Előfizetés

Lenyomta a vörös csillag a fideszes képviselőt

Publikálás dátuma
2018.04.10. 12:00
Fotó: FOTÓ: Lex Van Lieshout/AFP
Senki személyiségi jogait nem sértheti meg a Heineken vörös csillaga, ha személyében nem érintett, azaz nem üldözte a kommunista-szocialista rezsim. De még akkor se.

Hiába perelte a vörös csillag használatáért a Heinekent Menczer Erzsébet, a bíróság elsőfokú ítélete szerint a fideszes képviselőnek nincs igaza, írja a kisalfold.hu. (Menczer azt akarta elérni, hogy a sörgyártó csillagtalanítsa az üvegeit.)

A Heineken mitológiai érveléssel riposztozott: a tűz, a víz, a levegő, a föld és az ötödik - a sörgyártó szerint az ötágú vörös csillag a négy plusz egy elemet jelképezi, ráadásul már 1889 óta használják, így semmi köze az önkényuralmi szimbólumhoz.

A céggel szemben pert indító fideszes politikus, Menczer Erzsébet (felperes) viszont azzal érvelt, hogy a magyarsághoz kapcsolódó személyiségi jogait sérti a vörös csillag márkajel, amely Magyarországon kikezdhetetlenül a kommunizmust juttatja az emberek eszébe. Azt a rendszert, amely sokak mellett őt és a családját is üldözte.

A Győri Törvényszék bírája szerint Menczer személyiségi jogait a polgári törvénykönyv szerint csak akkor sérthetné meg a Heineken, ha a felperes személyében is érintett lenne. Erről viszont nincs szó, így jogi alapja sincs egy ilyen kérelemnek. Ráadásul nemcsak formai szempontból, hanem érdemben sem adott igazat a bíróság a fideszes politikusnak, mivel az eljáró tanács nem vitatja, hogy köztudomású tény, miszerint a vörös csillag az önkényuralmi rendszert jelképezi, de nem ez az egyetlen jelentése. Vizsgálni kell a felhasználás célját is. Ha a vörös csillag sörösdobozokon van, az nem hozható összefüggésbe az önkényuralmi jelképpel, ráadásul az alperes társaság régebben használja a csillagot a márkajelén, mint ahogy azt a kommunista rendszer „feltalálta volna".

"Hív a szabadság": tízezrek tüntethetnek szombaton

Publikálás dátuma
2018.04.10. 11:59
Illusztráció: Németh András Péter
Talpra magyar, hív a szabadság címmel rendeznek demonstrációt Budapesten szombat délutánra, az újabb fideszes kétharmad miatt. Több mint 21 ezren jelezték, hogy mennének a tüntetésre, és még vagy 58 ezren érdeklődnek a Facebook-esemény szerint.

Néhány órával az újabb kétharmados Fidesz-győzelem után hirdették meg a tüntetést, amire máris több tízezren érdeklődnek. Követeléseik között a szavazatok újraszámlálása is szerepel.

A rendezvény végleges időpontja az egyik szervező elmondása szerint április 14. szombat, 17:30 lesz. A kezdés az Operánál lesz, ahonnan a Kossuth térre vonul a tömeg.

Egy másik szervező így foglalja össze a megmozdulás okait és szándékait:

  1. "A jövőnkről nekünk kell meghozni a döntést, nem pedig egy egyenlőtlen választási rendszernek. Ilyen helyzetben a tömeg a mi válaszunk."
  2. "A gyűlöletkampány és uszítás helyett érdemi diskurzust akarunk folytatni."
  3. "Független országnak független sajtóra van szüksége. A digitális korban a média a legnagyobb ütőkártya a hatalom kezében, bojkottáljuk a propagandamédiát."
  4. "Generációnkban két lehetőség áll a fiatalok előtt: kivándorlás, vagy forradalom. Mi választottunk!"
  5. "Ne hagyjuk, hogy a mindenkori hatalom és a jelenlegi kormány fogalma összemosódjon. A 2/3-os törvényeket el kell vetni. Amerikai mintára, két ciklusnál tovább senki se gyakorolhassa a hatalmat."
  6. "Fiatalok nélkül nincs ország, nincs jövő."
  7. "Ez a választás nem csupán 4 évről szólt, ez a választás a keleti orientációról, az Illiberális állam végső simításairól döntött."

A választás éjszakáján is több spontán megmozdulás volt Budapest-szerte. Többször is kisebb csoportok gyűltek össze a Kossuth téren, illetve próbálkoztak az Oktogon elfoglalásával is. Sok tüntetőt igazoltatott a rendőrség, közülük volt, akit elő is állítottak.

Marad a meleg, záporral, széllel

Publikálás dátuma
2018.04.09. 23:28
Fotó: Shutterstock
Kedden gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, több helyen várható zápor, az ország északkeleti felében délutántól helyenként zivatar is kialakulhat.  Marad a szeles idő, a Dunántúlon erős lökések kísérhetik a délnyugati szelet. Hajnalban 8-13, délután 17-23 fok valószínű - írja az Időkép.

Szerdán túlnyomóan felhős időre van kilátás, eleinte keleten süthet többet a nap, majd délután a középső tájakon egy-egy kisebb zápor is kialakulhat. A keleties szelet helyenként élénk lökések kísérhetik, 20-25 fokos maximumokat mérhetünk. 

Csütörtökön túlnyomóan napos, meleg idő ígérkezik, késő délután azonban nyugat felől záporok, estétől zivatarok érkezhetnek és vonulhatnak át az országon az esti és éjszakai órákban. Többfelé megélénkül, északnyugaton meg is erősödhet a délkeleti szél. Napközben 21-25 fok várható.

Pénteken még északkeleten fordulhat elő zápor, zivatar, másutt sokat süthet a nap. 18-23 fokra van kilátás. Szombaton előreláthatólag egy-egy jelentéktelen zápor még előfordulhat, túlnyomóan felhős idő valószínű. A szeles időben nagyrészt 20 fok felett alakulhatnak a maximumok.