Különös esetek a vasárnapi választáson

Publikálás dátuma
2018.04.11 07:06
FOTÓ: MTI/BALOGH ZOLTÁN
Fotó: /
Egyre több aggályt keltő szabálytalanságra derül fény a referendummal kapcsolatban. A kormánynak érdeke, hogy tisztázza a vitás ügyeket.

Az MSZP, a Jobbik, a Demokratikus Koalíció, valamint az LMP is a Nemzeti Választási Irodához (NVI) fordul, mert szerintük nem biztos, hogy teljesen tiszta volt a választás lebonyolítása. A rögzített adatok valóban számos furcsaságot mutatnak: a választás éjszakáján elszállt az NVI rendszere, ami azóta sem állt helyre teljesen, több tucat szavazókörben a 10-20 százalékos arányt is eléri az érvénytelen listás szavazatok száma, ráadásul néhol rossz helyre írták be az összesített szavazatszámot.

Utóbbira példa a Jobbik esete, a párt szerint ugyanis egy II. kerületi szavazókörben nem hozzájuk írták be a a listás szavazatokat, hanem a szinte ismeretlen Net Párthoz. Mindezt a jegyzőkönyvekből lehet kikövetkeztetni: az NVI hivatalos oldalán ugyanis az szerepel, hogy 66 szavazat érkezett a Net Pártra, míg a Jobbikra nulla. A jegyzőkönyv szerint viszont a Jobbik listájára éppen 66 szavazat érkezett.

A többi párt esetében is történtek furcsa esetek, a szocialisták esetében például egy Bács-Kiskun megyei szavazókörében az NVI adatai szerint egyetlen szavazatot sem kapott az MSZP, ám többen is állítják, hogy rájuk adták a voksokat. Rendszeresen előfordult az is, hogy az egyéni és a listás voksok között nagyobb eltérés volt, mintha a szavazók „elfelejtették” volna leadni arra a pártra a szavazatukat, akinek a jelöltjét egyéniben támogatták. A 444.hu cikke szerint eddig 700 olyan szavazókört találtak, ahol feltűnően sok, 3 százalék feletti az érvénytelen szavazatok száma.

– A választást több mint 10 ezer szavazókörben bonyolítják le, a szabálytalanságokban érintett szavazatok nagysága pedig pár ezerre tehető összesen. Ennek megfelelően, az eddig ismertté vált esetek alapján, a választás végeredményét nem befolyásolták a kifogásolt esetek – mondta lapunknak Tóka Gábor politológus.

Hasonló véleményen volt Tordai Csaba jogász is, aki szerint rendszerszintű csaláshoz túl sok beavatottnak kellett volna lennie ahhoz, hogy a manipulálási szándék titokban maradhasson. Azt is megjegyezte, hogy a szavazatszámlálásról készített jegyzőkönyv informatikai feldolgozása során elvileg előfordulhatna csalás, nem is kellene hozzá széles körben beavatni embereket, ám ezt valószerűtlenné teszi, hogy könnyű lebukni. – A papíralapú jegyzőkönyvekkel összevethetőek az informatikai rendszerben rögzített adatok, és ha eltérés van, az kibukik menthetetlenül – fogalmazott.

A sok bejelentés miatt több ellenzéki párt is úgy döntött, hogy kikérik a körzetekben készült jegyzőkönyveket, hogy össze lehessen vetni azokat a végleges eredményekkel. Az LMP azt akarja elérni, hogy újraszámolják a szavazatokat. Tordai Csaba szerint a kormánynak elemi érdeke, hogy megnyugtató magyarázatot adjon a felmerült furcsaságokra. – Az mindenkinek érdeke, hogy a választás eredménye legalább szűk formai alapon ne legyen megkérdőjelezhető. Egy választási csalásos hamis mítosz elterjedése ugyanúgy hihetetlenül káros lenne, mintha kiderülne utólag, hogy nem is volt meg az a kétharmad – fogalmazott.

Az NVI számítógépes rendszere vasárnap óta csak korlátozott módon érhető el, számos adat – így a jegyzőkönyvek adatai is – hiányoznak róla. A 24.hu információi szerint a rendszert csak a hétvégére sikerül majd helyreállítani.

Lapunk egyébként már a választások előtt felhívta a figyelmet arra, hogy bizonyos szavazókörökben nem lesz majd ellenzéki delegált a szavazatszámláló bizottságokban. A tízezer szavazókört ugyanis – a Fideszt leszámítva – egyik párt sem tudta egyedül lefedni, az ellenzék pedig ebben a kérdésben sem tudta összehangolta a munkáját.

Még távol a végeredmény
Fotó: Vajda József

Fotó: Vajda József

Tegnap megérkezett a Nemzeti Választási Irodába (NVI) az egyéni körzetekben átjelentkezéssel szavazók valamennyi borítékja és folyamatosan jönnek a külképviseleteken voksolók urnái is, az utolsó csütörtökön érkezik meg Londonból. Információink szerint hétfőn és kedden százezres nagyságrendben futottak be újabb levélszavazatok is. Ezeket a borítékokat az iroda munkatársai a 106 egyéni választókörzetnek megfelelően szétválogatják, majd szombaton átadják a helyi választási irodák vezetőinek. Ezeket a csomagokat keverik be a vasárnap éjszaka az átjelentkezések miatt lezártan félretett urnába, így a helyi voksok mellett az átjelentkezett választók szavazatai, a külképviseleti és a levélszavazatok összességének eredményével egészülnek ki a választás napján összeszámolt voksok. Az így összesített - már tényleg majdnem végleges - eredményeket a Nemzeti Választási Bizottság legkésőbb hétfőn ismerteti. Az összes jogorvoslati lépcsőfok lezárulása után, a jogszabály április 27-ét jelöli meg utolsó határidőként, ameddig a hivatalos végleges választási eredményt kihirdetik.
Szerdán 16 óráig minden szavazókör jegyzőkönyve megtekinthető a helyi választási irodában, de az NVI ezeket be is szkenneli és Pálffy Ilona NVI elnök tájékoztatása szerint egy CD-n átadják a pártoknak, hogy össze tudják hasonlítani az elektronikus rendszerben szereplő adatokkal.
A Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság tegnap délután közleményt adott ki, hogy "konkrét panaszt, jogorvoslati kérelmet vizsgálatok lefolytatására vonatkozóan a mai napig nem kapott". Pálffy Ilona azt is megjegyezte az Echo Tv-nek adott interjúban, hogy a valasztas.hu akadozása nem azt jelenti, hogy a rendszer is összeomlott volna, csak kívülről nem volt elérhető az oldal.  - Gulyás Erika

Szerző
2018.04.11 07:06

Túlóratörvény és közigazgatási bíróságok – Kivonult a pécsi ellenzék a közgyűlés üléséről

Publikálás dátuma
2018.12.13 11:06

Fotó: Népszava/
Így tiltakoztak a szerintük törvénytelen módon elfogadott jogszabályok ellen. Az erre a napra eső tiszteletdíjukat karitatív célokra ajánlják fel.
Kivonultak a pécsi közgyűlés csütörtöki üléséről az MSZP, a DK, a Jobbik és az LMP képviselői. A Szabad Pécs cikke szerint a képviselők egyenként, napirend előtt elmondták, hogy így tiltakoznak a szerintük szerdán törvénytelen módon elfogadott jogszabályok, többek között a túlóratörvény és a közigazgatási különbíróságokról szóló törvény elfogadása miatt. A kivonulók azt is elmondták, hogy az erre a napra eső tiszteletdíjukat karitatív célokra ajánlják fel. Az Összefogás Pécsért Egyesület képviselői, Kővári Jánosék maradtak a Fidesz-KDNP-frakcióval a teremben.
2018.12.13 11:06

Magához tért a kormány: Soros-ügynökök tüntettek, az ellenzék az alkotmányos rendet repeszti meg, a házszabály meg szabadon értelmezhető

Publikálás dátuma
2018.12.13 11:05
Gulyás Gergely kancelláriaminiszter
Fotó: MTI/ Balogh Zoltán
Keresztényellenes, erőszakos Soros-kitartottak tüntettek a Kossuth téren – így magyarázza a kancelláriaminiszter a szerda esti demonstrációkat, melyek a rabszolgatörvény elfogadása miatt robbantak ki.
Törvénytelen volt a szerda esti tüntetés, mert nem jelentették be, azaz a résztvevők bűncselekményt követtek el - deklarálta Gulyás Gergely a kormányinfón. (A szerda esti, helyenként tettlegességbe csúszó demonstráció legális voltáról azt mindenképp érdemes leszögezni, hogy az alkotmány megengedi a spontán tüntetést) A kancelláriaminiszter magyarázatába - konkrétumok említése nélkül - beemelte a Soros-panelt, mondván: az amerikai üzletember kitartottjai tüntettek a Kossuth téren, erőszakos, keresztényellenes fellépésüktől pedig „Isten óvja az országot”. (Utóbbival arra utalt, hogy néhány tüntető azt skandálta, ég a fenyő, ég a rendőr – és próbálták felgyújtani a Kossuth téri, rohamrendőrökkel körülvett karácsonyfát.) Gulyás statisztikája szerint 34 személyt tartóztattak le, közülük 20 embert garázdaság, többeket pedig gyülekezési jog megsértése és lopás gyanújával – az összecsapásokban pedig öt rendőr sérült meg,.  Azt, hogy a parlamenti szavazás ellenzéki obstrukcióba fulladt, Gulyás méltatlannak és szomorúnak nevezte - és nyomban kijelentette, hogy az MSZP, a Jobbik, az LMP, a DK és a Párbeszéd képviselői (ahogy a függetlenek is) alkotmányellenes akciót hajtottak végre. (Hogy milyen jogi szankciókat lehet foganatosítani, arról Kövér László az ügyrendi bizottság véleményét kéri.)
És Gulyás szerint nem vitás, hogy a kormánypárti politikusok teljesen törvényesen voksoltak, erről érdemi vita fel sem merülhet – mivel a házszabály említést sem tesz arról, hogy csak képviselői kártyával lehetne szavazni, és szerinte nincs gond a parlamenti patkóból levezetett üléssel sem. Arról a kancelláriaminiszter nem ejtett szót, hogy a házszabály gépi szavazás esetén név szerint kell voksolni. Viszont a név szerinti azonosítás csak a képviselői kártyák segítségével menedzselhető. Ha nincsenek benn a kártyák, akkor voksolás nem név szerinti. Ráadásul a házszabály azt is deklarálja, hogy erőteljes rendzavarás esetén a házelnök berekeszti az ülést. Gulyás Gergely szerint Kövér László nyugodtan dönthetett úgy, hogy nincs masszív rendetlenkedés, simán menedzselhető az ülés. Mindenesetre nincs sok remény arra, hogy a törvény érvénytelenségét (elfogadásának körülményei miatt) semmissé tehető a jogszabály, ugyanis csak annyi történhet, hogy a köztársasági elnök (ez kevéssé valószínűsíthető), vagy 50 képviselő a visszás szavazás miatt normakontrollra küldi a jogszabályt az Alkotmánybírósághopz. Gulyás Gergelyt a Hír TV riportere kérdezhette először, aki a tegnapi tüntetés vagy a túlóratörvény helyett a franciaországi és németországi migránstáborokról érdeklődött.
2018.12.13 11:05