Sok ezren a listázottakkal

Publikálás dátuma
2018.04.14 07:01
Fotó: Népszava
Fotó: /
Óráról órára többen vállalnak szolidaritást a Figyelőben lajstromozott tudósokkal, civilekkel, jogvédőkkel. Az eljárást az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége is elítélte.

Szolidaritásból és tiltakozásuk több mint ötezer magánember iratkozott fel lapzártánkig a change.org nevű oldalon az önkéntes Soros-listára azok után, hogy a kormányszócsővé silányított Figyelő listát közölt azokról, akik szerintük „Soros zsoldosai”. A listára – mint arról már írtunk – CEU-s tanárokat, ismert tudósokat, jogvédő civil aktivistákat, újságírókat, a civil szervezeteknél dolgozó, nem közszereplő, adminisztratív dolgozók, de halottak is felkerültek.

A lap eljárása az Egyesült Államok budapesti nagykövetségét is lépésre késztette: pénteken Twitteren üzenetben ítélte el a Figyelő listáját. "Civil társadalom = átlagemberek, akik azért dolgoznak, hogy az országuk jobb legyen. Az Egyesült Államok elítéli a Figyelő kísérletét, hogy megfélemlítse ezeket az állampolgárokat." – írta a nagykövetség.

A megtámadott civilek, tanárok mellé állt a Corvinus Egyetem egy egész tanszéke is. „Megvédjük a Budapesti Corvinus Egyetem érintett kollégáit, Csaba Lászlót, Chikán Attilát és Kornai Jánost, akik nemcsak a magyar közgazdasági szakma ikonjai, de nemzetközi szinten is a legkiválóbbak közé tartoznak"- szögezte le az Összehasonlító és Intézményi Gazdaságtan Tanszék közleménye. A tanszék kiállása kapcsán meg kell jegyezni: a Corvinus rektorának Lánczi Andrásnak a fia, Lánczi Tamás, a feketelistázó kormánylap főszerkesztője. És érdemes felidézni azt is: Chikán Attilát könnyeivel küszködve beszélt arról: "Kornai Jánossal egy listára kerülni nekem mindig nagy élmény lesz." Tiltakozott a Stádium 28 Kör is, amely szerint az MTA számos tagját, külső tagját és köztestületi tagját súlyos sérelem érte. "A cikk sugallatával ellentétben, a CEU és a civil szféra munkatársai semmilyen törvénytelenséget nem követtek el; tudományos munkájuk mellett legfeljebb éltek demokratikus véleményalkotási jogukkal." – írták.

Hanák András, a 21 éve halott, mégis a feketelistára tett Hanák Péter fia arra szólította fel a lista készítőit, hogy hagyják csak ott az apja nevét. „ Jó emlékezni arra, hogy Hanák Péter a kilencvenes évek elején több gondolkodó fővel együtt, így George Soros támogatóval közösen, alapították meg a CEU történelemtudományi tanszékét.”

Ráadásul péntekre a 444.hu kiderítette, hogy a Soros-listánk az alapja is hazugság. Orbán Viktor miniszterelnök korábban arról beszélt, és most a Figyelő is azzal vezette fel a listáját, hogy Sorosnak „kétezer zsoldosa” van Magyarországon.

Erről a számról Tracie Ahernnel a Soros Fund Management volt pénzügyi vezetője beszélt egy a kormánylap Magyar Idők által is idézett hangfelvételen. Csakhogy a felvételből az is kiderül: a volt pénzügyi vezető szerint „világszerte dolgozik ennyi ember az alapítványoknak. Magyarországon viszont mindössze 174-en.

A várhatóan óriási, tízezres hétvégi civil kormányellenes tüntetés elé időzített Figyelő-lista ráadásul a jelek szerint nem egy véletlen Figyelő-akció. A kormánypropagandáért felelős Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnökséget vezető miniszter a kormányportál origo.hu-nak adott pénteki interjúban a civilellenes „Stop Soros” törvényjavaslatról úgy fogalmazott: „nem kiüresíteni, hanem bővíteni kell.” Közben kormánypárti 888.hu főszerkesztője, G. Fodor Gábor a mandiner.hu-nak többek között arról beszélt: „Harcosok vagyunk, ez nem szégyen” (...) „ha kell, akkor késlekedés nélkül lövünk”.

Célkeresztben

„Megijedni nem kell, de komolyan kell venni igen” – mondta el a listáról Zádori Zsolt a Helsinki Bizottság szóvivője. „Ahogy szétnézek, nem látok idebent riadt arcokat” - tette hozzá. Zádori felemlegette, hogy csütörtök óta, egy nap alatt 1600-an csatlakoztak a Helsinki Bizottságot pártoló facebook-csoporthoz. Ugyanakkor Zádor Zsolt hangsúlyozta, hogy az ilyen lista cseppet sem veszélytelen. „Az illiberális világban, Oroszországban és másutt is készültek ilyen listák és az oda felkerülőket idővel atrocitások sőt, halálos merényletek is érték, így Oroszországban is a Helsinki Bizottság több tagját is megölték. Az ilyen listák gyakorlatban kilövési engedélyként működtek ott

– Én nem tudom komolyan venni ezt a listát. Azt sem gondolom, hogy megfélemlítő, inkább ízléstelennek tartom – nyilatkozta a Népszavának Ujlaky András, aki az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) munkatársaként került fel a kormánypárti lap "Soros emberei" listájára. Ujlaky a CFCF kuratóriumi elnökeként több mint egy évtizede küzd közösségi és jogi eszközökkel azért, hogy a hátrányos helyzetű, főként roma tanulók minőségi oktatáshoz juthassanak. Az Alapítvány épp ezen a héten nyert meg egy 2009-ben indult pert az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen, a bíróság egyebek mellett ötvenmilliós közérdekű bírság megfizetésére, országos deszegregációs terv elkészítésére kötelezte a minisztériumot cigány gyerekek jogtalan iskolai elkülönítése miatt. – A munkánk átlátható, törvényes. Sokszor épp azokat emlékeztetjük a törvényességre, akik nem akarják betartani a jogszabályokat – mondta Ujlaky.

– Megdöbbentünk, hogy szervezetünk munkatársait ilyen összefüggésben jelenítette meg a Figyelő cikke – mondta Bognár Katalin. A Menedék Migránsokat Segítő Egyesület szakmai vezetője – aki maga is szerepel a listán – úgy véli, munkatársaikat kiszolgáltatottá teszi ez a helyzet. – Abban a pillanatban, hogy a lista miatt bármely kollégánkat valamilyen atrocitás éri, megtesszük a szükséges jogi lépéseket – mondta.

A Menedék 23 éve foglalkozik Magyarországra érkező külföldiek szociális megsegítésével. Legelőször a Délszláv háború borzalmai elől menekülőket segítették. Bognár Katalin – aki a kezdetektől részt vesz az Egyesület munkájában – úgy látja, a Figyelő listája paradox helyzetet teremtett, hiszen számos állami intézménnyel szakmai együttműködésben dolgoztak és dolgoznak együtt, és eddig nem érzékelték, hogy bárhol is "ellenségként" tekintenének rájuk.

– Nyolc éve a kormány még fontosnak tartotta a munkánkat, a Nemzeti Társadalmi Felzárkóztatási Stratégiában pozitív példaként említettek minket, a mi segítségünkkel épülhetett ki a Roma Szakkollégiumi Hálózat – Dinók Henriett, a Romaversitas Alapítvány igazgatója. Az Alapítvány munkatársai roma középiskolásoknak segítenek abban, hogy minél többen érettségit szerezzenek, továbbtanuljanak, elhelyezkedjenek a munkaerőpiacon. – Eddig csak olyan jelzéseket kaptunk, hogy szükség van a munkánkra, a Figyelő cikke ezért kissé összezavaró – tette hozzá.

Szerző
2018.04.14 07:01

Túlóratörvény és közigazgatási bíróságok – Kivonult a pécsi ellenzék a közgyűlés üléséről

Publikálás dátuma
2018.12.13 11:06

Fotó: Népszava/
Így tiltakoztak a szerintük törvénytelen módon elfogadott jogszabályok ellen. Az erre a napra eső tiszteletdíjukat karitatív célokra ajánlják fel.
Kivonultak a pécsi közgyűlés csütörtöki üléséről az MSZP, a DK, a Jobbik és az LMP képviselői. A Szabad Pécs cikke szerint a képviselők egyenként, napirend előtt elmondták, hogy így tiltakoznak a szerintük szerdán törvénytelen módon elfogadott jogszabályok, többek között a túlóratörvény és a közigazgatási különbíróságokról szóló törvény elfogadása miatt. A kivonulók azt is elmondták, hogy az erre a napra eső tiszteletdíjukat karitatív célokra ajánlják fel. Az Összefogás Pécsért Egyesület képviselői, Kővári Jánosék maradtak a Fidesz-KDNP-frakcióval a teremben.
2018.12.13 11:06
Frissítve: 2018.12.13 11:46

Magához tért a kormány: Soros-ügynökök tüntettek, az ellenzék az alkotmányos rendet repeszti meg, a házszabály meg szabadon értelmezhető

Publikálás dátuma
2018.12.13 11:05
Gulyás Gergely kancelláriaminiszter
Fotó: MTI/ Balogh Zoltán
Keresztényellenes, erőszakos Soros-kitartottak tüntettek a Kossuth téren – így magyarázza a kancelláriaminiszter a szerda esti demonstrációkat, melyek a rabszolgatörvény elfogadása miatt robbantak ki.
Törvénytelen volt a szerda esti tüntetés, mert nem jelentették be, azaz a résztvevők bűncselekményt követtek el - deklarálta Gulyás Gergely a kormányinfón. (A szerda esti, helyenként tettlegességbe csúszó demonstráció legális voltáról azt mindenképp érdemes leszögezni, hogy az alkotmány megengedi a spontán tüntetést) A kancelláriaminiszter magyarázatába - konkrétumok említése nélkül - beemelte a Soros-panelt, mondván: az amerikai üzletember kitartottjai tüntettek a Kossuth téren, erőszakos, keresztényellenes fellépésüktől pedig „Isten óvja az országot”. (Utóbbival arra utalt, hogy néhány tüntető azt skandálta, ég a fenyő, ég a rendőr – és próbálták felgyújtani a Kossuth téri, rohamrendőrökkel körülvett karácsonyfát.) Gulyás statisztikája szerint 34 személyt tartóztattak le, közülük 20 embert garázdaság, többeket pedig gyülekezési jog megsértése és lopás gyanújával – az összecsapásokban pedig öt rendőr sérült meg,.  Azt, hogy a parlamenti szavazás ellenzéki obstrukcióba fulladt, Gulyás méltatlannak és szomorúnak nevezte - és nyomban kijelentette, hogy az MSZP, a Jobbik, az LMP, a DK és a Párbeszéd képviselői (ahogy a függetlenek is) alkotmányellenes akciót hajtottak végre. (Hogy milyen jogi szankciókat lehet foganatosítani, arról Kövér László az ügyrendi bizottság véleményét kéri.)
És Gulyás szerint nem vitás, hogy a kormánypárti politikusok teljesen törvényesen voksoltak, erről érdemi vita fel sem merülhet – mivel a házszabály említést sem tesz arról, hogy csak képviselői kártyával lehetne szavazni, és szerinte nincs gond a parlamenti patkóból levezetett üléssel sem. Arról a kancelláriaminiszter nem ejtett szót, hogy a házszabály gépi szavazás esetén név szerint kell voksolni. Viszont a név szerinti azonosítás csak a képviselői kártyák segítségével menedzselhető. Ha nincsenek benn a kártyák, akkor voksolás nem név szerinti. Ráadásul a házszabály azt is deklarálja, hogy erőteljes rendzavarás esetén a házelnök berekeszti az ülést. Gulyás Gergely szerint Kövér László nyugodtan dönthetett úgy, hogy nincs masszív rendetlenkedés, simán menedzselhető az ülés. Mindenesetre nincs sok remény arra, hogy a törvény érvénytelenségét (elfogadásának körülményei miatt) semmissé tehető a jogszabály, ugyanis csak annyi történhet, hogy a köztársasági elnök (ez kevéssé valószínűsíthető), vagy 50 képviselő a visszás szavazás miatt normakontrollra küldi a jogszabályt az Alkotmánybírósághopz. Gulyás Gergelyt a Hír TV riportere kérdezhette először, aki a tegnapi tüntetés vagy a túlóratörvény helyett a franciaországi és németországi migránstáborokról érdeklődött.
2018.12.13 11:05