Izrael támadhatta Szíriát

Publikálás dátuma
2018.04.09 11:10
AFP fotó
Fotó: /

A szíriai Homsz közelében egy katonai bázist ért rakétatámadás. A damaszkuszi kormányzat kezdetben az Egyesült Államokat gyanúsította a bevetéssel, a Pentagon azonban tagadja, hogy bármi köze lenne az akcióhoz. „A védelmi minisztérium nem hajtott végre légicsapást Szíriában” – közölte az amerikai védelmi minisztérium. A közlemény szerint a Pentagon mindent elkövet azért, hogy felelősségre vonják mindazokat, akiknek szerepük volt a hétvégi, Duma városa elleni vegyifegyver támadáshoz. Ez utóbbi akcióban több tucatnyian vesztették életüket, s Washington szerint Oroszországot is felelősség terheli. A Kreml azonban – a szíriai kormányzathoz hasonlóan – tagadta, hogy történt volna vegyifegyver támadás.

A damaszkuszi kormány vélhetően azért hitte azt, hogy az Egyesült Államok állt a rakétatámadás mögött, mert úgy véle, ez már az amerikai megtorlás része. A szíriai állami hírügynökség szerint a támadás vasárnapról hétfőre virradóan történt. A lövedékek az ország középső részén található taifuri repülőtérre csapódtak be, 14-en vesztették életüket, köztük iráni katonák – közölte a Sana hírügynökség. Közlések szerint a szíriai légierő nyolc rakétát semmisített meg.

Honnan érkeztek a rakéták? A libanoni média arról számolt be, hogy a Szíria délkeleti határszakaszánál élők a kora reggeli órákban harci gépek zajára lettek figyelmesek, ami arra utalt, hogy Izrael állt a támadás mögött. Az izraeli hadsereg egy szóvivője annyit közölt, nem kívánnak nyilatkozni a történtekről. Később Oroszország azt állította, egyértelmű, hogy Izrael hajtotta végre az akciót.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfői ülésén foglalkozott a hétvégi vegyifegyver támadással. Az Egyesült Államok kérte a világszervezet legfőbb grémiumának összehívását további nyolc országgal, köztük az állandó tag Franciaországgal és Nagy-Britanniával. Előzőleg Donald Trump amerikai elnök figyelmeztette a damaszkuszi kormányt és szövetségeseit, mint mondta, kemény árat fizetnek a Duma városa elleni támadásért. Egyben azt is közölte, Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét felelősségre vonják majd a sorozatos emberi jogsértések miatt.

Szerző
2018.04.09 11:10

Már 73 halálos áldozata van a mexikói vezetékrobbanásnak

Publikálás dátuma
2019.01.20 11:42

Fotó: AFP/ FRANCISCO VILLEDA
A legfrissebb információk szerint 74 ember megsérült. Egyelőre senkit sem tartóztattak le az ügyben.
73-ra emelkedett a megcsapolt üzemanyag-vezetéknél pénteken történt robbanás halálos áldozatainak száma. Az eset során a legfrissebb információk szerint 74 ember megsérült, köztük heten 18 évnél fiatalabbak, egyikük pedig csupán 12 éves – írja a CNN. A robbanás Mexikó központi részén történt, a Mexikóvárostól száz kilométerre északra fekvő Tlahuelilpan településen. A keletkezett tüzet csak órákkal később sikerült eloltani. A mexikói állami olajvállalat, a Pemex közölte, a vezeték néhány órával azt követően robbant fel, hogy tolvajok illegális csapoló nyílást fúrtak rajta és helybéliek vödrökben gyűjteni kezdték a szétfolyó üzemanyagot. Alejandro Gertz Manero főügyész szerint egyelőre senkit sem tartóztattak le az ügyben, de vasárnap kihallgatások lesznek. A helyszínen jelenleg is dolgoznak a mentőcsapatok.
A helyszínről készült korábbi felvételeken a vezetékből a levegőbe sugárban feltörő üzemanyagot lehetett látni, és embereket, akik vödrökkel próbálták a folyadékot begyűjteni. A robbanást követően készült videókon pánikszerűen menekülő emberek és az éjszakai égen a vezetékből magasra csapó lángcsóvák láthatók.
2019.01.20 11:42

Két ember meghalt, amikor tűz ütött ki egy francia síközpontban

Publikálás dátuma
2019.01.20 11:24
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az embereket létrák segítségével próbálták kimenteni a többszintes épületből a tűzoltók.
Tűz ütött ki vasárnap hajnalban Franciaországban, a Courchevel síközpontban, egy idénymunkásoknak szállást adó épületben. A tűzesetben két ember életét vesztette és 22-en megsérültek, közülük négyen súlyos állapotban vannak – írja a BBC. A cikk szerint a lángok összesen három épületre terjedtek ki. Egyelőre nem tisztázott, hogy mi okozta a tüzet, az esettel kapcsolatban vizsgálatot indítottak. A helyszínen hetven tűzoltó dolgozott a tűz megfékezésén, és az embereket létrák segítségével próbálták kimenteni a háromszintes épületből. Három embert mentőhelikopterrel vittek kórházba.
2019.01.20 11:24