Megtorolta a Nyugat a vegyi támadást

Publikálás dátuma
2018.04.15. 21:30
A Damaszkusztól északra fekvő Tudományos Kutatóközpont romjai a rakétatámadás után Fotó: AFP/Louai Beshara
Visszafogottságra int az ENSZ-főtitkár, miután az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország csapást mért szír célpontokra, válaszul a dúmai vegyi támadásra.

A nyugati hatalmak – európai idő szerint szombat hajnalban – rakétatámadásokat intéztek három szíriai vegyészeti létesítmény ellen, annak megtorlásaként, hogy nyugati értékelés szerint Bassár el-Aszad szír elnök hadereje vegyi fegyvert alkalmazott április hetedikén a felkelők kezén levő Dúma település lakosai ellen, és a támadás következtében negyvenen életüket vesztették.

„A küldetést végrehajtottuk” – jelentette be Donald Trump amerikai elnök, aki szerint a csapásmérés hajszálpontos volt.

Amerikai katonai források szerint arra törekedtek, hogy se a szíriai polgári lakosság körében ne legyenek áldozatok, se az országban jelen lévő orosz erőket ne érje bántódás. Annak érdekében, hogy elkerüljék az Oroszországgal való közvetlen katonai konfrontációt, kapcsolatba is léptek az orosz féllel – bár a Pentagon megfogalmazása szerint „ez a kommunikáció nem tartalmazott a támadás várható időpontjára vonatkozó kifejezett figyelmeztetést”. A támadásról szóló hivatalos damaszkuszi tájékoztatás nem tesz említést emberáldozatokról, csupán laboratóriumokban esett anyagi kárról.

Amerikai bejelentés szerint a damaszkuszi térségben található Barzah vegyi hadviselési kutatóközpontra, egy Homsz melletti vegyifegyver-raktárra, valamint annak közelében egy bunkerre mértek csapást.

Az oroszok azt állítják, hogy a szír légvédelem – orosz közreműködés nélkül – a 103 elindított rakétából 71-et még célba érkezés előtt megsemmisített.

A nyugati média által idézett szakértők szerint a csapások meggyengítették, de nem számolták fel teljesen az Aszad-rezsim azon képességét, hogy vegyi fegyvereket állítson elő.

A szír vezetés tagadja, hogy vegyi fegyvert vetett volna be Dúmában, és Moszkvában is azt mondják, hogy az állítólagos vegyi támadás megrendezett volt. Brit közlés szerint azonban megállapították, hogy a kérdéses időpontban szír katonai helikopter tartózkodott az érintett terület fölött, és helyi források szerint hordóbombával hajtották végre a vegyi támadást.

Az amerikai-brit-francia csapásmérést támogatásáról biztosította a NATO. Jens Stoltenberg főtitkár kijelentette: nem maradhat büntetlenül és semmilyen körülmények között sem fogadható el a vegyi fegyverek használata, amely közvetlen veszélyt jelent nem csak a helyiekre, hanem a kollektív biztonságra nézve is. Az atlanti szövetség határozottan elítéli a szíriai kormány ismételt vegyifegyver-használatát, és a felelősök elszámoltatását szorgalmazza. Teljes mértékben támogatja a szíriai rezsim vegyifegyver-tartalékainak teljes körű felszámolását célzó közös fellépést.

Angela Merkel német kancellár szintén szükségesnek és megfelelőnek nevezte a Szíriára mért nyugati katonai csapást.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter viszont elfogadhatatlannak és jogellenesnek nevezte az amerikaiak és szövetségeseik katonai fellépését.

A nyugati légicsapás hírére orosz kezdeményezésre összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete az ülésen azt javasolta, hogy a BT fogadjon el olyan határozatot, amely elítéli „az Egyesült Államok és szövetségesei által végrehajtott agressziót Szíria ellen". A BT azonban elutasította a határozati javaslatot, amelyet Oroszország mellett csak Kína és Bolívia támogatott.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-missziójának vezetője hangsúlyozta, hogy az amerikai kormányzat Szíria-stratégiája nem változott, és ha a damaszkuszi kormány ismét vegyi fegyvereket vetne be, akkor Washington nem maradna tétlen.

António Guterres, az ENSZ főtitkára a BT-ülés után a konfliktusban érintett valamennyi országot arra szólította fel, hogy „a jelenlegi rendkívül veszélyes körülmények között tanúsítson visszafogottságot, és kerüljön minden olyan lépést, amely fokozhatja a szíriai nép szenvedéseit". Bejelentette, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) vizsgálóbizottsága már Szíriában tartózkodik, és kész arra, hogy megvizsgálja a Dúmában elkövetett vegyifegyver-támadás helyszínét.

Végső búcsút vett Dél-Afrika Winnie Mandelától

Publikálás dátuma
2018.04.15. 20:26
A temetésen Cyril Ramaphosa elnök is megjelent Fotó: AFP/Gianluigi Guercia

Több tízezer ember jelent meg Winnie Madikizela-Mandela szombati temetésén, hogy örök búcsút vegyen az egykori apartheid-ellenes aktivistától, Nelson Mandela exelnök volt feleségétől.

Az akkor szociális munkásként dolgozó Madikizela-Mandela nem sokkal azelőtt kelt egybe az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) vezetőjével, hogy árulás miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték volna. Míg férje közel három évtizedet töltött rácsok mögött, felesége fáradhatatlanul kampányolt szabadon engedéséért és a fekete lakosság jogaiért. Többször megkínozták, házi őrizetben tartották, és folyamatosan megfigyelték. Bátorsága kivívta a dél-afrikaiak tiszteletét – emlékeztetett a The Guardian. Megítélése azonban vitatott, egyesek hősként, feminista ikonként tisztelték, mások azonban korrupt, kegyetlen embernek tartották.

A tiszteletére rendezett állami temetést a sowetói stadionban tartották, ahol megjelent Cyril Ramaphosa elnök, valamint a kontinens számos vezető politikusa.

Winnie Madikizela-Mandela – akit a „nemzet anyjának” is neveztek – két hete hunyt el, 81 éves korában.

Szerző

Összeül a Biztonsági Tanács Szíria miatt

Publikálás dátuma
2018.04.14. 18:22
Egyike a szombat hajnalban lebombázott épületeknek: egy szíriai kutatóközpont, melyet a vegyifegyverek előállításával és használ
Damaszkusz dacos, de a nyugati szövetségesek szerint sikeres volt a szombat hajnali légitámadás.

„Tökéletesen kivitelezett támadás tegnap este. Köszönjük Franciaország és az Egyesült Királyság bölcsességét, remek hadseregeik erejét... Teljesítettük a feladatot" – tweetelte szombaton reggel felébredve Donald Trump. Az amerikaiak néhány órával korábban repülőgépekről és hajókról kilőtt manőverező robotrepülőgépekkel, illetve rakétákkal támadtak három szíriai vegyi üzemet és raktárt. Az akcióban brit és francia repülőgépek is részt vettek.

Damaszkusz dacos közleményben tudatta a világgal, hogy légvédelme megsemmisített 72 ellenséges robbanófejet. A Pentagon ezzel szemben azt állítja, hogy a szíriai légvédelem nem is próbálkozott a támadó gépek befogásával. A szövetségesek összesen 105 manőverező robotrepülőgépet és rakétát lőttek ki, és mindegyik célt eltalálták. „Oroszország nem reagált" – utaltak a Szíriában állomásozó orosz repülőgépekre, illetve általában igen korszerűnek tartott légvédelmi rendszerekre.

Moszkva azonban, ahogyan előre megígérte, azonnal válaszolt - ha nem is katonai eszközökkel. Oroszország kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását, s a testület már szombaton megvitatja a kialakult helyzetet. A szíriai televízió bemutatta az egyik eltalált létesítmény – nyugati adatok szerint vegyifegyver-központ – lángoló romjait. A hivatalos jelentések polgári sérültekről is szólnak. Damaszkuszban már reggel Amerikai-ellenes demonstrációra került sor. Basár al-Asszad elnök azt nyilatkozta, hogy a légitámadás után még eltökéltebben harcolnak majd a rezsim ellenségeivel.

A nyugati szövetségesek támadására azért került sor, mert Asszad elnök hadserege sorozatosan vegyi fegyvert vet be a lázadók kezén lévő körzetek ellen. Damaszkusz mellett néhány napja legkevesebb negyven ember, köztük sok gyerek halt meg, amikor helikopterekről vegyi anyagot (valószínűleg klórgázt) tartalmazó bombákat dobtak az ellenállókra. A rezsim által terroristának minősített fegyveresek gyakran polgári épületekből harcolnak, így szinte lehetetlen civil veszteségek nélkül csapást mérni rájuk. A jelenség magyarázata azonban viszonylag egyszerű: az ellenállók legtöbbször saját városaikat, családjaikat védik. A kormányerők pedig nem nagyon igyekeznek megkímélni az ártatlanokat. Sőt, több körzetben olyan körülményeket hoztak létre, hogy a tömeges éhhalál fenyegetett védők feladták állásaikat.

Ez már a második légitámadás, amelyet Trump elnök rendelt el Szíria ellen. Az első alkalommal, majdnem pontosan egy éve, tavaly áprilisban 57 robotrepülővel és rakétával lőttek egy repteret, ahonnan a szíriai gépek vegyifegyver-támadásokra indultak. Korábban az előző amerikai elnök, Barack Obama is katonai akciókat helyezett kilátásba az Asszad-rezsim ellen a vegyifegyverek bevetése miatt. Akkor azonban elfogadta Putyin orosz elnök közbenjárását, és a szíriai rezsim vegyifegyver-készleteit Oroszországba szállították. A jelek szerint azonban vagy nem mindet, vagy újra sikerült nagyobb mennyiséget előállítani.

A Fehér Ház kilátásba helyezte a támadások folytatását – ugyanakkor James Mattis amerikai védelmi miniszter szerint ezúttal egyszeri akcióról volt szó. Trump politikája amúgy is kiszámíthatatlan. A múlt héten még a Szíria északkeleti részén az Iszlám Állam ellen harcoló kurdokat támogató kétezer amerikai katona gyors kivonásáról beszélt. Az amerikai ellenzék azonnal bírálta Trump döntését, és felvetette, egyáltalán volt-e joga parancsot adni a hadműveletre.

Szerző