári adatok lassulást jelentenek, ugyanis januárban az éves növekedés még közel 7 százalékot tett ki. A magyar ipar teljesítménye függ a nemzetközi környezettől, különösen a legnagyobb kereskedelmi partner, Németország gazdaságától. Márpedig a februári német ipari adatok gyengére sikerültek, ott az éves növekedés 2,6 százalékra lassult a januári 6,3 százalékról, ami óvatosságra int - mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A következő 1-2 évben kiépülő új - többek között járműipari - gyártókapacitások ugyanakkor pozitív hatással lesznek a magyar ipar teljesítményére. A szakember szerint idén a magyar ipar 5 százalék körüli emelkedésre lehet képest. 

Szerző
Témák
ipar tempó