Az elektromos teherautók mentesülhetnek a német útdíjak alól

Publikálás dátuma
2018.04.12. 16:00
Illusztráció: Tesla Motors / Sputnik
Az elektromos teherautók mentesítését javasolja az úthasználati díj megfizetése alól a német közlekedési miniszter, Andreas Scheuer.  Az új szabályozás a jövő év elejétől lépne életbe a Süddeutsche Zeitung csütörtöki beszámolójára hivatkozó MTI szerint. Ezt kifejezetten fontossá teszi, hogy 2019-től a 40 ezer kilométernyi főútvonal-hálózat használatáért is fizetni kellene. Az ország útjain már most 12 ezer elektromos teherautó közlekedik.

Az elektromos teherautók mentesítése a díjfizetés alól, járművenként és évente, több ezer euró megtakarítást hozna a speditőröknek, és egyúttal ösztönözné őket a járműflotta elektromosítására. A lap kormányzati forrásokból származó információi szerint a javaslat elsősorban az elektromos teherautók elterjedésének elősegítését szolgálja, bár a haszongépjármű gyártó vállalatok kínálatában egyelőre még alig van széria-érett modell.

A hatósági nyilvántartások szerint Németországban 12 ezer olyan elektromos teherautó van forgalomban, amelyek műszaki paramétereik alapján mentesülhetnek az úthasználati díj megfizetése alól. A járművek éves átlagos útdíj-használati költsége 5 ezer euró.

A jövő évtől Németországban jelentősen kiterjesztik a teherautók útdíj-fizetési kötelezettségét és már nemcsak a 15 ezer kilométernyi autópálya-hálózat igénybevételéért, hanem a 40 ezer kilométernyi főútvonal-hálózat használatáért is fizetni kell majd. A díjfizetési kötelezettség tehát pusztán ezzel az intézkedéssel is kiterjedne a viszonylag rövid hatótáv miatt főként csak a nagyvárosi körzetekben közlekedő elektromos teherautókra is.

A német szövetségi költségvetés évi ötmilliárd euró bevételre tesz szert a tizenkét évvel ezelőtt bevezetett úthasználati díjból.

Szerző
Frissítve: 2018.04.12. 16:10

Elárverezték Angliában a Pekingből elhurcolt ritka régiséget

A kínai tiltakozás ellenére elárvereztek Angliában egy Pekingből elhurcolt ritka és nagy értékű régiséget, amely a becsült ár többszöröséért kelt el - közölte a BBC.

A Nyugati Csou-dinasztia korából (i.e. 1027-771) származó bronz vizesedény, amelyet a második ópiumháború alatt, 1860-ban vitt magával egy fosztogató brit katona a pekingi Régi Nyári Palotából, a becsült 120-200 ezer font helyett 410 ezer fontért (146 millió forint) kelt el a kenti székhelyű Canterbury Auction Galleries szerdai árverésén.

A tigrismotívumokkal díszített és ezért Tiger Ying néven emlegetett fedeles víztartó edényhez hasonlóból korábban csak ötöt ismertek. Az aukciósház katalógusa idézi a brit haditengerészet egy katonáját, aki családjának küldött leveleiben azzal dicsekszik, hogy a császári palota 1860-as kifosztásakor sikerült megkaparintania több bronz- és zománcozott edényt, és reméli, hogy azokat sikerül majd hazajuttatnia Angliába. A rendkívül míves kidolgozású vizesedényt egy kenti lakásban találták több más későbbi, a Csing-dinasztia korából származó műalkotással együtt.

A kínai kulturálisörökség-védelmi hivatal több csatornán keresztül is kapcsolatba lépett az aukciósházzal, és kérte az árverés törlését, a nemzetközi egyezmények és a szakmai etika betartását, "a kínai nép kulturális jogainak és nemzeti érzületének" tiszteletben tartását. Miután az aukciósház nem volt hajlandó elállni az ügylettől, a kínai kormányhivatal az árverés bojkottjára szólította fel a műgyűjtőket és műkereskedőket. A média megkeresésére az aukciósház nem volt hajlandó kommentálni a kínai kérést.

A kínai örökségvédelmi hivatal közölte, hogy minden szükséges lépést megtesz a Kínából illegálisan megszerzett kínai kulturális javak visszaszerzésére.

Szerző

Fogas kérdések: tudunk-e szaporodni az űrben?

Publikálás dátuma
2018.04.12. 13:45
Jövök, szerelmem! - Shutterstock illusztráció
A tudósok arra kíváncsiak, hogy lehetséges-e biztonságosan megfoganni gravitáció nélküli környezetben. Patkányokkal már összejött a dolog.

Sajátos rakományt küld a NASA az űrbe: a héten induló Space X rakétán fagyasztott emberi és szarvasmarha ivarsejteket és petesejteket küldenek fel 400 kilométerrel a fejünk fölött keringő nemzetközi űrállomásra. Az ottani tudóscsoport azt fogja vizsgálni, hogy a mikrogravitációs környezetben pontosan milyen módon történhet a megtermékenyítés, illetve rejt-e ez valami kockázatot-  írta meg a spanyol nyelvű ABC.

A kérdés tétje, hogy képes lesz-e az emberiség egy napon önálló és önfenntartó kolóniákat létrehozni a naprendszerben, vagy éppenséggel a kolóniák tagjainak a párosodáshoz vissza kell-e térni a Földre, illetve legalább valamiféle földihez hasonló 1g körüli gravitációs környezetbe.

Az esélyek kecsegetőek, miután korábban egy japán tudóscsoport irányításával már patkányok sikeresen megtermékenyültek az űrben, majd a földre visszaszállított állatok időközben egészséges utódoknak adtak életet. Kérdés csak az, hogy magasabb rendű emlősök esetében is ugyanígy működik-e. Mint azt az általános iskolában megtanuljuk: a petesejttel történő egyesülés előtt a spermium sejtek mozgásának fel kell gyorsulnia, illetve a sejtmembránnak folyékonnyá válnia. Korábban a tengeri sün és szarvasmarha spermiumát vizsgálva, a tudósok úgy találták, hogy a mikrogravitációs környezetben a spermiumok ugyan rendkívül mozgékonyakká válnak, viszont a megtermékenyülés igen gyakran elmaradt.

A mostani kísérletben a tudósok mindkét faj - ember és szarvasmarha - számos egyedéből vettek ivarsejteket. Egyénenként ugyanis jókora eltérés mutatkozik az ivarsejtek mozgékonyságában.

Ezt követően kémiai anyagokkal mozgásra késztetik a lefagyasztott ivarsejteket, majd a mintát újra lefagyasztják, és visszaszállítják a földre. Ott megnézik, megtörtént-e a megtermékenyülés, és történt-e mindez ugyanolyan módon, mintha a földön végezték volna a kísérletet.

Arra is kíváncsiak, hogy milyen hatással lehet a megtermékenyülő petesejtekre a csillagközi sugárzás, ami a nemzetközi űrállomás védett környezetében is a földfelszíni sugárzás kilencszerese. Bizakodásra ad okot, hogy egy évvel ezelőtt japán kutatóknak már egy kilenc hónapos űrállomáson történő tartózkodás alatt sikerült szaporodásra bírni patkányokat, amelyek teljesen egészséges utódoknak adtak életet.

Szerző