Egyenlíthet a Videoton

Publikálás dátuma
2018.04.11. 07:53
Fotó: Molnár Ádám

Szerda este pótolják a Bozsik-stadionban a labdarúgó NB I 21. fordulójából elhalasztott mérkőzést, a címvédő Budapest Honvéd és a Videoton összecsapását (18.00, tv: M4 Sport). Mint ismert, március 3-án azért nem játszottak a csapatok, mert a játékvezetők a téliesre váltó időjárási körülmények közepette játékra alkalmatlannak tartották a pálya talaját.

A párosítás kapcsán több érdekesség is felmerül.

A bajnoki versenyfutás és a nemzetközi kupaszereplést érő pozíció szempontjából is számít a végeredmény, hiszen a pályaválasztó 25 játéknap után versenyben van a harmadik helyért, a székesfehérvári együttes pedig a tabella élén hárompontnyi előnnyel álló, jelenleg még eggyel többször pályára lépő Ferencvárost üldözi. Az aránytól függő győzelemmel utolérheti, de akár meg is előzheti riválisát a Videoton, pontvesztés esetén viszont „tisztán” hátrányba kerül a fővárosi zöld-fehérekkel szemben.

Emlékezetes a csapatok legutóbbi budapesti, tavaly május 27-én lejátszott bajnokija, amelyet azonos pontszámmal vártak, akkor több győzelmüknek köszönhetően mégis a kispestiek álltak éllovasként. Az előző kiírás utolsó fordulójában „bajnoki döntőként” beharangozott párharcot komoly érdeklődés előzte meg, telt ház előtt játszották, végül a későbbi gólkirály, Eppel Márton gólja döntött, a csatár 24 év után segítette újra bajnoki címhez a kispesti csapatot.

Ha nem is a tavalyi finálé visszavágóját, de mindenképpen rangadót játszanak szerdán a hazai élvonalban.

Szerző

A papírforma a Bayern és a Real továbbjutását ígéri

Publikálás dátuma
2018.04.11. 07:51
Az idény végén leköszönő edző, Jupp Heynckes és csapata a bajnoki cím elhódítása után a Német Kupában és a BL-ben is nyerhet még
Az utóbbi években legfeljebb elvétve fordult elő, hogy a Bayern München vagy a Real Madrid nem jutott el legalább az elődöntőig a labdarúgó BL-ben.

Szűk elit belügye.

A fenti megállapítás általánosságban igaz a Bajnokok Ligájára, amelynek 32 csapatot számláló főtáblájára szinte évről évre ugyanazok a gárdák nyernek bebocsájtást. Az egyenes kieséses szakasz annyiban más tészta, hogy oda – különösen a finálé kapujába – a közelmúlt gyakorlata szerint már tényleg csak az igazán nagy klubok jutnak el. Olyanok, mint például az utóbbi két kiírást megnyerő Real Madrid, az FC Barcelona vagy éppen a Bayern München. A kontinens sztárgárdái.

A bajorok azt követően, hogy egy hete hátrányból fordítva - európai kupamérkőzésen a német csapatok közül elsőként - győzték le 2-1-re a Sevillát Andalúziában, a Ramón Sánchez Pizjuán Stadionban, a ma esti visszavágó előtt abszolút esélyesek arra, hogy újfent bejussanak az elődöntőbe. Csakúgy, mint az új évezred második évtizedében eddig szinte minden esetben (2010 és 2017 tavasza volt a kivétel – a szerk.).

Az együttes hangulatával, motivációjával vélhetően nem lesz gond ezúttal sem, hiszen az előjelek meglehetősen pozitívak. Szombat esti, augsburgi sikerének köszönhetően hetekkel a német élvonalbeli bajnokság befejezése előtt bajnokká koronáztatott a második helyezett Schalke együttesét 20 ponttal megelőző Bayern, amely sajtóhírek szerint két meghatározó játékosával, Arjen Robbennel és Franck Ribéryvel is szerződést hosszabbít (a felek kontraktusa eredetileg az idény végén járna le).

Habár a hazai pontverseny már lefutott, a BL mellett a német kupasorozatban is versenyben van még az együttes, amelyre a pályán kívül is izgalmas időszak vár, hiszen mint ismert, a csapat irányítását az egyetlen idénybeli BL-vereség, a 3-0-s párizsi fiaskó után, október elején átvevő Jupp Heynckes a szezon végén távozik. Noha egyelőre nem tudni, ki veszi át a 72 éves szakember helyét, mint általában a hasonló helyzetekben, tippek és jó tanácsok rendre felmerülnek a kérdés kapcsán.

„Zinédine Zidane minden szempontból megfelelő választás lenne – jelentette ki Oliver Kahn, a klub és a német válogatott korábbi ikonikus kapusa a témával kapcsolatban. - Zidane fantasztikus edző, emellett franciául és spanyolul is kiválóan beszél, szerintem a német nyelvet is hamar megtanulná. Nem okoz problémát neki a sztárjátékosok kezelése, ami ugyancsak nem hátrány” - nyilatkozta a vb-ezüst- és bronzérmes, Európa-bajnok kapuvédő.

Az, hogy a játékosként világ- és Európa-bajnok, majd a Real Madrid edzőjeként is páratlanul sikeres egykori játékoshoz eljutnak-e a személyét is érintő pletykák, szinte lényegtelen, a címvédő háza táján az Atlético Madriddal szemben vasárnap 1-1-es döntetlenre végződő városi derbi után egyébként is minden bizonnyal a Juventus elleni, ma esti, madridi BL-meccs van a középpontban. A negyeddöntő első felvonásán elért 3-0-s eredménnyel a címvédő jó pozícióból várja a második mérkőzést, Zidane együttese mégsem veheti félvállról a hazai találkozót, hiszen a madridiak egyetlen esélye bármilyen végső győzelemre az idén már csak a BL-ben kínálkozik.

„Nem beszéltem a vezetőséggel a jövőmet illető kérdésekről, pillanatnyilag csak az érdekel, hogy a lehető legsikeresebben fejezzük be a szezont. A bajnokságot talán már nem fogjuk megnyerni, de a játékunk rengeteget javult az elmúlt hetekben, a BL-trófeáért pedig továbbra is versenyben vagyunk” - hangsúlyozta a francia tréner.

Előzetesen minden jel arra utal, hogy Zidane kijelentése a ma esti mérkőzés után is igaz lesz. A Bayernre is.

Képernyőn a visszavágók
A Real Madrid–Juventus és a Bayern München–Sevilla összecsapás egyformán 20.45-kor kezdődik. A madridi mérkőzést az M4 Sport, utóbbi visszavágót a Sport1 közvetíti Magyarországon.
Szerző

Házkutatás Trump ügyvédjénél

Amerikai szövetségi nyomozók házkutatást tartottak Donald Trump elnök magánügyvédjének irodájában, valamint abban a szállodai szobában, ahol Michael Cohen ügyvéd átmenetileg, saját házának felújítása alatt tartózkodik. A házkutatás során lefoglaltak Trump és ügyvédje közötti kommunikációt tartalmazó bizonyítékokat.

Trump felháborodott, „szégyenletes dolognak”, „az ország elleni támadásnak” minősítette a házkutatási akciót, amely Robert Mueller különleges ügyész kérésére történt.

Muellert, aki hosszú éveken át volt a Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI igazgatója, még tavaly bízta meg Rod Rosenstein igazságügy miniszter-helyettes azzal, hogy vizsgálja ki, mi az igazság azokból a híresztelésekből, miszerint Oroszország beavatkozott a 2016-os amerikai választási kampányba, és ennek során összejátszás volt Trump republikánus elnökjelölt kampánycsapata és az oroszok között.

Az elnök tagadja, hogy lett volna ilyen összejátszás, és többször hangoztatta, hogy politikai célzatú, megalapozatlan boszorkányüldözésnek tartja a Mueller által vezetett vizsgálatot. Elvben megtehetné, hogy megszünteti Mueller megbízatását, de széles körben osztott nézet szerint ezzel politikailag tarthatatlan helyzetbe lavírozná magát.

Mueller mandátuma kiterjed arra is, hogy bármilyen egyéb bűncselekmény ügyében nyomozhat, aminek a nyomára az eredeti vizsgálódása közben bukkan. Ez történt Paul Manafort korábbi kampányigazgató esetében: Mueller hivatala az oroszokkal való esetleges összejátszáshoz közvetlenül nem kapcsolódó, mintegy mellékesen kiderült pénzmosás és adócsalás miatt vádat emelt Manafort ellen. A bizonyítékok akkor házkutatás során kerültek elő. Ahhoz, hogy Mueller felkérhesse az FBI-t a házkutatás végrehajtására, előbb be kell kérnie az őt megbízó Rosenstein igazságügyi miniszter jóváhagyását.

Most a Cohen ügyvéd elleni házkutatás is olyan nyomot követett, amely független az oroszokkal való esetleges összejátszástól. Arról van szó, hogy Cohen a 2016 novemberi elnökválasztás előtt néhány nappal – állítólag Trump tudta nélkül – 130 ezer dollár hallgatási pénzt fizetett egy „Viharos Daniels” néven ismert pornószínésznőnek, Stephanie Cliffordnak, aki azt állítja, hogy 2006-ban szexuális kapcsolata volt Trumppal. Az elnök ezt tagadja.

Az ügynek akkor lehet büntetőjogi vetülete, ha bizonyítható, hogy Cohen nem a saját szakállára fizetett Cliffordnak, hanem igenis kárpótolták őt akár Trump vállalatbirodalmának, akár a kampánystábnak a költségvetéséből. Utóbbi esetben megáll a kampánytámogatást szabálytalan felhasználása, de mindkét esetben megállhat Trump részéről az igazságszolgáltatás akadályozása, ami az Egyesült Államokban csaknem megbocsáthatatlan vádpontnak számít.