Meglopták a futóversenyt

Publikálás dátuma
2018.04.10. 07:54
Fotó: AFP/Jessica Gow

Nem tudtak eredményt hirdetni a tájfutók idei első országos bajnokságán a juniorok és ifik versenyében, mert ismeretlen tettesek elloptak három ellenőrző pontot a Kőszegi-hegységben. Egy-egy ellenőrző pont állványból, bójából, lyukasztóból és egy kis lapos dobozból állnak, ezek segítségével tudják a sportolók igazolni, hogy a táv teljesítése során minden pontot érintettek.

Forrás: Facebook

Forrás: Facebook

A keletkezett kár legalább százezer forint, tájékoztatta az nso.hu-t Kiss Zoltán, a szövetség irodavezetője. Az ellopott ellenőrző pontokon felül a szövetség minden résztvevőnek visszafizette a nevezési díjat, aki emiatt nem tudta teljesíteni a távot.

„Rendőrségi feljelentést tettünk, de nem valószínű, hogy bármi is kiderül, vagy hogy előkerülnek a tettesek” – mondta az irodavezető, megemlítve, hogy hasonló esetek már előfordultak régebben is, bár nem jellemzőek a sportágra az ilyesfajta „félretájoló” történések. Ezzel együtt volt már olyan, hogy a pályakitűző lapocskák eltűntek, megesett, hogy a versenyzőknek támpontot nyújtó fát egyszerűen kivágták, sőt olyat is feljegyezhettek a sportági krónikában, hogy maga versenyző lopta el a versenykelléket.

A résztvevők jobb híján mért eredmény nélkül felkocogtak a célba. A magyar szövetség szövetség mindenképpen szeretné pótolni a versenyt, az új időpontról és helyszínről azonban egyelőre még nem született döntés.

Szerző

City a periférián?

Publikálás dátuma
2018.04.10. 07:52
Nem lesz esélye a továbbjutásra a Manchester Citynek, ha kapusa, Ederson gólt kap Fotó: AFP/Paul Ellis
A múlt a Liverpool mellett szól a Manchester City ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágója előtt.

A Liverpool futballcsapata nagyjából olyan csapást mért a múlt héten az angol bajnokságban boulevard-hosszal listavezető Manchester City együttesére, amilyet a vidék Magyarországa a honfitárs labdarúgók andorrai, luxemburgi és kazah formáját idéző baloldalra. A kettő között nagy különbség, hogy az angol eredmény már ma megfordítható, az utóbbi legalább négy évig irreverzíbilis. A 3-0 után Jürgen Klopp, a Mersey-partiak német edzője sietett leszögezni: „Egyetlen játékosunk sem táncolt az öltözőben. Mindannyian tudjuk, pokoli feladat vár ránk Manchesterben.”

Mondja ezt egy olyan csapat trénere, amely tizennegyedszer szerepel a BEK vagy a BL legjobb nyolc csapata között, és tizenháromból kilencszer tovább is jutott. Most pedig úgy vezet az összesítésben, hogy az első bő fél órában átlagban tíz perc, húsz másodpercenként rámolt be egyet az Anfield Roadon... Igaz, Nagy-Britanniában csínján kell bánni a tervekkel, mert a nyolcaddöntőben még öt angol együttes szerepelt, és a brit szakírók már-már belekezdtek a Premier Liga reneszánszának emelkedett ecsetelésébe, amikor a Chelsea, a Manchester United és a Tottenham egyszerre kihullott...

Ezzel együtt Klopp említett mást is. Felidézte a 2013/14-es Bajnokok Ligája-évad negyeddöntőjét, amelynek első fordulójában a Real Madrid a Bernabeu stadionban 3-0-ra verte a szakvezető akkori csapatát, a Dortmundot, majd a visszavágón a Borussia harminchét perc alatt 2-0-ás előnyt szerzett, és további hat-hét lehetőséget teremtett „az egyenlítésre”. – Bár maradt a 2-0, akár 5-0-ra is győzhettünk volna – emlékezett –, s az ellenfél, ismétlem, a Real Madrid volt...

A Manchester City pedig 1971 tavasza óta nem jutott tovább akkor, ha európai kupapárharcának első mérkőzését elveszítette. Annak idején az 1970-es KEK-döntő szereposztása ismétlődött meg a kontinens kupagyőzteseit felvonultató sorozat negyeddöntőjében, és a Szusza Ferenc edző dirigálta, Gorgon-, Lubanski-féle Górnik Zabrzét – két 0-0 után – csak a Koppenhágában rendezett harmadik meccsen sikerült kiejteni (3-1). Abban az évadban a Honvéd együttesével is találkozott az „MC Hammer”, és 1-0, 2-0-lal ütötte ki a Bicskei – Tajti, Ruzsinszky, Vági, Marosi – Tóth Gyula (Vári), Kocsis Lajos, Pintér (Pusztai), Komora – Szurgent, Kozma összetételű magyar csapatot. Kettős vereség ide vagy oda, George F. Hemingway boldog volna, sőt talán a saját szemének sem hinne, ha ilyen erőkből állna ma a kispesti futballakadémia...

Pep Guardiola – akárcsak Klopp – óvatos is, nem is. A katalán edzőt nyilvánvalóan megfogta, akár Muhammad Ali ütése George Foremant 1974-ben, a kinshasai bunyó nyolcadik menetében, hogy a City néhány napon belül kétszer kapott három gólt, és mindkétszer alulmaradt (másodszorra 2-0-ról – minősített eset – a városi rivális Uniteddel szemben). „Képtelenség, hogy az ellenfél négyszer jön át a térfelünkre, és berámol hármat. Amennyiben nem tanuljuk meg újra, miként csukjuk be az ajtót, úgy kedden is összeomlás lehet a vége” – említette aggodalmasan a nemzetközi nagymester, majd hozzátette: „A Barcelona és a Real Madrid azért sikeres szinte mindig, mert játékosai fél helyzetből két gólt érnek el.”

Ám arról is beszélt: „Noha a hangulatunk kétségkívül nem a legjobb, a futballban minden előfordulhat. Kedd este a mi pályánkon játszunk, a saját közönségünk, majdhogynem azt mondtam, a családunk előtt. Ez engedélyt ad nekünk a hitre.” Majd újfent eredeti klubjával, a Barcelonával példálózott: „Három évvel ezelőtt a Bayern München vendégszerepelt a Nou Campon. Hetvenhat percig 0-0-ra állt a BL-meccs, a hátralévő időben viszont Messi bevágott kettőt, Neymar meg egyet. A 3-0 mindjárt szebben mutatott.”

Az ma sem festene rosszul – pláne, hogy Messi és Neymar nélkül kellene elérni –, bár a sima triplával még mindig csak kétszer negyedórás hosszabbításra mentené a meccset a City. Hol az a ráadás? – vágják rá Manchesterben.

Elvégre egyelőre csak mesés liverpooli hármas van.

BL-visszavágók, negyeddöntő, 2. mérkőzések:

Kedd:

Manchester City-Liverpool (első mérkőzés: 0-3, Tv: M4 Sport)

AS Roma-Barcelona (1-4, Tv: Sport1)

Szerda:

Real Madrid-Juventus (3-0, Tv: M4 Sport)

Bayern München-Sevilla (2-1, Tv: Sport1)

Minden mérkőzés 20:45-kor kezdődik.

Kiállítás után felmentett játékos

Publikálás dátuma
2018.04.10. 07:51
Az első piros lap, amely nem járt eltiltással Fotó: AFP/Anke Waelischmiller
A német labdarúgás történetében először fordult elő az élvonalban, hogy kiállított játékost fölmentett a fegyelmi bizottság.

Másfél hete kétszer reklamált, ezért két sárga lappal kiállították Nils Petersent, az első osztályban a bennmaradásért küzdő Freiburg csapatkapitányát, a játékos ennek ellenére pályára léphetett a hétvégén. A futballista a 63. percben tiltakozott a megengedettnél hevesebben, amikor Tobias Stieler játékvezető tizenegyest ítélt az otthon játszó Schalke 04 együttesének. Petersen monológja után arrébb kocogott, a bíró pedig felmutatta a sárga lapot a neki háttal álló játékosnak. Az értékesített tizenegyes után Petersen megint mondott valamit a sípmesternek, amiért megkapta második sárga lapját, és utána a pirosat. (A kiállítást követően Christian Streich, a freiburgiak trénere is a lelátón találta magát, mert neki akart rontani a játékvezetőnek, a szakmai stáb tagjai tudták csak lefogni, a tréner ellen még folyik a fegyelmi vizsgálat.)

A német szövetség (DFB) fegyelmi bizottsága múlt hétfőn egy bajnoki találkozótól eltiltotta Petersent, az indoklás szerint kiállítás esetében ez a legenyhébb büntetés, mivel a futballista nem okozott sérülést senkinek, rendben elhagyta a pályát, nem volt ok a súlyosabb szankcióra. Klubja azonban fellebbezett, indoklásában azt írta, hogy a futballista háttal volt a játékvezetőnek az első sárga lap felmutatásánál, ezért arról nem tudott. „Ha tudja, hogy van egy sárga lapja, akkor óvatosabban viselkedik” - írták a freiburgiak.

A pénteki fellebbviteli tárgyaláson meghallgatták a játékvezetőt, aki elismerte, hogy háttal volt neki Petersen az első sárga lapnál, de megjegyezte, ő szólt a játékosnak a figyelmeztetésről. A freiburgiak erre úgy reagáltak, hogy a támadó a 60 ezer őrjöngő szurkoló miatt nem hallotta a szóbeli tájékoztatást.

A DFB elfogadta a klub érvelését és törölte az eltiltásról hozott fegyelmi határozatot. Petersen a hétvégén pályára is lépett a Wolfsburg elleni bajnokin, igaz ő sem tudta megakadályozni csapata 2-0-ás hazai vereségét. Petersen az első játékos a német élvonalbeli futball történetében, akinek felmutatták a piros lapot, mégsem tiltották el. A DFB körlevélben hívta fel a játékvezetők figyelmét arra, hogy a sárga lapot mindig szemből mutassák fel a vétkes játékosnak.

Nem nagy követelmény szemből figyelmeztetni
„Nem nagy követelmény szemből figyelmeztetni egy játékost – mondta a Népszavának Bede Ferenc korábbi játékvezető, aki 1993-2010 között működött közre az NB I-ben, 1998-tól 2007-ig nemzetközi meccseken is fújta a sípot. - A játékvezetői tanfolyamokon is az első órákon elmondják, a sárga lapot mindig úgy kell felmutatni, hogy a vétkes lássa, de a többiek számára is egyértelmű legyen, kit figyelmeztettek. Ha például a szabálytalankodó futballista megsérül, akkor meg kell várni, amíg talpra állítják és utána kapja meg a sárga lapot. A német ítéletet nem tudom kommentálni, az biztos, hogy nálunk ilyesmire nem volt példa. Tavaly decemberben a Diósgyőr-Debrecen bajnokin a televíziós felvételek alapján látszott, hogy a játékvezető a szabálytalankodó támadó helyett a vétlen védőt állította ki, a fegyelmi bizottság mégis eltiltotta a piros lapot kapó futballistát.”