Készülődik a 7. cikkely szerinti eljárás

Publikálás dátuma
2018.04.14 07:04
Fotó: Shutterstock
Fotó: /

Két hét múlva újabb vitát tart az Európai Parlament állampolgári jogi bizottsága a Magyarország ellen szankciós eljárást kezdeményező EP-jelentés tervezetéről. Az előterjesztő, Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő csütörtökön, közvetlenül a testület ülése előtt ismertette a szöveget, így a tagok csak felületes véleményt tudtak alkotni róla. Ezért április végén újabb, immár alapos eszmecserét rendeznek arról, hogy Magyarországon fennáll-e az EU alapértékeinek súlyos megsértése.

A szerző tavaly arra kapott felhatalmazást a képviselő-testülettől, hogy jelentésében állapítsa meg: Magyarországon súlyos veszélyben vannak az uniós normák és értékek a demokráciát, a jogállamot és az alapvető jogokat érő rendszerszintű fenyegetések miatt. Emiatt az Európai Parlamentnek el kell indítani az EU szerződések 7. cikkelyének első bekezdése szerinti eljárást Magyarország ellen. Ez abból áll, hogy felkéri a tagállami kormányokból álló Tanácsot hasonló vélemény megfogalmazására.

Az állampolgári jogi bizottság tagjai május 15-ig nyújthatnak be módosító indítványokat a Sargentini-jelentéshez, amelyről várhatóan júniusban szavaznak. A szakbizottságban elég az egyszerű többség az indítvány elfogadásához. A szeptemberre tervezett plenáris szavazáson azonban a leadott szavazatok kétharmadára és az összes képviselői szavazat felére szükség lesz a jóváhagyásához. Judith Sargentininek ehhez meg kell szereznie az EP demokratikus bal- és jobboldali pártjainak — köztük a Fideszt is tömörítő Európai Néppártnak — a támogatását.

Ha a jelentésre áldását adja a képviselőtestület, akkor a miniszteri szintű kormányközi döntéshozó fórumhoz kerül a “magyar ügy”. Az uniós “atombombaként” is emlegetett folyamatnak ebben a szakaszában még nincs szó szankciókról; a Tanács intenzív párbeszédet folytat a tagállammal és szükség esetén ajánlásokat fogalmaz meg a számára. A dialógus sikertelensége esetén következik a testület állásfoglalása az uniós értékeket sértő fenyegetésekről, amihez még nem kell konszenzus. A szankciókra a hosszú egyeztetési folyamat legvégén kerülhet sor az állam- és kormányfők egyhangú jóváhagyásával.

Az állampolgári jogi bizottságban készülő állásfoglaláshoz négy másik parlamenti testület fog véleményt fűzni. Közülük az alkotmányügyi bizottságét már elfogadták a képviselők. Ennek szövege szintén indokoltnak tartja, hogy meginduljon az EU Szerződés 7. cikkének első bekezdése szerinti eljárás Magyarország ellen. Emellett a költségvetési ellenőrzési, a kulturális, valamint a nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságok fogalmaznak véleményt. Ezeket nem a Sargentini-jelentésbe illesztik, hanem mellékletként csatolják hozzá.

2018.04.14 07:04

Lezárta a ferihegyi 2B terminált és környékét a katasztrófavédelem

Publikálás dátuma
2018.08.15 22:06
A kép illusztráció, a felvétel korábban készült!
Fotó: Népszava/
Hatósági vizsgálat miatt rendelték el az intézkedést, melynek pontos okát szerda éjjelig még nem árulták el.
Lezárta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálját és annak környékét hatósági vizsgálat miatt a katasztrófavédelem - közölte az MTI-vel a Budapest Airport szerda este. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI megkeresésére egyelőre nem adott felvilágosítást a lezárás okáról.
A Budapest Airport a várható jelentős torlódásokra és késésekre hívta fel az utasok figyelmét, akiktől azt kérik, hogy ellenőrizzék járataik indulását az interneten vagy a helyszínen a rendőrség, valamint a repülőtér munkatársaitól kaphatnak információt.
A ferihegyi repülőtér az érkező járatokat fogadja, a Budapest Airport honlapja szerint éjfélig öt járatot érinthet a késés. Az Országos Mentőszolgálat ügyeletét az MTI-nek egyelőre nem sikerült elérnie.
2018.08.15 22:06
Frissítve: 2018.08.15 22:08

Veszélyben dolgoznak a magyar munkavállalók

Publikálás dátuma
2018.08.15 19:47
Az összes csok-támogatás feltétele, hogy tíz évig az adott ingatlanban kell élni FOTÓ: NÉPSZAVA
Fotó: /
Négyből három cégnél találtak a dolgozók egészségét veszélyeztető hibát, ás folyamatosan nő a munkahelyi balesetek száma is.
Továbbra is rengeteg magyar dolgozik veszélyes körülmények között - derült ki a a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának jelentéséből, amelyet a napi.hu szemlézett először. A 7098 vizsgált cégből 5305-nél találtak valamilyen szabálytalanságot, azaz négyből három cégnél találtak a dolgozók egészségét veszélyeztető hibát.
– Hat-hét éve folyamatosan növekszik a munkabalesetek száma – reagált a friss jelentésre lapunknak Mandrik István, az Országos Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldalának ügyvivője. A szakértő szerint ennek két oka van: egyrészt a munkaerő hiány miatt olyan személyeket alkalmaznak, akik szakképzetlenek, vagy nem rendelkeznek gyakorlattal, így pedig balesetbe sodorják magukat, vagy másokat. Másrészt pedig a munkáltatók nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy a munkavédelmi oktatásokat tartalommal tartassák meg.
Mandrik István szerint tíz évvel ezelőtt nem 7098 céget vizsgáltak, hanem ennek a többszörösét. A már megszűnt Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség ugyanis 1300-as állománnyal működött és minden megyében stabilan jelen voltak. Mandrik szerint érdemes figyelni az intézkedések minőségét is. A döntő többség ugyanis figyelmeztetéssel, vagy figyelemfelhívással zárul, így „gazdaságbarát” ellenőrzéseket tartottak.  Öt éve egyébként 17222 munkabaleset történt összesen, ez a szám viszont 2017-ben már 23378 nőtt. 2012-ben 62 halálos kimenetelű munkabaleset történt, míg 2017-ben már 79. Mandrik szerint nagyobb ellenőrzéssel és a munkaadók ösztönzésével lehetne megfékezni a folyamatos növekedést. – Ezeken kívül szükség lenne egy független biztosítóra, amely által a munkáltatók bónuszt kapnának, ha minden szabályt betartanak, míg maluszt (a casco biztosítás analógiájára), ha ezeket elmulasztják. Magyarország egyébként látszólag kimondottan jól áll a foglalkoztatási megbetegedések számában. Mandrik azonban úgy vélte, ez csak papíron igaz. Évek óta ugyanis alig, vagy egyáltalán nincs ilyen jelentés.
2018.08.15 19:47