Független vidéki laphálózatra gyűjt a Szabad Pécs

Publikálás dátuma
2018.04.11. 13:23
Illusztráció: Vajda József
Közösségi finanszírozási kampányt indít a Szabad Pécs szerkesztősége. Első körben régiós portállá bővítenék magukat, és elindítanának újabb két, több megyét lefedő online újságot. Ehhez laponként 20 millió forintot szeretnének összegyűjteni a teljes átláthatóság mellett zajló, május 10-ig tartó kampánnyal.

A Szabad Pécs portált a Dunántúli Naplótól Mészáros Lőrinc érkezése után kirúgott újságírók alapították, egy éve. "A padlóról kellett felállnunk, miközben számoltak ránk, de tízig nem jutottak" - írják erről a gyűjtést bejelentő cikkükben. Az elmúlt év szerintük bizonyította, nagy szükség és óriási igény van a szabad, független sajtóra - főleg vidéken. "Nem csak azt bizonyítottuk, hogy bírjuk az ellenszelet, hanem hogy igazából mi vagyunk az ellenszél" - fogalmaznak.

Először a Szabad Pécs régiós portállá való bővítését, majd – azzal párhuzamosan – két másik hasonló, több megyét lefedő portál elindítását szeretnék elérni. Emellett más, kisebb független újságokkal, portálokkal, bloggerekkel is kialakítanák az együttműködést. "Van tervünk és koncepciónk, és ami a legfontosabb: vannak olyan hozzánk hasonló elkötelezett, tisztességes vidéki újságírók, akik hajlandóak arra, amit mi elkezdtünk, és csatlakoznának hozzánk" - írják, hangsúlyozva, a pártoktól független, szakmailag elkötelezett újságírásban hisznek.

A finanszírozási kampány teljes átláthatóság mellett, egy hónapig fog tartani, és május 10-én zárul. A Szabad Pécs úgy számol, egy régiós hírportál működési költsége éves szinten 30 millió forint - ők a május elejétől december végéig szükséges összegre, azaz laponként 20 millió forintra gyűjtenek.

Szerző

Visszaszámlálás - A Lánchíd Rádió utolsó 5 perce (videó)

Publikálás dátuma
2018.04.11. 12:58
Illusztráció: Facebook/Lánchíd Rádió

Április 10-én éjfélkor elhallgatott a Lánchíd Rádió. Mint megírtuk, a finanszírozási problémák miatti tulajdonosi döntés délelőtti bejelentése mindenkit megdöbbentett és elkeserített. "A frekvenciaengedélyünk valamikor ősszel jár le, tudtuk, hogy a hosszabbításra nincs esélyünk. De arra számítottunk, hogy addig működhetünk – mondta lapunknak a rádió egyik név nélkül nyilatkozó munkatársa.

Az utolsó, nagyjából öt percet videóra vették a rádió munkatársai. Az utolsó 30 másodpercben visszaszámoltak, és sírtak.

Szerző

Félmilliárdos adócsalás szlovák strómanokkal teli cégekben (videó)

Publikálás dátuma
2018.04.11. 12:52
Kép: Facebook/Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Egy bűnszervezet őrzésvédelmi és egyéb betanított munkák szervezésével félmilliárd forintos kárt okozott az állami költségvetésnek. Az ügyben vádemelést javasolnak a NAV győri pénzügyi nyomozói - olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Facebook-oldalán.

A gyanú szerint a bűnszervezetet irányító egykori házastársak főként Győr-környéki cégekhez biztosítottak munkaerőt úgy, hogy a munkavállalókat, színlelt szerződésekkel alvállalkozókhoz jelentették be. Céljuk ugyanaz volt, mint általában a hasonló tevékenységű bűnbandáknak: az alkalmazottak után fizetendő adók és járulékok, valamint a bevétel áfájának elcsalása.

A megrendelők által megbízott fővállalkozók olyan alvállalkozókat szerveztek maguk alá, amelyeket évente cseréltek, eltüntettek. A jellemzően szlovák strómanokkal feltöltött cégek dolga volt a hatóság megtévesztése és az adófizetés elkerülése.

A pénzügyi nyomozók Győr-Moson-Sopron megyében és Komárom-Esztergom megyében mintegy ötven helyszínen vizsgálódtak. A házkutatások során luxusautókat foglaltak, és zárolták a céghálózatban résztvevők bankszámláit és ingatlanjait. Mindezeknek köszönhetően a bűncselekménnyel okozott kár jelentős része megtérült. Tizennyolc gyanúsítottal szembeni vádemelési javaslattal küldték el az ügy tizennégyezer oldalas nyomozati iratait a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészségnek.

Szerző