Újra járnak a vonatok Kiskunlacháza és Dömsöd között

Publikálás dátuma
2018.04.08. 23:40
Népszava illusztráció
Kijavították a felsővezeték-hibát Kiskunlacháza és Dömsöd között a kelebiai vasútvonalon, így újra járnak a vonatok ezen a szakaszon, amelyen a felsővezeték-szakadás miatt korábban pótlóbuszok vitték az utasokat - tájékoztatta a Mávinform vasárnap este az MTI-t.

Urbán Attila sajtóügyeletes közleményében az áll: várhatóan késő estére helyreáll a menetrend szerinti közlekedés a kelebiai vonalon.

A Mávinform korábban azt közölte: a leszakadt felsővezeték és a buszos pótlás miatt egy-két órás késések voltak.

 

Szerző

Anyámmal is összevesztem Orbán Viktorért...

Publikálás dátuma
2018.04.08. 21:00
Illusztráció Fotó: Németh András Péter
A Fidesz eredményvárója a Bálnában készülődik, nemcsak a hívek tódultak oda.
23:54 - Orbán Viktor: Győztünk!

Győztünk – jelentette ki Orbán Viktor a választási eredmények után a budapesti Bálna előtt elmondott beszédében. - Magyarország ma nagy győzelmet aratott. Néhány visszafogott mondatot szeretnék csak mondani, mert ilyenkor érvényes az a mondás: most kell szerénynek lenni, mert most van mire" - fogalmazott.

A miniszterelnök gratulált a választópolgároknak, a magas részvétel szerinte ugyanis minden kétséget zárójelbe tett. Külön köszönetet mondott azoknak, akik a Fidesz-KDNP-re szavaztak. A külhoni magyarok szerinte segítettek megvédeni Magyarországot, de köszönetet mondott "a lengyel barátoknak" is. Az önkénteseknek csak annyit üzent: jó volt veletek harcolni. - Szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik imádkoztat értünk és értem - fogalmazott, majd külön köszönetet mondott feleségének Lévai Anikónak.

Lehetőséget teremtettünk magunknak, hogy megvédhessük Magyarországot – mondta, majd azt is megjegyezte, hogy "Magyarország még nem tart ott ahol szeretnénk, de már elindult a maga választott útján". Soli deo Gloria (Istené a dicsőség) - zárta beszédét Orbán Viktor – majd rázendítettek a Kossuth Lajos azt üzente című nótára és a Himnuszt is elénekelték. 

Néhány száz ember a budapesti Bálna előtt maradt, hogy megünnepelje a Fidesz – várhatóan kétharmados – győzelmét. Az ilyen események előnye, hogy a résztvevők némi italozás után meglepően őszintén mernek válaszolni a kérdésekre.

- Hogy miért nyert kétharmaddal a Fidesz? A bevándorlók miatt – mondta egy néhány pohár boron már túllévő férfi, aki ugyanakkor azt is elismerte, hogy a korrupciós esetek is gyakoriak voltak. - Mégis kizárólag ők tudtak egy olyan jelöltet állítani, aki képes a győzelemre – tette hozzá .

Nála is őszintébb volt az a férfi, aki szerint Magyarországnak egy olyan vezetőre van szüksége, mint Oroszországnak. Orosz típusú hatalmat akarnak a magyarok, egy erős vezetőre vágynak - fogalmazott, szerinte ugyanis a történelmileg ez volt a jellemző hazánkra. - A korrupcióról pedig végre írjátok meg, hogy mindig volt és mindig is lesz. Nem kell bomlasztani a hangulatot ezzel, jó lenne, ha végre mindenki egy irányba tolná a szekeret – tette hozzá. Úgy vélte, sokkal jobb, ha a külföldi cégek helyett Mészáros Lőrinc gazdagodik. – Most ez miért fáj nektek? – vetette fel.

Az ünneplők egyébként láthatóan maguk sem számítottak a nagyarányú győzelemre, a legtöbben megkönnyebbültek az eredmények láttán. – Egy férfi szerint a Orbán Viktor annak köszönhette a mostani győzelmet, hogy továbbra is a polgári értékek mentén politizál. – Voltak hibák, de ezekért kárpótol minket a gazdaság jó teljesítménye mondta. Azt is megjegyezte, hogy az ellenzéki hangulatkeltés miatt haragszik, de ez a választás megfelelő elégtétel volt.

A lapunknak nyilatkozók szerint egyébként nem lesz szüksége a kormánynak a kétharmados többségre, sokak szerint ugyanis amihez kellene a minősített többség, már elvégezték. – Arra számítok, hogy folytatják, amit eddig: megvédik Magyarországot – mondta egy középkorú nő.

22:58 - Mindjárt beszél Orbán

Hiába volt rekordközeli a választási részvétel vasárnap, a kormánypárti képviselők meglehetősen magabiztosan nyilatkoztak az urnazárást követő fideszes eredményvárón, a budapesti Bálnában. A kellemetlen kérdésekre ugyanakkor csak azoknak kellett felelniük, akik erre vállalkoztak, az újságírók ugyanis el voltak különítve a politikusoktól, így csak azokat tudták kérdezni, akik önként a sajtós részre mentek.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes három köszönetet mondott az első részeredmények megjelenése előtt nem sokkal. - Egyrészt szeretném megköszönni a választóknak, hogy ilyen nagy számban elmentek szavazni, így ugyanis a következő kormánynak nagy lesz a legitimációja. Köszönetet szeretnék mondani a sok imádságért, amit felekezeti hovatartozástól függetlenül elmondtak, valamint szeretnék köszönetet mondani a határon túli magyarságnak, akik éltek a szavazti jogukkal - fogalmazott.

21:35 - Ezen az estén még biztos sorosoznak

Németh Szilárd már arról beszélt, biztos abban, hogy a kormányzópártokra szavazott „a meggyőző többség”. Úgy vélte, választókerületében, Csepel-Soroksáron jól sikerült a Fidesz mozgósítása, a választópolgárok megértették, hogy „a voksolás Magyarország hosszú távú jövőjéről, az ország és Európa biztonságáról, a családok jólétéről szól”.

A Fidesz alelnöke szerint az ellenzék az életéért küzdött, ezért „adták-vették a jelöltségeket”. Ennek szerinte lett az eredménye, hogy sok helyen „egy erős Soros-jelölt nézett szembe Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz-KDNP nemzeti jelöltjével”. Kovács Zoltán államtitkár is arról beszélt lapunknak, hogy szerinte az elmúlt hónapokban olyanok avatkoztak bele a magyar belpolitikába, akiknek erre nem lett volna joguk. Szerinte erre megfelelő választ adtak a választók a 70 százalék feletti részvétellel. Azt is megjegyezte, Orbán Viktor is a demokrácia ünnepének tartja, hogy ilyen sokan elmentek szavazni.

21:21 - Tiborcz továbbra sem lép ki a fényre

Egyelőre nem adja fel bújkáló életmódját Tiborcz István, akit szintén elvártak a Bálnába. A 444.hu fotósa szúrta ki Orbán Viktor vejét, aki egy háromautós konvojban, egy Range Roverrel - az anyósülésen ült - érkezett a Bálnához, ám amikor megpillantotta a fotósokat, intett a sofőrnek, hogy haladjanak gyorsan tovább.

20:13 - Isten óvja!

A Bálna előtt mindössze száz-kétszáz tüntető gyűlt össze, kivetítőn nézik az M1-et.

Lőrincz Tamás

Lőrincz Tamás

19:40 - Gulyás Gergely: A következő parlamentnek nagyon nagy erős lesz a legitimációja

A magyar demokrácia erős, a magas részvételi arány pedig azt mutatja, hogy a sokan akarnak dönteni a saját jövőjükről – jelentette ki Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője a hétórás urnazárást követő sajtótájékoztatóján. A politikus szerint a következő parlamentnek nagyon erős lesz a legitimációja.

Gulyás Gergely elmondta, hogy számos szabálytalanság akadt a választás során, ám ezek alapvetően nem befolyásolták a szavazás tisztaságát. A frakcióvezető a lehetséges eredményekre vonatkozó kérdésekre azt mondta, hogy nem számít kétharmados többségre, de szerinte meglesz a Fidesz többsége. Minden további mandátumot „megtisztelő ajándéknak” tekint.

19:00 - Nem érzi az erőt

Délután hat órától kezdődik a Fidesz eredményvárója a budapesti Bálnában, azonban sokan már szavazatuk leadása után az épület elé mentek, hogy sörözzenek és szurkoljanak. Némi meglepetésre azonban az összegyűltek között több csalódott kormánypárti is volt, akik voksaikkal már nem a Fidesz-KDNP-t támogatták.

„Rajongtam Orbán Viktorért, és azokért a gyűlésekért, amelyeket a Fidesz rendezett” – mondta lapunknak egy középkorú hölgy, aki férjével a Bálna előtti sörpadokon várta a választás eredményét. Ekkor már lehetett tudni, hogy a részvétel óriási lesz, a 13 órás részvételi adatok után ugyanis a 15, illetve a 17 órás számok is hatalmas érdeklődést jeleztek. – Tudja, néhány évvel ezelőtt, amikor Orbán Viktor beszédet mondott, gyakran lúdböröztem, annyira meghatott. A fideszes tüntetések hangulata miatt néha könnyeztem is, annyira összetartó volt a közösség – folytatta a hölgy, aki elmondása szerint még mindig megnézi, ha Orbán Viktor beszél, de már nem érzi azt az erőt, amit korábban.

„Úgy érzem, Orbán Viktor nem elég erős most. Sok volt a migránsozás és a sorosozás, szerintem emiatt nem is fognak nyerni”. Pedig higgye el, én még édesanyámmal és a családommal is összevesztem a Fidesz miatt, de ez már nekem is sok volt” – mondta, azt is megjegyezve, hogy ő sem szeretne migránsokat az országban, de az ellenzék egyértelművé tette, hogy nem bontja le a kerítést. Állítása szerint végül nem is Fideszre szavazott, ebben pedig az is szerepet játszott, hogy számos botrány robbant ki az elmúlt hetekben.

Egy másik asztalnál ülő férfi már – a kormány szempontjából – sokkal optimistábban nyilatkozott, szerinte ugyanis a Fidesznek ugyan nem lesz meg a kétharmados többsége, de a listás voksok 60 százalékát megszerzi. – Egyidős vagyok a fideszes politikusok többségével, tudja ez ilyen generációs élmény, hogy mindig rájuk szavazok – mondta. Azt is megjegyezte, hogy a második helyre a Jobbikot várja, a választások után pedig szerinte a kormány visszavesz a migránsozásból is.

A Bálnában egyébként egyelőre hermetikusan el vannak zárva az újságírók a politikusoktól, akik többnyire autóval, a mélygarázson keresztül közelítik meg az épületet.

Szerző
Frissítve: 2018.04.09. 02:56

Anyámmal is összevesztem Orbán Viktorért...

Publikálás dátuma
2018.04.08. 21:00
Illusztráció Fotó: Németh András Péter
A Fidesz eredményvárója a Bálnában készülődik, nemcsak a hívek tódultak oda.
23:54 - Orbán Viktor: Győztünk!

Győztünk – jelentette ki Orbán Viktor a választási eredmények után a budapesti Bálna előtt elmondott beszédében. - Magyarország ma nagy győzelmet aratott. Néhány visszafogott mondatot szeretnék csak mondani, mert ilyenkor érvényes az a mondás: most kell szerénynek lenni, mert most van mire" - fogalmazott.

A miniszterelnök gratulált a választópolgároknak, a magas részvétel szerinte ugyanis minden kétséget zárójelbe tett. Külön köszönetet mondott azoknak, akik a Fidesz-KDNP-re szavaztak. A külhoni magyarok szerinte segítettek megvédeni Magyarországot, de köszönetet mondott "a lengyel barátoknak" is. Az önkénteseknek csak annyit üzent: jó volt veletek harcolni. - Szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik imádkoztat értünk és értem - fogalmazott, majd külön köszönetet mondott feleségének Lévai Anikónak.

Lehetőséget teremtettünk magunknak, hogy megvédhessük Magyarországot – mondta, majd azt is megjegyezte, hogy "Magyarország még nem tart ott ahol szeretnénk, de már elindult a maga választott útján". Soli deo Gloria (Istené a dicsőség) - zárta beszédét Orbán Viktor – majd rázendítettek a Kossuth Lajos azt üzente című nótára és a Himnuszt is elénekelték. 

Néhány száz ember a budapesti Bálna előtt maradt, hogy megünnepelje a Fidesz – várhatóan kétharmados – győzelmét. Az ilyen események előnye, hogy a résztvevők némi italozás után meglepően őszintén mernek válaszolni a kérdésekre.

- Hogy miért nyert kétharmaddal a Fidesz? A bevándorlók miatt – mondta egy néhány pohár boron már túllévő férfi, aki ugyanakkor azt is elismerte, hogy a korrupciós esetek is gyakoriak voltak. - Mégis kizárólag ők tudtak egy olyan jelöltet állítani, aki képes a győzelemre – tette hozzá .

Nála is őszintébb volt az a férfi, aki szerint Magyarországnak egy olyan vezetőre van szüksége, mint Oroszországnak. Orosz típusú hatalmat akarnak a magyarok, egy erős vezetőre vágynak - fogalmazott, szerinte ugyanis a történelmileg ez volt a jellemző hazánkra. - A korrupcióról pedig végre írjátok meg, hogy mindig volt és mindig is lesz. Nem kell bomlasztani a hangulatot ezzel, jó lenne, ha végre mindenki egy irányba tolná a szekeret – tette hozzá. Úgy vélte, sokkal jobb, ha a külföldi cégek helyett Mészáros Lőrinc gazdagodik. – Most ez miért fáj nektek? – vetette fel.

Az ünneplők egyébként láthatóan maguk sem számítottak a nagyarányú győzelemre, a legtöbben megkönnyebbültek az eredmények láttán. – Egy férfi szerint a Orbán Viktor annak köszönhette a mostani győzelmet, hogy továbbra is a polgári értékek mentén politizál. – Voltak hibák, de ezekért kárpótol minket a gazdaság jó teljesítménye mondta. Azt is megjegyezte, hogy az ellenzéki hangulatkeltés miatt haragszik, de ez a választás megfelelő elégtétel volt.

A lapunknak nyilatkozók szerint egyébként nem lesz szüksége a kormánynak a kétharmados többségre, sokak szerint ugyanis amihez kellene a minősített többség, már elvégezték. – Arra számítok, hogy folytatják, amit eddig: megvédik Magyarországot – mondta egy középkorú nő.

22:58 - Mindjárt beszél Orbán

Hiába volt rekordközeli a választási részvétel vasárnap, a kormánypárti képviselők meglehetősen magabiztosan nyilatkoztak az urnazárást követő fideszes eredményvárón, a budapesti Bálnában. A kellemetlen kérdésekre ugyanakkor csak azoknak kellett felelniük, akik erre vállalkoztak, az újságírók ugyanis el voltak különítve a politikusoktól, így csak azokat tudták kérdezni, akik önként a sajtós részre mentek.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes három köszönetet mondott az első részeredmények megjelenése előtt nem sokkal. - Egyrészt szeretném megköszönni a választóknak, hogy ilyen nagy számban elmentek szavazni, így ugyanis a következő kormánynak nagy lesz a legitimációja. Köszönetet szeretnék mondani a sok imádságért, amit felekezeti hovatartozástól függetlenül elmondtak, valamint szeretnék köszönetet mondani a határon túli magyarságnak, akik éltek a szavazti jogukkal - fogalmazott.

21:35 - Ezen az estén még biztos sorosoznak

Németh Szilárd már arról beszélt, biztos abban, hogy a kormányzópártokra szavazott „a meggyőző többség”. Úgy vélte, választókerületében, Csepel-Soroksáron jól sikerült a Fidesz mozgósítása, a választópolgárok megértették, hogy „a voksolás Magyarország hosszú távú jövőjéről, az ország és Európa biztonságáról, a családok jólétéről szól”.

A Fidesz alelnöke szerint az ellenzék az életéért küzdött, ezért „adták-vették a jelöltségeket”. Ennek szerinte lett az eredménye, hogy sok helyen „egy erős Soros-jelölt nézett szembe Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz-KDNP nemzeti jelöltjével”. Kovács Zoltán államtitkár is arról beszélt lapunknak, hogy szerinte az elmúlt hónapokban olyanok avatkoztak bele a magyar belpolitikába, akiknek erre nem lett volna joguk. Szerinte erre megfelelő választ adtak a választók a 70 százalék feletti részvétellel. Azt is megjegyezte, Orbán Viktor is a demokrácia ünnepének tartja, hogy ilyen sokan elmentek szavazni.

21:21 - Tiborcz továbbra sem lép ki a fényre

Egyelőre nem adja fel bújkáló életmódját Tiborcz István, akit szintén elvártak a Bálnába. A 444.hu fotósa szúrta ki Orbán Viktor vejét, aki egy háromautós konvojban, egy Range Roverrel - az anyósülésen ült - érkezett a Bálnához, ám amikor megpillantotta a fotósokat, intett a sofőrnek, hogy haladjanak gyorsan tovább.

20:13 - Isten óvja!

A Bálna előtt mindössze száz-kétszáz tüntető gyűlt össze, kivetítőn nézik az M1-et.

Lőrincz Tamás

Lőrincz Tamás

19:40 - Gulyás Gergely: A következő parlamentnek nagyon nagy erős lesz a legitimációja

A magyar demokrácia erős, a magas részvételi arány pedig azt mutatja, hogy a sokan akarnak dönteni a saját jövőjükről – jelentette ki Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője a hétórás urnazárást követő sajtótájékoztatóján. A politikus szerint a következő parlamentnek nagyon erős lesz a legitimációja.

Gulyás Gergely elmondta, hogy számos szabálytalanság akadt a választás során, ám ezek alapvetően nem befolyásolták a szavazás tisztaságát. A frakcióvezető a lehetséges eredményekre vonatkozó kérdésekre azt mondta, hogy nem számít kétharmados többségre, de szerinte meglesz a Fidesz többsége. Minden további mandátumot „megtisztelő ajándéknak” tekint.

19:00 - Nem érzi az erőt

Délután hat órától kezdődik a Fidesz eredményvárója a budapesti Bálnában, azonban sokan már szavazatuk leadása után az épület elé mentek, hogy sörözzenek és szurkoljanak. Némi meglepetésre azonban az összegyűltek között több csalódott kormánypárti is volt, akik voksaikkal már nem a Fidesz-KDNP-t támogatták.

„Rajongtam Orbán Viktorért, és azokért a gyűlésekért, amelyeket a Fidesz rendezett” – mondta lapunknak egy középkorú hölgy, aki férjével a Bálna előtti sörpadokon várta a választás eredményét. Ekkor már lehetett tudni, hogy a részvétel óriási lesz, a 13 órás részvételi adatok után ugyanis a 15, illetve a 17 órás számok is hatalmas érdeklődést jeleztek. – Tudja, néhány évvel ezelőtt, amikor Orbán Viktor beszédet mondott, gyakran lúdböröztem, annyira meghatott. A fideszes tüntetések hangulata miatt néha könnyeztem is, annyira összetartó volt a közösség – folytatta a hölgy, aki elmondása szerint még mindig megnézi, ha Orbán Viktor beszél, de már nem érzi azt az erőt, amit korábban.

„Úgy érzem, Orbán Viktor nem elég erős most. Sok volt a migránsozás és a sorosozás, szerintem emiatt nem is fognak nyerni”. Pedig higgye el, én még édesanyámmal és a családommal is összevesztem a Fidesz miatt, de ez már nekem is sok volt” – mondta, azt is megjegyezve, hogy ő sem szeretne migránsokat az országban, de az ellenzék egyértelművé tette, hogy nem bontja le a kerítést. Állítása szerint végül nem is Fideszre szavazott, ebben pedig az is szerepet játszott, hogy számos botrány robbant ki az elmúlt hetekben.

Egy másik asztalnál ülő férfi már – a kormány szempontjából – sokkal optimistábban nyilatkozott, szerinte ugyanis a Fidesznek ugyan nem lesz meg a kétharmados többsége, de a listás voksok 60 százalékát megszerzi. – Egyidős vagyok a fideszes politikusok többségével, tudja ez ilyen generációs élmény, hogy mindig rájuk szavazok – mondta. Azt is megjegyezte, hogy a második helyre a Jobbikot várja, a választások után pedig szerinte a kormány visszavesz a migránsozásból is.

A Bálnában egyébként egyelőre hermetikusan el vannak zárva az újságírók a politikusoktól, akik többnyire autóval, a mélygarázson keresztül közelítik meg az épületet.

Szerző
Frissítve: 2018.04.09. 02:56