Előfizetés

A szíriai gáztámadások miatt ülésezik az ENSZ BT (videó)

Publikálás dátuma
2018.04.09. 12:04
Harcok Dumában, vasárnap. Fotó: STRINGER / AFP
Kétszer is tárgyal a szíriai konfliktusról hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsa, írja az Euronews. Az elsőt Oroszország hívta össze, a másodikat 9 másik tagország. Aszad miatt feszülhet egymásnak Washington, Brüsszel és Moszkva.

Az első rendkívüli ülést Moszkva hívta össze, ahogy fogalmazott ,,a nemzetközi békét és biztonságot fenyegető veszélyek" miatt. A 9 BT tagország által kezdeményezett második tanácskozáson pedig a kelet-gútai vegyi fegyver támadásról beszélnek majd.

Teljesen világos, hogy az Aszad-rezsim nem vált meg vegyi fegyvereitől, ahogy a nemzetközi előírások alapján tennie kellett volna - magyarázta az Euronewsnak egy szakértő. A szuperhatalmak után a szír kormány rendelkezik a legnagyobb készlettel, és valószínűleg sok mindenről még nem is tudunk, mondta.

Egész családok fulladhattak meg vasárnap, mikor állítólag egy helikopterről dobtak le vegyi anyagot a kelet-gútai Duma városára. A halálos áldozatok száma folyamatosan emelkedik, egyes közlések szerint legalább 150 személy vesztette életét, ez azonban messze nem a végleges szám.

Donald Trump amerikai elnök ellencsapással fenyegette meg az Oroszország által támogatott damaszkuszi vezetést a gáztámadás miatt, az Európai Unió pedig egy nemzetközi összefogást sürgetett az Aszad-rezsim ellen - így a hétfői üléseken feltehetően feszült lesz a légkör.

26 ezer (!) embert költöztettek ki egy világháborús bomba miatt

Publikálás dátuma
2018.04.09. 11:44
A hatástalanított paderborni bomba. Fotó: HENNING KAISER / DPA
Több mint huszonhatezer lakosnak kell elhagynia otthonát egy második világháborús bomba miatt a németországi Paderbornban vasárnap, írja az Euronews.

Az 1,8 tonna súlyú brit lövedéket másfél hete fedezték fel egy építkezésen, 80 centiméter mélyen a föld alatt. Biztonságos hatástalanításához 1,5 kilométeres körzetben ürítették ki a helyszínt. Az evakuált területen található két kórház, egy egyetem, egy idősek otthona és a történelmi belváros is.

Mintegy ezer önkéntes segíti a tűzoltók, a rendőrök és a katasztrófavédelem embereit. A lakóknak vasárnap délig kellett elhagyniuk a veszélyes övezetet, de még a kijelölt határidő után is találtak embereket a körzetben, ezért a kora délutánra tervezett hatástalanítást félbe kellett szakítani.

Izrael támadhatta Szíriát

Publikálás dátuma
2018.04.09. 11:10
AFP fotó

A szíriai Homsz közelében egy katonai bázist ért rakétatámadás. A damaszkuszi kormányzat kezdetben az Egyesült Államokat gyanúsította a bevetéssel, a Pentagon azonban tagadja, hogy bármi köze lenne az akcióhoz. „A védelmi minisztérium nem hajtott végre légicsapást Szíriában” – közölte az amerikai védelmi minisztérium. A közlemény szerint a Pentagon mindent elkövet azért, hogy felelősségre vonják mindazokat, akiknek szerepük volt a hétvégi, Duma városa elleni vegyifegyver támadáshoz. Ez utóbbi akcióban több tucatnyian vesztették életüket, s Washington szerint Oroszországot is felelősség terheli. A Kreml azonban – a szíriai kormányzathoz hasonlóan – tagadta, hogy történt volna vegyifegyver támadás.

A damaszkuszi kormány vélhetően azért hitte azt, hogy az Egyesült Államok állt a rakétatámadás mögött, mert úgy véle, ez már az amerikai megtorlás része. A szíriai állami hírügynökség szerint a támadás vasárnapról hétfőre virradóan történt. A lövedékek az ország középső részén található taifuri repülőtérre csapódtak be, 14-en vesztették életüket, köztük iráni katonák – közölte a Sana hírügynökség. Közlések szerint a szíriai légierő nyolc rakétát semmisített meg.

Honnan érkeztek a rakéták? A libanoni média arról számolt be, hogy a Szíria délkeleti határszakaszánál élők a kora reggeli órákban harci gépek zajára lettek figyelmesek, ami arra utalt, hogy Izrael állt a támadás mögött. Az izraeli hadsereg egy szóvivője annyit közölt, nem kívánnak nyilatkozni a történtekről. Később Oroszország azt állította, egyértelmű, hogy Izrael hajtotta végre az akciót.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfői ülésén foglalkozott a hétvégi vegyifegyver támadással. Az Egyesült Államok kérte a világszervezet legfőbb grémiumának összehívását további nyolc országgal, köztük az állandó tag Franciaországgal és Nagy-Britanniával. Előzőleg Donald Trump amerikai elnök figyelmeztette a damaszkuszi kormányt és szövetségeseit, mint mondta, kemény árat fizetnek a Duma városa elleni támadásért. Egyben azt is közölte, Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét felelősségre vonják majd a sorozatos emberi jogsértések miatt.