A Nemzet és a Lánchíd elnémul, a Heti Választ új tulajdonossal hozzák hírbe

Publikálás dátuma
2018.04.10 13:44
Fotó: Németh András Péter
Fotó: /
A négy legfontosabb Simicska-orgánum közül kettő elnémul, egy életben maradhat ha jön egy bőkezű befektető - a HÍrTV kitart.

 Finanszírozási problémái miatt a Magyar Nemzet, a tulajdonosok döntése alapján 2018. április 11-től beszünteti médiatartalom-szolgáltatási tevékenységét, így megszűnik a lap és annak online verziója, az mno.hu – közölte a kiadó. A 80 éve alapított orgánum utolsó nyomtatott száma 2018. április 11-én jelenik meg.

A Magyar Nemzet a rendszerváltást követően jobbközép lapja volt, 2000-ben egy sokat vitatott fordulat következett be a lap életében: egyesült a Napi Magyarország nevű, jóval pártosabb hangvételű, fideszes jobboldali lappal. A fúzió után igazodott az Orbán-rezsim irányvonalához. Újabb változást jelentett 2015. február 6., közismertebb nevén a G-nap jelentett, amikor nyilvánvalóvá vált: a Simicska Lajos többé nem fegyvertársa, hanem ellenfele Orbánnak, a lap ekkor kijött a kormány árnyékából, és ellenzéki újságként kezdett viselkedni.

Az utóbbi időben publicisztikáiban és belpolitikai anyagaiban Jobbik szimpátiát lehetett kimutatni, illetve olyan oknyomozó anyagokat közölt, mint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes drága svédországi vadászatai vagy Kosa Lajos 1300 milliárdos megbízási ügye.

Nemcsak a Magyar Nemzet némul el a Simicska-orgánumok közül: a Lánchíd Rádió Kft. ezzel párhuzamosan közölte, a az adó - szintén finanszírozási problémák miatt - a tulajdonosok döntése alapján 2018. április 11-től a társaság beszünteti médiaszolgáltatási tevékenységét, így 2018. április 10. éjfélkor elhallgat.

A Simicska-médiaportfólióhoz tartozó HírTV-t ugyanakkor nem zárják be, tovább sugározhat, de információink szerint ott is "racionalizálás lesz".

Egybehangzó értesülések szerint a Heti Válasz sorsa is kérdéses, úgy tudni, Simicska Lajos azt üzente a szerkesztőségnek, hogy kereshetnek maguknak új befektetőt. Ha találnak, eladja a lapot, és működhet tovább. A Nemzetben egyébként halvány reménysugár felcsillanhat, hiszen a szerkesztőségben egyes hírek szerint él a remény, hogy a lap új tulajdonoshoz kerüljön. Ungár Pétert, az LMP elnökségi tagját emlegetik a legtöbben, ő telefonon csak annyit mondott: ha lesz közlendője, este nyilatkozik, addig nem mond semmit.

Dolgoznak és remélnek

Egy kordon mögött elrekkentve állnak a Magyar Nemzet bezárásáról tudósító újságírók. A lapot készítő kollégák dolgoznak és remélnek - abban bíznak, hogy a tulajdonosi "megszűntető közlemény" ellenére akad valaki, aki megveszi a lapot.

Szerző
2018.04.10 13:44
Frissítve: 2018.04.10 14:07