Különös esetek a vasárnapi választáson

Publikálás dátuma
2018.04.11 07:06
FOTÓ: MTI/BALOGH ZOLTÁN
Fotó: /
Egyre több aggályt keltő szabálytalanságra derül fény a referendummal kapcsolatban. A kormánynak érdeke, hogy tisztázza a vitás ügyeket.

Az MSZP, a Jobbik, a Demokratikus Koalíció, valamint az LMP is a Nemzeti Választási Irodához (NVI) fordul, mert szerintük nem biztos, hogy teljesen tiszta volt a választás lebonyolítása. A rögzített adatok valóban számos furcsaságot mutatnak: a választás éjszakáján elszállt az NVI rendszere, ami azóta sem állt helyre teljesen, több tucat szavazókörben a 10-20 százalékos arányt is eléri az érvénytelen listás szavazatok száma, ráadásul néhol rossz helyre írták be az összesített szavazatszámot.

Utóbbira példa a Jobbik esete, a párt szerint ugyanis egy II. kerületi szavazókörben nem hozzájuk írták be a a listás szavazatokat, hanem a szinte ismeretlen Net Párthoz. Mindezt a jegyzőkönyvekből lehet kikövetkeztetni: az NVI hivatalos oldalán ugyanis az szerepel, hogy 66 szavazat érkezett a Net Pártra, míg a Jobbikra nulla. A jegyzőkönyv szerint viszont a Jobbik listájára éppen 66 szavazat érkezett.

A többi párt esetében is történtek furcsa esetek, a szocialisták esetében például egy Bács-Kiskun megyei szavazókörében az NVI adatai szerint egyetlen szavazatot sem kapott az MSZP, ám többen is állítják, hogy rájuk adták a voksokat. Rendszeresen előfordult az is, hogy az egyéni és a listás voksok között nagyobb eltérés volt, mintha a szavazók „elfelejtették” volna leadni arra a pártra a szavazatukat, akinek a jelöltjét egyéniben támogatták. A 444.hu cikke szerint eddig 700 olyan szavazókört találtak, ahol feltűnően sok, 3 százalék feletti az érvénytelen szavazatok száma.

– A választást több mint 10 ezer szavazókörben bonyolítják le, a szabálytalanságokban érintett szavazatok nagysága pedig pár ezerre tehető összesen. Ennek megfelelően, az eddig ismertté vált esetek alapján, a választás végeredményét nem befolyásolták a kifogásolt esetek – mondta lapunknak Tóka Gábor politológus.

Hasonló véleményen volt Tordai Csaba jogász is, aki szerint rendszerszintű csaláshoz túl sok beavatottnak kellett volna lennie ahhoz, hogy a manipulálási szándék titokban maradhasson. Azt is megjegyezte, hogy a szavazatszámlálásról készített jegyzőkönyv informatikai feldolgozása során elvileg előfordulhatna csalás, nem is kellene hozzá széles körben beavatni embereket, ám ezt valószerűtlenné teszi, hogy könnyű lebukni. – A papíralapú jegyzőkönyvekkel összevethetőek az informatikai rendszerben rögzített adatok, és ha eltérés van, az kibukik menthetetlenül – fogalmazott.

A sok bejelentés miatt több ellenzéki párt is úgy döntött, hogy kikérik a körzetekben készült jegyzőkönyveket, hogy össze lehessen vetni azokat a végleges eredményekkel. Az LMP azt akarja elérni, hogy újraszámolják a szavazatokat. Tordai Csaba szerint a kormánynak elemi érdeke, hogy megnyugtató magyarázatot adjon a felmerült furcsaságokra. – Az mindenkinek érdeke, hogy a választás eredménye legalább szűk formai alapon ne legyen megkérdőjelezhető. Egy választási csalásos hamis mítosz elterjedése ugyanúgy hihetetlenül káros lenne, mintha kiderülne utólag, hogy nem is volt meg az a kétharmad – fogalmazott.

Az NVI számítógépes rendszere vasárnap óta csak korlátozott módon érhető el, számos adat – így a jegyzőkönyvek adatai is – hiányoznak róla. A 24.hu információi szerint a rendszert csak a hétvégére sikerül majd helyreállítani.

Lapunk egyébként már a választások előtt felhívta a figyelmet arra, hogy bizonyos szavazókörökben nem lesz majd ellenzéki delegált a szavazatszámláló bizottságokban. A tízezer szavazókört ugyanis – a Fideszt leszámítva – egyik párt sem tudta egyedül lefedni, az ellenzék pedig ebben a kérdésben sem tudta összehangolta a munkáját.

Még távol a végeredmény
Fotó: Vajda József

Fotó: Vajda József

Tegnap megérkezett a Nemzeti Választási Irodába (NVI) az egyéni körzetekben átjelentkezéssel szavazók valamennyi borítékja és folyamatosan jönnek a külképviseleteken voksolók urnái is, az utolsó csütörtökön érkezik meg Londonból. Információink szerint hétfőn és kedden százezres nagyságrendben futottak be újabb levélszavazatok is. Ezeket a borítékokat az iroda munkatársai a 106 egyéni választókörzetnek megfelelően szétválogatják, majd szombaton átadják a helyi választási irodák vezetőinek. Ezeket a csomagokat keverik be a vasárnap éjszaka az átjelentkezések miatt lezártan félretett urnába, így a helyi voksok mellett az átjelentkezett választók szavazatai, a külképviseleti és a levélszavazatok összességének eredményével egészülnek ki a választás napján összeszámolt voksok. Az így összesített - már tényleg majdnem végleges - eredményeket a Nemzeti Választási Bizottság legkésőbb hétfőn ismerteti. Az összes jogorvoslati lépcsőfok lezárulása után, a jogszabály április 27-ét jelöli meg utolsó határidőként, ameddig a hivatalos végleges választási eredményt kihirdetik.
Szerdán 16 óráig minden szavazókör jegyzőkönyve megtekinthető a helyi választási irodában, de az NVI ezeket be is szkenneli és Pálffy Ilona NVI elnök tájékoztatása szerint egy CD-n átadják a pártoknak, hogy össze tudják hasonlítani az elektronikus rendszerben szereplő adatokkal.
A Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság tegnap délután közleményt adott ki, hogy "konkrét panaszt, jogorvoslati kérelmet vizsgálatok lefolytatására vonatkozóan a mai napig nem kapott". Pálffy Ilona azt is megjegyezte az Echo Tv-nek adott interjúban, hogy a valasztas.hu akadozása nem azt jelenti, hogy a rendszer is összeomlott volna, csak kívülről nem volt elérhető az oldal.  - Gulyás Erika

Szerző
2018.04.11 07:06

Csak ott javították ki a járdát, ahol lefestették a kétfarkúak

Publikálás dátuma
2018.08.21 10:28

Fotó: Facebook/ Magyar Kétfarkú Kutya Párt
A többi repedés maradt, azok nem voltak színesek.
Azonnal szedjétek fel, ami színes! A többi maradhat széttörve” – címmel tett közzé egy albumot a Kétfarkú Kutyapárt a Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy a fotók „a fehérvári önkormányzat mérhetetlen intelligenciáját mutatják be”. A Kétfarkú Kutyapárt ugyanis színesre pingálta Székesfehérváron a repedező járda egy részét. Erre reagálva feltörették és sötétebb aszfalttal kijavították a színesre festett részeket, ám a nem sokkal távolabb található, de nem kifestett repedések maradtak.
2018.08.21 10:28
Frissítve: 2018.08.21 10:28

Sikamlós iskolabezárás Erdőhorvátiban

Publikálás dátuma
2018.08.21 09:00

Fotó: Népszava/ Vajda József
Lakat került egy zempléni református iskolára, a helyiek szerint ennek egy intim webshophoz is köze van.
Vajon azért zárták be az erőhorváti református általános iskolát, mert kevés volt a gyerek, vagy azért, mert az egyik tanárnő nevén potencianövelő krémeket, óvszereket és egyéb intim termékeket reklámozó webshop működött, ez pedig nem tetszett a fenntartó egyháznak. Ám hiába szerették volna eltávolíttatni a „fertőbe tévedt” pedagógust, az igazgató nem volt hajlandó kirúgni az amúgy törvényes vállalkozást tulajdonló alkalmazottat.
Az biztos, hogy lakat került az intézményre, az ott tanuló közel harminc gyereknek új helyet kellett keresni, és munkanélkülivé váltak a tanárok is.
Az is tény, hogy az utóbbi években felére csökkent a gyereklétszám, és ha a református egyház nem veszi át 2015-ben az iskolát, az állam már akkor bezárta volna. A falu szülötte, egy sikeres vállalkozó azonban minden évben adományként biztosította az intézmény fenntartásához szükséges pénzt, évente több mint százmillió forintot. A hivatalos indoklás szerint az iskola azért zárt be, mert a vállalkozó idén szeptembertől már nem vállalta ezt a költséget. A történet szálait bogoztuk a zempléni kis falucskában, és nem volt egyszerű dolgunk. Az első járókelő, akivel találkoztunk, egy nagymama, aki égre emelt tekintettel, borzongva suttogta, hogy február óta ez a történet tartja lázban a falut, akkor pattant ki a „szexbótos sztori”. Ő maga egyébként nem látta a weboldalt, s erkölcsös asszonyként amúgy se nézne meg ilyesmit soha. De a gyerekeket meg a szüleiket sajnálja, mert mostantól Tolcsvára vagy Sárospatakra kell utazniuk, ha iskolába akarnak járni, eddig pedig elvoltak a védett környezetben. 
Egy biciklit támasztó asszony szerint az egész ügyet a tantestület egyik tagja „fújta fel”, ő bukkant rá a honlapra, aztán ahelyett, hogy normálisan lerendezték volna az ügyet mondjuk egy értekezleten, még a református egyházközséget vezető presbitériumot is összehívták. A harmadik járókelő éppenséggel az a tanárnő volt, aki a sok vihart kavart oldalt működtető cég tulajdonosa. Vagyis volt, egészen a történet kipattanásáig, mert onnantól kezdve kiszállt a nevén lévő cégből, s még annak székhelyét is másik településre helyezték át. Nyilatkozni nem akart, azt mondta, épp állást keres, s nem szeretné veszélyeztetni azt. 
A falubeliek jó része – hallottuk a helyiektől - döbbenten állt az előtt az ámokfutás előtt, amit ebben az ügyben a református egyházközség, az iskola fenntartója rendezett, és úgy tudjuk, a család is gondolkodott azon, hogy jogi elégtételt vesz a történtekért. A tanárnő nevén volt „ominózius” cég ugyanis nem szexshopot működtet, és a híresztelésekkel ellentétben sem guminőt, sem pedig egyéb szexuális segédeszközt nem árul, hanem internetes marketinggel foglalkozik, többféle terméket népszerűsít a kisállat-felszereléstől a multivitaminokig, s kezelnek online-oldalakat is. Az egyház által kifogásolt oldalon pedig csak olyan termékeket hirdettek, amelyet egy normális drogériában is megtalál bármelyik vásárló: krémeket, gyógynövényeket. Az ügy akkor csúszhatott vakvágányra, amikor – noha a békesség kedvéért kiszállt a vállalkozásból, amelynek csak tulajdonosa volt, nem vállalt benne aktív szerepet –, a presbitérium mégis a tanárnő fejét követelte, s azt, hogy távolítsák el az iskolából. Az igazgatónő azonban nem volt hajlandó ezt levezényelni, az indulatok egyre inkább elfajultak, az iskola fő támogatója pedig, aki maga is tagja a presbitériumnak, végül úgy vágta el a gordiuszi csomót, hogy a gyereklétszám csökkenésére hivatkozva megvonta a támogatást. Az iskola honlapján sajátos búcsúszöveg zárta le az idei tanévet, ami nem egészen azt sugallja, hogy létszámhiány miatt tettek volna lakatot az intézményre. (A szomszédos Komlóskán például mindössze hat gyerekkel működik az általános iskola, a zempléni kis falvakban gyakran vannak kis létszámú vagy összevont osztályok. - a szerk. )
„Eljött az idő, az a pillanat, amit senki se várt, vagyis a búcsúzás ideje. Búcsúzunk iskolánktól, hiszen véget ért története, befejezte, vége. Nincsen rá szó, mily nehéz ez a közösségnek, az egész falunak, a környező településeknek. Lehet, nem volt könnyű az út, sok barátot szereztünk, de annál több ellenséget, akik a jövő, az iskola ellen dolgoztak. Az embert néha megtévesztik egy szép mosollyal, vagy épp a hazugság folytonos ismételgetésével. Egy híres ember a következőket mondta régen: „Egy hazugság, ha elég sokszor mondogatják, igazzá válik.” De már nem számít, kinek milyen szerepe volt ebben a történetben, hiszen a múlton változtatni nem lehet...”
- olvashatók a talányos mondatok.
Szerettük volna megtudni a református egyházközség vezetőjétől, hogy mi volt valójában az iskola bezárásának indoka, Moheb-Ashya Katalin azonban azt mondta, mikor találkoztunk vele, hogy sem ő, sem a presbiterek nem nyilatkoznak. Hiába kerestük a település polgármesterét is, titkárnője információja szerint „épp elvesztette a telefonját”, nem lehet elérni. Az iskolát támogató nagyvállalkozó szülőházába is hasztalan csöngettünk, a helyiek azt mondták, amúgy is kerüli a nyilvánosságot. Elértük viszont Donkó Józsefet, a sárospataki tankerületi központ igazgatóját, aki annyit mondott: a gyerekeket a tolcsvai általános iskola fogadja, szállításukról pedig a tankerület gondoskodik, ám mielőtt a munka nélkül maradt tanárok sorsáról kérdeztük volna, letette a telefont.
2018.08.21 09:00
Frissítve: 2018.08.21 09:00