Gyerekekről mintázott szexbabák - Magyarázkodik az Amazon

Publikálás dátuma
2018.04.13. 13:00
Fotó: Jaap Arriens / NurPhoto
Tucatnyiféle, anatómiailag pontos szexbabát lehet rendelni az Amazonon keresztül, amit gyerekekről mintáztak - tárta fel a BBC. A morális felháborodás szilikon tárgyai valós veszélyt is jelenthetnek a gyerekek biztonságára, a nagyvállalat mégsem siet eltávolítani a hirdetéseket. Magyarázatot vár a brit közvélemény.

A BBC egy riportja kapcsán került célkeresztbe az online kereskedelemmel foglalkozó amerikai nagyvállalat: az újságírók egy tucatnyi, a cég felületén eladásra kínált, gyerekekről mintázott szexbabát találtak. Megkeresésük nyomán a vállalat először mindössze egy hirdetést távolított el; ami pár nappal később ismét megjelent. Egy angol pár is arról számolt be a BBC-nek, mikor szexuális segédeszközöket kerestek, az Amazon többek közt ilyen babák hirdetéseit ajánlotta fel nekik. A "szexi" fehérneművel szerelt gyerekfigurát azonnal jelentették, de akkor még hiába. Mostanra - állítólag - már mindet törölte felületéről a nagyvállalat.

Nem csak az várható el, hogy az Amazon eltávolítsa ezeket, de az is, hogy megmagyarázzák, ilyesmi egyáltalán hogyan jelenhetett meg az oldalon - kommentálta az ügyet Anne Longfield, Nagy-Britannia gyermekügyi biztosa. "Ezek a bábuk egyetlen céllal készültek, és az a cél egyértelműen veszélyt jelent a gyerekek biztonságára" - fogalmazott.

A súlyban és megjelenésben, anatómiailag minél élethűbbre megformált gumibábuk a brit gyermekvédelmi hatóság (NSPCC) szerint is veszélyeztetik a gyerekeket. Aki ilyen figurákon szexuális aktust visz véghez, számára ez a cselekvés megszokottá válik, és előbb-utóbb valós gyerekek sérelmére is elkövetheti - nyilatkozta Almudena Lara, az NSPCC politikai vezetője. "Nincs rá bizonyíték, hogy ez eltérítené a potenciális elkövetőket attól, hogy gyerekeket zaklassanak" - fogalmazott.

Egy 2016-os razzia során 179 gyerek-forma bábút foglalt le a brit határőrség. 2017-ben bíróság mondta ki ezekről, hogy "obszcének", ennél fogva a szigetországra történő importálásuk törvénybe ütközik. Ugyanakkor előállításuk vagy birtoklásuk teljesen legális.

Szerző

Kiadták az igazságszolgáltatásnak Ion Iliescut

Jóváhagyta Klaus Ioahnnis román államfő pénteken, hogy a legfőbb ügyészség lefolytassa a bűnvádi eljárást Ion Iliescu volt elnök ellen az 1989-es forradalom ügyében.

Iohannis kiadta az igazságszolgáltatásnak Petre Roman volt miniszterelnököt és Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettest is. A katonai ügyészek másfél éve fújták le a port az 1989-es aktákról, miután az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elmarasztalta Romániát, amiért nem szolgáltatott igazságot a forradalom sebesültjeinek, illetve a halálos áldozatok hozzátartozóinak. Az ügyészség szerint a kommunista diktátor elűzése után hatalomra került új politikai és katonai vezetés hatalmának megőrzése érdekében sok ember halálát, testi és lelki sérülését eredményező fegyveres diverziót szervezett, amely - emberiesség elleni bűntettként - elévülhetetlen.

Szerző

Harminc év után került elő egy lopott Chagall-kép

Publikálás dátuma
2018.04.13. 11:23
Illusztráció/AFP fotó
Harminc éve lopták el egy New York-i lakásból azt a Marc Chagall-festményt, amit most visszaadnak a hajdani tulajdonosok vagyonkezelőjének - idézte az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) közleményét a BBC hírportálja.

Marc Chagall (1887-1985) francia festő 1911-ben készült Othello és Desdemona című képét több mint egy tucat egyéb műalkotással és ékszerrel együtt lopták el a Heller házaspár lakásából. A képen a Shakespeare-dráma címszereplője kardot tart a kezében és az ágyon fekvő feleségére tekint.

AFP fotó

AFP fotó

A Chagall-festmény tavaly került elő, egy washingtoni galériának kínálták eladásra, ám az kétszer is nemet mondott a vételre. Azt tanácsolta az eladónak, igazolja, hogy legálisan van a tulajdonában. "Innentől vettük át az ügyet" - mondta Marc Hess, az FBI műalkotásokkal kapcsolatos bűnügyekre szakosodott csapatának tagja. A marylandi férfi, aki megpróbálkozott az értékesítéssel, évtizedeken át padlásán tárolta az alkotást egy ajtókeretből és furnérlemezből barkácsolt dobozban - mesélte Hess.

A képet az 1980-as évek végén vagy az 1990-es évek elején kapta egy másik férfitól, aki a gyanú szerint Manhattan Upper East Side negyedének egy lakásából lopta el - olvasható a csütörtökön benyújtott periratokban. A Heller házaspár lakását Renoir-, Picasso- és Hopper-képek is díszítették. A férfi ékszerkereskedő volt, 1998-ban halt meg, felesége 2003-ban.

A marylandi férfi kétszer is megpróbálta eladni a Chagall-képet, 2011-ben és 2017-ben, azonban a galériatulajdonos, aki dokumentumok nélkül nem vette meg tőle, végül jelentette az ügyet az FBI-nak. "Jól dokumentált és ismert műalkotásokat ellopásuk után igen nehéz piacra dobni" - vélte Tim Carpenter FBI-nyomozó. Az ügyész csütörtökön kérte a bíróságot, hogy adja át a képet a család vagyonkezelőjének, aki ezután aukcióra bocsátja. A bevétel a lopáskárt megtérítő biztosítóé és a vagyonkezelő támogatta jótékonysági szervezeteké lesz. A tolvaj és az orgazda már nem büntethető, idő közben a bűn elévült. "A férfi, akit a műkincslopással gyanúsítunk, más tolvajlások miatt már ült börtönben" - közölte az FBI.(MTI)

Szerző