Előfizetés

Lázasan vizsgálják a választási jegyzőkönyveket

Lőrincz Tamás
Publikálás dátuma
2018.04.12. 07:06
Fotó: Vajda József

Továbbra is vitatják az ellenzéki pártok a választás végeredményét, a szavazókörökben tapasztalt furcsaságok miatt pedig a szavazatok újraszámolását követelik. A végső eredmények megváltozására azonban kevés az esély, az eddig ismertté vált több száz különös eset ugyanis nem érintene annyi voksot, hogy módosuljon a parlamenti helyek eloszlása. Az eddig ismertté vált számok egyébként azt mutatják, hogy nem történt rendszerszintű csalás.

Hadházy Ákos, az LMP volt társelnöke ennek ellenére nem is újraszámolást, hanem új szavazást szeretne elérni, mert - Facebook-oldalán közzétett véleménye szerint - csak így lehetne garantálni, hogy az állampolgárok továbbra is bízzanak a választások tisztaságában. A politikus az osztrák köztársasági elnök, Alexander Van der Bellen megválasztását hozta példaként, akkor ugyanis már az is elegendő volt az új szavazás elrendeléséhez, hogy néhány kis körzetben, valamint a levélben beérkezett szavazatokat is idő előtt kezdték el számolni.

A közel 11 ezer szavazókör jegyzőkönyveit egyébként szerdán kapták meg a pártok, a következő napokban pedig az összeset összevetik az elektronikus rendszerbe feltöltött hivatalos adatokkal.  

A Magyar Szocialista Párt eddig két konkrét ügyben tett bejelentést. Az egyik esetben azt kifogásolták, hogy feltehetően Ukrajnából, szervezetten szállították a szavazókat, de az is visszás a párt szerint, hogy Pálffy Ilona nem volt hajlandó az MSZP-nek bemutatni az választási rendszer úgynevezett naplófájljait, ami bizonyította volna, hogy senki sem nyúlt be kívülről a választási informatikai rendszerbe. A párt szerda délután kapta meg a szavazókörök jegyzőkönyveit és rohammunkában elkezdték a feldolgozását.

A Jobbiknál is éjt nappallá téve ezt teszik - mondta el Jakab Péter szóvivő. A párt minden képviselője, képviselőjelöltje, jogásza ezen dolgozik napi 24 órában, keresik a gyanús egyezéseket és különbségeket a jegyzőkönyvekben. Jakab Péter szerint még a folyamat elején vannak, így becsülni sem lehet, hogy milyen nagyságrendben találtak anomáliákat az egyes szavazóköröknél. "Kár, hogy nem a NVI végzi ezt a munkát" - mondta Jakab Péter. Szerinte ugyanis a Nemzeti Választási Iroda felelőssége lenne, hogy a választás tisztasága ne csorbuljon.

"Az, hogy parlamenti listás pártok szavazatait, egyéni jelöltjeik voksait kamupártokhoz írják be, az milyen munka volt?" - tette fel a kérdést Jakab, aki arra is emlékeztetett, hogy az utolsó félórában százezres nagyságrendben tűntek el szavazatok a választási iroda adatbázisából, mondván, hogy a választókörökben rosszul striguláztak. "Ilyen mennyiségben nem lehet rosszul strigulázni. Valahol más volt probléma" - vélte a szóvivő.

Jakab Péter szóvá tette: a 11 ezer szavazókör jegyzőkönyve miért nem elérhető online? "Pálffy Ilona úgy csinál, mintha meglepetéssel érte volna a választás."

A pártok vélt szabálytalanságokról szóló bejelentéseiket a hivatalos végeredmény szombati kihirdetésétől számított három napon belül tehetik meg az egyéni választási bizottságoknál. Jogorvoslatért a Nemzeti Választási Irodához, végső soron pedig a Kúriához lehet fordulni. A Nemzeti Választási Iroda honlapja viszont - vasárnapi szétesése óta - csak korlátozott tartalommal érhető el, így nem látni azokat az elérhetőségeket, amelyeken keresztül jelezni lehetne a gyanús eseteket. A rengeteg furcsaság hatalmas jogi munkát is igényel, ezért Hadházy Ákos szerint ugyanaz a helyzet, mint a korrupciós esetekben: „annyi az ügy, hogy csak kapkodjuk a fejünket, kevés hozzá a jogász” – írta.

Ezt támasztja alá az a lista is, amelyet a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adataira hivatkozva a nyugat.hu hozott nyilvánosságra. Ezen összesen 746 olyan szavazókör szerepel, ahol feltűnően magas az érvénytelen szavazok száma. A sor végén 3-4 százalékos érvénytelen szavazati aránnyal több száz település szerepel, de 71 körzetben érthetetlenül sok, 10 százalék fölötti arányban dobtak be hibás szavazólapokat az urnába. Ezen belül 16 körzet 20 százalék fölött produkált rossz szavazatokat. Nógrádban Dejtár, Somogyban Marcali, Baranyában Pécsudvard átlépte a 30 százalékos rontást, a szintén baranyai Bogdása voksolóinak pedig majdnem a fele: 47,83 százaléka érvénytelen szavazatot dobott be a gyűjtőládába. Az ellenzék most azt kutatja, hogyan lehetséges ilyen magas arányt „produkálni”.

Tóka Gábor politológus szerint elképzelhető, hogy a megszokottnál valamivel hanyagabb volt a választási adminisztráció, ám arra is rámutatott, hogy az elmúlt választásokhoz képest összességében nincs jelentős különbség az érvénytelen szavazatokat tekintve. Míg 2014-ben 1,09 százalék szavazott érvénytelenül listán, idén ez 1,24 százalék volt. Összességében az egyéni jelöltekre leadott voksok esetében sincs nagy eltérés: 2014-ben a képviselő-jelöltekre leadott szavazatok 1,18 százaléka volt érvénytelen, 2018-ban pedig alig valamivel több, 1,28 százalék.

Lenyúlt látogatóközpont - Az OLAF negyedmillió eurót fizettetne vissza

Doros Judit
Publikálás dátuma
2018.04.12. 07:00
Fotó: Konyhás István

Szabálytalanságokat tárt fel és 250 ezer euró visszafizetését indítványozta az OLAF a fideszes pártirodává alakult fehérgyarmati oktatási központ ügyében.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város főterén uniós pénzből felújított épületről pár napja elsőként a Népszava adott hírt. Az egyszintes ingatlant uniós pénzből korszerűsítették 2012-ben az ukrán és román határhoz közeli településen, egy olyan pályázat keretében, amelyben a helyi Szivárvány Közalapítvány látogatóközpont és tanösvény kialakítását vállalta. A majdnem 160 millió forintos projekt a „Hidro-Forest: ECO-Na-Túr-Fehérgyarmat kistérségek természeti értékeinek bemutatása és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra létrehozása" címet viselete.

Az eredetileg gyerekek oktatását vállaló új épületbe azonban nemrég a helyi Fidesz-iroda költözött. Az összefonódást sejteti, hogy a Szivárvány Közalapítvány kuratóriumának egyik tagja Tilkiné Tarpai Anikó, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének Tilki Attilának felesége is. (Tilki korábbi cikkünk megjelenés óta a választáson újrázott, győzelmét a Célpont című műsor riportja szerint nagyban segíthették a magyarországi bejelentett lakcímmel rendelkező ukrán-magyar kettős állampolgárok ezrei. (A szerk).

Az OLAF-nak feltett kérdéseinkre Sandra Juncu sajtószóvivő válaszolt, azt hangsúlyozva, hogy a fehérgyarmati projektben felmerülő szabálytalanságok vizsgálatát 2014-ben lezárták, s a pénzügyi javaslatukat tartalmazó zárójelentést eljuttatták az Európai Bizottság Regionális Fejlesztési Főigazgatóságának. Az OLAF a fehérgyarmati látogatóközpont felújítása kapcsán projekt- és közbeszerzési szabálytalanságokat állapított meg, és 250 000 euró, vagyis több mint 77 millió forint visszafizettetését javasolta - írta. Ez a teljes bekerülési költség fele. Hozzátette: tekintettel az ilyen ügyekkel kapcsolatos vizsgálati titoktartásra, az OLAF nem tehet ennél bővebb nyilatkozatot.

Kora nyárias csütörtök széllel, esővel

Publikálás dátuma
2018.04.12. 00:08
Fotó: Shutterstock
Csütörtökön is napos, tavaszi időre számíthatunk, délután azonban nyugaton záporok, zivatarok alakulhatnak ki, melyeket viharos széllökések, és néhol apró szemű jég is kísérhet. Az esti és éjszakai órákban a Dunántúlon és a középső tájakon kell további záporra, zivatarra készülni. Napközben többfelé élénk, helyenként erős lesz a délkeleti szél. 22-27 fok várható.

Pénteken még keleten, északkeleten fordulhat elő zápor, zivatar, másutt sokat süthet a nap. 18-23 fokot mérhetünk. Élénk, a Dunántúlon gyakran erős lesz a délnyugati szél. 

Szombaton leginkább fátyolfelhők boríthatják be az eget és szűrhetik meg a napsütést. Egy-egy zápor, zivatar főként délnyugaton alakulhat ki. Helyenként megélénkül a keleties szél. Napközben 21-25 fok valószínű.

Vasárnap is sok felhő lesz felettünk, de gyenge csapadék legfeljebb este alakulhat ki délnyugaton. Többfelé megélénkülhet a délkeleti szél. Délután 21-27 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet. A jövő hét elején kicsit hűvösebb időre, újabb záporokra, zivatarokra van kilátás.