Blokád alatt az épülő Néprajzi Múzeum

Publikálás dátuma
2018.04.10. 16:43
Népszava fotó
A ligetvédők a testükkel akadályozzák, hogy fákat vágjanak ki az építési területen.

Blokád alatt tartják a ligetvédők az Ötvenhatosok terén épülő Néprajzi Múzeum munkaterületét kedd reggel 8-tól. Mivel a civil aktivisták a terület bejáratánál ülősztrájkolnak, a munkagépek nem tudnak bemenni, illetve kijönni. A ligetvédők azért kezdtek akcióba, mert úgy értesültek: ma akartak kivágni két platánfát.

A megmozdulás miatt több járművel körülbelül 20 rendőr szállta meg a helyszínt. Egyelőre azonban nem léptek közbe: talán azért nem, mert az aktivisták spontán tüntetésként jelentették be az ülősztrájkot a rendőrségnek. A zöld aktivisták egyúttal környezetkárosítás gyanújával feljelentést tettek.

A Néprajzi Múzeum az egyetlen a ligetprojekt részeként készülő múzeumok közül, amelynek építése elkezdődött. Átadását 2019-re ígérik.

 

Szerző

Lánchíd Rádió - „Sírtak az emberek a folyosón”

Publikálás dátuma
2018.04.10. 16:35
Fotó: Szalmás Péter
A frekvenciaengedélyünk valamikor ősszel jár le, tudtuk, hogy a hosszabbításra nincs esélyünk. De arra számítottunk, hogy addig működhetünk. Mindenkit meglepett a döntés – mondta lapunknak a Lánchíd Rádió egyik név nélkül nyilatkozó munkatársa.

A Simicska Lajos tulajdonában lévő Lánchíd Rádió ma szól utoljára, éjféltől elhallgat.

„Ilyet még nem éltem át, megrendítő volt. Sírtak az emberek a folyosón” – számolt be a munkatárs arról, hogyan fogadták kollégái a bejelentést. Elmondása szerint nem Simicskára haragszanak, hanem arra a helyzetre, ami kiváltotta a rádió bezárását: „egzisztenciális és erkölcsi drámát élnek át”.

A rádióhoz tömegesen érkeznek a megdöbbent, szolidaritást kinyilvánító üzenetek. Az egyik dunántúli hallgató például Simicska Lajosnak címezve ezt írta:

„Kérem ne tegye, ne szüntesse meg a Lánchíd Rádiót!

Tudom, vannak üzleti szempontok, de biztos vagyok benne, hogy Ön van olyan anyagi helyzetben, hogy hoz/hozhat olyan döntést, hogy tovább működteti ezt a Rádiót!

Hiszen ez nemcsak üzlet, ez szinte egyfajta misszió is!

Hiszen vagyunk néhányan még itt Magyarországon is, akik gondolkodunk, akiknek vannak igényei, akiknek szüksége van az Ön Rádiójára!”

Szerző

Mindenképp Budapest marad a CEU központja

Publikálás dátuma
2018.04.10. 16:01
Fotó: Népszava
Valóban lesz osztrák kampusz, de a CEU otthona Magyarország marad - a kormány azonban még mindig adós egy aláírással.

Továbbra is Budapest marad a Közép-európai Egyetem (CEU) központja - mondta a Népszavának Enyedi Zsolt rektorhelyettes azokra a sajtóhírekre reagálva, melyek szerint a Soros György által alapított egyetem Bécsbe költözik át. Enyedi emlékeztetett, már március elején is hírt adtak arról, hogy egy új kampusz megnyitását tervezik az osztrák fővárosban, és már akkor is hangsúlyozták: a CEU otthona Budapest marad. A helyzet azóta csak annyiban változott, hogy a bécsi kampuszlétesítésről szóló egyetértési megállapodást alá is írták.

- A budapesti működést garantáló államközi szerződés aláírása ugyan még várat magára, de reméljük, az új kormány felállása után arra minél hamarabb sor kerül. Mi minden feltételt teljesítettünk, amivel megfelelünk az új törvényi előírásoknak, semmilyen okot nem látok a működési engedélyünk elutasítására - tette hozzá a rektorhelyettes. Megírtuk: a CEU székhelyállamában, New York államban is létrehozott egy kampuszt, januártól megkezdte napi működését. A felsőoktatási törvény tavaly áprilisban elfogadott módosítása ugyanis előírja, Magyarországon csak olyan külföldi székhelyű egyetem működhet, ami az anyaországban is folytat oktatási tevékenységet (a CEU-nak eddig csak Budapesten voltak képzései).

Enyedi elmondása szerint a Magyarország és New York állam közötti megállapodás aláírásra várva az asztalon hever. Úgy tudja, a magyar delegáltaknak semmi kifogásuk ellene, sőt kifejezetten jónak tartják a dokumentumot. Ennek ellenére a magyar kormány eddig tartózkodott az aláírástól. Igaz, a feltételek teljesítéséhez szükséges határidőt 2019. januárjáig kitolták, így az is elképzelhető, ameddig csak tudják, bizonytalan helyzetben tartják a "Soros-egyetemet". Enyedi szerint lehetséges, hogy a magyar kormány delegáltjai személyesen akarják látni, hogyan zajlik az oktatás New Yorkban, korábban volt is szó ilyen látogatásról, ám egyelőre még ez is várat magára. A tanulni vágyókat azonban ez sem tántorítja el: a rektorhelyettes lapunknak elmondta, a jelentkezők száma egyáltalán nem csökkent.

- Azzal, hogy a CEU három kampuszú egyetemmé válik, még több diákot tudunk majd elérni. A tervek szerint a végleges bécsi kampusz 2022-től nyílik meg - közölte Enyedi. Arra a kérdésünkre, Bécs tekinthető-e mégis "menekülési útvonalnak" arra az esetre, ha a magyar kormány elutasítja a megállapodást, a rektorhelyettes úgy felelt: a bécsi campus alkalmas lenne a teljes egyetem befogadására, de jelenleg csak kiegészítő szerepet szánnak neki. Hangsúlyozta: 25 éve Budapest az otthonuk, nem áll szándékukban távozni.

Szerző