„A nép nem betiltható!”- Tízezrek tüntettek a kormány ellen

Publikálás dátuma
2018.04.14. 20:21
Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP
A tízezreket megmozgató ellenzéki tüntetés hivatalosan véget ért. Sokan elindultak haza, de még mindig rengetegen vannak a Kossuth téren. Jövő szombatra újabb tüntetést hirdettek meg a szervezők.

Már a tüntetés hivatalos kezdete előtt hatalmas volt a tömeg az Andrássy úton, nagyon sokan tartottak az Oktogon felől az Operához. A tüntetők zöme fiatal, huszonéves, harmincéves. Sokan magyar vagy uniós zászlóval érkeznek. A hangulat mindazonáltal cseppet sem volt feszült, inkább mintha egy fesztiválon járna az ember. A fiatalok - néhány elkapott beszélgetésből ítélve - nem indulatosak, felháborodottak: inkább kinevetik Orbánt meg a rendszerét, de az ellenzéknek is kijut a gúnyos megjegyzésekből.

Mint arról már többször írtunk, a demonstrációra azzal toborozták az embereket: „A Fidesz választási rendszere, a kormány gyűlöletkampánya a többséget egyharmados kisebbsége szorította. Ezért követeljük: A szavazatok újraszámlálását! Gyűlöletkampány helyett szabad sajtót, pártatlan közmédiát! Tisztességes választást! Új választási törvényt! Az ellenzék ne magával harcoljon, hanem álljon ki a többségért!”

Fotó: Vajda József

Fotó: Vajda József

A tüntetők közvetlen közelében rendőrt nem sokat lehetett látni, de a készültség nagy: amikor például a Liszt Ferenc téren megjelent a Ligetvédők néhány tagja, rögtön kiszúrták őket, és igazoltatták az aktivistákat. „Ti is Soros emberei vagytok!” üvöltött a ligetvédőkre valami arra vetődő jóember, de a hangulatra jellemző, hogy a közönség kinevette a feltehetően kormánypárti buzgólkodót.

Negyed hétkor a tüntetők szinte megtöltötték az Andrássy utat az Oktogon és a Deák tér között. A tömeg - amelyben felbukkant egy „A nép nem betiltható!”- feliratú molinó - az Operától a Kossuth térre vonul.

Fotó: Vajda József

Fotó: Vajda József

A tömeg méretére jellemző, hogy fél óra alatt alig kétszáz méter lehetett csak haladni – és közben egyre többen csatlakoztak a tüntetéshez. Miközben sokan még az Andrássy úton voltak, a Kossuth tér is lassan megtelt. A hangulatról tudósítónk azt jelentette: „A tömeg vidám, dübörög a zene, a hangulat euforikus.”

A menet végén haladók még csak akkor értek el az Arany János utcához, miközben a sor közepén gyaloglók már az Alkotmány utcáig jutottak - a Kossuth tér ekkorra teljesen megtelt. Ez azonban cseppet sem zavarta a tömeget: miközben a kivetítőn Orbán-beszédeket, kormánytagokról szóló videókat vetítettek, zúgott a „Diktátor! Diktátor!”

Fotó: Vajda József

Fotó: Vajda József

Lányi Örs vagyok, egy senki” – kezdte beszédét a tüntetés egy szervezője. Mint mondta, mindenki csak addig fontos a hatalomnak, amíg behúzza az ikszet választáskor. Szerinte Orbán Viktor elfelejtette, hogy honnan jött, de az ellenzéke ezt nem engedheti meg magának: ha nem egységként küzdünk, elveszítjük a harcot - tette hozzá.

Azért tüntetünk most, mert szeretjük ezt az országot - fogalmazott Lukácsi Katalin, volt KDNP-tag. Mint mondta beszédében, "Orbán Viktor a mi szolgálatunkra is fel fog esküdni, hiszen a nemzet mi mindannyian vagyunk". Dobó István örökösei nem a Fideszben ülnek, hanem az ország egységéért és az európaiság eszméjéért küzdenek.

“Aki a demokráciában alszik, diktatúrában ébred” - mondta Dr. Szendrő Németh Tamás ügyvéd és blogger. Szerinte az igazi kérdés most az, hogy mit tenne egy szabad ember.

"Új választást" - skandálta a tömeg, mikor Gulyás Balás beszédében a választási eredmények Fidesz általi megtrükközésére, az erről szóló hírekre utalt. Gulyás bejelentette, jövő szombaton, 18:00-kor újabb tüntetés lesz a Kossuth téren.

Márki-Zay Péter levelében üzent a tüntetőknek: szerinte senki nem számított a hódmezővásárhelyi győzelemre, csak úgy, mint arra, hogy az ellenzék megsemmisül a választáson. Kitartásra kérte a tüntetőket, és hogy építsenek együtt egy új hazát.

Miután Felolvasták Márki-Zay Péter levelét, Homonnay Gergely lépett a színpadra – miközben a tömeg azt skandálta: „Nem félünk!” Noha még van ereje a tüntetők „hangjának”, érzékelhetően sokan indulnak haza. Mintha mindössze azért jöttek volna, hogy megmutassák: sokan vannak azok, akik szerint elég volt a NER-ből. Mintha csak erre reagálna a színpadon szónokló Gyetvai Viktor: „Azért jöttünk el, hogy reményt mutassunk. Hogy nem kell innen elmenni!” Szerinte a legfőbb probléma, hogy a médiát megszállta a kormánypárt. Már most sürgette az ellenzéki együttműködést, hogy a következő választáson mindenütt csak egy jelölt legyen a Fidesszel szemben.

Fotó: Vajda József

Fotó: Vajda József

Két szónok között volt idő megkérdezni néhány tüntetőt arról: Mit remélnek a megmozdulástól nem sokkal az újabb kétharmadot hozó választás után? István, a harmincas fővárosi fiatal úgy vélekedik: - Ahogy a rendszerváltozás után a taxisblokád úgy ez a tüntetés is eredményt érhet el. Ha mást nem akkor talán annyit, hogy a kormány ráébred, még nem minden és nem mindenki az övé.

Fél kilenc körül a tömeg elénekli a Himnuszt, majd az Örömódát, a szervezők pedig bejelentik, hogy hivatalosan véget ért a rendezvény – legalábbis mára. A rendezők ugyanis jövő szombaton újabb demonstrációt tartanak. Miközben sokan hazaindultak, még ezrek skandálták: Mi vagyunk a többség.

Késő estére a legtöbb tüntető hazament, de százak sokáig kitartottak, sőt, a város több pontján folytatták a demonstrációt. Száz-kétszázan a Parlamentnél maradtak, ahol leültek a földre a velük szemben felsorakozó rendőrsorfalnál, mások a Fidesz-székházhoz mentek, és sokan az Oktogonnál táboroztak le.

Fotó: Vajda József

Fotó: Vajda József

Szerző
Témák
tüntetés
Frissítve: 2018.04.16. 00:38

"Fogy körülöttünk a levegő" - Gyertya a Magyar Nemzetért

Publikálás dátuma
2018.04.14. 19:24
Fotó: Vajda József

Érzékelhetően fogy körülöttünk a levegő, támadnak minket és provokálnak – jelentette ki Pethő Tibor, a Magyar Nemzet volt munkatársa, a 80 éves újság szerdai megszűnése miatt tartott gyertyagyújtáson. A lap alapítójáról, Pethő Sándorról elnevezett utcában rendezett eseményen Pethő Tibor azt mondta, a Magyar Nemzet az elmúlt három évben egyre keményebb ellenszélben küzdött az ország igazáért. - Nem a Magyar Nemzet bukott el ebben a küzdelemben – fogalmazott, azt is megjegyezve, hogy a megszűnésről szóló bejelentés okozta fájdalmat csak „az olvasók szeretete enyhítette”.

Torkos Matild újságíró szerint igazságtalan, hogy a kormány „sorosbérencezik”, kommunistázik vagy árulózik, szerinte ugyanis az Orbán-kabinet szolgált rá ezekre a jelzőkre. – Nem ezt a kormányzást ígérték 2010-ben – mondta, példaként említve, hogy arról korábban nem volt szó, hogy Putyinnal üzletelnek majd. - Arról sem volt szó, hogy menekülnek majd a sajtó képviselői elől és félelmet ültetnek el az állami dolgozók körében. Nem mi vagyunk az árulók, sőt, sajnos okkal feltételezhetjük, hogy minket csaptak be – mondta.

Fotó: Vajda József

Fotó: Vajda József

A rendezvényen szamizdat Magyar Nemzetet osztogattak, a lap munkatársai ugyanis készítettek egy utolsó lapszámot erre az alkalomra. A mintegy 40 ezer példányból csak 20 ezret nyomtattak Magyarországon, mert - mint ahogyan azt Lukács Csaba újságíró elmondta – sok nyomda nem vállalta a munkát, ezért a pozsonyi Új Szó segítségét kellett kérni. A gyertyagyújtás után a mintegy kétszáz résztvevő csatlakozott az Operától induló tüntetéshez.

A fideszes kétharmadot hozó parlamenti választás után Simicska Lajos alaposan leépítette médiaportfóliáját. A Lánchíd Rádió kedden éjjel elhallgatott, a Magyar Nemzet szerdán jelent meg utoljára, a Heti Válasz némi haladékot kapott, hogy befektetőt találjon. Az LMP-s Ungár Péter mindhárom sajtóorgánumra vételi ajánlatot tett, azonban egyelőre nem tudni, hogy sikerül-e megállapodnia Simicska Lajossal. A Zoom.hu pénteki információi szerint az LMP elnökségi tagja Spanyolországban és Izraelben próbált befektetőket találni.

Fotó: Vajda József

Fotó: Vajda József

Szerző
Témák
Magyar Nemzet
Frissítve: 2018.04.16. 00:41

LMP: Sallai már a tettlegességtől sem riad vissza

Publikálás dátuma
2018.04.14. 15:25
Hadházy Ákos.Fotó: Vajda József
Továbbra is óriási a feszültség az LMP-ben, ezt bizonyítja, hogy információnk szerint az ellenzéki párt mai tárgyalásán Sallai Róbert Benedek rátámadt Hadházy Ákosra. Hadházy ezt lapunknak nem kívánta sem cáfolni, sem megerősíteni, de annyit elismert: „Sallai méltatlanul viselkedekett a fegyelmi bizottság előtt.”

Az LMP szombaton Kassai Dániel pesterzsébeti képviselőjelöltjük fegyelmi tárgyalását tartotta, ő lépett vissza egyoldalúan Kunhalmi Ágnes javára Budapest 18. sz. választókerületében. Az incidens miatt nem született döntés Kassai ügyében, akit a pártból is kizárhatnak.

Az LMP-n belüli feszültségekről az elmúlt napokban a Népszava is beszámolt, a konfliktus középpontjában a párt szövetségi politikája és választási stratégiája áll.

Szerző
Frissítve: 2018.04.14. 15:41