Veres János feljelentést tett csalásért

Publikálás dátuma
2018.04.07 13:19
Fotó: Népszava
Fotó: /

Feljelentést tett Veress János, az MSZP-P országgyűlési képviselőjelöltje a rendőrségen a nyírbátori 6-os választó körzetben történtek miatt. A feljelentésről értesítette a Kormányhivatalt és a körzet választási bizottságát is. A jelölt elmondta, hogy 360 olyan névvel találkoztak a választó névjegyzékben, akik ugyan be vannak jelentve konkrét lakcímekre, ám ott, bizonyíthatóan nem laknak életvitelszerűen. Arra kérik az illetékes hatóságokat, hogy töröljék őket a választói névjegyzékből.

A politikusnak állítólag arról is vannak információi, hogy vasárnap tömegesen utaztatnák ezeket az embereket Ukrajnából a választások helyszínére. A képviselő-jelölt azt is felsorolta, szerinte mely települések érintettek az ügyben; ezek alapján Kislétán, Nyírbogádon, Mérken, Válalján, Penészleken, Fábiánházán találtak olyan házat, ahova egyébként Ukrajnában élő embereket jelenthettek be azért, hogy így befolyásolják a választásokat.

Szerző
2018.04.07 13:19

Cornstein: Elszomorít, hogy távozni látom a CEU-t

Publikálás dátuma
2018.12.13 12:46

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A budapesti nagykövet az oroszoknak kiadott fegyverkereskedők miatt is bírálatokat fogalmazott meg. Szerinte ezek az ügyek igencsak megnehezítik az USA és Magyarország kapcsolatát.
Az Országgyűlés külügyi bizottságában, csütörtökön felszólalt az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David B. Cornstein. Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatáról kiemelte, hogy a két országot mélyen gyökerező viszony fűzi össze.
„Mint minden hosszútávú kapcsolatban, a mienkben is voltak hullámhegyek és hullámvölgyek, de – mint minden egészséges kapcsolatban – úrrá lettünk ezeken a nézetkülönbségeken, és az őszinte és tiszteletteljes párbeszéd révén erősebbek lettünk és közelebb kerültünk egymáshoz”
– fogalmazott a nagykövet.
Hozzátette, hogy amikor úgy gondolta, a barátai hibát követnek el, kötelességének érezte, hogy azt mondja: „Hé… szerintem most nem jól döntöttél.” Így például nem rejtették véka alá, hogy a CEU távozása Budapestről rossz volt Magyarország számára.
„Őszintén elszomorít, hogy a CEU-t távozni látom. Azt is világossá tettük, hogy rendészeti együttműködésünk és a globális biztonság számára nem volt egészséges, hogy orosz fegyverkereskedőket Oroszországnak adtak ki az Egyesült Államok helyett. Nem értettünk egyet ezekkel a döntésekkel, és ezt meg is mondtuk”
– szögezte le Cornstein.
A nagykövet szerint ezek nem könnyítik meg az USA és Magyarország közötti kapcsolatok továbbfejlesztését, inkább igencsak megnehezítik azt.
Ezt követően Ukrajnáról beszélt, és hangsúlyozta, hogy Oroszország teszteli a Nyugatot, jobban mint bármikor. Kiemelte, hogy Ukrajna háborúban álló ország, és 2014 óta több mint tízezer ukrajnai halt meg az orosz agresszió következtében.
„Ez a háború egy Magyarországgal határos országban zajlik, a NATO küszöbén. Ez nem alkalmas idő arra, hogy a NATO abbahagyja együttműködését Ukrajnával. A NATO nem olyan szervezet, amelyet etnikai kisebbségekkel, nyelvekkel vagy iskolákkal kapcsolatos vitákban történő közvetítésre hoztak létre. Ha ezeket a vitákat behozzuk a NATO-ba, ezzel gyengítjük azt és gyengítjük Magyarország biztonságát”
– fűzte hozzá.
Cornstein azt mondta, hogy Magyarország Ukrajna oktatási politikájával kapcsolatos aggodalmait felvetik az ukrán kormánynak, azt akarják, hogy mindkét fél hamarosan megoldásra jusson. Azonban úgy érezik, hogy NATO-szövetségesekként az ukrajnai reformok támogatásának a legjobb módja a tárgyalás Ukrajnával, nem pedig az ukrán NATO kapcsolatok blokkolása. Úgy fogalmazott:
„a tágabb képet kell szem előtt tartanunk. Putyint nem érdekli a nemzeti szuverenitás. Az ő elképzelése egy új impérium. Ha Ukrajna elesik, Magyarország az orosz agresszió frontvonalába kerül.”
A budapesti nagykövet mindemellett közölte: az Egyesült Államok készen áll arra, hogy segítse a Magyar Honvédséget felszerelésének modernizációjában. Szerinte egyébként a két ország védelmi kapcsolatát „sok nemzet megirigyelheti”, „jelenleg azon dolgozunk, hogy ezt a szoros kapcsolatot egy új Védelmi Együttműködési Megállapodás elfogadásával formalizáljuk”. Kitért arra is, hogy egy olyan időszakban, amikor a NATO ismét szemben találja magát Oroszországgal, szövetségeseiknek meg kell találniuk a módját annak, hogy diverzifikálják energiaforrásaikat.
2018.12.13 12:46
Frissítve: 2018.12.13 12:48

Keresztényi könnygázfelhő

Publikálás dátuma
2018.12.13 12:25
Rohamrendőr áll a Kossuth téri karácsonyfa előtt, a 2018. december 13-i tüntetésen
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Ha a karácsonyfára néz, a rendőr is könnygázra fakad.
Semmi se szent – szörnyülködik a BRFK a Kossuth téri tüntetés romjai felett: eldobált palackok, megbontott szánkókerítés a csilivili karácsonyfa körül, amiből párat el is loptak a megátalkodott, és minden bizonnyal keresztényietlen tüntetők. Dicséretes dolog, hogy a rendőrség fogékony a szentségre, bár eddig nem sok jelét adta a keresztényi szemléletnek: adventtől függetlenül napi szinten vegzálja, bünteti a hajléktalanokat – a menekülteket pedig visszalökdösi a szerb határon, ott, ahol a szökésben lévő, körözött macedón kormányfő diplomata taxijának talán még tisztelegtek is. Ami a Krisztus által kért felebarátit szeretetet illeti, a hatóságot nem hatotta meg, hogy a munkások ezentúl évi 400 túlórára is rábírhatóak - és ezentúl még kiszolgáltatottabbak lesznek a multiknak. A rendőrarc ennyitől meg sem rezzen. Minek rezzenne, hiszen saját túlóraügyeiket (némi ellenzéki segédlettel) végül sikerült rendezni, a pluszmunkát még négy évig kifizeti a karhatalmi támogatás nélkül gyámoltalan kormány. Így tehát minden belefér: az is, ha politikáról beszélgető emberek ellen indítanak eljárást a gyülekezési törvényre hivatkozva, vagy ha pártszékházat védenek testpáncélban; az egyéni felelősséget jól takarja a rohamsisak, a „parancsra teszem” mantrája. Szemük csak akkor lábad könnybe, ha nekik is kijut a tüntetőkre fújt könnygázfelhőből. Vagy ha a sok színben villogó Kossuth téri fenyőre néznek: az olyan szép, és hát jön a szeretet ünnepe, ami mégis csak egy szent dolog.
2018.12.13 12:25
Frissítve: 2018.12.13 12:26