Három új minisztere lehet Orbánnak

Publikálás dátuma
2018.04.10. 15:18
Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Alaposan megforgathatja a kormányt Orbán Viktor - akár négy miniszter is távozhat.

Vélhetően egy minisztert megszüntet, három tárca élére pedig új vezető emel Orbán Viktor. A kormányból Kósa Lajos bukhat ki úgy, hogy pozíícióját (Modern Városok programért felelős tárca nélküli miniszter). Igaz, ez a poszt amúgy sem volt a kormányzati struktúra szerves része, egyfajta menekülőútként kínálták fel a frakcióvezetéssel egyre nehezebben boldoguló Kósa Lajosnak. Ráadásul kinevezésével két legyet ütöttek egycsapásra: egyrészt a képviselő-csoport kommunikációja újra rendesen működött, másrészt Kósa kampányüzemmódban ígérte oda a fejlesztési pénzeket (egészen addig míg ki nem pattant rejtélyes esete a csengeri asszonnyal).

Fazekas Sándor menesztését már régóta rebesgetik - ugyan Simicska Lajos embereként tartották nyilván, ám mivel rezzenéstelenül menedzselte az állami földek bérbe adását, maradhatott. A feladat azonban elmúlt, így a miniszterre sincs tovább szükség. Szintén csomagol Seszták Miklós - ő az ő meneteléről is régóta szólnak hírek, és tény, az összes embere úgy készül, hogy nincs újrázás. Korábbi hírek szerint volt rá esély, hogy Nemzeti Fejlesztési Tárcát Rogán Antal veszi át, ám az ATV most arról ír, hogy az átütő győzelem stabilizálta Rogán Antal pozícióját, így marad a miniszterelnök kabinetfőnöke.

Rogán nagy riválisnak a sorsa egyelőre kérdéses, Lázár János Lázár János sorsa egyelőre nyitott. „Én Orbán Viktorral négy évre és konkrét feladatokra állapodtam meg 2014-ben, a négy év lassan letelik, a feladatokat elvégeztem, a folyatásról még nem beszéltünk, hiszen a választások előttünk állnak, én szívem szerint, hogyha csak rajtam áll, akkor én a választókerületemet választom” – mondta még szeptemberben a kancelláriaminiszter. Forrásaink szerint a bravúros hódmezővásárhelyi győzelme egyszersmind a come backje is lehet, a személyes elhatározásán múlik, hogy valóban visszavonul, és építi magát 2022-re, vagy folytatja miniszteri pozícióban. Vasárnapi győzelmi beszédében hangsúlyosan többször is megköszönte Orbán Viktornak a személyének szóló bizalmat. (Ami azért nem feltétlenül garancia egy újabb miniszterségre.)

Varga Mihály nemzetgazdasági- és Pintér Sándor belügyminiszter folytatja a két legfontosabb tárcánál.
Szerző